iPad op je tv - Maak van je iPad een draagbare bioscoop

© PXimport

iPad op je tv - Maak van je iPad een draagbare bioscoop

Geplaatst: 27 oktober 2014 - 09:17

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Martin Gijzemijter

Films en series kijken op je iPad is natuurlijk fantastisch, maar het weegt nog altijd niet op tegen het kijken op een groot televisiescherm. Dan is het handig om te weten dat je in veel gevallen de media-content van je iPad op je televisiescherm kunt toveren, dankzij Chromecast.

In deze cursus laten we je zien hoe je de Chromecast kunt gebruiken om films en series vanaf je iPad op je televisie kunt toveren. We leggen je uit wat de Chromecast is, wat hij kan, en waarom het zo'n verdraaid handig ding is.

Wat is de Chromecast

De Chromecast is een apparaatje dat je in je televisie steekt, waardoor het mogelijk wordt om video naar de televisie te streamen, zelfs als het toestel geen internet ondersteunt. De Chromecast heeft namelijk zelf een ingebouwde wifi-antenne die je contact laat maken met je draadloze netwerk. Een draadloos netwerk is dus wel vereist. Met bepaalde apps op je iPad kun je vervolgens content draadloos naar de tv (eigenlijk naar de Chromecast) sturen, zonder dat je daarvoor een pc nodig hebt.

 

© PXimport

De Chromecast is een krachtig apparaatje dat je televisie een stuk slimmer maakt.

Wat voor televisie heb je nodig?

Het klinkt als een enorm geavanceerd apparaat en dat is het ook, maar dan wel verpakt in de vorm van een usb-stick. Wanneer je hoort wat je kunt doen met de Chromecast, zou je denken dat je een peperdure smart-tv nodig hebt, maar het tegendeel is waar. Iedere televisie met een HDMI-poort en usb-poort kan gebruikmaken van de Chromecast. De usb-poort is daarbij zelfs optioneel, en wordt alleen gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien. Zit er geen usb-poort op je tv, dan kun je de Chromecast ook met de bijgeleverde stekker in het stopcontact steken.

 

© PXimport

Iedere televisie met een HDMI-poort kan gebruikmaken van de Chromecast.

Vervangt de Chromecast een Apple TV?

Voordat we je gaan uitleggen hoe je de Chromecast installeert, eerst even iets verduidelijken. Want hoewel de Chromecast vaak wordt gepresenteerd als goedkoop alternatief voor Apple TV (Chromecast kost 35 euro, Apple TV kost 99 euro), zijn de twee apparaten niet helemaal hetzelfde. Belangrijkste voordeel van de Apple TV is dat je toegang hebt tot de iTunes Store (voor films en video's) en reeds gekochte content ook op je televisie kunt afspelen. Chromecast heeft geen ingebouwde winkel, en de Video-app heeft ook geen Chromecast-functionaliteit. Daarmee zou Apple z'n eigen Apple TV beconcurreren.

Voordeel van Chromecast boven de Apple TV is dat je voor Chromecast geen een aparte afstandsbediening nodig hebt, je bedient het apparaat met je iPad. Daarnaast zijn bepaalde functies, zoals het streamen van YouTube-filmpjes naar je televisie, met je Chromecast een stuk gebruiksvriendelijker dan met je Apple TV. Op die laatste moet je met je afstandsbediening tekst invoeren, letter voor letter.

 

© PXimport

Chromecast en Apple TV zijn absoluut niet hetzelfde.

Chromecast installeren

De installatie van Chromecast duurt niet lang, maar vereist wel even de juiste stappen. Download eerst de gratis Chromecast-app uit de App Store. Wanneer deze aan het downloaden is, ga je naar Instellingen / Wi-Fi op je iPad en selecteer je de Chromecast uit de lijst met draadloze netwerken (er staat een getal achter, dit getal is uniek voor iedere Chromecast). Deze verbinding maak je eenmalig, dit is alleen om de Chromecast in te kunnen stellen. Open nu de gedownloade app, en de Chromecast zal automatisch worden gevonden. Geef het apparaat een naam (vooral handig als je er meer dan één hebt), bijvoorbeeld Woonkamer en druk op Volgende. Selecteer het draadloze netwerk waarmee je Chromecast moet verbinden en voer het netwerkwachtwoord in. Dit moet hetzelfde netwerk zijn als waar je je iPad normaal gesproken mee verbindt.

Druk nu op Instellen, en je Chromecast is klaar voor gebruik. Om nu de inhoud van je Chromecast op je televisie te zien, zap je met je afstandsbediening naar het HDMI-kanaal van de poort waarop je de Chromecast hebt aangesloten. Je ziet dan de melding "Ready to cast", hetgeen betekent dat de installatie is geslaagd.

 

© PXimport

De installatie duurt niet lang, maar vereist wel wat uitleg.

Content streamen naar je televisie

Zodra je de Chromecast-app hebt geïnstalleerd en de verbinding tot stand hebt gebracht, kun je de iPad weer verbinding laten maken met je gewone wifi-netwerk. Apps die Chromecast ondersteunen, zoals YouTube en Netflix, zullen een extra pictogram krijgen, namelijk een vierkantje met een antennesignaal ernaast. Wanneer je hierop drukt, kun je de naam van de Chromecast kiezen die je tijdens de installatie hebt opgegeven, waarna de betreffende video op televisie zal verschijnen. Aanvankelijk waren Netflix en YouTube de enige apps die ondersteund werden, maar inmiddels is de lijst enorm gegroeid. Een bijgewerkte lijst vind je hier. Je kunt nu bijvoorbeeld ook met de app CineXPlayer Now filmpjes streamen die je naar je iPad hebt geüpload.

 

© PXimport

Met een druk op de knop stream je de inhoud van je iPad naar je televisie.

Vreet dat geen batterij?

Heel efficiënt qua energie is dat natuurlijk niet, van je iPad naar je Chromecast streamen. Toch? Dat valt dus reuze mee, want Google heeft het apparaatje heel slim ontworpen. Wanneer je bijvoorbeeld Netflix start op je iPad en je kiest de film of serie die je wilt streamen, dan wordt deze handeling rechtstreeks op je Chromecast uitgevoerd. Dat betekent dat je de app niet open hoeft te houden om de content op je televisie te kunnen blijven bekijken. Sterker nog, je kunt je iPad zelfs helemaal uitzetten, het zal niet van invloed zijn op wat je op televisie vertoont. Dat laatste is overigens niet aan te raden, want als je even naar de wc moet of wat drinken wilt halen, zul je je iPad weer aan moeten zetten om de film of serie te kunnen pauzeren.

 

© PXimport

Zodra je de content eenmaal streamt, kun je de app van waaruit je streamt gewoon afsluiten.

Opnemen vanaf Chromecast?

Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is om wat je streamt naar je Chromecast, op te nemen met bijvoorbeeld je harddiskrecorder. Het zou heel handig zijn als dat kon, maar helaas is dat niet mogelijk. Dat zou namelijk betekenen dat je wat je streamt vanaf Netflix zou kunnen opslaan, en dat is niet wat Google (en Netflix) wil. Overigens is het technisch gezien wel mogelijk om het signaal van je Chromecast te onderscheppen met een zogenaamde HDMI-grabber, maar daar heb je in het geval van Netflix niets aan. Het signaal is versleuteld, en je zou dan speciale hardware nodig hebben om die versleuteling te verwijderen. Dan moet je wel héél graag Netflix willen opneme, en we denken ook dat dit niet is toegestaan. Het opnemen van bijvoorbeeld je eigen video's die je streamt vanaf je iPad zou bijvoorbeeld wel kunnen, maar dat is niet nuttig. Die video's kopieer je immers gewoon naar je pc.

 

© PXimport

Het is niet mogelijk om de stream van je Chromecast op te nemen.

Chromecast configureren

Je Chromecast werkt direct uit de verpakking. Je prikt hem in je televisie, doorloopt de setup en je kunt aan de slag. Dat wil echter niet zeggen dat er geen instellingen zijn die je kunt aanpassen, al zijn het er niet zo veel. Open de Chromecast-app en druk op de naam van je Chromecast (in ons geval Woonkamer). Je komt dan terecht op een pagina waarin je allerlei zaken kunt aanpassen, zoals de naam die je eerder hebt toegekend, de tijdzone, de taal, maar ook of de Chromecast een 12- of 24-uursnotatie moet gebruiken.

 

© PXimport

Er is een aantal instellingen dat je kunt aanpassen.

Chromecast resetten

De Chromecast werkt eigenlijk altijd zonder problemen. Mocht je echter toch tegen een situatie aanlopen waarin de Chromecast om een of andere reden niet lijkt te werken, dan kun je het apparaatje eenvoudig resetten. In de Chromecast-app druk je op de naam van je Chromecast en vervolgens onderin naast het kopje Algemeen op Build (met een getal). Er verschijnt een menu met onderin twee rode knoppen. Druk je op Opnieuw opstarten, dan wordt de Chromecast uit- en weer ingeschakeld, zoals je ook een computer zou herstarten. Druk je op Opnieuw instellen, dan wordt de Chromecast teruggezet naar fabrieksinstellingen. Hierna dien je hem opnieuw te configureren.

 

© PXimport

Mocht je Chromecast blijven hangen of slecht werken, dan kun je hem resetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000