Apple-geheimen onthuld na Psystar-zaak

© CIDimport

Apple-geheimen onthuld na Psystar-zaak

Geplaatst: 5 januari 2012 - 06:21

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Jasper Bakker

Apple mag technische documenten over Mac OS X niet geheim houden van de rechter. Het gaat om documenten uit de rechtszaak tegen Mac-kloonmaker Psystar.

De rechter in San Francisco wijst Apple's verzoek af om de informatie te verzegelen. Hij blijkt niet gevoelig voor het argument van de Mac-maker dat het hier om gevoelige bedrijfsgeheimen gaat. De bewuste informatie is namelijk allang beschikbaar op internet en is ook gepubliceerd in een boek, meldt persbureau Bloomberg.

OS X-bescherming

Het gaat om gegevens over onder meer de ingebouwde beschermingstechnieken van Mac OS X, zoals controle op de systeemintegriteit. Apple argumenteert dat het die informatie zelf nooit heeft geopenbaard en dat het nooit heeft bevestigd dat de publiekelijk beschikbare gegevens correct zijn.

Rechter William Alsup stelt nu echter dat het bedrijf geen recht heeft op geheimhouding simpelweg om bevestiging te voorkomen dat de openbare informatie juist is. De documenten die zijn voorgekomen in Apple's rechtszaak tegen Mac-kloonmaker Psystar zijn dus niet langer verzegeld.

Psystar

De twee bedrijven hebben een gedeeltelijke schikking bereikt in die zaak over inbreuk op Apple's auteursrechten op OS X. Psystar is door rechter Alsup eerder al verboden om Mac-klooncomputers te verkopen, en om software te verkopen die het mogelijk maakt OS X te installeren op niet-Apple-computers.

Daarbij heeft de kloonmaker wel een kleine overwinning geboekt: de eerder verzegelde documenten mogen naar buiten. Dat oordeel is nu door rechter Alsup bekrachtigd. Apple stelt dat de technische documenten anderen in staat stellen om hetzelfde te doen wat Psystar heeft gedaan. Dat zou zijn het 'kraken' van OS X om het besturingssysteem te kunnen draaien op gewone pc-hardware, wat dan het auteursrecht van Apple schendt.

Zowel Apple als Psystar waren niet bereikbaar voor Bloomberg om commentaar te geven op het toch nog vrijkomen van de 'geheime' informatie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten