De Apple Watch wordt onze persoonlijke zwarte doos

© PXimport

De Apple Watch wordt onze persoonlijke zwarte doos

Geplaatst: 19 september 2014 - 04:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Een onderzoek naar moord wordt binnenkort een stuk makkelijker door de Apple Watch. Ook fatale ongelukken kunnen beter worden gereconstrueerd, denkt het Nationaal Forensich Instituut. "De Apple Watch kan interessante informatie opleveren."

Bij het NFI is verheugd gereageerd op de plannen van Apple om een smartwatch uit te brengen. Door alle informatie die de Apple Watch gaat verzamelen heeft het NFI een extra bron erbij in onderzoeken naar moord, doodslag en ander lichamelijk malheur.

Vooral de combinatie van iPhone met Watch zorgt voor data die samen een mooi beeld kunnen geven van de omstandigheden waarin iemand zijn ongeluk tegemoet gaat. Immers, daardoor kunnen bijvoorbeeld hartslag, gegevens van de versnellingsensor en GPS-data worden gecombineerd.

Uitlezen en combineren van de data

Op de site van NFI worden voorbeelden gegeven door digitaal onderzoeker Ronald van der Knijff. Is een chauffeur onwel geworden vlak voor een ongeluk? Dat kan uitgelezen worden uit de hartslagmeter en of hij wel of niet heeft geremd weer uit de versnellingsmeter. Van der Knijff stelt wel dat alles valt of staat met de kwaliteit van de sensoren. "En de vraag is natuurlijk ook in hoeverre gegevens worden opgeslagen en weer worden overschreven door nieuwe gegevens. Dit kan per applicatie op een andere manier gebeuren."

Van der Knijf meldt zeker experimenten met de smartwatch uit te willen voeren, "als een van de collega's zo'n Apple Watch als gadget aanschaft". Met elk type telefoon waar het NFI de hand op kan leggen worden dergelijke experimenten in ieder geval wel al gedaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000