Apple Watch vs. Android Wear: De stand van zaken

© PXimport

Apple Watch vs. Android Wear: De stand van zaken

Geplaatst: 23 september 2014 - 04:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Voordat Apple haar eerste smartwatch aankondigde, waren sommige "experts" ervan overtuigd dat Apple wearables opnieuw zou uitvinden. In werkelijkheid verschilt de Apple Watch niet zo veel van de huidige smartwatches - met name smartwatches die op Google's Android Wear platform draaien.

De Apple Watch is eerder een verfijning, met een aantal slimme ideeën die Apple zullen helpen opvallen. In plaats van de concurrentie te negeren, heeft Apple ze de weg voorwaarts laten zien. Laten we met dat in het achterhoofd eens kijken wat de Apple Watch precies doet, en waarmee Android Wear zal moeten concurreren.

Ontwerp

Apple verdient een pluim voor het ontwerp van haar smartwatches: Ze zien er mooi uit - althans gezien de beperkingen van de huidige technologie - met verschillende stijlen wijzerplaten en polsbandmaterialen. Apple is ook slim geweest door te erkennen dat niet alle polsen hetzelfde zijn en daarom kleine en grote horlogeformaten aan te kondigen.

Kan Android Wear hierop reageren? In theorie zou Google geen probleem moeten hebben om Apple bij te benen op het gebied van aanpassingsmogelijkheden. Android Wear is beschikbaar voor zowel een groot aantal gadgetmakers als modebedrijven. (Fossil, bijvoorbeeld, zal naar verwachting later dit jaar een Android Wear-apparaat op de markt brengen.) Maar tot nog toe zijn er weinig opties, en niemand is erin geslaagd om een Android Wear-apparaat te maken dat er echt goed uitziet om een slankere pols.

 

© PXimport

Mobiele betalingen

Met een Apple Watch kunnen gebruikers in bepaalde winkels betalen zonder dat ze iets uit hun zak hoeven te halen. In plaats daarvan kunnen ze hun pols tegen een betalingsterminal houden. Het apparaat zal ook snelle toegang bieden tot Passbook voor tickets, instapkaarten en spaarkaarten. Als het zo werkt als geadverteerd wordt, zou het best wel eens een van de beste eigenschappen van de Apple Watch kunnen zijn.

Kan Android Wear hierop reageren? Google heeft hier een fundamenteel probleem in de zin dat draadloze aanbieders hebben samengespannen tegen de concurrerende Google Wallet betaaldienst ten gunste van hun eigen oplossing. Misschien zal Apple's aanwezigheid het gebruik van tap-to-pay terminals in winkels doen toenemen, maar er is geen garantie dat Google Wallet de brede steun zal krijgen die het nodig heeft. Daarnaast is het een twistpunt tenzij Android Wear horloges NFC-ondersteuning gaan krijgen.

Fitness

De sensoren en hartslagmeter van de Apple Watch verschillen niet veel van die op Android Wear-apparaten, maar Apple lijkt van plan te zijn om die gegevens op een samenhangende manier samen te brengen. In plaats van slechts stappen te tellen en je pols te meten, zal het apparaat onderscheid maken tussen beweging en stevige oefeningen door rekening te houden met hartslagdata, en het apparaat zal je erop attent maken als je te lang blijft zitten.

Kan Android Wear hierop reageren? In theorie weerhoudt niets Google of derden ervan om vergelijkbare apps voor Android Wear te maken, en aankomende GPS ondersteuning zal op zijn minst gebruikers in staat stellen om de afstanden die ze rennen bij te houden zonder dat ze een telefoon mee hoeven te nemen. Maar ondertussen zijn er niet veel Wear-apps die constant je algehele conditie bijhouden op hetzelfde niveau als de Apple Watch dat belooft te doen.

 

© PXimport

Communicatie

De Apple Watch zal een speaker en microfoon hebben, zodat gebruikers oproepen van een telefoon in de buurt kunnen beantwoorden en het horloge kunnen gebruiken als een walkietalkie om de pols. Apple Watch gebruikers kunnen ook kleine tekeningen voor elkaar maken, en SMS-berichten beantwoorden door middel van spraak, emoji, of vooraf ingestelde antwoorden die veranderen op basis van wat je eerder geschreven hebt.

Kan Android Wear hierop reageren? Momenteel ondersteunt Android Wear geen speakers, dus telefoongesprekken zijn niet mogelijk. En vergeleken met Apple's benadering lijken de stijve tekstuele reacties van de Android Wear onpersoonlijk. Hoewel Android Wear handig is om snel SMS'jes en e-mails te versturen door middel van spraak, moet er wat werk verricht worden op het gebied van communicatie.

Notificaties

Net als Android Wear, zal Apple Watch notificaties laten zien waarop je kunt reageren, zodat je vanaf je pols snel berichten kunt beantwoorden, agenda-afspraken kunt regelen, en sociale media meldingen kunt bekijken. Appontwikkelaars zullen de 'look and feel' van deze notificaties ook kunnen aanpassen.

Kan Android Wear hierop reageren? Notificaties waarop je kunt reageren zijn een belangrijk kenmerk van Android Wear, en sommige populaire apps zoals Twitter en WhatsApp maken al optimaal gebruik van de software. Google heeft een solide fundering om op te bouwen, maar gebruikers zouden wat meer controle moeten krijgen over de frequentie en prioriteit van notificaties.

 

© PXimport

Batterij

Apple is niet specifiek over de batterijduur, maar het bedrijf zegt wel dat de Apple Watch de hele dag mee zou moeten gaan en dat het apparaat eenvoudig is op te laden door middel van een bijgeleverde draadloze dock. Om de batterij langer mee te laten gaan blijft het scherm uit staan totdat je je pols optilt.

Kan Android Wear hierop reageren? Dat heeft het al gedaan. Terwijl alle huidige Android Wear-horloges 's nachts moeten worden opgeladen maakt de Moto 360 dit eenvoudiger met draadloze docking.

Waar Android Wear in uitblinkt

Het is duidelijk dat de mogelijkheden en het ontwerp van de Apple Watch uitstijgen boven dat wat Google met Android Wear heeft gedaan. Maar ergens is dat een voordeel dat Google kan benutten. Terwijl de Apple Watch veel ideeën en verscheidene interface lagen heeft om door te spitten, is het de bedoeling van Android Wear om zeer weinig interactie te vereisen en nuttige informatie te laten zien op precies het juiste moment.

Als Google het product kan verfijnen zodat het bij haar visie past, zal Android Wear nog steeds een geloofwaardig betrouwbaar antwoord zijn op de Apple Watch. Apple's eerste wearable zal pas begin volgend jaar op de markt komen, dus Google en haar hardwarepartners hebben genoeg tijd om alles in orde te krijgen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000