5 gratis apps voor tijdens de ramadan

© PXimport

5 gratis apps voor tijdens de ramadan

Geplaatst: 18 juni 2015 - 03:12

Aangepast: 14 december 2022 - 15:28

Redactie ID.nl

De ramadan begint vandaag waardoor er veel mensen van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken. Mocht je aan de ramadan meedoen, dan zijn hier een aantal handige apps die je daarbij kunnen helpen.

1. Ramadan Times

Ramadan Times is een app voor Apple en Android gebruikers waarmee je op een zeer precieze manier de juiste tijden voor zonsopgang en -ondergang kunt zien.

Als de app start, kun je kiezen tussen bidtijden die verschillende Islamitische instituten aanhouden. Standaard zijn er vijf gegeven: die van de University of Islamic Sciences, de Islamic Society of North America, de Muslim World League, de Umm Al-Qura Universiteit van Makkah en de Egyptische Survey Authority (ESA). Eventueel kun je ook zelf je eigen tijden voor de fadjr (het ochtendgebed) en de isha (het avondgebed) invullen. Moslims op vakantie in het hooggebergte of boven de poolcirkel kunnen eventueel hun biedtijden op een andere manier laten berekenen.

Gebruikers van de app kunnen naast de genoemde fadjr en de isha ook alarmen voor bijvoorbeeld de tahajjud (het nachtgebed) en de iftar (het ontbijt) instellen. Na het vaststellen locatie geeft de app alle benodigde tijden voor de ramadan op een klok en in een schema weer. De app is helemaal gratis maar je kunt voor € 0,99 de versie aanschaffen zonder advertenties.

Opgelet: Veel andere apps geven maar een beperkt aantal mogelijkheden om je locatie te bepalen of stellen zich in op één van de genoemde instituten zonder dit duidelijk te vermelden. Let hierop als je een alternatieve app probeert.

 

© PXimport

2. Muslim Pro

De Muslim Pro-app is niet alleen gericht op de Ramadan, maar juist ook op de andere aspecten van de Islam. Als de app is opgestart zie je een mooi overzicht van alle features van Muslim Pro. Bovenaan zie je de klok die aangeeft hoe laat de volgende gebedstijd is. Je kunt over het scherm vegen om de andere gebedstijden van later of eerder op de dag te zien. De gebedstijden staan ook onder elkaar onder het kopje 'gebeden'. De app stuurt je ook een notificatie als het tijd is voor gebed.

Een andere handige functie van de Muslim Pro-app is het kompas dat je wijst waar Mekka is. Nadat je het kompas klaar hebt gemaakt geeft die direct aan waar de stad ligt ten opzichte van je huidige positie. Verder kun je ook de Koran lezen in de app en is er ook een kalender waarop de belangrijkste dagen staan vermeld. De app is gratis maar kan worden uitgebreid naar een Premium-versie voor € 1,99.

 

© PXimport

3. Athan Pro

Athan Pro (van QuanticApps, niet te verwarren met de app van Islamic Finder) is een prachtig vormgegeven app en is beschikbaar in het Engels en Arabisch. Gebruikers kunnen ook hier snel met de kompasfunctie Mekka (de kibla) vinden, een teller voor de dzikr kunnen oproepen en belangrijke Soera`s en Doewa`s tot zich kunnen nemen. Ook de 99 Schone Namen van Allah zijn in de app terug te vinden. Hoewel deze app zich niet specifiek op de ramadan richt, zijn dit wel enorm handige hulpmiddelen. En nogmaals: Athan Pro ziet erg fraai uit. De app is in eerste instantie gratis, maar om de advertenties te verwijderen betaal je € 3,99. Daarnaast is Athan Pro ook beschikbaar voor de Apple Watch.

4. Ramadan 2015

Ramadan 2015 is een eenvoudig app maar heeft wel alle nodig informatie. Zo heeft de app een overzicht van alle belangrijke tijdstippen, een kompas die Mekka aanwijst en een Ramadan-kalender met alle belangrijke data met betrekking tot de vasten maand. Daarnaast heeft de app ook een onderdeel met gebeden die kunnen worden uitgesproken. De app is overigens wel compleet in het Engels, maar is dan weer wel gratis.

 

© PXimport

5. Coach.me

Coach.me is een generieke app voor iOS en Android, maar kan ook prima voor moslims tijdens de ramadan gebruikt worden. Nadat je voor deze community ondersteunde app een account hebt aangemaakt, kun je voor jezelf een aantal doelstellingen selecteren.

Doelstellingen kunnen bijvoorbeeld zijn het bidden voor de fadjr, vasten voor de ramadan of het elke dag lezen in de Koran. Na het maken van een selectie kun je bij het behalen van de doelstelling door anderen die bezig zijn met hetzelfde doel gecoacht worden en voor jezelf targets en herinneringen instellen. Eventueel kun je er ook voor kiezen de doelstelling privé te houden, in plaats van deze te delen met vrienden van Facebook en Twitter. De Coach.me-app is volledig gratis en is ook beschikbaar voor de Apple Watch.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000