© PXimport

De 18 mooiste apps voor iOS 7

Geplaatst: 22 november 2013 - 09:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Martin Gijzemijter

De grootste en opvallendste vernieuwing in iOS 7 is het nieuwe design. Om die reden zetten wij de 18 apps met het mooiste design op een rij.

Analog

Aan fotografie-apps in de App Store absoluut geen gebrek. Wat Analog Camera echter zo fantastisch maakt, is de heerlijk minimalistische interface. Deze geeft je met slechts een paar grote, strak ontworpen knoppen, dezelfde mogelijkheden als vele andere apps die daar veel meer knoppen voor nodig hebben.

Het principe is heel eenvoudig, je schiet een foto, past een filter toe en deelt (via mail, je Filmrol, Twitter of Facebook). De werking van de gehele app is opgehangen aan dit driestappenplan en dat werkt fantastisch. Meer opties zijn verscholen achter veegbewegingen, waardoor de combinatie tussen een minimalistische fotografie-app en een app die tóch veel functies heeft, optimaal is.

Plus Prachtige minimalistische (en snelle!) interface.

Min De 'verborgen' opties vereisen wat uitprobeerwerk.

Prijs € 1,79

Omvang 5,4 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/analog-camera/id591794214

 

© PXimport

Analytiks

Je zou denken dat de makers van deze app alvast afgekeken hebben bij iOS 7, en de vormgeving van hun app erop hebben aangepast. Niets is echter minder waar, want Analytiks bestaat al sinds juli 2012.

Deze app toont gegevens uit Google Analytics. Dat doen wel meer apps, maar deze app doet het zo fraai dat je het idee hebt dat je naar een infographic kijkt. Vooral als je bijvoorbeeld bekijkt hoeveel sitebezoekers een pc gebruiken en hoeveel een mobiele telefoon. Het allerfijnste: het is niet alleen fijn om naar te kijken, maar je snapt ook daadwerkelijk beter wat de cijfers precies betekenen.

Plus Zeer uitgebreide Analytics-app.

Min Getoonde opties zijn niet zelf te configureren.

Prijs € 2,69

Omvang 5 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/analytiks-your-google-analytics/id427268553

 

© PXimport

Tetris

Wat Tetris is, hoeven we je ongetwijfeld niet te vertellen. Ontwikkelaar Electronic Arts gaat met deze versie terug naar de oorsprong: simplistische graphics met de nadruk op gameplay. Dat is goed gelukt.

Tetris ziet er werkelijk fantastisch uit, met felle kleuren en strakke lijnen. Het mooiste van alles is dat EA het voor elkaar heeft gekregen om het spel in de wereld van touchscreens te brengen, zonder dat de gameplay daaronder lijdt. Er is ook nog een extra modus (Galaxy) toegevoegd voor een nieuwe strategische manier van spelen. Een dijk van een spel, dat ook nog eens prachtig oogt.

Plus Alsof Tetris werd ontworpen voor het touchscreen.

Min Misschien af en toe iets te makkelijk.

Prijs € 0,89

Omvang 33,6 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/tetris/id480807857

 

© PXimport

Cal

Apple komt met iOS 7 met een volledig nieuwe versie van onder andere de app Agenda, maar dat weerhoudt de makers van de app Cal er niet van om er visueel nog een schepje bovenop te doen. Wellicht komt het doordat we langzaam maar zeker beginnen te wennen aan al dat minimalistische ontwerpgeweld, maar we hebben werkelijk nog nooit zo'n strak ontworpen app gezien als Cal. Als agenda daarnaast ontzettend handig (ook niet onbelangrijk), omdat je heel snel door de tijden en dagen kunt scrollen.

De agenda-items kunnen worden voorzien van notities, locaties, genodigden enzovoort. De afspraken kunnen overigens ook automatisch in de app Agenda worden ingevoegd, handig voor synchronisatie. Extra mooi zijn de foto's die achter elk item worden getoond.

Plus Prachtige app, snel en efficiënt.

Min Foto's zijn leuk, maar waarom van Tumblr en niet vanuit de Filmrol?

Prijs Gratis

Omvang 20,2 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/cal-calendar-for-living/id648287824

 

© PXimport

Awesome Note

Deze app lijkt qua functionaliteit veel op de bekende app Evernote. Wel houdt Awesome Note de gebruiker wat meer aan het handje met behulp van de tabbladen, die je zelf kunt aanmaken en indelen. Hoewel het niet zo krachtig en uitgebreid is als Evernote, is het wel een stuk minder overweldigend en in dat opzicht efficiënter. Daarbij zijn we zeer gecharmeerd van de mix tussen het skeuomorfische ontwerp (hout in dit geval) en het strakke ontwerp van de kalender dat ons erg doet denken aan Fantastical.

Plus Een notitie-app met ingebouwde kalender.

Min Geen uitgebreide synchronisatie-mogelijkheden.

Prijs € 3,59

Omvang 59,7 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/awesome-note-+to-do-calendar/id320203391

 

© PXimport

Path

Path is een soort combinatie tussen een instant messaging-app zoals WhatsApp en een sociaal netwerk zoals Facebook. Het nadeel van diensten als Facebook is dat er allemaal berichten voorbijkomen waar je niet op zit te wachten. Dit heb je bij Path niet, omdat het je eigen 'privé-sociale-netwerk' is.

Het ontwerp is prachtig, met strakke pictogrammen, heldere kleuren en knoppen die slim en stijlvol verstopt zitten in de interface. Werken met Path nadat je hebt gewerkt met Facebook, voelt alsof je op het privéstrand van de sociale media terecht bent gekomen. Fijne bonus is dat er ook prachtige filters in het programma zitten die je kunt toepassen op je foto's bij het uploaden.

Plus Het leuke van sociaal netwerken, zonder de drukte.

Min Te veel stappen voor je aan de slag kunt.

Prijs Gratis

Omvang 26,5 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/path/id403639508

 

© PXimport

Dimensions

Wanneer we het in deze editie van What's hot hebben over fraaie ontwerpen en interfaces, dan slaat dat uiteraard vooral op het visuele aspect. Dat een fraaie interface niet alleen visueel hoeft te zijn, bewijst de indrukwekkende app Dimensions, van de makers van de Inception-app.

De app is grafisch fraai ontworpen, dat is zeker waar, maar het grootste deel speelt zich auditief af. In dit spel betreed je een andere dimensie waarin je met behulp van muziek, een stem en andere audiosignalen, in combinatie met wat je op je scherm ziet, aanwijzingen krijgt die je nodig hebt om Quantum Cells te verzamelen (het doel van het spel). Het is de meest bizarre en psychedelische ervaring die je tot op heden op je iPhone zult hebben. Een prachtig voorbeeld van hoe design letterlijk in verschillende dimensies kan worden toegepast.

Plus Het meest bijzondere en vreemde spel dat je ooit hebt gespeeld.

Min De nadruk ligt helaas wel heel erg op in-app-aankopen en dat verpest de ervaring soms.

Prijs Gratis

Omvang 148 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/id473626010&affId=2064962

 

© PXimport

Rechner Calculator

Als Apple-liefhebber hoeven we je niet te vertellen dat er een zekere schoonheid schuilt in minimalisme. Maar zoals Apples ontwerpgoeroe Jonathan Ive zegt, is minimalisme veel meer dan het weglaten van een overdaad aan mogelijkheden.

Rechner Calculator is een prachtig voorbeeld van wat hij daarmee bedoelt. De rekenmachine is heerlijk minimalistisch: grote zwarte knoppen, een mooi en strak font en op het eerste gezicht weinig opties. Die opties zitten echter slim verborgen achter gebaren. Zo is een veeg naar links het plusteken een veeg naar rechts het minteken en krijg je het resultaat van je som te zien om naar boven te vegen. Minimalisme dus, maar wél met een zeer goed doordachte interface.

Plus Als je het door hebt is er geen rekenmachine zo snel als deze.

Min Het duurt even voor je de gebaren echt onder de knie hebt.

Prijs € 0,89

Omvang 0,6 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/rechner-calculator/id508837827

 

© PXimport

Dots

Fraai ontworpen apps hoeven natuurlijk niet alleen maar nuttig zijn. Ook games kunnen uitblinken in minimalistisch ontwerp en eenvoudige gameplay. Een prachtig voorbeeld daarvan is Dots, een spel dat bestaat uit gekleurde stippen. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook, maar het blijkt al snel ongelooflijk verslavend. Het enige wat je hoeft te doen is met je vinger een lijn trekken tussen stippen met dezelfde kleur. Dat gaat echter zo responsief, en de kleuren zijn zo 'zacht' voor je ogen, dat het al snel een soort psychedelische ervaring wordt waarbij je de ene streep na de andere trekt. Het grootste pluspunt (naast het fraaie uiterlijk) is dat het eerder een rustgevende werking heeft dan een stressvolle en dat soort apps juichen we altijd toe.

Plus Prachtig en eenvoudig spel, met een hoge verslavingsfactor.

Min Erg weinig uitleg.

Prijs Gratis

Omvang 6,2 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/dots-a-game-about-connecting/id632285588

 

© PXimport

Rise Alarm Clock

Kijk je naar een screenshot van Rise Alarm Clock, dan denk je wellicht dat daar ook niet veel aan te beleven is. Het tegendeel is waar, want juist dat minimalistische is (wederom) het briljante aan deze app. Wat je in beeld ziet is namelijk de visuele representatie van een zonsopgang.

Om een alarm te zetten, sleep je dan ook simpelweg omhoog (of omlaag) met je vinger om de juiste tijd te selecteren, waarbij de kleur van de achtergrond zich aanpast aan de 'stand van de zon'. Het knappe is dat de app totaal geen knoppen lijkt te hebben, terwijl je ondertussen wel allerlei zaken kunt instellen, zelfs de afspeellijst die je wilt horen bij het ontwaken.

Plus De interface die verscholen zit achter de gebaren is briljant.

Min De gebaren vereisen wel wat oefening, en is een wekker je die inspanning waard?

Prijs € 1,79

Omvang 18,2 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/rise-alarm-clock/id577221529

 

© PXimport

Weathercube

De interface van Weathercube is fantastisch. Niet alleen omdat het er prachtig uitziet, inclusief lichtval en schaduwen tijdens het draaien van de kubus, maar vooral omdat het een enorm verslavend effect heeft.

Even kort de basis: Weathercube is een kubus met allerlei informatie over het weer. Je kunt verschillende details bekijken door de kubus te draaien in iedere willekeurige richting. Maar je kunt de kubus ook openklappen door je vingers uit elkaar te bewegen, hetgeen ons doet denken aan een spelletje dat we vroeger met een origami-vouwsel speelden op het schoolplein. De app is nuttig, maar geloof ons dat je stiekem ook veel zult spelen met de interface, gewoon omdat het zo leuk is.

Plus Heel veel informatie en toch een minimalistische interface.

Min Stiekem kun je wel een beetje 'verdwaald' raken in de kubus.

Prijs € 0,89

Omvang 12,8 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/weathercube-revolutionary/id555306679

 

© PXimport

Figure

Er wordt soms beweerd dat er geen eenvoudigere manier is om goede muziek te maken dan met GarageBand van Apple, maar dat durven we te betwisten. Niet eens omdat GarageBand best pittig is, maar vooral omdat Figure zo heerlijk eenvoudig en speels is, terwijl het resultaat er toch niet om liegt.

Aan de hand van wat slimme schuifregelaars, draaiknoppen, effecten en andere elementen die je kunt toevoegen (en naar je hand kunt zetten), draai je (letterlijk) in no-time een leuk liedje in elkaar. Dat alles is overgoten met een heerlijk retro-sausje met grote knoppen, die het werken met de app alleen maar aantrekkelijker maken. Niet toevallig overigens, met Propellerhead als brein achter het concept.

Plus Een speelse manier om serieuze muziek te maken.

Min Het blijft bij speels. Je kunt je 'loopjes' niet exporteren om te gebruiken in andere programma's voor audiobewerking, alleen hele liedjes zijn te exporteren.

Prijs € 0,89

Omvang 17,7 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/figure/id511269223

 

© PXimport

Forkly

Zien eten doet eten, dat moeten de makers van Forkly gedacht hebben bij het bouwen van dit sociale netwerk. In grote lijnen is deze app net zoiets als Foursquare of Instagram, met als verschil dat het niet draait om locaties of om foto's, maar om culinaire interesses. Heel nuttig, want zo vind je dus mensen die dezelfde smaak hebben als jij, en die je vervolgens plekken kunnen aanraden om heerlijk iets te gaan eten of drinken.

De app zit goed in elkaar, is niet zo strak ontworpen als de meeste apps in deze categorie, maar ziet er desalniettemin fantastisch uit. Het feit dat we deze recensie inmiddels met honger schrijven zegt genoeg.

Plus De kracht van social media toegepast op culinaire interesses.

Min Redelijk nieuw, dus nog niet heel veel gebruikers in kleinere steden.

Prijs Gratis

Omvang 14,8 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/forkly-visual-restaurant-guide/id456191378

 

© PXimport

Clear

Een app die hetzelfde effect op ons heeft als Weathercube, maar dan is dit een takenlijst. De felle kleuren zijn even wennen, maar daar kijk je snel doorheen als je ziet hoe heerlijk eenvoudig het is om met een veegbeweging taken toe te voegen, te verwijderen enzovoort, om vervolgens met een knijpbeweging taken samen te voegen tot een lijst, of andersom een lijst open te klappen. Het is echt op fantastische wijze ontworpen en briljant in z'n eenvoud.

Plus Je kunt opslaan in iCloud (dus ook synchroniseren).

Min Je kunt helaas geen taken toewijzen aan personen of categorieën.

Prijs € 1,79

Omvang 5,3 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/clear/id493136154

 

© PXimport

Jet Lag App

Het is interessant om te zien hoeveel apps er zijn die gebruikmaken van het kleurenpalet en het platte ontwerp dat Apple introduceert in iOS 7. Dat roept de vraag op wie hier nu eigenlijk wie inspireert ... Wat daarop ook het antwoord op moge zijn, de interface van Jet Leg App is een genot om naar te kijken.

De app zelf is uiteraard ook interessant en biedt je nuttige tips die je kunt gebruiken om jetlag te voorkomen/verkorten tijdens een lange reis. Gelukkig zien de makers dat ook een hele eenvoudige app, ontzettend mooi mag zijn.

Plus Jetlag tips exporteren naar je agenda, zodat je tips verschijnen als alarm.

Min We hadden graag een dagboekfunctie gezien, om bij de volgende trip lering te trekken uit de vorige trip.

Prijs € 0,89

Omvang 6,4 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/jet-lag-app/id526416715

 

© PXimport

Kelvin Weather

Waarom weten we niet precies, maar blijkbaar lenen weer-apps zich uitstekend voor het experimenteren met fraaie interfaces. Naast Weathercube is ook Kelvin Weather daar een prachtig voorbeeld van.

Het blijft lastig om je vinger erop te leggen waarom iets dat zo weinig beeld bevat, nu juist zo strak en prachtig ontworpen overkomt (ook dat heeft wellicht te maken met de filosofie van Ive: 'minimalisme is meer dan weglaten'). De app is niet heel uitgebreid: je selecteert een gebied en je ziet de temperatuur, dat is alles. De eenvoud van de pictogrammen en de mooie strakke rondingen van het gekozen lettertype maken het echter een genot om naar te kijken.

Plus De belangrijkste weerinformatie helder in beeld.

Min De app kan niet echt veel, en dat voor bijna 2 euro.

Prijs € 1,79

Omvang 2 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/kelvin-weather/id520373145

 

© PXimport

Fantastical voor iPhone

Met de reliëf simulerende kleurgradiënten voldoet de agenda-app Fantastical allerminst aan de nieuwe designrichting die Apple is ingeslagen, maar dat maakt Fantastical niet minder mooi.

Qua functionaliteit is deze app vooral fijn omdat hij mensentaal begrijpt: lunch met Jasper om 10 uur in Amsterdam, plant hij feilloos in. Toch zijn het vooral de slimme kleine pictogrammen bovenin die aan de hand van balken laten zien hoe druk je dag is, die Fantastical zowel qua functionaliteit als design een winnaar maken.

Plus Integratie met de Agenda-app van Apple.

Min Agenda-meldingen open de Agenda-app en niet Fantastical, maar dat is een restrictie van Apple.

Prijs € 4,49

Omvang 8,1 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/fantastical/id575647534

 

© PXimport

Rando

Rando is een vreemde eend in de bijt. Je stuurt hiermee foto's naar wildvreemden, en je ontvangt eveneens foto's van mensen die je niet kent. Dat klinkt als een recept voor rare snuiters, maar het resultaat is eerder artistiek dan ongepast. Je 'vizier' is een cirkel en daar schiet je een foto in. Die foto upload je vervolgens. Waarheen? Dát weet je pas zodra de foto is afgeleverd bij een andere gebruiker van Rando.

Terwijl je foto's aan het verzenden bent, ontvang je ook foto's, die je vervolgens kunt waarderen. Niet nuttig, maar artistiek wel heel interessant - ook omdat mensen heel andere foto's maken als het binnen een cirkel moet passen. De interface is hypereenvoudig met slechts twee schermen. Overigens leidt het sturen van ongepaste foto's vrijwel direct tot verwijdering van je account en dat houdt het netwerk schoon.

Plus Artistiek heel interessant, de fotovisie van wildvreemden!

Min Het duurt wel eventjes voordat je foto's zijn afgeleverd/ontvangen.

Prijs € 4,49

Omvang 47,3 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/id425073498&affId=1736887

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten