Creatief aan de slag op je iPad met deze 10 apps

© PXimport

Creatief aan de slag op je iPad met deze 10 apps

Geplaatst: 18 november 2014 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Evi Maquoi

Tekenen en schetsen op de iPad? Of zelfs schilderijen of andere kunstwerken maken? Tuurlijk kan dat! Er is veel mogelijk. Sommige apps zijn zo innovatief dat iedereen echte pareltjes kan maken. Wij schotelen je onze top tien van creatieve apps voor.

Brushes 3

Prijs: Gratis

Een canvas van maximaal 2048 x 2048 pixels, een twintigtal speciale kwasten, de mogelijkheid om met maximaal tien lagen te werken. Voor een gratis app gaat Brushes 3 wel heel erg ver. Je kunt tot in de kleinste details werken dankzij de goede zoomfunctie, er is een uitgebreid kleurenpalet en de interface is intuïtief. De schilder-app slaat bovendien je handelingen automatisch in de achtergrond op en kan samenwerken met Dropbox, Twitter en Facebook.

 

© PXimport

Flowpaper

Prijs: € 0,89 (+ in-app-aankoop)

Liefhebbers van experimentele kunst moeten zeker eens aan de slag gaan met Flowpaper. In deze teken-app ga je niet met traditioneel potlood of penseel aan de slag, maar teken je met abstracte, kunstige golven. Kies een achtergrondkleur of stel een foto als achtergrond in en experimenteer naar hartenlust met deze interactieve tekenapp. Een stylus is niet nodig, Flowpaper gebruik je met een vingertop. Via het instellingenpaneel kun je onder andere de kleur of het kleurenscala, de lengte, dikte en hoek instellen. Het duurt even voor je deze app onder controle hebt, daarna is er een hoge kans op verslaving.

 

© PXimport

SketchBook Express for iPad

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Er zijn flink wat verschillende versies van SketchBook. De Express-versie is ideaal voor snelle schetsen. Toch is deze basis-versie van de app een stuk uitgebreider dan veel andere schetsapps. Je kunt bijvoorbeeld met maximaal drie verschillende lagen werken, gebruikmaken van een uitgebreid palet penselen en zoomen tot 2500% voor de kleinste details. Wij zijn erg blij met de Brush Properties-cirkel om snel wijzigingen te maken op vlak van transparantie en penseelgrootte. Ondanks de professionele functies werkt SketchBook Express for iPad trouwens erg gebruiksvriendelijk.

 

© PXimport

Spray Can

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Graffiti-kunstenaars die nieuwe tags willen uitproberen, kunnen dat met Spray Can. Nadat je een kleur hebt gekozen, kun je ook de spraydikte en transparantie nog instellen om je vervolgens helemaal uit te leven op een virtuele muur. De gratis versie biedt al heel wat mogelijkheden, via in-app-aankopen kun je nog extra kleuren en achtergronden kopen. Ook leuk is de community achter deze app. Je kunt grasduinen tussen de werken van andere kunstenaars.

 

© PXimport

Paper by FiftyThree

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Eén van onze favoriete tekenapps blijft Paper by FiftyThree. Op één of andere manier worden tekeningen hier vanzelf mooier. Potlood, waterverf, viltstift, vulpen ... de app biedt de belangrijkste tools aan. De Essentials Kit (in-app-aankoop) is wel een must. De interface oogt strak en de app werkt erg intuïtief. Erg handig is dat je verschillende projecten kunt opslaan in aparte schriftjes. Je kunstwerken delen kan via Facebook, Twitter en Tumblr.

 

© PXimport

Tayasui Sketches

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Heel wat tekenapps lijken op elkaar, maar Tayasui Sketches onderscheidt zich door zijn eenvoud. Je krijgt een uitgebreide materiaalkoffer en de strakke interface werkt prettig. De makers besteden ook veel aandacht aan veegbewegingen (ook wel gestures). Zo kun je bijvoorbeeld met twee vingers naar links swipen om een handeling ongedaan te maken. Ook handig zijn de patroonpenselen en originele lettertypes. De Pro-bundel met nog meer leuke extra's kun je voor het aanschaffen gedurende één uur gratis proberen.

 

© PXimport

Art Set - Pro Edition

Prijs: € 5,99

Professionals hebben alle instrumenten die ze nodig hebben dankzij Art Set. De mogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid. Kies je canvas en leef je helemaal uit met tal van penselen, potloden, houtskool, stiften, waskrijtjes of tubes olieverf. Je kunt erg eenvoudig kleuren mengen, met een sponsje aan het werk gaan, in-en uitzoomen en handelingen ongedaan maken. De app merkt zelfs hoe hard je op het scherm duwt. Dit is zonder twijfel één van de meest veelzijdige en meest realistische teken-apps uit de App Store.

 

© PXimport

Adobe Ideas

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Goed nieuws voor vectorfans. Met Adobe Ideas verandert elke krabbel die je tekent in een vloeiende lijn. Het aantal tekentools is beperkt tot een potlood, penseel, stift en pen, maar het is wel een sterke troef dat je in verschillende lagen kunt werken. Ook erg handig voor Adobe Creative Cloud-gebruikers is dat elke schets uit Adobe Ideas naar Adobe Illustrator op je computer kunt sturen om deze daar verder te bewerken.

 

© PXimport

Procreate

Prijs: € 5,49

Tekenen in maximaal 128 lagen, een geschiedenis tot 250 handelingen, een rits creatieve penselen en een gebruiksvriendelijke interface? Werken met deze teken-app is leuk en levert waanzinnige resultaten. Procreate bevat ook een erg interessante smudge-tool om foto's om te zetten naar schilderijen. Ook interessant is de opnamefunctie om de voortgang van een tekening als videofragment op te nemen. Deze professionele app won niet voor niets een Apple Design Award in 2013.

 

© PXimport

ArtRage

Prijs: € 4,49

Een laatste artistieke app met een uitgebreid scala tekentools is ArtRage. Een pluspunt van deze app is dat er heel wat voorinstellingen zijn waarmee je bijvoorbeeld lijnen vloeiend maakt of een zachte punt kunt instellen. Een andere troef is dat er 'blend modes' (zoals we die we uit Photoshop kennen) in de app ingebakken zitten. Enig minpuntje is dat je de app trager gaat reageren bij uitgebreide tekeningen of schilderijen.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000