Apple Watch versus LG Watch Urbane

© PXimport

Apple Watch versus LG Watch Urbane

Geplaatst: 11 juni 2015 - 03:32

Aangepast: 14 december 2022 - 15:29

Redactie ID.nl

De Apple Watch komt over niet al te lange tijd in Nederland uit. Maar er zijn meer kapers op de kust. Een van de belangrijkste concurrenten voor Apple is de LG Watch Urbane. Is het een geduchte tegenstander?

Prijs LG Watch Urbane:

€ 349,-

Prijs Apple Watch:

€ 399,- tot € 18.000,-

Voor de iPhone-gebruiker is de Apple Watch de meest voor de hand liggende smartwatchkeuze. Maar het is niet de enige optie - althans, niet zodra de Android Wear-horloges op zijn minst gedeeltelijk compatibel zijn met iOS-apparaten. Daarom hebben we besloten om de LG Watch Urbane te vergelijken met de Apple Watch. Het apparaat van LG is één van de betere, meest stijlvolle Android Wear-horloges. Het is een geüpgradede versie van het originele Android Wear apparaat dat ook door LG gemaakt werd. Het is goed geprijsd en degelijk. Maar biedt het een reden om Apple's wearble over te slaan en op Android over te stappen? Laten we eens kijken. Lees ook: 'Sportmodel Apple Watch kost nog geen 75 euro'.

Prijs en releasedatum

De LG Watch Urbane zal in Nederland met zijn adviesprijs van € 349 zo'n 50 euro goedkoper zijn dan de goedkoopste Apple Watch. Maar dat is slechts het begin van het verhaal. Want de LG Watch Urbane is - of je het nu leuk vindt of niet - simpelweg een product dat € 349 kost, terwijl de Apple Watch een veel complexere machine is. Je zou het zelfs verwarrend kunnen noemen, iets wat voor Apple ongewoon is. Dit is een weerspiegeling van het feit dat horloges erg persoonlijke apparaten zijn en Apple probeert ervoor te zorgen dat er altijd eentje is die bij je persoonlijkheid en budget past. Voor € 399 krijg je het instapmodel van de Apple Watch: de Sport-versie. Het reguliere model begint bij € 649 en de premiumeditie kost op zijn minst € 11.000. Het duurste model kost €18.000.

We moeten je erop wijzen dat er ook een LG Watch Urbane LTE bestaat. Er is nog geen prijs bekendgemaakt, maar we verwachten dat de LTE een duurder model zal zijn. In dit artikel bespreken we het reguliere model.

Over het algemeen zal de Apple Watch waarschijnlijk duurder zijn dan de LG Watch Urbane. Maar zijn de twee echt met elkaar te vergelijken?

Ontwerp en bouwkwaliteit

Zelfs voordat het apparaat in de verkoop ging, hebben de premium modellen van de Apple Watch al een effect gehad op de voorheen niet al te spectaculaire wereld der Android-horloges. Als één van de eerste fabrikanten van een Android Wear-smartwatch heeft LG de kans gegrepen om haar bestaande LG G Watch stijlvoller te maken. Een van de belangrijkste verschillen is dat de Apple Watch vierkant is en de G Watch rond. Lees ook: 5 dingen die je nog niet wist van de Apple Watch.

De LG Watch Urbane lijkt erg op zijn voorganger, maar is geüpgraded met een volledig metalen kast die beschikbaar zal zijn in een mooie zilveren versie en in opvallend goud. Het ontwerp is rond en dik, met een eenvoudige aan-/uitknop aan de zijkant. (Naast het aanraakscherm kun je de Apple Watch ook bedienen met de digitale kroon die op de rechterkant van de kast zit.) Het horloge van LG is groot, dus mensen met een smalle pols zullen het apparaat waarschijnlijk te log vinden.

Het is alleen verkrijgbaar in zilver- of goudkleur. Het ziet er met het gepolijste metaal erg 'bling' uit.

Het is veel lastiger om een Apple Watch uit te zoeken, omdat je in totaal uit 38 verschillende combinaties van kast en polsband kunt kiezen. Terwijl andere bedrijven er niet in geslaagd zijn om met een smartwatchontwerp voor de dag te komen dat bij iedereen past, hoopt Apple dit probleem op te lossen door meerdere ontwerpen aan te bieden zodat er hoogstwaarschijnlijk eentje tussen zit die je bevalt. In principe, tenminste.

Er zijn drie elementaire varianten van de Apple Watch die op verschillende groepen mensen gericht zijn. De Watch Sport is robuust en bevat verstevigd Ion-X-glas, zodat hij tegen een stootje kan. Het is ook het lichtste van de drie omdat de kast gemaakt is van geanodiseerd aluminium.

De Apple Watch Edition is duidelijk ontworpen voor de modebewuste mens, met zijn prachtige 18 karaats gouden kast die in verkrijgbaar is in geelgoud of rozegoud. Dat model zit zelfs in een mooie lederen doos die als houder kan dienen tijdens het opladen.

© PXimport

Het horloge zelf is verkrijgbaar in twee formaten. De ene is 42 mm hoog, de andere 38 mm.

Het saffierglas of Ion-X-glas (afhankelijk van het model dat je kiest) zit in een kast die gemaakt is van één van de volgende materialen, afhankelijk van welk van de drie modellen je kiest (Apple Watch, Apple Watch Sport, of Apple Watch Edition): roestvrij staal, zilver aluminium, 18 karaats geelgoud, Space Black roestvrij staal, Space Gray aluminium of 18 karaats rozegoud.

LG heeft nog geen informatie gegeven over de hoogte van de nieuwe smartwatches, maar we weten wel alvast dat de Watch Urbane 10,9 mm dik zal zijn, iets dikker is dan de Apple Watch (10,5 mm). De Apple Watch weegt tussen de 40 en de 69 gram, afhankelijk van het model en het formaat.

Maar het zijn twee heel verschillende producten. Als je een elementaire smartwatch wilt hebben en de LG Watch Urbane past om je pols, dan is het een goed ontworpen en zeer degelijk product. Maar Apple streeft met haar Watch naar meer - het bedrijf probeert voor elke gebruiker een horloge op maat te maken.

Hardware en specificaties

Wat hardware betreft lijkt de LG Watch Urbane heel sterk op vrijwel alle andere Android Wear-apparaten. Dit betekent dat het een 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon 400-processor, 4GB aan interne opslag, 512MB aan RAM en bluetooth 4.1 bevat. Het draait lekker, net als alle goede Android Wear-horloges.

Apple gebruikt haar eigen S1-chip voor de Apple Watch en het apparaat biedt met zijn 8GB aan interne opslag twee keer zoveel ruimte als de LG Watch Urbane. Maar je kunt slechts 2GB voor muziek gebruiken en 75MB voor foto's. Zoals gewoonlijk laat Apple niets over de hoeveelheid RAM weten.

Beide horloges hebben een hartslagmeter op de achterzijde en verschillende sensoren waaronder een versnellingsmeter om activiteit bij te houden. Beide horloges maken gebruik van bluetooth om verbinding met een smartphone te maken, maar de Apple Watch heeft ook wifi.

LG is voor beide LG Watch Urbane modellen hetzelfde scherm blijven gebruiken als dat van de G Watch R, dus welk model je ook kiest, je zult altijd een 1,3 inch rond P-OLED-scherm met een resolutie van 320 x 320 krijgen, met een pixeldichtheid van 245 ppi. Het scherm van Apple wordt alleen maar Retina genoemd.

© PXimport

Apple beweert dat de Apple Watch een batterijduur van maximaal 18 uur heeft bij normaal gebruik, maar slechts 6,5 uur voor audioplayback en drie uur voor telefoongesprekken. LG heeft de Watch Urbane een 410 mAh-batterij gegeven en het LTE model heeft een grotere 700 mAh-batterij. Er wordt alleen maar vermeld dat de Urbane een "indrukwekkend lange spreektijd en gebruikstijd levert en in de standby-modus dagen mee kan gaan" zonder dat er cijfers genoemd worden.

Je kunt beide horloges naar verwachting een hele dag gebruiken zonder dat je opnieuw moet opladen, maar je zult het apparaat dan wel 's nachts aan de lader moeten hangen.

Je moet niet proberen om deze apparaten alleen op basis van de specificaties van elkaar te onderscheiden. Apple mijdt de wapenwedloop van de specificaties: maak je geen zorgen over de cijfers, je moet de kwaliteit voelen. Beide apparaten zullen goed presteren en tijdens het gebruik zal de relatieve hoeveelheid opslag weinig verschil maken. Uiteindelijke heeft de beslissing vooral te maken met de het ontwerp en de stijl - en het platform. Dus laten we doorgaan naar...

Software en functies

De prijs, het formaat van het scherm en het ontwerp zijn allemaal belangrijk, maar software maakt hier een enorm verschil. Er zal een heleboel afhangen van welke smartphone je gebruikt, aangezien de Apple Watch alleen compatibel is met iPhone (iPhone 5 of later). Omdat de LG G Watch op Android Wear draait, heeft het apparaat een Android-apparaat nodig om verbinding mee te maken (versie 4.3 of later) - hoewel Google naar verluid aan het toevoegen van iOS-ondersteuning werkt. De functies zijn grotendeels hetzelfde op beide platforms, maar de gebruikerservaring zal sterk verschillen.

Google's Android Wear maakt gebruik van een kaartensysteem wat je misschien herkent van Google Now, dat informatie weergeeft wanneer deze relevant lijkt. Je kunt er ook mee communiceren door vragen te stellen en specifieke apps te installeren, mocht je dat willen.

© PXimport

Je kunt de Apple Watch op vergelijkbare wijze gebruiken als een telefoon, waarbij je apps kunt laden wanneer je ze nodig hebt. Apps die vooraf geïnstalleerd zijn, zijn: Messages, Phone, Mail, Calendar, Activity, Workout, Maps, Passbook, Siri, Weather en Photos. Bovendien kun je in bepaalde landen contactvrij betalen met Apple Pay en inchecken voor een vlucht, hotelkamer enzovoorts met partners die hier ondersteuning voor bieden.

Als je een iPhone hebt, is de Apple Watch waarschijnlijk voor jou de beste keuze. Maar het is mogelijk dat de LG Watch Urbane (en andere Android Wear-horloges) een degelijk goedkoop alternatief wordt wanneer het apparaat eenmaal deels compatibel is met iOS - als je niet de volledige aanpassingsopties en functies wilt hebben. Maar of dat nu zo leuk is?

Conclusie

Wij zijn hier op de redactie fans van Apple, dus we zijn geneigd om een Apple Watch te prefereren en te willen hebben. Maar dat wil niet zeggen dat de LG Watch Urbane geen charme heeft, of dat je geen Android Wear-horloge in overweging moet nemen. Als je de personalisatie en aanpassingen van Apple's uitgebreide keuzemogelijkheden niet nodig hebt is een Android Wear-horloge waarschijnlijk goedkoper, maar wel beperkter. Momenteel werken ze echter niet met een iPhone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000