Privacyverdrag met VS ongeldig verklaard: VS geen 'veilige haven' meer

© PXimport

Privacyverdrag met VS ongeldig verklaard: VS geen 'veilige haven' meer

Geplaatst: 6 oktober 2015 - 07:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Amerikaanse internetbedrijven mogen niet zomaar gegevens van inwoners van de Europese Unie op servers in de Verenigde Staten opslaan. Het Europese Hof van Justitie heeft een streep gezet door het huidige 'Safe Harbor'-verdrag.

Dat volgt uit een rechtszaak die een gebruiker van Facebook had aangespannen. De Europese Commissie had eerder de zogeheten 'Safe Harbor'-regeling goedgekeurd, terwijl zij toen al wist dat Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang zochten en kregen tot die gegevens. Sindsdien maken veel Amerikaanse bedrijven gebruik van Safe Harbour voor dataopslag en verwerking van data.

Volgens het Hof worden gegevens niet voldoende beschermd in de VS. Door de uitspraak kunnen Europese gebruikers van ondermeer Twitter en Facebook makkelijker klagen bij de nationale privacywaakhonden zoals het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Voor het eerst spelen Snowden's onthullingen een grote rol

De zaak was aangespannen door de Oostenrijkse student Max Schrems die ontdekte dat Facebook over hem honderden pagina's had verzameld en opgeslagen met alle informatie over zijn zoekgedrag online en zijn contacten. Dat vond hij een inbreuk op zijn privacy. Alle informatie stond op het netwerken in de Verenigde Staten, en bleek dankzij de documenten van klokkenluider Edward Snowden toegankelijk voor Amerikaanse veiligheidsdiensten. De student was daarvan niet op de hoogte en eiste dat zijn gegevens werden beschermd. Het is voor het eerst dat het Europese Hof een zaak behandelt waarin de Snowden-onthullingen zo'n grote rol spelen.

Gegevens kunnen nog steeds naar de VS worden gestuurd

Dit betekent overigens niet dat helemaal geen gegevens meer in de VS opgeslagen mogen worden, maar wel is het erg lastig geworden. Nu moeten bedrijven met gebruikers een contract afsluiten waarbij deze toestemming moeten geven voor het 'exporteren' van data. Ondertussen werken de EU en de VS aan een nieuw verdrag, waar al twee jaar over onderhandeld wordt. Eén van de nieuwe mogelijkheden hiermee zou zijn dat inwoners van de EU ook Amerikaanse bedrijven zouden mogen aanklagen voor het misbruiken van gegevens.

Volgende ingreep

Eerder ging de databewaarplicht via het Europees Hof op de helling. Ook kwam het Hof van Justitie met de uitspraak dat gebruikers het recht hebben om op bijvoorbeeld Google 'vergeten' te worden, zodat bedrijven de zoekgeschiedenis niet mogen bewaren als gebruikers dat aangeven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten