Beter e-mailen met 15 alternatieven voor Apple Mail

© PXimport

Beter e-mailen met 15 alternatieven voor Apple Mail

Geplaatst: 28 november 2014 - 11:04

Aangepast: 24 november 2022 - 11:09

Martin Gijzemijter

De app Mail die je van Apple standaard op je iPad krijgt is prima, maar kan natuurlijk niet iedereen tevreden stellen. Iedereen heeft zo z'n eigen wensen. Gelukkig zijn er ook enorm veel alternatieven, ieder met hun eigen sterke punten. We zetten de beste voor je op een rij.

Mailbox

Tenzij je heel opgeruimd bent ingesteld, is de kans groot dat de stapel mails dagelijks oploopt in plaats van afneemt. Mailbox is niet alleen bedoeld voor het sturen en lezen van mail, maar vooral ook voor het opruimen ervan. Het werkt heel eenvoudig: veeg je naar rechts, dan kun je een mailtje archiveren of verwijderen, veeg je naar links dan kun je het mailtje tijdelijk dempen, zodat deze terugkomt op een door jou bepaald tijdstip. Hiermee kun je je mails dus letterlijk uitstellen. Ook kun je mailtjes door te vegen toevoegen aan bijvoorbeeld takenlijstjes.

Pluspunten

Heel efficiënt voor het verwerken van grote hoeveelheden mail.

Minpunten

De editor voor het opstellen van mail is nogal karig.

Prijs Gratis

Omvang 24,6 MB

 

© PXimport

Boxer Lite

Boxer lijkt in veel opzichten op Mailbox, in de zin dat ook hier de nadruk ligt op het snel verwerken van mail. Boxer biedt daarnaast echter nog een flinke lijst aan extra opties. Wanneer je bijvoorbeeld een mailtje naar rechts veegt, kun je kiezen uit allerlei extra opties. Zoals de mogelijkheid om een bericht te 'liken' a la Facebook, zodat duidelijk is dat je het leuk vond zonder dat je hoeft te antwoorden, maar ook de mogelijkheid om snel voorgedefinieerde antwoorden te sturen.

Pluspunten

Heel veel opties voor het razendsnel verwerken van e-mail.

Minpunten

Juist de grote hoeveelheid opties en de snelheid maakt de kans op fouten wel weer groter.

Prijs Gratis

Omvang 28,6 MB

 

© PXimport

Gmail

Van de app van Gmail zijn we al tijden zeer gecharmeerd. Ten eerste omdat je naast je Gmail ook andere mail-accounts kunt importeren, waardoor je dus altijd en overal toegang hebt tot je mail. Maar we zijn ook enthousiast omdat het kaf handig van het koren gescheiden wordt (spam en reclame worden prima gefilterd) en updates van sociale media automatisch in een eigen mapje terechtkomen. Verder blijft de conversatieweergave (meerdere mailtjes gegroepeerd tot één gesprek) gewoon heel prettig werken.

Pluspunten

De filters van Gmail zijn krachtig en besparen je echt tijd.

Minpunten

Ook hier hoef je geen opmaak in je mailtjes te verwachten.

Prijs Gratis

Omvang 9,3 MB

 

© PXimport

Triage

Wat zo briljant is aan Triage, is dat de app je het gevoel geeft dat je een directeur bent die van z'n secretaresse een stapel kaartjes heeft gekregen met korte berichten daarop. Op die manier wordt je mail in Triage namelijk gepresenteerd. Veeg het kaartje naar beneden om het bewaren, veeg het naar boven om het te archiveren of druk erop om de gehele inhoud te zien. De editor voor nieuwe berichten is karig, dus vooral een fijne app voor mensen die eenvoudige berichten sturen zonder bijlagen.

Pluspunten

Je mail als stapel kaartjes, dat sorteert supersnel.

Minpunten

De mogelijkheid om bijlagen toe te voegen aan nieuwe mailtjes ontbreekt, maar is wat ons betreft essentieel.

Prijs € 2,69

Omvang 5,2 MB

 

© PXimport

Dispatch

Dispatch is wederom een app die zich mag voegen bij het rijtje apps die ervoor zorgen dat je mails sneller verwerkt. Deze app richt zich echter meer op het vooraf bepalen van instellingen, zodat het verwerken nóg sneller gaat. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je de mail automatisch in een bepaalde map plaatst als je héél snel opzij veegt. Zo ga je natuurlijk wel heel snel door je mail heen. Fantastisch is ook de snippet-functie: antwoorden die je vaak gebruikt kun je opslaan als snippets, die je in het vervolg in andere mails kunt laten terugkomen.

Pluspunten

Snippets zijn fantastisch voor mensen die keer op keer hetzelfde antwoord moeten geven.

Minpunten

Het snel vegen verhoogt je snelheid soms zo, dat je snel een verkeerd mailtje wegveegt.

Prijs € 4,49

Omvang 14,9 MB

 

© PXimport

Hop

Deze app pakt e-mail op een heel andere manier aan. De makers merkte namelijk op dat onze mailtjes steeds korter worden, en daarmee steeds meer beginnen te lijken op chatgesprekken. En op die manier wordt Hop dan ook gepresenteerd, helder en kort, alsof je een gesprek in iMessage zit te lezen. Daarnaast is er een handig filter die alle afbeeldingen of alle documenten in de mails verzamelt, zodat je niet je hele mailbox hoeft te doorzoeken.

Pluspunten

Mails lezen als berichten voelt veel sneller en overzichtelijker.

Minpunten

Het is wel een hele radicaal andere aanpak, zeker niet voor iedereen geschikt.

Prijs Gratis

Omvang 10,8 MB

 

© PXimport

CloudMagic

Wanneer je vaak je mailbox moet doorzoeken, dan is CloudMagic de app om te gebruiken. De interface is clean en strak en je schakelt razendsnel tussen de verschillende mail-accounts die je hebt toegevoegd, of bekijkt een samensmelting van al die accounts in één overzicht. Maar de grote kracht schuilt in de zoekmachine, die binnen een fractie van een seconde al je mails heeft doorzocht. Zo hoef je zelf niet eens meer na te denken over met welk account je dat ene mailtje had gestuurd.

Pluspunten

Zoek je snel een mailtje? Dan is CloudMagic de enige app die je écht kan helpen.

Minpunten

We missen centraal contactpersonenbeheer, of eigenlijk énig contactpersonen beheer om precies te zijn.

Prijs Gratis

Omvang 17,8 MB

 

© PXimport

Mail 2 Group

De gedachte achter Mail 2 Group is niet lastig te raden: de app is gemaakt om heel eenvoudig mails te versturen aan grote groepen mensen. Iets dat in alle andere apps in dit lijstje nog steeds een lastige opgave blijkt. Het werkt net zo eenvoudig als het klinkt: je maakt een groep aan, wijst daar contactpersonen aan toe, en met één druk op de knop stuur je hen allemaal een e-mail. Je kunt daarnaast werken met handige sjablonen om het mailtje snel een fraai uiterlijk te geven.

Pluspunten

Snel mailen naar grote groepen, handiger dan dit wordt dat niet.

Minpunten

Die handige veeg-opties van de andere apps hadden we hier toch ook graag gezien.

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 27,7 MB

 

© PXimport

SquareOne

Met de bergen mail die we tegenwoordig ontvangen, is het soms moeilijk om onderscheid te maken tussen mail die echt belangrijk is en mail die wel eventjes kan wachten. En als je alleen privémail wilt beantwoorden, is het vervelend als je in je ooghoek toch dat werkmailtje ziet, want dan ga je tóch antwoorden. Om die reden stelt SquareOne je in staat om mails in te delen in categorieën/zones. Dat doe je eenmalig, daarna doet de app het zelf. Zo bepaal je zelf welke mailcategorie je wilt zien. Eigenlijk zijn het doodgewone mailfilters, maar door het visuele dashboard ziet het er lekker rustig uit.

Pluspunten

Je kunt e-mail indelen in zones, en iedere zone heeft z'n eigen notificatiegeluid.

Minpunten

De kans dat je een bepaalde categorie stelselmatig negeert is zeer aanwezig.

Prijs Gratis

Omvang 13,5 MB

 

© PXimport

IQTELL

IQTELL is de ideale mail-app voor mensen die hun e-mail zakelijk gebruiken of bijvoorbeeld voor het uitvoeren van bepaalde projecten. Met één veeg kun je namelijk van een mailtje een project maken, waaraan je vervolgens weer andere mails kunt koppelen, actiepunten kunt hangen die je zelfs weer aan mensen kunt toewijzen. Mailprogramma's met ingebouwde takenlijsten kennen we al, maar zo geïntegreerd in de interface als dit, hebben we nog niet eerder gezien. Je voelt je een beetje als Tom Cruise in Minority Report, maar dan zonder de gekke handschoenen.

Pluspunten

Complete projecten bouwen door wat heen en weer te vegen in je mailbox.

Minpunten

De werking kan in het begin wat verwarrend zijn, daar moet je even doorheen.

Prijs Gratis

Omvang 32,8 MB

 

© PXimport

LightMail

Waar Hop je mail presenteert als een iMessage-gesprek, doet LightMail daar nog een schepje bovenop. Want net als in iMessage, telt het tekstveld waarin je kunt antwoorden maar één regel, waardoor je de inhoud automatisch beknopter houdt. De conversatieweergave bundelt mails (of dus eigenlijk gesprekken) van dezelfde afzender, zoals dat in iMessage ook zou gebeuren. Je kunt overigens ook nog mailen in een klassieke weergave, waarin je wel gewoon een normale editor hebt. Het beste van twee werelden dus.

Pluspunten

Zoals de naam doet vermoeden, een heerlijk luchtige manier om mail te sturen.

Minpunten

Het groeperen van mail op afzender is wel even wennen.

Prijs Gratis

Omvang 15,4 MB

 

© PXimport

Inboxcube

Het is op zich niet de werking van de app waarmee Inboxcube zich onderscheidt in dit rijtje apps, want mails vegen om ze te archiveren dat kennen we nu wel. Inboxcube onderscheidt zich door het gebruik van een dashboard waarin je vakjes (cubes) kunt aanmaken die gelden als snelkoppeling naar een bepaald filter. Een soort combinatie tussen het Windows Startscherm en een mailprogramma dus. De filters zijn vrij gedetailleerd, zo kun je dus een 'cube' aanmaken die je alle mails toont met daarin een Excel-document, mails met video's enzovoort. In dat opzicht is deze app meer gericht op consumenten dan op de zakelijke markt.

Pluspunten

Het dashboard is visueel aantrekkelijk én efficiënt.

Minpunten

Toevoegen van mail-accounts is minder gebruiksvriendelijk dan bij de concurrentie.

Prijs Gratis

Omvang 32,6 MB

 

© PXimport

Molto

Molto is weer eens zo'n app die probeert om e-mail op een andere manier te benaderen, en wat ons betreft met succes. In Molto wordt je mailbox gepresenteerd als een soort blog, inclusief dikgedrukte koppen en afbeeldingen. Hierdoor kun je heel snel zien wat interessant is en wat niet. Vervolgens kun je berichten op de inmiddels beroemde manier berichten wegvegen om ze te verwijderen/archiveren. Heel interessant is ook de All Stars-functie, waarin je kunt sorteren op de mensen met wie je het meeste contact hebt. Koppel je je Facebook-account? Dan kun je ook hun foto's en informatie importeren.

Pluspunten

In blogvorm valt spam nog makkelijker door de mand.

Minpunten

Er past zo wel veel minder mail op één pagina, dus meer scrollwerk.

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 34,8 MB

 

© PXimport

Seed Mail

Deze app doet ons nog het meeste denken aan Outlook voor Windows of Mail voor OS X. Het is een uitgebreide app (inclusief ondersteuning voor Exchange-servers), maar wél met een eenvoudige interface en met aparte schermen voor mail, contactpersonen, bijlagen en je agenda. Het verwerken van mails zal niet zo snel gaan als in apps als Mailbox (al kun je wel archiveren door naar rechts te vegen). Seed mail is daarmee vooral ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een traditioneel e-mailprogramma zoals op de desktop, maar dan met een paar extra's. En hoera, deze app ondersteunt mails met opmaak.

Pluspunten

Seed Mail voelt vooral oud en vertrouwd, maar dan wél met wat moderne snufjes.

Minpunten

Accounts hadden wat netter gescheiden mogen zijn.

Prijs Gratis

Omvang 22,3 MB

 

© PXimport

Filey

De functionaliteit van deze app is al enigszins ingebakken in de eerder besproken app Hop, maar is in Filey een stuk uitgebreider. Filey is dan ook eigenlijk geen mail-app, maar een app om razendsnel bijlagen mee te zoeken. Dus als je op zoek bent naar dat Word-document dat je op die ene dag in december 2013 naar een zekere persoon hebt gestuurd, dan is er geen snellere manier om die te vinden dan met Filey. Wel jammer dat er niet toch ook een wat uitgebreidere mailfunctie in zit, want nu is het weer een app extra die je moet installeren.

Pluspunten

Zoeken op bijlagen is veel sneller dan zoeken door mail.

Minpunten

We missen wel e-mailfunctionaliteit.

Prijs Gratis

Omvang 28,8 MB

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000