2014 MacBook Pro versus MacBook Air: Apple-laptop aankoopadvies

© PXimport

2014 MacBook Pro versus MacBook Air: Apple-laptop aankoopadvies

Geplaatst: 5 september 2014 - 12:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

De MacBook Air en de Retina MacBook Pro zijn mooi, draagbaar en leveren hoge prestaties. Maar er zit een prijsverschil van 300 euro tussen de twee laptops. Daarom hebben we ze voor je vergeleken en geven je aankoopadvies welke MacBook het beste bij je past.

Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro hebben in 2014 een aantal kleine updates gekregen, waaronder een prijsverlaging en betere specificaties. We verwachten dat Apple volgend jaar grotere updates voor haar MacBook-lijn zal introduceren wanneer Intel's Broadwell chips beschikbaar komen.

Bouw, ontwerp, draagbaarheid

De verschillen zijn klein, maar ze kunnen belangrijk zijn. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro zijn prachtig gebouwd en afgewerkt, maar met zijn 1,08 kg is de 2014 11-inch MacBook Air 490 gram lichter dan de lichtste Retina MacBook Pro. Hoewel de MacBook Air dunner lijkt, is hij op het dikste punt nog altijd 1,7 cm dik - slechts 1 mm verschil.

De 2014 13 inch MacBook Air is waarschijnlijk een eerlijkere vergelijking, en die weegt 1,35 kg, slechts 220 gram minder dan de 13 inch MacBook Pro met Retina display. De 2014 13 inch MacBook Air weegt evenveel als het 2013 model.

 

© PXimport

Unibody

De MacBook Air is de ultieme super draagbare laptop. Hij heeft een prachtige "unibody" behuizing die slechts 18 mm dik is. Deze is rigide, zeer sterk, en onberispelijk afgewerkt met satijn gezandstraald aluminium. Je kunt de gebruikelijke hoge kwaliteit van Apple verwachten.

Verlicht toetsenbord

Het verlichte Apple toetsenbord dat nu op grote schaal gekopieerd wordt door anderen, is verbeterd ten opzichte van eerdere unibody MacBooks zodat er veel minder licht doorschijnt aan de zijkanten van de toetsen. En het toetsenbord is een van de beste die je kunt kopen, met toetsen die je niet ver hoeft in te drukken, waardoor je comfortabel en bijna moeiteloos kunt typen.

Bouwkwaliteit

De Apple MacBook Air heeft dezelfde geweldige volledig metalen bouwkwaliteit, met een versmalling van de achterkant naar de voorkant. Ondanks Apple's reputatie voor het assembleren van hoogwaardige producten tegen hoge prijzen, zijn we nog geen hardware partner van Microsoft tegengekomen die vergelijkbare functies, bouwkwaliteit en oog voor detail heeft voor dezelfde prijs of zelf hoger.

 

© PXimport

Een kleine zichtbare verandering voor de nieuwe MacBook Air is een extra gaatje aan de linkerzijkant. Dit is een tweede microfoon. Dit komt van de Retina MacBook, en is bedoeld voor ruisonderdrukking voor duidelijkere spraak in FaceTime en Skype oproepen.

Gewicht

De MacBook Air weegt 1,35 kg. Stap je over op de MacBook Pro, dan krijg je meer poorten in de behuizing, waaronder een Thunderbolt versie 2 poort. Helaas lijkt het erop dat de HDMI output de oudere HDMI 1.2 standaard of lager is, omdat we via deze poort nog altijd geen hogere pixel output konden krijgen dan 1920 x 1200 pixels. Dit geeft niet als je verbinding maakt met een full-HD televisie of een projector, maar het betekent wel dat je een kostbare Thunderbolt poort moet gebruiken om een hogere resolutie monitor met bijvoorbeeld 2560 x 1600 pixels te kunnen gebruiken.

Het ontwerp, de kwaliteit en afwerking is hetzelfde als bij de MacBook Air, maar in een iets grotere en zwaardere behuizing. De 2014 13-inch MacBook Pro met Retina display is 50 gram lichter dan de 2012 Retina MacBook. Hij weegt nu slechts 1,57 kilo. Zoals we al zeiden, een marginaal verschil dus. De 2014 15 inch MacBook Pro met Retina display is iets zwaarder dan de 13 inch (2,02 kilo), maar weegt evenveel als het 2012 model. Beide modellen zijn slechts 1,8 cm dik. De MacBook Pro is naar onze mening net zo draagbaar als de MacBook Air.

Beeldscherm

De MacBook Pro met Retina display heeft een geweldig 2880 x 1800-pixel IPS display, die geconfigureerd is in HiDPI modus om te lijken op de 1440 x 900 lay-out van elke 15 inch MacBook Pro sinds 2006. De poorten op de behuizing zijn hetzelfde: twee Thunderbolt 2, een USB 3.0, audio uitgang met Toslink digital audio, en MagSafe 2 stroomaansluiting aan de linkerkant.

Kortom: Als absolute draagbaarheid jouw ding is, kun je waarschijnlijk het beste voor de MacBook Air kiezen. Maar je zult niet vloekend een MacBook Pro rondzeulen. Het zijn allebei super draagbare PC's.

 

© PXimport

Specificaties en prestaties

Er zit een flink prijsverschil tussen het topmodel MacBook Pro ten opzichte van het Retina-instapmodel van €1.329,-. De 15 inch Retina MacBook Pro met de hoogste specificaties kost €2.529,-. Voor die extra €1.200,- krijg je een Intel quad-core processor met een ingebouwde Intel Iris Pro grafische processor, in plaats van de dual-core Intel processor met een Intel Iris grafische processor. De baseline kloksnelheid is maximaal 2.8GHz voor de dual-core en 2.5GHz voor de quad-core. Je kunt kiezen tussen 8GB RAM of 16GB, en maximaal 1TB aan PCIe flashopslag.

Grafische kaart

Voor professionele gebruikers en welgestelde gamers is de afzonderlijke nVidia GPU met 2GB aan videogeheugen ongetwijfeld de beste reden om het topmodel Retina Macbook Pro te kopen. Net als op de originele Retina MacBook en eerdere unibody modellen zijn deze grafische processoren zo geconfigureerd dat ze automatisch switchen afhankelijk van de geladen applicaties. Je kunt ook kiezen om alleen de nVidia GPU te gebruiken (ga naar System Preferences/Energy Saver en schakel Automatic graphics switching uit); of gebruik de gfxCardStatus menu app om handmatig de Intel GPU in te schakelen.

Voor de meeste gebruikers is de low-power Intel geïntegreerde GPU voldoende. In onze tests kon de Intel Iris Pro het prima opnemen tegen de nVidia GeForce tijdens het spelen van games met een standaard schermresolutie.

Voor liefhebbers van rust en stilte moeten we opmerken dat de Intel Iris Pro GPU voor een harder ventilatorgeluid zorgde. De geïntegreerde grafische processor wordt veel warmer dan die van nVidia en zorgt voor lawaai tijdens het spelen van de meeste spellen.

Hyper Threading

Het is het vermelden waard dat deze dual-core chip ook nog Hyper Threading heeft, om vier gelijktijdige threads te verwerken, en ook dynamisch zal overklokken tot tweemaal de nominale snelheid, 2.7GHz in de Turbo modus. Terwijl Intel het heeft over de baseline snelheid van haar Core i-Series chips en hun Turbo pieksnelheid, kun je deze processor ook beschouwen als een 2.7GHz deel dat voornamelijk op have snelheid draait.

Opslag en batterijduur

Standaard hebben de 11,6 inch en 13,3 inch modellen 128GB aan PCIe opslag. De GPU in de MacBook Air is niet zo krachtig als die in de Pro, maar tenzij je van plan bent om veeleisende spellen te spelen zou je prima uit de voeten moeten kunnen met de Intel HD Graphics 5000 die in de 2014 MacBook Air modellen zit.

Wanneer het gaat om batterijduur is de MacBook Air de overduidelijke winnaar. Je kunt met de 13 inch MacBook Air een batterijduur van 12 uur verwachten, en met de 13 inch Retina MacBook Pro slechts 9 uur.

De MacBook Pro presteert iets beter, maar we nemen aan dat je je geen zorgen maakt over de prestaties van de MacBook Air. En wat batterijduur betreft wint de Air het.

Prijsverschil

Als je ze letterlijk wilt vergelijken begint de 13 inch MacBook Air bij €1.029, €300 minder dan het Retina display model.

Wat krijg je voor die €300? De belangrijkste verschillen zijn een snellere processor (2.6GHz versus 1.4GHz) en Intel Iris Graphics versus Intel HD Graphics, plus 8GB RAM in plaats van 4GB. Het allerbelangrijkste verschil is dat prachtige Retina display!

Conclusie

De MacBook Air mag dan wel de goedkoopste optie zijn, maar het is een goed idee om te overwegen wat meer te betalen om een heleboel extra rekenkracht en functies uit de MacBook met Retina display te kunnen halen. Maar misschien besteed je je geld liever aan een externe monitor zodat je je MacBook op een tweede display kunt aansluiten. Het hangt helemaal af van je behoeften. Welk apparaat je ook kiest, het zal waarschijnlijk geen teleurstelling zijn.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

2014 MacBook Air 13 inch ------------------------ **Prijs:** €1.029,- **Geheugen en opslag:** 4GB geheugen, 128GB PCIe flash **Processor:** 1.4GHz dual-core Intel Core i5, Turbo Boost tot 2.7GHz **Grafische chip:** Intel HD Graphics 5000 **Accuduur:**12 uur 2014 MacBook Pro 13 inch ------------------------ **Prijs:** €1.329,- **Geheugen en opslag:** 8GB geheugen, 128GB PCIe flash **Processor:** 2.6 GHz dual-core Intel Core i5, Turbo Boost tot 3.1GHz **Grafische chip:** Intel Intel Iris Graphics **Accuduur:**9 uur...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000