© PXimport

20 iPhone-geheimen onthuld

Geplaatst: 19 december 2014 - 11:12

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Maikel Dijkhuizen

Naast de standaardinstellingen, telt je iPhone onder de motorkap ook allerlei diepgewortelde geheimen. Het is zonde om deze verborgen opties links te laten liggen. We onthullen daarom twintig iPhone-geheimen die het gebruik van je iOS-apparaat een stuk aangenamer maken.

Niet alle functies op je iPhone zijn evengoed zichtbaar. Sommige opties zitten diep geworteld in de instellingen van je toestel, waardoor het lastig is om ze boven water te halen. Daarnaast zijn sommige functies simpelweg onzichtbaar. Voorheen was er in iOS bijvoorbeeld een vergrootglas op het werkblad aanwezig om de zoekfunctie te openen, maar sinds iOS 7 is die nergens meer te bekennen. Niet getreurd, want in dit artikel laten we zien hoe je alsnog een zoekactie uitvoert. Lees ook: iOS 8 review.

Verder zetten we diverse opties in de schijnwerpers die je normaliter niet zo snel tegenkomt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de functie AssistiveTouch. Hiermee lukt het om fysieke knoppen van je iPhone te simuleren. Dat is onder meer nuttig wanneer de thuisknop of volumetoets niet meer goed functioneert. Je iPhone draagt echter nog veel meer geheimen met zich mee! We schotelen je twintig handige functies voor die je wellicht nog nooit eerder bent tegengekomen.

01 Emoticons toevoegen

Vind je het leuk om smileys aan chatberichten en e-mails toe te voegen? Standaard staan deze icoontjes op je iPhone uitgeschakeld. Gelukkig haal je ze alsnog tevoorschijn door een specifiek toetsenbord te activeren. Ga achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord / Toetsenborden / Voeg toetsenbord toe. Kies in het overzicht voor Emoji. Zodra je via WhatsApp of een e-mail een emoticon naar iemand wilt sturen, open je hiervoor het toetsenbord. Vervolgens druk je naast de spatiebalk op het wereldbolletje.

 

© PXimport

Via het Emoji-toetsenbord voeg je eenvoudig emoticons toe.

02 Ongedaan maken

Als je tijdens het typen of plakken een foutje hebt gemaakt, keer je wellicht graag weer terug naar de oude situatie. Je kunt natuurlijk de tekst weghalen door meermaals op de Backspace-toets te drukken, maar erg handig werkt dat niet. Efficiënter is door je iPhone kort en krachtig te schudden. Hiermee herstel je namelijk de laatste handeling. Probeer het maar eens uit nadat je een tekst hebt getypt. Schud daarna je iPhone en kies voor Herstel.

 

© PXimport

Schud je iPhone en maak de laatste handeling ongedaan.

03 Caps Lock

Net als normale toetsenborden beschikt ook je iPhone over een Caps Lock-functie. Handig wanneer je uitsluitend hoofdletters in een zin wilt gebruiken. Open het virtuele toetsenbord van je iPhone en druk tweemaal snel na elkaar op de Shift-toets (pijltje omhoog). Onder het pijltje verschijnt nu een streepje. Typ de gewenste tekst in hoofdletters. Druk nogmaals op de Shift-toets om Caps Lock weer uit te schakelen.

 

© PXimport

Je doet een beroep op Caps Lock door tweemaal op Shift te tikken.

04 Extra karakters

In het toetsenbord van je iPhone zijn allemaal extra karakters verstopt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld meer valutasymbolen en klinkers met een umlaut gebruiken. Open het toetsenbord. Wil je bijvoorbeeld het karakter ë graag toevoegen, dan houd je de letter E enige tijd ingedrukt. Er verschijnt een pop-upvenster waarin je het gewenste karakter kunt kiezen. Beweeg je vinger naar rechts totdat het juiste karakter is geselecteerd. Laat het scherm vervolgens weer los. Extra valutasymbolen voeg je toe door het symbool € ingedrukt te houden.

 

© PXimport

Apple heeft in zijn toetsenbord allerlei extra karakters verstopt.

05 Telefoonnummers blokkeren

Je iPhone heeft een doeltreffende methode om stalkers te weren. Je kunt namelijk telefoonnummers blokkeren, zodat je voor ongewenste personen onbereikbaar bent. Ga naar Instellingen / Telefoon / Geblokkeerd / Voeg toe. Geef aan wie er geen contact met je mag opnemen. Je zult voortaan geen inkomende oproepen, berichten en FaceTime-gesprekken van deze persoon ontvangen. Ook als het betreffende telefoonnummer niet is gekoppeld aan een contact, kun je dit nummer blokkeren. Open vanuit het beginscherm de app Telefoon. Kijk bij Recent door welk ongewenst nummer je bent gebeld. Druk daarna op het i-pictogram en bevestig onderaan met Blokkeer deze beller / Blokkeer contact.

 

© PXimport

Zorg ervoor dat stalkers je niet meer kunnen bereiken.

06 Zoekfunctie

In iOS 7 is een krachtige zoekfunctie aanwezig, maar je moet die wel eerst weten te vinden. In tegenstelling tot eerdere versies van het mobiele besturingssysteem is er op het werkblad geen vergrootglas meer te vinden. In plaats daarvan maak je nu in het midden van het scherm een korte veegbeweging omlaag. Typ vervolgens een trefwoord. Tijdens het typen verschijnen er direct zoekresultaten in beeld. Op deze manier zoek je bijvoorbeeld naar contacten, apps, muziek, e-mails, berichten en activiteiten.

 

© PXimport

De zoekfunctie is een doeltreffende methode om snel iets op je iPhone te vinden.

07 AssistiveTouch

Als er een fysieke knop van je iPhone niet meer functioneert, is het lastig om het toestel nog te bedienen. Zonder de thuisknop lukt het bijvoorbeeld niet om terug te keren naar het beginscherm. Een slimme functie die je in geval van nood kan helpen, is AssistiveTouch. Hiermee kun je bepaalde knoppen simuleren, waardoor je het toestel evengoed nog kunt gebruiken. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / AssistiveTouch en activeer de schakelaar achter AssistiveTouch. Er verschijnt nu een extra pictogram op het scherm. Druk op het witte rondje om de verschillende opties weer te geven. Via Thuis keer je terug naar het beginscherm. Kies voor Apparaat om meer opties te tonen. Je kunt onder meer het scherm vergrendelen, roteren en het volume regelen.

 

© PXimport

Gebruik de functie AssistiveTouch wanneer een fysieke knop van je iPhone niet meer goed functioneert.

08 Thuisknop kalibreren

Bij het gebruik van je iPhone kun je niet om de thuisknop heen. Omdat je deze knop vaak gebruikt, komt het weleens voor dat de functie niet meer helemaal goed functioneert. Apps sluiten bijvoorbeeld tergend langzaam af nadat je op de thuisknop hebt gedrukt. Voordat je het toestel naar de reparateur brengt, is het raadzaam om dit onderdeel eerst opnieuw te kalibreren. Veel problemen los je hiermee namelijk op. Open de app Klok op je toestel. Houd de aan/uit-knop ingedrukt en wacht totdat de uit-schakelaar tevoorschijn komt. Druk daarna net zo lang op de thuisknop totdat je iPhone even op zwart springt. Let goed op, want het zwarte scherm verschijnt slechts een fractie van een seconde in beeld. In veel gevallen merk je dat de thuisknop nu een stuk vlotter reageert.

 

© PXimport

Vanuit de Klok-app kun je de thuisknop opnieuw kalibreren.

09 iMessage

Wanneer je via iMessage berichten met iemand uitwisselt, wil je wellicht weten op welk tijdstip je een berichtje hebt ontvangen. In eerste instantie is deze informatie nergens zichtbaar. Gelukkig haal je deze gegevens met de juiste handelingen alsnog boven water. Start de app Berichten op en open een gesprek. Maak een veegbeweging naar links om de tijdnotatie weer te geven. Handig is dat je in een gesprek afzonderlijke berichten kunt verwijderen. Houd een tekstballon ingedrukt en kies voor Meer. Zet een vinkje voor alle berichten die je wilt wissen en druk op het pictogram met de afvalcontainer.

 

© PXimport

De tijdnotatie van berichten verschijnt in beeld zodra je naar links veegt.

10 Waterpas

Met je iPhone controleer je gemakkelijk of iets volledig horizontaal of verticaal is. Open de app Kompas. Als je het kompas een tijdje niet hebt gebruikt, dien je dit onderdeel eerst te kalibreren. Je regelt dat door het scherm te kantelen. Zodra het kompas verschijnt, maak je een veegbeweging naar links om de waterpas te openen. Leg je iPhone neer en kijk hoeveel graden de oppervlakte afwijkt. Zodra iets volledig horizontaal of verticaal is, verschijnt er een groene kleur.

 

© PXimport

Met je iPhone controleer je of iets helemaal recht is.

11 Wachtwoorden genereren

Je iPhone is in staat om nieuwe wachtwoorden te genereren. Schakel eerst iCloud Sleutelhanger in door naar Instellingen / iCloud te navigeren. Log in met je Apple ID en verzin een viercijferige pincode. Je voegt voor de veiligheid daarna een telefoonnummer toe, waarna je bevestigt met Volgende. Open Safari en creëer bij een webdienst een nieuw account. Tik het wachtwoordveld aan en kies voor Suggestie voor wachtwoord / Gebruik wachtwoordsuggestie.

 

© PXimport

Je iPhone is in staat om sterke wachtwoorden te genereren.

12 Reclametracking

Heb je liever niet dat adverteerders je surfgedrag volgen? Ga dan naar Instellingen / Privacy / Reclame en schakel de optie Beperk reclametracking in. Via Stel advertentie-ID opnieuw / Stel opnieuw in verwijder je opgeslagen data over je surfgedrag van het toestel. Na het activeren van deze instelling verschijnt er overigens nog steeds reclame in beeld. De advertenties zijn nu echter niet meer gebaseerd op jouw interesses.

 

© PXimport

Zorg ervoor dat online reclamebureaus je surfgedrag niet kunnen opvragen.

13 Toestel resetten

Je zet de iPhone eenvoudig terug naar de fabrieksinstellingen. Bedenk wel dat je iPhone alle gegevens wist. Via Instellingen / iCloud / Opslag en reservekopie / Maak nu reservekopie sla je eerst een back-up op. Ga vanuit het beginscherm naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen / Wis iPhone om het apparaat te resetten.

 

© PXimport

Je zet de iPhone eventueel weer terug naar de fabrieksinstellingen.

14 Omhoog scrollen

Na het lezen van een lang bericht, heb je vaak meerdere veegbewegingen nodig om weer terug te keren naar het begin. Dat is bijvoorbeeld het geval bij uitgebreide webartikelen of e-mails. Er bestaat een vlottere methode om in één keer naar het beginpunt te springen. Tik na het lezen van een lang bericht de bovenste statusbalk maar eens aan. Bij websites is het in veel gevallen nodig om tweemaal kort achter elkaar op de statusbalk te tikken. Het scherm scrolt vervolgens razendsnel omhoog naar het begin.

 

© PXimport

Druk op de statusbalk om direct terug te keren naar het begin van een artikel.

15 Codeslot met letters

Standaard bestaat het codeslot op je iPhone uit vier cijfers. Hiermee zijn er exact tienduizend combinaties mogelijk. Vind je dat niet veilig genoeg? In plaats van een pincode kun je ook een sterk wachtwoord instellen. Navigeer naar Instellingen / Toegangscode en deactiveer de schakelaar achter Eenvoudige code. Vul daarna via Zet code aan of Wijzig toegangscode het sterke wachtwoord in.

 

© PXimport

Gebruik in plaats van een pincode een sterk wachtwoord om je toestel te beveiligen.

16 Slim fotograferen

Je gebruikt waarschijnlijk de ronde sluiterknop op het scherm om foto's te schieten. Eigenlijk is dat helemaal niet zo praktisch, bijvoorbeeld wanneer je een selfie maakt of het toestel in horizontale positie houdt. Vaak is het veel handiger om één van de volumetoetsen als sluiterknop te gebruiken, en gelukkig is dit standaard mogelijk. Deze houding voelt een stuk natuurlijker aan. Verder is het lastig om bewegende objecten scherp vast te leggen. Houd de sluiterknop daarom een tijdje ingedrukt om vliegensvlug achter elkaar kiekjes te maken.

 

© PXimport

Als je de sluiterknop ingedrukt houdt, schiet je snel foto's achter elkaar.

17 Schermafdruk maken

Wanneer je iets op je iPhone-scherm wilt delen of bewaren, kun je simpel een schermafbeelding maken. Houd de thuisknop ingedrukt en druk kort daarna eenmaal op de aan/uit-knop aan de bovenzijde van het toestel. Je merkt aan het sluitergeluid en het knipperende scherm dat de schermafdruk is gemaakt. Open de app Foto's en kies voor Filmrol om de afbeelding te bekijken.

 

© PXimport

Je vindt alle schermafdrukken terug in de fotobibliotheek van je iPhone.

18 Websites op beginscherm

Niet iedere website heeft een eigen app die je op de iPhone kunt installeren. In plaats daarvan is het mogelijk om favoriete websites aan een van je thuisschermen vast te pinnen. Start de browser op en surf naar een website die je wilt vastpinnen. Druk onderaan op het middelste pictogram (vierkant met pijltje). Kies daarna voor Voeg toe aan beginscherm. Bedenk een logische naam en bevestig met Voeg toe.

 

© PXimport

Maak favoriete websites bereikbaar vanuit het beginscherm op je iPhone.

19 Afbeeldingen opslaan

Afbeeldingen die je tijdens surfsessies tegenkomt, bewaar je gemakkelijk op je iPhone. Open Safari en zoek een leuke afbeelding op die je wilt bewaren. Zorg dat alleen de afbeelding van de website op je toestel is geopend. Druk ergens op de afbeelding en laat je vinger pas los zodra het menu verschijnt. Kies voor Bewaar afbeelding. Ga naar Foto's / Filmrol om de afbeelding op te zoeken.

 

© PXimport

Afbeeldingen die je op internet tegenkomt, sla je gemakkelijk op.

20 Lichtalarm

Zodra je een oproep, e-mail of chatbericht ontvangt, maakt je iPhone normaal gesproken geluid en/of gaat trillen. Een derde mogelijkheid is om de zaklamp van het apparaat te laten flitsen bij het ontvangen van een melding. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid en activeer de optie Led-flits bij melding. Houd er rekening mee dat je de iPhone met het scherm naar beneden neerlegt, want anders valt het lichtalarm natuurlijk niet op.

 

© PXimport

Desgewenst waarschuwt de zaklamp van je iPhone voor nieuwe berichten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000