6 teleurstellingen van iOS 7

© PXimport

6 teleurstellingen van iOS 7

Geplaatst: 24 september 2013 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:26

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Iedereen wachtte er met smart op: iOS 7. Nu de rook een beetje is opgetrokken, komen er ook wat negatieve punten over het volledig herziene besturingssysteem van Apple naar boven drijven. Hier zijn ze: 6 teleurstellingen van iOS 7.

Apple heeft zes jaar nodig gehad om zijn besturingssysteem iOS een broodnodige facelift te geven. Het mobiele OS heeft een geheel vernieuwd uiterlijk meegekregen en moet weer jaren meekunnen op de iPhones en iPads die in 2014 en later nog zullen volgen. Maar de overstap naar een nieuw thuis verloopt niet zo vlekkeloos als gehoopt.

Op technisch gebied had Apple vorige week woensdag en donderdag namelijk te kampen met problemen om updaters de laatste versie probleemloos te laten installeren; de servers konden de immense belangstelling (wederom) niet aan. Maar ook in andere opzichten stelt iOS 7 teleur. Dit is een opsomming van de 6 grootste teleurstellingen onder de 200 miljoen gebruikers die iOS 7 afgelopen vijf dagen op hun apparaat geïnstalleerd hebben:

1. 'Het ziet er niet uit!'

Dat Apple voor een nieuw fris uiterlijk zou kiezen om te benadrukken dat iOS 7 echt een flinke verbetering is ten opzichte van iOS 6, lag voor de hand. Maar voor een aantal gebruikers is het contrast met de vorige versie te groot. "Het is een boude transformatie van waar je eerder bent van gaan houden", kopte journalist Martin Bryant eerder in een iOS 7-recensie voor The Next Web, al besluit hij zijn artikel met de conclusie dat het even wennen zal zijn, maar dat Apple hier jaren mee vooruit zal kunnen.

Andere bloggers en gebruikers zijn minder enthousiast. Zo noemt New York Times het nieuwe uiterlijk "saai" en noemt voetballer Demy de Zeeuw het Apple besturingssysteem "verschrikkelijk lelijk". Managementconsultant en coach Jonathan Rotenberg gaat nog een stap verder door te stellen dat Apple met iOS 7 dertig jaar terug in de tijd is gegaan en dat de gebruiksinterface slechter is dan die van de IBM PC uit 1982 door fluorescerende kleuren op witte achtergronden te gebruiken. Mashable spreekt van een "te platte" interface. Laten we het er maar op houden dat het een kwestie van smaak blijft.

2. 'Mijn batterij gaat minder lang mee!'

Waar het de bedoeling van een nieuw OS is om de hardware efficiënter aan te sturen en daardoor de batterij langer mee te laten gaan, is dit Apple voor de eerste versie van het nieuwe iOS nog niet gelukt. Op moment van schrijven met bijna 40 procent van de stemmers op een peiling op website iCulture dat zij merken dat de batterij "veel sneller" leeg is. Nog eens 20 procent zegt een kleine teruggang in beschikbare accutijd te bespeuren. Een minderheid van bij elkaar genomen 13 procent merkt een kleine tot flinke verbetering van batterijcapaciteit. Ook Tweakers.net meldt op basis van een eigen test dat de batterij op een iPhone 5 minder lang meegaat. Bekijk zeker onderstaande How To's:

How To: "15 manieren om je iPhone batterij te sparen"

How To: "Zo voorkom je dat iOS 7 je iPhone-batterij leeg slurpt"

3. 'Apple heeft de agenda-app verknald!'

Binnen het oude iOS 6 kreeg je op de iPhone altijd een weergavemodus voor de agenda voorgeschoteld waarbij zowel een kalender als de activiteiten voor de actieve dag getoond werden. Maar dat is in iOS 7 veranderd nu de agenda de kalender voor de gehele maand weergeeft en de activiteiten voor de dag naar een achterliggend scherm zijn verdreven.

4. 'Ik mis Spotlight!'

Voorheen kon je snel contacten, apps en e-mail doorzoeken via de Spotlight-app die verstopt zat in het verborgen meest linker thuisscherm van iOS. Binnen iOS 7 roep je de functie op door met je vinger van boven naar beneden over het thuisscherm te bewegen, onafhankelijk van op welke pagina je jezelf bevindt.

Voor veel gebruikers is het storend dat deze nu naamloze functie soms in de knel komt met die andere functie die je met deze beweging oproept, namelijk het notificatiecentrum - al moet je voor de notifcaties iets hoger met je vinger beginnen met naar beneden glijden. Een aparte Spotlight-app had veel leed kunnen voorkomen.

5. 'Siri spreekt nog steeds geen Nederlands!'

Spraakassistent Siri spreekt naast het standaard Engels inmiddels ook Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans en Spaans, maar een Nederlandse versie is nog steeds niet beschikbaar, ondanks dat de functie al sinds de iPhone 4S in iOS-apparaten aanwezig is. Toegegeven, Siri kan in iOS 7 beter omgaan met Nederlandse namen, maar vragen stellen aan je apparaat of instructies geven zal nog steeds in een vreemde taal moeten gebeuren.

6. 'Mijn accessoire wordt niet langer ondersteund!'

Apple heeft in iOS 7 een aantal aanpassingen gedaan die het lastiger maken voor andere fabrikanten op iPhone- of iPad-compatible apparatuur met de mobiele apparaten te laten werken. Het gevolg is dat een groot aantal accessoires, waaronder laders, tv-kabels en koptelefoons, niet langer met iOS 7 werken. Honderdduizenden kabels kunnen dus de prullenbak in, ook nieuwere Lightning-laders voor de iPhone 5 en iPad 4.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten