© PXimport

Review: derde generatie iPad

Geplaatst: 17 maart 2012 - 21:52

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

De iPad is een opmerkelijk succesverhaal. In de eerste negen maanden verkocht Apple 15 miljoen exemplaren van de eerste generatie, een aantal dat de meest optimistische verwachtingen ver te boven ging. Dit aantal blijft - met de introductie van de iPad 2 - exponentieel toenemen. Met 60 miljoen verkochte iPads in minder dan twee jaar domineert Apple momenteel een tabletmarkt die ze zelf gecreëerd hebben.

Dit marktaandeel probeert Apple ook met de derde generatie iPads te behouden. Net zoals de iPad 2, is deze nieuwe iPad geen revolutionaire aanpassing van de oorspronkelijke iPad. In plaats daarvan heeft Apple ervoor gekozen om zich te concentreren op de verbetering van een aantal punten, maar het concept blijft min of meer behouden. Hoewel deze evolutionaire aanpak sommige mensen teleurstelt omdat er geen grote stap voorwaarts wordt gezet, slaagt Apple er toch in steeds een stapje dichter bij de perfectie te komen. Vanzelfsprekend plukken zij hier ook de vruchten van.

Sinds de lancering van de iPad 2 kennen we het begrip "Jobs Wet". Volgens deze wet streeft Apple ernaar om hun producten steeds dunner en lichter te maken dan hun voorganger. De derde generatie van de iPad doorbreekt deze wet. De nieuwste iPad is namelijk iets dikker en zwaarder dan de iPad 2. Bovendien zullen gebruikers de nieuwe iPad niet ervaren als significant sneller dan de vorige generatie.

De aanpassingen aan deze iPad hebben echter niet als doel een dunnere, lichtere of sneller iPad te fabriceren. Ze streven gewoonweg naar een beter product. En dit lijkt in bijna alle opzichten gelukt te zijn: de derde generatie iPads is duidelijk beter dan zijn voorgangers.

Het draait allemaal rond de Retina

Midden 2010 stelde Apple ons met de release van de iPhone 4 een nieuw concept voor - het "Retina display", genaamd naar het grote aantal pixels dat het menselijk oog onmogelijk kan waarnemen. Met 326 pixels per inch bij de iPhone 4 en diens opvolger, de 4S, lijkt het beeld dat weergegeven wordt door deze schermen op een gedrukte tekst. Daarnaast kunnen foto's en video's bekeken worden in high definition.

Zowat het belangrijkste kenmerk van de derde generatie iPads is dan ook deze Retina display. Het 9,7-inch scherm heeft een resolutie van 2048x1536 pixels (in totaal vier keer zoveel als zijn voorganger), of 264 pixels per inch. Hoewel het nieuwe scherm een lagere pixeldichtheid (264-ppi) heeft dan het scherm van de iPhone 4 of 4S (326-ppi), beweert Apple dat het in beide gevallen om Retina displays gaat, omdat Apple ervan uitgaat dat men over het algemeen een iPad verder van de ogen houdt dan een gsm.

Het resultaat van de overschakeling naar het Retina display is vergelijkbaar met de overgang van de iPhone 3GS naar de iPhone 4 - het is een grote sprong voorwaarts in beeldkwaliteit. Of je nu een webpagina in Safari leest, een lang artikel in Instapaper of zelfs een langer werk in iBooks, de tekst is haarscherp. Natuurlijk was het scherm van de vorige iPads niet slecht, maar op het moment dat je een iPad van de derde lichting in je handen hebt, merk je meteen het verschil. Iedere beetje wazigheid en vreemd misvormde symbolen, die we nog als normaal beschouwen op schermen met een lagere resolutie, verdwijnt gewoon op een Retina display. Wat overblijft is hetzelfde type typografie dat je zou verwachten in een gedrukt boek.

 

© PXimport

Het effect van de Retina display wordt nog duidelijker met foto's en video's. Foto's onthullen kleine details die we voordien niet konden opmerken. Een foto die er goed uitziet op de iPad 2, ziet er zoveel beter uit op de nieuwe iPad. Het is dezelfde foto, maar toch lijkt het alsof er plots meer informatie en details toegankelijk zijn.

Dit geldt ook voor de high-definition video. Het scherm van de derde generatie iPads heeft meer pixels dan een HDTV. Dit leidt ertoe dat de video-applicatie video's van 1080p ietwat moet "opblazen" om ze over de volledige breedte van het scherm te laten zien (het scherm van de vorige iPads had niet genoeg pixels voor een volledig beeld in HD, dus men moest oftewel het beeld op een kleiner scherm weergeven, oftewel de kanten van het beeld afsnijden).

De video's zien er geweldig uit. Het bekijken van een HD film of tv-show op de nieuwe iPad is alsof je een home theater in je schoot hebt. (Nou ja, ervan uitgaande dat je een goede koptelefoon hebt natuurlijk. De iPad mono speaker lijkt namelijk ongewijzigd gebleven ten opzichte van het vorige model.)

Kopers van deze derde generatie iPads zullen van het Retina display houden, maar als we eerlijk moeten zijn, was het scherm van de iPad 2 al zeer goed. Het contract tussen de schermen van de nieuwe iPad en de iPad 2 is niet zo groot als het contrast tussen de iPhone 3GS en de iPhone 4. Misschien ben ik wel verwend door het Retina display van mijn iPhone, of misschien is het display van de iPad 2 werkelijk zo goed.

Ik vond dat de kleurtemperatuur van de nieuwe iPad warmer en meer geel leek dan deze op de iPad 2. Als we beide iPads - de nieuwe iPad en de iPad 2 - apart van elkaar bekijken, lijken de schermen normaal. Alleen wanneer ik de oude met de nieuwe iPad vergeleek, viel me op dat de laatste generatie iets warmer beeld heeft dan de andere.

Net zoals bij de overgang naar de Retina display bij de iPhone, zullen app ontwikkelaars mee op de kar moeten springen en hun apps updaten naar een hogere resolutie. Veel van deze ontwikkelaars wisten dat deze dag ooit zou komen, maar toch is het een hele klus voor hen om nieuwe, Retina-formaat versies van elke graphic te ontwerpen voor hun app. Bijgevolg kan het een tijdje duren voordat alle iPad apps zullen worden geüpdatet naar de rijkere beeldkwaliteit. (Niet-Retina apps zien er ongeveer hetzelfde uit als op de vorige iPads, maar op het Retina display van de nieuwe iPad zijn de pixels werkelijk opvallend goed.)

Toch is er ook nog goed nieuws. De tekst in de meeste applicaties zullen het Retina Display gebruiken zonder eventuele modificaties, zelfs als de graphics dit niet doen. Maar er zijn ook uitzonderingen: toen ik Amazon's Kindle app testte via de nieuwe iPad, bemerkte ik dat de tekst weergegeven was door zichtbare pixels i.p.v. door het "pixel-onzichtbare" Retina display. Waarschijnlijk zal Amazon dit wel regelen bij hun volgende update. Verder zag ik enkele rare dingen in enkele bestaande applicaties, maar de meeste bleken toch goed te werken - zelfs zonder update. En sommigen werken zelfs beter dan je zou denken - ik probeerde de applicatie van Comixology's Comics uit en ontdekte dat er meer resolutie zit in digitale comics dan ik voorheen had durven vermoeden.

Als je iPhone apps laat draaien op je iPad, zal het scherm deze apps weergeven in Retina-kwaliteit - maar in een kleiner venster in het midden van je iPad scherm. (Je kan, zoals we al eerder zagen bij de iPad, op een "2x-knop" klikken om de iPhone-apps te vergroten, maar ook de pixels meer zichtbaar te maken.)

Krachtiger? Min of meer.

De iPad 2 was dankzij de dual-core A5 processor veel sneller dan de originele iPad. De de motor van de nieuwe iPad, de A5X processor, heeft echter niet meer processorkracht dan zijn voorganger. In al onze processortests deed de nieuwe iPad het evengoed als de iPad 2. (Waarmee we niet willen zeggen dat dit een traag apparaat is, want het zijn de twee snelste iOS producten ooit.)

 

© PXimport

Met de update naar de nieuwe iPad had Apple niet als doel de iPad nog sneller te laten werken. De iPad zit met een groter probleem: de grafische mogelijkheden moesten verbeterd worden om de 3,1 miljoen pixels te kunnen weergeven op het Retina display. (Houd in het achterhoofd dat de vorige iPadschermen slechts 786,000 pixels hadden.) Er is namelijk veel meer grafische kracht nodig om zo'n groot aantal pixels even soepel weer te geven als bij de vorige iPads.

Deze kracht komt van de X-factor in de nieuwe A5X processor - een nieuwe quad-core grafische motor. Vanzelfsprekend blaast de derde generatie iPads elk ander iOS-apparaat omver met zijn grafische kwaliteiten. In onze tests, waarbij we gebruik maakten van de GLBench 3D grafics testing app, kon de derde generatie iPad zonder problemen een complexe 3D scène met 60 frames per seconde tekenen op het volledige scherm. En in de GLBench offscreen tests, die niet beperkt worden door de refresh rate van de schermen, kon de nieuwe iPad 1,6 keer zoveel beelden per seconde weergeven dan de iPad 2 (en 13 keer zoveel beelden ten opzichte van de originele iPad).

De nieuwe iPad heeft dus zeker genoeg grafische kracht aan boord om de grafics van hoge kwaliteit weer te geven op zijn Retina display. Toch zullen app-ontwikkelaars hun apps moeten updaten om hun apps (grafisch) goed te laten werken op de nieuwe iPad. Alle meegeleverde apps van Apple werken reeds zeer soepel te allen tijde. Andere apps vormden een uitzondering op deze regel.

Dit suggereert dat ontwikkelaars van apps die weg konden geraken met enkele onregelmatigheden in het kleuren van het relatieve kleine kleurpalet van vorige generaties iPads, nu door deze nieuwe hardware worden ontmaskerd. De applicaties van Apple tonen dat de nieuwe iPad de kracht heeft om alles vlotjes te doen verlopen; maar het ziet eruit alsof de app-ontwikkelaars nog wat tijd zullen kunnen gebruiken om hun applicaties overeen te stemmen met het nieuwe, betere display.

Als we ons enkel op de grafische prestaties concentreren, vinden we na een aantal tests dat de nieuwe iPad ongeveer dezelfde snelheid als de oude heeft. Volgens de GeekBench testing app lijkt de iPad 2 iets sneller. De Sunspider Javascript benchmark gaf beide iPad dezelfde score. In onze webpagina-test is de nieuwe iPad een duidelijke winnaar.

Meestal start ik met de fysieke veranderingen als ik een nieuw Apple product beoordeel. Mensen willen graag weten hoe de nieuwe versie verschilt van de oudere. Maar de derde generatie iPads is - wat design betreft - bijna hetzelfde als de iPad 2. Je kan beide versies niet uit elkaar houden, tenzij je echt in detail gaat kijken.

 

© PXimport

De nieuwe iPad (links) en de iPad 2 (rechts). De verschillen die mij opvielen: de binnenkant van de dock connector is zilver en niet zwart en de achterste camera is iets groter. Ja, dat is alles.

Bijna onmerkbaar is het feit dat de nieuwe iPad een beetje dikker is dan zijn voorganger. De iPad 2 was 8,8 millimeter dik, en het model van de derde generatie is 9,4 millimeter dik. De iPad is dus 0,6 millimeter dikker geworden, dit was onmerkbaar voor mij. (De originele iPad is 13 millimeter dik, dit verschil is wel merkbaar ten opzichte van de nieuwe iPad.)

De nieuwe iPad is ook zwaarder dan de iPad 2. Het nieuwe model weegt oftewel 652 gram wat betreft het Wi-Fi-only-model, oftewel 662 gram voor het 4G-model. De iPad2 woog hiertegenover respectievelijk 601 en 613 gram. De iPad is dus ongeveer 50 gram zwaarder geworden. Erg veel is dit niet, maar het is ook weer niet zo dat dit helemaal onopvallend is: de eerste keer dat ik de nieuwe iPad vastnam voelde ik meteen dat hij zwaarder was.

Wat betekent dit extra gewicht dan in de praktijk? Waarschijnlijk niet erg veel. Zelfs de iPad 2 is geen product dat je gewoon met één hand kan vasthouden, daarvoor is het te zwaar en te omvangrijk. Dit is een product dat je best met twee handen kan vasthouden, of op je schoot kan hebben liggen. De iPad 2 was gemakkelijker vast te houden dan de originele iPad, en de nieuwe iPad voelt ongeveer hetzelfde op dat gebied. Die 50 gram extra mogen dan wel opvallen, maar ik denk niet dat dit veel betekenis heeft.

De iPads van 2011 en 2012 zijn in feite qua omvang zo idem, dat ze dezelfde Smart Covers kunnen gebruiken. En buiten de meest nauwsluitende iPad 2-hoesjes, zullen ze waarschijnlijk allemaal ook wel passen rond het nieuwe model. Ik probeerde de nieuwe iPad te passen in enkele willekeurige hoesjes voor de iPad 2 die ik hier op kantoor tegenkwam, en bij geen enkele ervan ondervond ik problemen.

Nu, de grote vraag is: waarom deze afwijking van de wet van Job? Is het niet zo dat ieder Apple-product verondersteld wordt kleiner, dunner en lichter te zijn? Ik geloof dat dit het ultieme doel is van Apple. Maar in dit geval is het duidelijk dat de verbeterde beeldprocessor, de ondersteuning van 4G-netwerken, en het hoge-resolutie display met haar LED achtergrondverlichting allemaal bijdragen aan een product dat veel meer kracht vraagt dan de iPad 2. En dus deed Apple wat het moest doen om die beroemde "tien uur-levensduur" van de iPad in ere te houden: het maakte plaats voor een grotere batterij, ten prijze van de omvang en het gewicht van de nieuwe iPad.

Volgens de technische specificaties van de website van Apple heeft de nieuwe iPad een 42,5 watt-uren-batterij. Vergelijk dit met de 25 watt van de iPad 2. Dat is heel wat meer battery power, gewoon om de iPad voor tien uur in werking te houden. Apple had geen zin om de levensduur van de batterij in te ruilen tegen dun- en lichtheid, dus komen we bij een nieuwe iPad die haast onopvallend dikker en ietsje zwaarder is.

Ik heb de gelegenheid niet gehad om de batterij uitvoerig te testen, maar afgelopen week heb ik ontdekt dat de claim van Apple dat de levensduur van de nieuwe iPad vergelijkbaar is met die van de iPad 2 helemaal correct is. Ik kan een hele dag lang mijn iPad gebruiken zonder met een platte batterij opgescheept te zitten. Ik vermoed wel dat deze nieuwe batterij langer zal moeten opladen dan de vorige modellen, dus bereid jullie voor op een nachtelijke oplaadbeurt om jullie batterij helemaal te herladen.

Picture perfect

De originele iPad had geen camera's. De iPad 2 voegde hier een camera aan de voorkant aan toe (lage resolutie), en een camera aan de achterzijde die net genoeg resolutie had om 720p video's te kunnen schieten. Die laatste camera was, botweg gesteld, niet erg goed. Het was in feite zelfs het zwakste onderdeel van de iPad 2.

Het goede nieuws is dat Apple met de lancering van de derde generatie iPads eindelijk zijn fout heeft rechtgezet. Apple heeft een oude merknaam afgestofd (net zoals het indertijd deed toen de oude iBook-laptop een nieuwe iBooks-applicatie werd) en gebruikte het als label voor die camera: iSight. iSight betekent blijkbaar "een camera die goed genoeg is om foto's en video's mee te schieten". En dat is ook zo. Het is een camera van vijf megapixel, niet helemaal vergelijkbaar met die in de iPhone 4S, maar nog altijd goed.

Toen ik beelden van de nieuwe iPad iSight camera vergeleek met testbeelden, gemaakt door andere gsm's, bemerkte ik dat de camera van de nieuwe iPad het relatief goed doet. Het biedt ruwweg dezelfde beeldkwaliteit aan als de iPhone 4S en de Asus Transformer Prime, en laat de Samsung Galaxy 10.1 en de iPad 2 mijlenver achter zich. Ik denk dat ik kan besluiten dat de nieuwe iPad de beste camera heeft in de hele tabletmarkt, en tot een select kopgroepje behoort wat betreft de concurrentie van de mobiele telefoniemarkt. Wat het meeste opviel was de geweldige kwaliteit van de 1080p video die ik maakte met de nieuwe iPad (zelfs onderbelicht).

Hoeveelheden volledige-resolutiebeelden van drie verschillende Apple-producten

Louter de afmetingen van de iPad maken het geen ideale camera, maar als je iets wil opnemen/fotograferen en je iPad bij de hand is, dan is de nieuwe iPad toch wel van een kwaliteit die hoog genoeg is opdat je je keuze niet zult beklagen.

Accepteert dictatie, maar geen bevelen

De nieuwe iPad biedt dictatie-toepassingen aan, maar er is geen sprake van de Siri-intelligentie die geïntroduceerd werd in de iPhone 4S. Mijn vermoeden is dat Apple Siri beschouwt als een applicatie die veelal gebruikt wordt door mensen die de telefoon niet vasthouden, en daarom zou de iPad geen ideaal product zijn voor Siri's specifieke type van spraaknavigatie.

 

© PXimport

Ik vind Siri eigenlijk handig in veel gevallen waar een kort commando efficiënter is dan "vegen" om te ontgrendelen, "vegen" om de juiste applicatie te vinden, en dan van interface naar interface te surfen om uiteindelijk te belanden bij het programma dat ik wil. Ik gebruik Siri om mijn alarm of mijn timer in te stellen, en snap dan ook niet goed waarom dit niet handig zou zijn op de iPad. (Natuurlijk gebruiken deze toepassingen de iPhone's Clock app, die Apple eveneens weglaat van de iPad! En één van Siri's andere troeven - een weerbericht krijgen - gebruikt de Weather app, die ook ontbreekt op de iPad.

Dat gezegd zijnde, is dictatie nog altijd een briljant idee en ben ik blij dat ik het kan gebruiken op de iPad. Ja, er zijn applicaties beschikbaar die dictatie toestaan, maar nu kun je deze modus ook gebruiken vanop het standaard software toetsenbord, gewoon door op het nieuwe microfoon-icoontje te drukken. Eens je snapt hoe dictatie werkt - wat wel vereist dat je alle punten en komma's e.d. uitspreekt - zal je ontdekken dat het zeker een geweldige manier kan zijn om voor de input van tekst te zorgen zonder te typen.

LTE en mobiel internet

Sinds Apple de eerste iPad introduceerde, zijn er twee verschillende modellen met verschillende netwerkverbindingen. De goedkoopste modellen ondersteunen enkel Wi-Fi, maar voor 130 dollar extra, kan je zowel via Wi-Fi als via mobiel internet surfen. Het mobiel internet vereist geen enkele vorm van een contract, je kan je aansluiten bij eender welke provider.

Dit geldt nog altijd voor de nieuwe iPad. Nieuw is echter de LTE (Long-Term Evolution) ondersteuning - een nieuwe generatie van mobiel internet dat ook vaak benoemd wordt als 4G. Het is snel, maar niet overal beschikbaar. Zo is er in Nederland nog geen enkele gsm-operator die 4G/LTE aanbiedt. Het goede nieuws is dat mobiel internetten via 3G nog steeds ondersteund blijft. Daarnaast plannen operators als KPN en Vodafone in 2013 een 4G/LTE-netwerk op te zetten in Nederland.

De Personal Hotspot functie, die we kennen van de iPhone, is uiteindelijk ook beschikbaar op de nieuwe iPad. Dit is geweldig nieuws omdat dit betekent dat je een iPad kan laten fungeren als een Wi-Fi router en dus elk apparaat kan voorzien van een Wi-Fi verbinding. Dit laatste kennen we ook wel als tethering.

Modellen

Voor een bedrijf dat liefst de dingen eenvoudig houdt, biedt Apple ons een veelheid aan opties waaruit men moet kiezen als men een iPad koopt. Net zoals de iPad 2, verschijnt de derde generatie iPad in 12 verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen uit:

• 16GB (499 dollar), 32GB (599 dollar) of 64GB (699 dollar)

• Zwart of wit (geen prijsverschil)

• Wi-Fi-only of Wi-Fi en 3G-4G/LTE ondersteuning

In het verleden beweerde ik dat 16GB ruim voldoende intern geheugen is voor de meeste iPad gebruikers. Bij de nieuwe iPad zal 16GB snel iets te krap worden. Omdat de graphics van de apps geüpdatet worden naar een hoge kwaliteit, zullen deze apps ook veel meer opslagcapaciteit in beslag nemen. Ook HD video's nemen een grote hap uit het geheugen. Daarnaast kunnen de boeken die men kan openen via iBooks het geheugen parten gaan spelen. Wanneer men dan ook nog 5-megapixel foto's en 1080p video's moet opslaan, kan men al snel met een tekort aan intern geheugen zitten.

Om de vraag te beantwoorden of de doorsnee gebruiker voldoende geheugen heeft met een 16GB iPad, moeten we ons eerst afvragen wat de gebruiker graag wil doen met een iPad. Iedereen die intenties heeft om HD films en 1080p video's op te slaan, of veel apps wil installeren, zal serieus moeten overwegen om over te stappen op een 32GB of 64GB model. Maar veel mensen gebruiken de iPad niet op deze manier, en voor hen zal dus ook een 16GB model volstaan.

Daarnaast rijst er nog de vraag of men 130 dollar extra moet spenderen opdat men mobiel kan internetten. Doordat de iPad voortaan gebruikt kan worden als een Personal Hotspot, is mobiel internet natuurlijk meer aantrekkelijk geworden.

Als je van plan bent om de iPad te gebruiken als een Personal Hotspot wanneer je geen Wi-Fi verbinding in de buurt hebt, is de 130 dollar extra een goede investering. Toch gebruiken de meeste mensen hun iPad meestal niet als ze geen Wi-Fi verbinding hebben, dus verwacht ik dat de Wi-Fi-only versie ook bij de nieuwe iPad de populairste versie zal blijven.

Een laatste reden om een iPad te kopen met mobiel internet: alleen iPads met mobiel internet kunnen GPS-apps ondersteunen. iOS-apparaten hebben veel minder tijd nodig om hun locatie te bepalen indien ze via mobiel internet verbinding maken. Wanneer je dus je iPad wilt gebruiken als een jumbo-GPS, is het noodzakelijk 130 dollar extra neer te tellen.

De iPad ervaring

Wanneer een nieuw Apple product wordt voorgesteld, is het nogal makkelijk om verstrikt te geraken in de details, in wat veranderd is ten opzichte van de vorige versies. Met een product zoals de iPad is dat een gevaarlijk spelletje. De beslissing van Apple om de nieuwe iPad geen iPad 3, iPad HD of iPad 2S te noemen, spreekt boekdelen. De iPad is groter dan ieder ander model.

Volgens Apple worden de meeste taken, die vroeger uitgevoerd werden met een traditionele computer, steeds meer met nieuwe, andere en meer compacte apparaten volbracht. De iPad en de iPhone openden een nieuwe wereld. Microsoft deed er een decennium over om een tablet computer op de markt te brengen.

Wanneer Apple de eerste iPad lanceerde, kende het tablet een enorm succes. En nu nog steeds is de "tablet markt" nog steeds een markt die gedomineerd wordt door de iPad. De concurrenten die de iPad omver moesten blazen, kennen geen groot succes.

Ja, een van de redenen voor het succes van de iPad is dat Apple al startte met een enorme voorsprong op de concurrentie. Een van de grootste troeven van de iPad is - zoals Apple CEO Tim Cook bij de lancering van de nieuwe iPad terecht opmerkte - de enorme app store. iOS-ontwikkelaars hebben hard gewerkt om nieuwe versies van apps te creëren zodat het grote iPad scherm volledig gevuld is met de juiste resolutie. Android daarentegen - een besturingssysteem waar vele andere tablets mee werken - kan in de verste verte niet tippen aan het rijke aanbod van iPad apps. Het lijkt erop dat Android ook geen inhaalbeweging zal maken in de toekomst.

Toen de eerste iPad op de markt kwam, vonden vele experts dat het eerder ging om een uit de kluiten gewassen iPod touch. Niets is minder waar: de iPad werd een succes. Maar vanaf de eerste dag dat men een iPad kon aanschaffen, was er al een groot aanbod aan software, ontworpen voor het 9,7-inch scherm. In de tussentijd verscheept de concurrentie grote gsm's en hoopt dat zij de wereld in een seconde zullen overnemen. It's not happening.

Ondertussen blijven de verkoopcijfers van de iPad steeds sneller groeien. Dat is de reden waarom ik liever niet teveel focus op de verschillen tussen de derde generatie iPads en de voorgangers. Ik verwacht dat de derde generatie iPads vooral gekocht zal worden door mensen die nooit eerder een iPad in hun bezit hebben gehad.

Voor deze mensen werd de nieuwe iPad gewoonweg weer "iPad" genoemd. En net deze mensen gebruiken de iPad voor wat hij gemaakt is. Deze gebruikers surfen op het web, checken hun email, kijken op Twitter en Facebook, lezen boeken en magazines, spelen spelletjes, bekijken foto's en films, luisteren naar muziek, zoeken een recept op, bekijken hun agenda ...

Wanneer ik kijk naar het perspectief van iemand die deze technologie gebruikt, maar niet vol verlangen uitkijkt naar het product, kijk ik naar mijn vrouw. Haar rol in onze familie - en ik denk, beste lezer, dat dit u wel eens bekend in de oren kan klinken - is een evenwicht te vinden tussen mijn enthousiasme om al deze nieuwe snufjes te kopen.

Toen de eerste iPad uitkwam, kocht ik hem meteen. Mijn vrouw was echter ook geïnteresseerd in de iPad, dus ik gaf de originele iPad voor een aantal dagen aan mijn vrouw. Ze heeft de iPad nooit meer teruggegeven. Onlangs waren we aan het overwegen een nieuwe iPad te kopen. Zij vertelde mij dat ze enkel de iMac gebruikt voor het beheren van foto's, lange documenten te typen en een gering aantal sites te bezoeken die niet goed werkten via Safari.

Die iMac, die 2 jaar intensief gebruikt werd, wordt momenteel enkel benut voor deze specifieke taken. Voor alle andere taken wenden we ons tot onze iPhone of iPad. Ja, ik denk dat we het - zoals Apple reeds beweerde - post-PC-tijdperk zijn ingetreden.

Vroeger gebruikten de term "computeren" alsof het een echte activiteit was. Het gebruikmaken van een computer werd gelijkgesteld aan computeren. Computeren is vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste activiteiten. Het sijpelde langzaam maar zeker door tot in elk aspect van ons leven. Maar computeren gebeurt steeds minder via een desktop. Het zit in onze zakken of ligt op de keukentafel. Door de iPad is de computer niet achterhaald, het heeft computeren enkel een nieuwe dimensie gegeven.

Macworld's koopadvies

Dit is de nieuwe iPad: een iPad, geüpdatet voor het nieuwe jaar en miljoenen nieuwe gebruikers. Het is niet groter of lichter geworden, maar het heeft een opvallend scherm, een veel betere camera en een Personal Hotspot-functie waarmee je kan internetten aan Wi-Fi snelheid. Het is een iPad net zoals de vorige versies, enkel een jaar beter.

Gebruikers van de iPad 2 moeten zich geen zorgen maken: hun investering gaat zeker nog een jaar mee. Maar ze kunnen best niet te veel naar het nieuwe scherm van de iPad kijken. Eenmaal je dit scherm hebt gezien, is het moeilijk om terug te keren naar je iPad 2.

Dit artikel is een vertaling van het artikel "Review: The third-generation iPad", geschreven door Jason Snell.

Hieronder kan je ook de video review van onze collega's van MacWorld bewonderen.

Bron: MacWorld.com

Met de "CC-knop" in de Youtube player kan je de Nederlandse ondertiteling aan of uit zetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten