Gezond richting de zomer met deze 12 iPhone-apps

© PXimport

Gezond richting de zomer met deze 12 iPhone-apps

Geplaatst: 14 april 2014 - 07:13

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Maikel Dijkhuizen

Gezond eten en drinken is niet voor iedereen altijd even gemakkelijk. Je iPhone ontpopt zich gelukkig tot ideale steunpilaar. Dankzij slimme apps weet je precies wanneer je wat kunt eten en drinken, waardoor je die paar overtollige kilo's indien nodig moeiteloos kwijtraakt.

Zeker met de drukke agenda's van tegenwoordig vereist het veel discipline om gezonde voeding te consumeren. Vind je het bijvoorbeeld lastig om iedere dag afwisselend en goed te eten? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!

Met je iPhone is een lekkere, maar gezonde maaltijd altijd binnen handbereik. Als je na een lange werkdag te moe bent om je uit te sloven in de keuken, zie je bijvoorbeeld welke snacks verantwoord zijn.

En heb je wel zin om te koken, dan helpt je iPhone van minuut tot minuut met de bereiding van het gerecht. Wanneer het nodig is om je eetgewoonten radicaal om te gooien, lukt het met de juiste apps beter om deze gezonde levensstijl vol te houden. Kortom, profiteer optimaal van de mogelijkheden van je iPhone en leef gezond(er)!

Gezond winkelen

Supermarkten bieden een steeds breder assortiment aan, waardoor het een hele kunst is om verantwoorde voedingsmiddelen te kiezen. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen onbewust ongezonde producten in hun winkelwagentje doen. Het etiket op de verpakking veroorzaakt doorgaans alleen maar verwarring, omdat de informatie hierop nogal uitgebreid is.

De Etikettenwijzer is een handig hulpmiddel om te achterhalen welke toevoegingen er allemaal in voedingsmiddelen zitten. In de app vind je bij ieder E-nummer een duidelijke omschrijving, zodat je exact weet wat je koopt. Handig om te achterhalen welke kleurstoffen, smaaktoevoegingen en conserveermiddelen er in het voedingsmiddel zitten! Je ontdekt bijvoorbeeld welke dranken cafeïnevrij zijn en welke juist niet. Vegetariërs zien daarnaast eenvoudig of een E-nummer uit dierlijke stoffen bestaat.

Een andere app waarmee je gezond winkelt is Boodschapp. Onafhankelijke voedingsdeskundigen en diëtisten hebben ongeveer 7500 producten beoordeeld van de supermarktketens Albert Heijn, C1000 en Jumbo. Prettig is dat je duidelijk ziet welk merk volgens Boodschapp het beste product verkoopt. Door in de winkel met je iPhone een streepjescode te scannen, vergelijk je eenvoudig soortgelijke voedingsmiddelen in dezelfde productgroep. Scan bijvoorbeeld maar eens een pakje boter en ontdek of er betere alternatieven bestaan in de supermarkt waar je momenteel boodschappen doet. Dankzij Boodschapp maak je voor ieder schap altijd de gezondste keuze.

Eten en drinken met een groene markering neem je volgens deze slimme toepassing het beste mee. Wil je graag meer over de samenstelling weten, dan lees je gedetailleerde informatie over onder meer de hoeveelheid calorieën, zout, vet en suiker.

 

© PXimport

Dankzij de Etikettenwijzer weet je precies wat de informatie op het etiket betekent.

Etikettenwijzer

Prijs: Gratis

Omvang: 5,5 MB

Website: Etikettenwijzer

Boodschapp

Prijs: Gratis

Omvang: 11,2 MB

Website: Boodschapp

Eetdagboek

De meeste mensen bepalen op gevoel of ze genoeg en gezond eten. Met de app Mijn Eetmeter breng je daar verandering in. In dit dagboek geef je precies aan welke hapjes en drankjes de weg naar je mond weten te vinden, waarna de app beoordeelt of de voeding gevarieerd genoeg is. Controleer of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de Schijf van Vijf en of de hoeveelheid calorieën in orde is.

Probeer ieder ontbijt, middageten en avondmaal nauwkeurig te noteren en vergeet hierbij vooral de tussendoortjes niet. Via een gebruiksvriendelijke zoekfunctie zijn alle producten eenvoudig te traceren. Voedingsmiddelen die je dagelijks consumeert, voeg je automatisch aan iedere dag toe. Als je zorgvuldig alles bijhoudt, zie je in de grafiek van welke voedingstoffen je te weinig, genoeg of te veel hebt binnengekregen. De app beschikt ook over een BMI-meter. Hiermee zie je direct of er sprake is van overgewicht, waarop je het eetpatroon zo nodig aanpast.

Ook CalorieTeller van FatSecret biedt de mogelijkheid om een eetdagboek bij te houden. Deze app is vooral gericht op mensen die graag willen afvallen. De app rekent op basis van verschillende persoonlijke instellingen uit hoeveel calorieën je dagelijks het beste tot je kunt nemen om op een verantwoorde manier een bepaald streefgewicht te bereiken. Via dit dagboek zorg je er simpelweg voor dat je niet te veel eet. Producten van bekende merken en menu's van restaurantketens zijn in de app verwerkt, dus die voeg je vlot aan het dagboek toe. Daarnaast doe je hiervoor ook een beroep op de barcodescanner.

Mijn Eetmeter

Prijs: Gratis

Omvang: 3,5 MB

Website: Mijn Eetmeter

 

© PXimport

Met CalorieTeller houd je zorgvuldig het aantal ingenomen calorieën bij.

CalorieTeller

Prijs: Gratis

Omvang: 21 MB

Website: CalorieTeller

Weet wat je eet!

Wil je toch een keer genieten van een lekkere vette hap, dan is het verstandig om te weten hoeveel extra calorieën je dient te verbranden door bijvoorbeeld te sporten. Snack500 heeft honderden snacks en andere lekkernijen in kaart gebracht, zodat je een idee hebt van hoeveel calorieën, suikers en vetten je met slecht voedsel naar binnen werkt. Hierdoor eet je bewuster en geniet je wellicht extra als je jezelf na een week hard sporten eindelijk eens een verrukkelijk hapje gunt.

Alle snacks zijn ingedeeld in zeven verschillende categorieën, zodat je vlot de juiste chips, chocoladereep, worst of kroket selecteert. Fijn is dat je de snacks rangschikt op de hoeveelheid calorieën, vetten en suikers. Op die manier kies je een hapje uit dat zo weinig mogelijk 'schade' aanricht. Er zijn ook apps die een uitgebreidere catalogus bieden met voedingsmiddelen.

Zo zie je met Voedingswaardetabel eenvoudig welke voedingswaarden er allemaal in zo'n duizend producten zijn verwerkt. Via de zoekfunctie spoor je groente, vlees, fruit, snoepgoed en dranken op. Voedingswaardetabel vermeldt bij ieder product de gezondheidswaarde. Dit is een rapportcijfer dat de app aan voedingsmiddelen toekent.

 

© PXimport

Bekijk op je iPhone hoeveel calorieën, vetten en suikers je beoogde snack bevat.

Snack500

Prijs: € 1,79

Omvang: 14,7 MB

Website: Snack500

Voedingswaardetabel

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang: 3,0 MB

Website: Voedingswaardetabel

Virtuele diëtist

Wil je graag dat een diëtist je op sleeptouw neemt voor het eten van gezonde voeding, maar heb je geen zin in kostbare en tijdrovende consulten? Je iPhone vervult moeiteloos de rol van virtuele diëtist, waarbij je eenvoudig een gezond dagmenu en sportagenda samenstelt.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is de Engelstalige app My Diet Coach. Je geeft als eerste aan hoeveel kilo je in een bepaalde periode (indien nodig) wilt afvallen. In de app stel je herinneringen in, zodat je op het juiste moment bijvoorbeeld voldoende water drinkt. Dit geheugensteuntje werkt erg prettig. Je hoeft tenslotte alleen maar het dagmenu en de sportagenda trouw op te volgen om de nodige kilo's kwijt te raken. Op moeilijke momenten grijp je als eerste naar de app.

Je kunt bijvoorbeeld foto's toevoegen met het ideaalbeeld wat je voor ogen hebt. Zodra je een eetbui voelt opkomen, pak je deze kiekjes erbij om de verleiding te weerstaan.

 

© PXimport

Als je gezonder wilt leven zonder overgewicht, kan de app My Diet Coach je prima helpen.

My Diet Coach

Prijs: Gratis

Omvang: 10,4 MB

Website: My Diet Coach

Heerlijke gerechten

Gezond en evengoed lekker eten, het kan echt! Er bestaan tenslotte genoeg gerechten die alle benodigde voedingsstoffen bevatten zonder dat je ergens een overschot van binnenkrijgt. Neem nu bijvoorbeeld de app SLANK!. Kant-en-klare weekmenu's zorgen ervoor dat je altijd gezond eet die je zo nodig ook helpen om wat overtollige kilo's kwijt te raken.

Volgens de makers zijn alle menu's samengesteld door voedingsdeskundigen. Overigens dien je voor nieuwe weekmenu's wel een bedrag van 1,79 euro te betalen. Wil je gezond eten en zit je al strak in je vel? Er zijn ook genoeg apps waarmee je gezond kunt eten zonder dat de nadruk ligt op afvallen. Probeer Recept van de dag maar eens uit. Zoals de naam al doet vermoeden, ontvang je met deze app dagelijks inspiratie om een gezonde maaltijd te nuttigen.

Via instructievideo's leggen ervaren koks duidelijk uit hoe je de maaltijden klaarmaakt. Ook met Balansdag serveer je iedere dag een andere maaltijd op tafel. Bepaal of je vegetarisch, vis of vlees wilt eten en Balansdag komt met een aangenaam recept op de proppen.

Als je een app wenst met een grote variatie aan recepten, ben je bij Smulweb aan het juiste adres. Deze mooie app geeft je namelijk rechtstreeks toegang tot ruim 350 duizend verschillende gerechten, zodat je altijd een gezond ontbijt, lunch of diner klaarmaakt.

 

© PXimport

SLANK! biedt caloriearme weekmenu's aan.

SLANK!

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 9 MB

Website: SLANK!

Recept van de dag

Prijs: Gratis

Omvang: 31,4 MB

Website: Recept van de dag

Balansdag

Prijs: Gratis

Omvang: 31,8 MB

Website: Balansdag

 

© PXimport

Smulweb vindt voor ieder stukje vlees of vis een bijpassend kookrecept.

Smulweb

Prijs: Gratis

Omvang: 9,4 MB

Website: Smulweb

Leren koken

Als je van plan bent om gezonder te eten, is dat een mooi moment om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen. Met behulp van een iPhone zorgen zelfs de belabberdste koks voor lekker eten. Het Fotokookboek laat bij iedere stap een apart plaatje zien, zodat het gerecht simpel op de juiste manier wordt bereid.

De app heeft 84 gerechten in huis die elk voorzien zijn van kwalitatief uitstekende foto's. Via in-app-aankopen voeg je eventueel recepten uit de Italiaanse en Aziatische keuken toe. Houd er wel rekening mee dat het beeldmateriaal nogal veel ruimte in beslag neemt. Om die reden is de bestandsomvang van de app maar liefst 344 MB.

 

© PXimport

Via duidelijke stappen maak je de lekkerste gerechten klaar.

Het Fotokookboek

Prijs: € 3,59

Omvang: 344 MB

Website: Het Fotokookboek

Levenswijze veranderen

Goede voeding is vanzelfsprekend een essentieel onderdeel om gezonder te leven, maar daarnaast speelt nog een aantal factoren een rol die belangrijk zijn voor een juiste balans. Denk bijvoorbeeld maar aan voldoende slaap en beweging. Er zijn diverse gezondheids-apps om je hierbij te helpen. Withings Health Mate is bijvoorbeeld een aangenaam hulpje om plannen te maken en resultaten bij te houden. Een voordeel is dat Withings samenwerkt met andere apps.

Ben je bijvoorbeeld van plan om meer te gaan sporten, dan wisselt de app informatie uit met RunKeeper en MyFitnessPal. Verder zijn er onder meer mogelijkheden om de kwaliteit van je slaap te checken en je hartslag te meten. Overigens heb je hiervoor wel aanvullende apparatuur nodig. Meer informatie lees je op de website.

 

© PXimport

Blijf in balans met Withings Health Mate

Withings Health Mate

Prijs: Gratis

Omvang: 15,4 MB

Website: Withings Health Mate

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000