5 slimme platformzetten van Apple

© PXimport

5 slimme platformzetten van Apple

Geplaatst: 28 oktober 2013 - 05:38

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Jasper Bakker

De nieuwe Retina-iPads en dito MacBook Pro's krijgen momenteel veel aandacht. Maar Apple heeft vorige week ook een aantal andere belangrijke dingen aangekondigd. 5 sluwe zetten.

Gratis OS X

De nieuwste versie (10.9) van Mac OS X is gratis. Voor Mac-gebruikers dan. Maar niet alleen voor mensen die overstappen vanaf de versie (10.8, Mountain Lion) die zojuist de vorige is geworden. Microsoft biedt Windows 8.1 ook gratis aan, voor gebruikers die al over zijn op Windows 8. Apple legt de lat wat lager: de twee voorgangers vóór Mountain Lion doen ook mee. Mac OS X Lion en het nog oudere Snow Leopard mogen ook gratis over.

Waarom? Omdat Apple wil voorkomen dat het opgescheept blijft met 'een Windows XP'. Zowel de oude OS-versie van Microsoft als die van Apple zijn nog flink in gebruik. Ondanks de snellere upgrades door Mac-gebruikers versus Windows-gebruikers. Terwijl Microsoft jarenlang support biedt op oude versies en Apple zijn support keihard afkapt na de eervorige versie, is de populariteit van antieke OS'en een doorn in het oog.

Nieuwe mogelijkheden in het besturingssysteem zijn dan namelijk niet blind te gebruiken door applicatiedevelopers. Zoals naast de Mac-maker zelf ook de derde partijen die via Apple's app store 30 procent afdragen aan die winkeluitbater. Dit betreft naast app-mogelijkheden ook aanhaken op de geïntegreerde iCloud-opties. Sluwe zet.

In september dit jaar zag de OS X-versieverdeling er zo uit, met Mountain Lion maar net groter dan Snow Leopard en zelfs het antieke Leopard nog met enige omvang:

 

© PXimport

Bron: Chitika.

Gratis iWork (en iLife)

Een gratis besturingssysteem is één ding, maar op zo'n platform moet je dingen kunnen doen. Vandaar ook dat leveranciers al jaren tools en programma's meeleveren. Uiteenlopend van TCP/IP-stacks (die ooit betaalde extra's waren, gemaakt door derden) tot basale tekstverwerkers en webbrowsers. Daar komen tegenwoordig complete productiviteitspakketten bij. Hoewel niet voor alle Windows-pc's en tablets: alleen kleine tablets en die met Windows RT.

Apple volgt het voorbeeld van Microsoft, en Google. En zet gelijk een stap verder. De Office-tegenhanger van de Mac-maker (die qua belang meer en meer iPhone- en iPad-maker is) is voortaan gratis. Voor gebruikers van Mac OS X en iOS. Die dan wel nu een nieuwe Mac, iPhone of iPad dienen aan te schaffen. Sluwe zet.

 

© PXimport

Op Google's territorium

Met de twee (eigenlijk drie) voorgaande weggevers begeeft Apple zich op het terrein van Google. Een techgigant die software weggeeft, om zijn eigen platform te promoten. In het geval van Google is dat bijvoorbeeld Chrome, Chrome OS en Android ten gunste van Google Docs, Drive, Plus en andere clouddiensten.

In het geval van Apple is het tweeledig: Mac OS X, iWork en iLife ten gunste van zowel de hardwareverkoop als de eigen iCloud. De aanschaf van Chromebooks, Android-tablets en -smartphones levert Google niet direct geld op, maar diens hardwarepartners wel. Apple doet het met hardware alleen. Elke verkoop levert daardoor direct geld op.

Google verdient niet direct aan Chromebooks:

 

© PXimport

Voor Google is software een middel voor het doel SaaS (Software as a Service). Voor Apple is software een middel voor de doelen van hardwareverkoop plus cloudverkoop. Ja, iCloud is in beginsel gratis, maar de handige back-up en synchronisatie van gebruikersdata is bij meer dan een drietal apparaten toch wat krap. Bijkopen maar? Sluwe zet.

Microsoft onder druk zetten

Het weggeven van OS X zal Microsoft niet enorme verliezen opleveren. Het zal de pc-reus uit Redmond er ook niet toe dwingen om zijn besturingssysteem voortaan gratis weg te geven. Maar de drie hierboven genoemde strategische moves zetten bij elkaar opgeteld Microsoft wel onder druk.

De met pensioen gaande CEO Steve Ballmer heeft een tijd terug al verklaard dat Microsoft niet langer (slechts) een softwarebedrijf is. De IT-reus doet aan (cloud)services en (mobiele) devices, naast software. De meeste inkomsten komen nog wel uit die 'traditionele' activiteit. Aan hardware verdient Microsoft nog niet bepaald veel. En om gebruikers over te krijgen naar de cloudtoekomst moeten zij wel op een nieuwer platform zitten.

Het nog altijd veelgebruikte Windows XP komt qua ingebouwde browser niet verder dan Internet Explorer 8. Een IE-versie die alweer meer dan vierenhalf jaar oud is. Een eeuwigheid in internettermen. Over krap een half jaar komt de support voor XP te vervallen en vindt er naar verwachting een flinke Windows-verversing plaats. Maar of dat dan naar de nieuwste versie (8.1) is, of naar de inmiddels-eervorige (7) dat is nog de vraag.

Terwijl Apple gebruikers - en daarmee weer externe developers - meelokt naar de allernieuwste OS-versie, moet Microsoft - en ook externe developers - rekening houden met de huidige plus nog een oude OS-versie. Inclusief de daarop draaiende browserversie, voor webapps. Apple probeert, net als met de vlot omarmde iOS-releases, iedereen op één lijn te krijgen. De meest actuele versie. Sluwe zet.

'Office 365 kost geld', trekt internettopman Eddy Cue van Apple de vergelijking tussen 'zijn' iWork en iCloud met Microsofts online-Office:

 

© PXimport

Retina rukt op

Terug naar de producten, de hardware die Apple begin deze week heeft aangekondigd. De iPad mini 2 is uitgerust met een Retina-scherm. De iPad 5 (officieel iPad Air geheten) natuurlijk ook. Apple's 'grote tablet' heeft al sinds de iPad 3 dat high-res scherm. De MacBook Pro-lijn had ook al Retina-beeldschermen en die zijn nu voorzien van nieuwe Intel-chips. Opvallend - en weinig besproken - is dat de 15 inch MacBook Pro zónder Retina nu niet meer verkrijgbaar is.

Apple-laptops met 'gewone' beeldschermen worden dus een uitstervend ras. De twee maten MacBook Air (met in totaal vier modellen) en de enige overgebleven 13 inch MacBook Pro resteren nu nog. Wie niet de meerprijs voor Retina wil betalen, moet maar een pc nemen?

 

© PXimport

De non-Retina iPad 2 blijft nog wel, net zoals de iPad mini, maar dat zijn relatief oude apparaten. De twee delen hun interne componenten met elkaar: de oorspronkelijke mini is intern een ingekrompen iPad 2. Zo niet de nieuwe mini, met Retina-scherm, die is van binnen een volwaardige iPad Air.

Prijsbewuste consumenten die toch voor Apple gaan, komen dan met een 2 of mini 1 toch binnen in het Apple-ecosysteem. Waarna ze misschien wel verder naar binnen zijn te trekken, naar een iPad Air of mini 2. En wellicht ook een Mac, voor de vlotte integratie, synchronisatie en samenwerking. Upsellen en het Nieuwe Vendor Lock-in (™)? Sluwe zet.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten