De keerzijde van het online delen van informatie

© PXimport

De keerzijde van het online delen van informatie

Geplaatst: 3 oktober 2015 - 10:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Redactie ID.nl

Iedereen deelt steeds meer informatie over zichzelf op allerlei verschillende sociale media. Wat voor risico's zijn hieraan verbonden?

Het is natuurlijk leuk om van alles over wat je meemaakt met je vrienden en kennissen te delen, waardoor je je meer verbonden met elkaar voelt. Maar soms kan het irritant worden als je teveel deelt, en bovendien kan het onveilig zijn. Lees ook: 10 tips om je privacy op social media te waarborgen.

Er zijn zoveel verschillende sociale media platforms waarop je informatie over jezelf en allerlei aspecten van je leven kunt delen: Je locatie met Foursquare en Facebook check-ins, je gedachten op Twitter, wat je aan het doen bent en hoe je je voelt op Facebook, je foto's op Instagram enzovoorts. Wanneer deel je nu eigenlijk teveel, en wat zijn de risico's?

Je adres delen

Het lijkt logisch, maar veel mensen posten toch hun adres op Facebook door zichzelf te taggen in een Facebook status zoals "Lekker in bed TV aan het kijken" met daarbij hun huidige locatie. Als mensen eenmaal je adres weten kunnen ze onuitgenodigd langskomen of inbreken wanneer je jezelf op een locatie ver van huis tagt (zie hieronder).

Je telefoonnummer delen

Het is handig om zomaar gebeld te kunnen worden, maar als mensen je zo goed kennen dat ze je willen opbellen, dan kunnen ze ook gerust een privéberichtje sturen om naar je telefoonnummer te vragen.

Als je een bedrijf hebt wil je natuurlijk wel eenvoudig door onbekenden gebeld kunnen worden. Omdat een heleboel telefoonnummers getraceerd kunnen worden, is het een goed idee om Google Voice of Skype voor doorschakeling te gebruiken.

Je huidige locatie delen

Als je je huidige locatie deelt door middel van een check-in bij een restaurant, bioscoop en dergelijke, laat je aan iedereen in je netwerk (en misschien ook vreemden) zien waar je bent. Je vervelende of zelfs gevaarlijke ex-partner kan er zelf, of via dubieuze gemeenschappelijke "vrienden", zo achter komen waar je bent. Dit kan voor gênante situaties zorgen als je een avondje uit bent met een nieuwe partner, of zelfs gevaarlijk als je 's avonds laat ergens bent waar het niet zo druk is.

Maak je een selfie op vakantie met een geotag, dan weet men meteen dat je voor langere tijd niet thuis bent, zodat er lekker ingebroken kan worden. Ook al ben je al onderweg naar huis, ze hebben toch zeker een flink aantal uren de tijd om je huis leeg te halen als je zojuist een selfie op Barbados gepost hebt. Als je de buren vraagt om je brievenbus leeg te maken zodat het niet lijkt alsof je op vakantie bent, moet je je afwezigheid natuurlijk ook niet op sociale media adverteren!

Informatie over je relatie

We hebben het net al even gehad over een vervelende of gevaarlijke ex-partner. Als je op Facebook kenbaar maakt dat je een nieuwe relatie hebt, werkt dat natuurlijk als olie op het vuur voor je ex. Of als jij en je huidige partner net uit elkaar gegaan zijn, dan kan een ex van daarvoor dat als een reden zien om je opnieuw lastig te gaan vallen.

En geloof het nu maar, je nare ex komt er gegarandeerd achter, of je hem of haar nu geblokkeerd hebt of niet!

Mensen taggen

Het kan leuk zijn om mensen in foto's te taggen, maar het kan ze wel flink wat problemen opleveren. Misschien vind je het zelf niet erg als iedereen kan zien dat je op vakantie bent, maar als je andere mensen uit je groep ook tagt, is het meteen zichtbaar dat ook zij op vakantie zijn. Dan geldt opnieuw het hele inbraakverhaal.

Kinderen taggen (of de ouders in plaats van het kind) kun je beter ook alleen doen als de ouders het hier zelf mee eens zijn. Er kunnen altijd een aantal gestoorde mensen op de loer liggen. Bovendien komt het voor dat kinderen uit huis geplaatst worden of dat één van de biologische ouders (of allebei) toegang tot het kind wordt ontzegd. Als hij of zij dan bijvoorbeeld op Facebook kan zien wie de nieuwe verzorgers zijn en/of waar het kind of de ex-partner zich momenteel bevindt, kan dit voor een hoop narigheid zorgen.

Tag dus alleen mensen in foto's wanneer ze het er zelf mee eens zijn.

Informatie over je baan

Let goed op wanneer je het over je werk hebt. Bedrijven nemen het gedrag van hun werknemers op sociale media erg serieus. Als werknemer representeer je het bedrijf waar je voor werkt, en als je je negatief uitlaat is dat schadelijk voor het bedrijf. Je kunt natuurlijk snel even iets delen en voor de zekerheid weer weghalen, maar vaak heeft iemand al lang een screenshot gemaakt en naar de baas of de lokale krant gestuurd. Als je dus iets slechts over je baas, een collega of je bedrijf deelt, kan dit altijd nare gevolgen hebben. In ernstige gevallen kun je zelfs je baan verliezen.

Ook al heb je over je werkgever geen slecht woord te zeggen, dan nog moet je oppassen. Sommige bedrijfsinformatie is geheim of kan de concurrent een voorsprong geven. Als je het er bijvoorbeeld over hebt dat een belangrijke vergadering over een bepaald product is uitgesteld, dan weet de concurrent dat hij of zij meer tijd heeft om met een alternatief te komen.

Gênante dingen

Okay, die foto waarop je zo ontzettend dronken bent en een tutu aanhebt is waarschijnlijk erg grappig. Maar is het nog zo grappig wanneer je baas (of degene bij wie je solliciteert) die foto ook kan zien? Of je ouders? Is het antwoord "nee", dan kun je de foto maar beter niet openbaar maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten