Philips Hue Lux - Eindelijk, Hue zonder kleuren

© PXimport

Philips Hue Lux - Eindelijk, Hue zonder kleuren

Geplaatst: 15 augustus 2014 - 10:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Jeroen Boer

Philips Hue staat bekend als die lampen die je via je smartphone in iedere denkbare kleur kunt instellen. Met de Hue Lux voegt Philips echter een versie toe die alleen 'normaal' wit licht geeft. Een nuttige toevoeging?

Hue betekent 'kleurtint' en geeft direct de kracht van Philips Hue weer, want met je smartphone maak je eenvoudig een keuze uit één van de zestien miljoen mogelijke kleuren. In dat opzicht is de nieuwe Hue Lux wat paradoxaal. Deze nieuwe telg in de Hue-familie produceert precies één kleurtint: wit licht met een kleurtemperatuur van 2700K. Zegt dat je niets, dan is het goed te weten dat dit dezelfde warme tint is als een normale gloeilamp of de meeste spaar- en LED-lampen die je momenteel kunt kopen. Lux is een eenheid voor lichtsterkte. Waarschijnlijk heeft Philips ze zo genoemd omdat de lichtopbrengst van deze nieuwe lamp 750 lumen is, in plaats van de 600 lumen die de normale Hue-lamp maximaal uitstraalt. Lees ook: iRobot Braava 380t review - De ideale huisgenoot

Philips Hue is niet goedkoop. Een startset bestaande uit drie lampen en een bridge die je met je netwerk verbindt kost 199,95 euro. Wil je meer lampen dan de drie uit de startset, dan betaal je 59,95 euro per lamp. Hue Lux is door het ontbreken van kleuren een stuk schappelijker geprijsd: voor 99,95 euro krijg je de startset met twee Hue Lux-lampen en de bridge. Een losse Hue Lux-lamp kost je 29,95 euro. De bridge hang je in je meterkast of een andere plek in huis met een vaste netwerkaansluiting.

De Hue Lux-lampen zijn voorzien van de E27-fitting (ook wel bekend als de grote fitting), helaas levert Philips ze (vooralsnog?) niet in andere fittingsformaten. Philips is met Hue Lux qua prijspunt klaar voor de concurrentie die er ongetwijfeld aankomt, zoals Belkin, dat eveneens slimme LED-lampen met alleen wit licht heeft ontwikkeld.

 

© PXimport

Je schroeft de Hue Lux eenvoudig in ieder armatuur met E27-fitting.

Perfect voor de hal en keuken

Persoonlijk vind ik Hue een geweldig systeem, maar voor mij zit de kracht van Hue vooral in de slimme bediening met de smartphone en het eenvoudig kunnen dimmen van alle lampen. De vele kleuren vind ik minder spannend waardoor ik in de praktijk vooral kies voor het normale warme witte licht.

Stiekem gebruik ik eveneens Philips LivingWhites spaarlampen, een oudere generatie met afstandsbediening dimbare lampen, die je met een trucje kunt opnemen in het Hue-systeem. Zelfs als jij de vele kleuren wel kunt waarderen, zit je waarschijnlijk niet te wachten op zestien miljoen kleuren in je hal of keuken. Terwijl een slimme lamp op die plekken best handig is, zo kun je de lamp automatisch aanzetten als je in het donker thuiskomt.

Goed licht

De Hue Lux-lamp ziet er vrijwel hetzelfde uit als de normale Hue-lamp, maar heeft een witte basis in plaats van de zilveren basis. Voor zover ik kan zien is de lichtkleur precies hetzelfde als een normale spaarlamp van 2700K. Dat geldt trouwens ook voor een normale Hue-lamp die je instelt op normaal licht. Is de Hue Lux beter dan de LivingWhites-spaarlampen? Ik vind van wel. Ten eerste verbruiken ze minder energie. De Hue Lux vraagt 9 watt, terwijl de door mij gebruikte spaarlampen 15 watt verbruiken. Daarbij is de lichtopbrengst van Hue Lux ook nog eens hoger: 750 lumen tegenover 650 lumen.

 

© PXimport

Deze lamp bevat een spaarlamp en een Hue Lux. Je ziet geen kleurverschil.

Veranderingen in de app

Tot nu toe was de Hue-app helemaal ingericht op de Hue-lampen met kleur. Voor mij betekende dit dat de integratie van de LivingWhites-lampen minder fraai was, want ik moest in de app naast de helderheid toch aangeven op welke kleur ik ze wilde laten branden. Met de introductie van Hue Lux heeft Philips de Hue-app aangepast en is er nu ondersteuning voor lampen die alleen van helderheid kunnen veranderen. Als je net als ik LivingWhites-lampen bezit, dan zul je het prettig vinden dat deze oudere lampen exact hetzelfde worden behandeld als de Hue Lux-lampen en nu te bedienen zijn met enkel een helderheidsschuifje.

Uiteraard heeft de app alle mogelijkheden behouden die je wellicht al kent van Hue. Zo kun je lampen via internet bedienen, is het nog steeds mogelijk om je lampen automatisch aan te doen als je thuis komt en zijn er tijdschema's in te stellen. Philips geeft derden toegang tot Hue via een API en er zijn naast Philips' app dan ook een hoop andere apps voor Hue. Via de Apple App Store, Google's Play Store en de Hue-app kun je ze terugvinden.

 

© PXimport

De Hue Lux-lampen zijn alleen te dimmen en je wordt in scènes niet lastig gevallen met kleuren die je niet kunt instellen.

Schakelen zonder app

Uiteraard heb ik niet altijd mijn smartphone bij de hand en voor die gevallen is het handig dat de Hue Lux, net als de normale Hue, gaat branden als je de stroom even onderbreekt. Via je normale wandschakelaar kun je een plafondlamp dus gewoon aandoen. Al is het niet zo handig om hem met diezelfde schakelaar uit te zetten, want dan kun je hem niet meer met de app aanzetten.

Het is de bedoeling dat je altijd spanning op Hue-lampen houdt. Behalve dat ze dan klaar zijn voor commando's, vormen ze zo ook een zogenoemd mesh-netwerk, zodat de bridge ook in een groot huis verder gelegen lampen kan bereiken. Gebruik je vaak een wandschakelaar, dan kun je kijken naar de Hue Tap die ik onlangs heb getest.

Conclusie

Ik ben enthousiast over de nieuwe telg in de Hue-familie. Voor mij is dit precies het product dat ik zelf wil hebben, en ik zou me kunnen voorstellen dat dit voor meer mensen geldt. Als je nog geen slimme verlichting hebt en geen kleuren wilt, dan is Hue Lux een betaalbaar alternatief. Zelfs als je wel een veelvuldig gebruiker bent van de zestien miljoen kleuren, heb je die in een hal of badkamer waarschijnlijk niet nodig. De Hue Lux verandert iedere lamp met e27-fitting voor 30 euro in een slimme lamp. Uiteraard is dat nog altijd een stuk duurder dan een normale dimbare spaarlamp of LED-lamp, maar daar krijg je wat mij betreft handige functionaliteit voor terug.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goede lichtopbrengst

Bediening met smartphone

Betaalbaarder

Ook via internet

Minpunten

Alleen E27-fitting

Conclusie

Philips Hue Lux starterspakket ------------------------------ **Prijs** € 99,95 (losse lamp € 29,95) **App** iOS of Android **Lichtsterkte** 750 lumen **Kleurtemperatuur** 2700K **Fitting** E27 (grote fitting)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000