Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter

© PXimport

Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter

Geplaatst: 3 juli 2014 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:00

Jeroen Boer

Sommige notebooks zoals Apples meeste recente MacBooks zijn zo dun dat er geen ruimte is voor een netwerkaansluiting. Wil je toch aan de slag met een gigabitnetwerkverbinding en heeft je notebook een usb3.0-poort, dan kun je gebruik maken van Eminents EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter.

De Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter is vervaardigd uit wit glanzend kunststof en lijkt waarschijnlijk niet geheel toevallig veel op soortgelijke adapters van Apple. Apples MacBook Pro en MacBook Air zijn uiteraard bekende notebooks die geen netwerkaansluiting hebben. Ook als je een notebook hebt met een netwerkaansluiting die enkel 100 Mbit/s haalt is dit een interessant product.

De netwerkadapter is compatibel met Windows en OS X. Wel is er op beide besturingssystemen een stuurprogramma noodzakelijk. Deze worden meegeleverd op een cd. Dat is niet heel handig, want een notebook zonder netwerkaansluiting is doorgaans ook niet voorzien van een dvd-speler. Gelukkig kun je de stuurprogramma's downloaden vanaf de website van Eminent zelf. Onder Windows is dat overigens niet noodzakelijk en wordt automatisch een geschikt stuurprogramma gevonden. Uiteraard moet je pc of notebook daarvoor wel op een andere manier zoals via wifi met internet verbonden zijn. De adapter wordt herkend als een ASIX AX88179 USB 3.0 naar Gigabit Ethernet-adapter. ASIX is de leverancier van de gebruikte chip.

 

© PXimport

Over de werking van de adapter kunnen we kort zijn: die is prima.

Prima prestaties

Over de werking van de EM1017 kunnen we kort zijn: die is prima. Als we de adapter aansluiten via een usb3.0-poort, dan halen we een snelheid van 921 Mbit/s waarmee we kunnen stellen dat de adapter gigabitsnelheden haalt. Als we hem aansluiten op een usb2.0-poort, dan rapporteert Windows nog steeds dat we een gigabitverbinding hebben. Doen we echter een snelheidstest, dan zien we een doorvoersnelheid van 257 Mbit/s. Dat is logisch, want de snelheid wordt beperkt door de usb2.0-poort. Toch het prettig dat er niet wordt teruggevallen op een 100 Mbit/s-verbinding, maar dat de grenzen van de usb2.0-poort worden opgezocht.

Conclusie

Eminents EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter doet wat hij belooft en verandert een usb3.0-poort in een gigabitnetwerkaansluiting. Ook als je een usb2.0-poort hebt, is de adapter nog steeds interessant en haalt hij een snelheid van 257 Mbit/s. Zoek je echter een goedkoop alternatief voor Apples netwerkadapters, dan is het wellicht jammer dat de EM1017 net zoveel kost als Apples eigen netwerkadapters. Een voordeel ten opzichte van de adapters van Apple is dat Apple alleen een gigabit netwerkadapter via Thunderbolt biedt waarmee je waarschijnlijk weinig kan op eventuele andere computers. Apples usb-adapter is dan weer beperkt tot een snelheid van 100 Mbit/s waardoor er zeker een markt is voor Eminents oplossing.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Werkt vlekkeloos

Sneller dan fast ethernet via usb 2.0

5 jaar garantie

Minpunten

Stuurprogramma op cd

Conclusie

Eminent EM1017 -------------- **Prijs** € 29,99 **OS** Windows XP/Vista/7/8 OS X 10.6/10.7/10.8 **Netwerkaansluiting** 10/100/1000 Mbit/s **Usb-aansluiting** Usb 3.0 (ook compatibel met usb 2.0)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000