De 10 games die op iedere iPhone zouden moeten staan

© PXimport

De 10 games die op iedere iPhone zouden moeten staan

Geplaatst: 12 december 2014 - 13:33

Aangepast: 16 november 2022 - 09:53

Daan Doedens

De App Store staat vol met gave games, die je gratis of voor weinig geld urenlang speelplezier bieden. Deze tien games helpen je de saaie momenten door en zijn verplichte kost op werkelijk iedere iPhone.

Angry Birds

Prijs: Gratis, meer levels tegen betaling

Dat het katapulteren van boze fladderaars in de richting van groene varkentjes zó verslavend kon werken, hadden de makers van Angry Birds niet durven dromen. De gameserie is uitgegroeid tot ongetwijfeld de bekendste op het vlak van smartphones. Talloze levels, die steeds een beetje moeilijker worden, liggen op je te wachten in de App Store.

 

© PXimport

De boze vogels, wie kent ze tegenwoordig niet?

Natuurlijk is er de eerste Angry Birds-game, die de basis vormde van het succes. Daarna verschenen er vele vervolgen. Zo is Angry Birds Seasons gebaseerd op de vier seizoenen en zijn er verschillende verwijzingen naar bekende films als Star Wars, Rio en Transformers. Angry Birds Go! stapt zelfs af van het originele concept en is een heus racespel geworden.

Voor de meeste spellen geldt: de game is gratis, maar je kunt pas echt veel levels spelen als je er 89 cent voor wil neertellen. Voor dat geld krijg je wel een hoop speelplezier terug - en vooruit, nu en dan ook een beetje frustratie.

Plants vs. Zombies 2

Prijs: Gratis, in-app-aankopen

Eigenlijk zou de naam al genoeg moeten zeggen. Wie wil er nu niet tegen zombies vechten met een stel planten? Als dit je nog niet over de streep trekt, doet het eerste level dat wel.

 

© PXimport

De titel zegt het al: vecht met planten tegen zombies.

Het doel van het spel is precies zoals de titel al zegt. Je hebt een mooi grasveld voor je huis, maar aan de andere kant van de tuin heeft een stel zombies het op je voordeur gemunt. De enige manier om ze tegen te houden is om gebruik te maken van verschillende soorten planten, die elk hun eigen trucs hebben.

In het begin is het allemaal nog te overzien, maar naarmate je in hogere levels komt, nemen de zombies in aantal toe en klik je je een slag in de rondte om je huis te beschermen tegen de levende doden. Plants vs. Zombies 2 is net zo simpel in de opzet als het verslavend is.

Candy Crush Saga

Prijs: Gratis, in-app-aankopen

Het is alweer even geleden dat de eerste 'Saga' uitkwam. Sindsdien zijn er vele vervolgen in de App Store terechtgekomen, maar het begon allemaal met Candy Crush. De basis van het spel is simpel: er is een vlak met hokjes waarin snoepjes zitten en met sleepbewegingen moet je proberen minstens drie dezelfde snoepjes op een rij te krijgen.

 

© PXimport

Je voelt je tijdens het spelen als een kind in een snoepwinkel.

Het woordje 'Saga' in de titel verklaart waarom de levels niet gewoon achter elkaar geplakt zijn, maar in plaats daarvan in een - simpele - verhaalvorm zijn gegoten. Na tien levels moet je bijvoorbeeld per trein naar de een volgende wereld, waar je verder kunt gaan met spelen.

Candy Crush Saga heeft zijn sporen voornamelijk verdiend doordat je met je Facebookprofiel kunt inloggen en via je vrienden extra speeltijd of bonussen kunt verdienen. Hoe vervelend je die aanvragen op Facebook ook vindt: Candy Crush Saga is en blijft een perfecte tijddoder.

Tiny Wings

Prijs: € 0,89

Stel: je bent een lief, klein vogeltje, maar je kunt nog niet vliegen. Dat overkomt het speelbare diertje in Tiny Wings. Gelukkig voor het vogeltje leeft het in een wereld met talloze heuvels. Die kun je gebruiken om toch grote sprongen te maken, zodat het in elk geval lijkt alsof je vliegt.

 

© PXimport

Dat je niet kunt vliegen, betekent niet dat je niet ver kunt springen.

Na elke goede sprong schiet je

weg. Het lastige is om na zo'n grote sprong precies goed op de volgende heuvel terecht te komen, zodat je geen snelheid verliest en nog een keer ver kunt springen. In sommige dalen zijn ook nog munten of andere bonussen te verdienen.

Tiny Wings is een spel dat vooral erg fijn voelt als je er een beetje goed in wordt. Hoe hoger en hoe verder je springt, hoe moeilijker het wordt om goed op de volgende heuvel terecht te komen. Maar als het lukt, liggen er een hoop punten voor je klaar als de nacht je eindelijk heeft ingehaald.

Wordfeud

Prijs: Gratis, premiumaccount € 2,69

Wordfeud is Scrabble op je telefoon. Zo simpel is het. Je speelt tegen vrienden of tegen iemand die je niet kent. Het doel is, net als bij het wereldberoemde bordspel, om woorden op het bord te leggen die zo veel mogelijk punten opleveren.

 

© PXimport

Het alom bekende Scrabble, maar dan op je iPhone.

Het feit dat Wordfeud een 'turn-based' spel is, betekent dat je meerdere spellen tegelijk kunt spelen, even rustig aan kunt doen als je geen tijd hebt en gewoon weer verder kunt gaan als je weer een paar vrije minuten hebt.

Een leuke feature van Wordfeud is de mogelijk tot het sturen van berichten, waardoor je kunt praten over het spel of over iets totaal anders. Ben je al een Wordfeud-liefhebber? Probeer dan eens een spelletje in het Engels, of speel een potje op een 'random' bord, waarbij de vakjes voor woord- en letterwaarde op een willekeurige plek op het bord komen te staan.

Drop7

Prijs: Gratis

Wat hebben Tetris en de poolbiljartvariant 7-ball met elkaar te maken? Weinig, zou je zeggen. Dat klopt. Maar in één iPhone-game komen de twee toch echt bij elkaar. Drop7 is nog het best te omschrijven als 'Tetris met ballen in plaats van vierkantjes'.

 

© PXimport

Hebben we eindelijk een opvolger voor Tetris gekregen?

Het werkt zo: je hebt een speelveld van zeven bij zeven hokjes. Net als bij

moet je zorgen dat je de onderste lagen wegspeelt voordat je er aan de bovenkant wordt uitgedrukt. Anders dan bij Tetris vallen de ballen niet naar beneden, maar krijg je alle tijd om ze ergens te plaatsen.

Een bal met het cijfer 3 verdwijnt als hij, in horizontale of verticale richting, een rij met precies twee andere ballen vormt, terwijl een bal met nummer 7 het volledige speelveld nodig heeft. Toegegeven, het is wat lastig uit te leggen, dus we zeggen maar gewoon: downloaden en spelen, het is gratis.

Bike Race Pro

Prijs: € 0,89

Bij veel spellen met het woordje 'race' in de titel is het doel om zo snel mogelijk van start tot finish te gaan. Bij Bike Race Pro is dat niet anders, alleen de weg richting de finish is verre van rechtdoor. Je moet loopings door, over afgronden heen en je komt gaten en bulten in het wegdek tegen.

 

© PXimport

Zo snel mogelijk naar de finish, maar gewoon rechtdoor kun je zeker niet.

Het is dus handig om eerst even zelf te oefenen in de vele levels die je kunt spelen. Als je er goed in begint te worden, kun je de uitdaging met vrienden of willekeurige onbekenden aan gaan. Speel nieuwe, snellere motoren vrij en verbreek je persoonlijke records, en die van je vrienden.

Blek

Prijs: € 0,89

Blek is misschien wel het fraaist vormgegeven spel voor de iPhone, simpel als het is. Alles is opgebouwd uit bollen die al op je scherm staan en lijnen die jij zelf tekent.

 

© PXimport

Simpel, slim en mooi: Blek is nu al een klassieker.

De levels beginnen makkelijk om je te laten zien hoe het spel werkt, en dat is eigenlijk heel

. Teken een lijntje met je vinger op het scherm, en het lijntje herhaalt zichzelf keer op keer, tot hij het scherm verlaat of wordt verzwolgen door een zwart gat. Als je lijntje elke gekleurde bol heeft opgeslokt, heb je het level gehaald.

Dat begint met het trekken van rechte lijnen, maar hoe verder je komt, des te ingewikkelder worden de capriolen die je moet uithalen om niet in een zwart gat te verdwijnen. Blek is een simpel, maar slim bedacht spel, dat verrassend vernieuwend aanvoelt.

World of Tanks Blitz

Prijs: Gratis

Het kleine broertje van het bekende pc-spel World of Tanks. Aan het begin van het spel kies je een gepantserd voertuig uit en rijd je snel door een korte tutorial heen om de basis van het spel door te krijgen: rijden, mikken en schieten.

 

© PXimport

Een heus tankgevecht, nu ook gewoon op je iPhone.

Daarna wordt het leuk. Je wordt gekoppeld aan een groep spelers die ongeveer even goede (of, in het begin: slechte) tanks hebben als jij. Samen met je teamgenoten word je gedropt op een veld, waar een andere groep hetzelfde gebeurt. De veldslag kan beginnen.

Je kunt in het wilde weg gaan schieten, of je kunt een strategische positie innemen en zo vijandelijke tanks in een hinderlaag laten lopen. Hoe meer tanks je kapot schiet en hoe vaker je zelf overleeft, des te meer punten krijg je om je eigen voertuigen te upgraden. Probeer te overleven in een wereld met het allerzwaarste geschut.

Desert Golfing

Prijs: € 1,79

Als je games op je iPhone speelt puur omdat je een paar minuutjes te doden heb, is Desert Golfing het perfecte spel voor jou. Het heeft namelijk geen einde. Desert Golfing is een golfspel waarbij het einde van hole 1 het begin van hole 2 is, en ga zo maar door.

 

© PXimport

Eén groot oneindig level, ideaal voor een saai momentje.

Het landschap verandert, maar blijft toch nagenoeg hetzelfde. Sommige banen zijn simpel en rechtdoor, andere zijn meer heuvelachtig en hebben een moeilijk te bereiken hole. Het is allemaal puur willekeurig.

Mocht je geen 1,79 euro willen neertellen voor een spel zonder einde, dan zijn er genoeg klonen in de App Store te vinden. Maar juist die ene cactus op hole 316 of een wolk op hole 684 die je onverwacht tegenkomt, maken het origineel tot een geniale tijddoder die met alle gamewetten lijkt te spotten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000