Tijd besparen met de Navigatiekolom in OS X

© PXimport

Tijd besparen met de Navigatiekolom in OS X

Geplaatst: 15 januari 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:33

Martin Gijzemijter

Iedereen die met OS X werkt, kent de Finder. Immers, het is het Mac-equivalent van de Windows Verkenner. Finder is handig, maar toch blijken nog veel mensen weinig gebruik te maken van de Navigatiekolom in Finder. Zonde, want dit kan het gebruik van de bestandsbrowser een stuk efficiënter maken.

Navigatiebalk configureren

Die navigatiekolom in Finder, de balk helemaal aan de linkerzijde van Finder, bevat nogal wat opties, hetgeen voor veel mensen ook de reden is om hem niet te gebruiken: het is simpelweg te veel.

Gelukkig kun je zelf prima bepalen wat er wel en niet in die kolom moet worden getoond. Zodra je Finder hebt geopend, klik je linksboven op Finder (naast het appeltje) en daarna op Voorkeuren. In het scherm dat verschijnt klik je op het tabblad Navigatiekolom. Hierin zie je alle opties die er in de Navigatiekolom (kunnen) worden getoond. Met beulp van vinkjes kun je die zaken dan ook heel eenvoudig in- en uitschakelen. Zo kun je de Navigatiekolom voor jezelf een stuk overzichtelijker maken.

 

© PXimport

Via de Voorkeuren van Finder kun je de navigatiekolom eenvoudig naar je hand zetten.

Onderdelen toevoegen en verwijderen

Leuk hoor, al die standaard onderdelen in de navigatiekolom, maar wat nu als er een map is die je heel vaak gebruikt en die je toch wel graag in je navigatiekolom zou zien? Dat is geen enkel probleem.

Het enige dat je hoeft te doen is in Finder te navigeren naar de map in kwestie, waarna je deze sleept naar de gewenste plek in de Navigatiekolom. Je kunt eventueel ook applicaties toevoegen aan de navigatiekolom (maar of dat handig is, is de vraag, want daar heb je de Dock voor), door naar de applicatie te navigeren, erop te klikken en vervolgens te klikken op Archief / Voeg toe aan Navigatiekolom. Je kunt onderdelen ook heel eenvoudig verwijderen, door erop te rechtsklikken en vervolgens te kiezen voor Verwijder uit navigatiekolom.

 

© PXimport

Je kunt heel eenvoudig zelf onderdelen toevoegen aan de navigatiekolom.

Onderdelen verslepen

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je onderdelen in de navigatiekolom ook van plek kunt doen veranderen. Dat is handig als je een onderdeel niet uit wilt schakelen, maar liever een ander onderdeel als eerste ziet. Klik hiervoor op het gewenste onderdeel in de navigatiekolom en sleep deze naar een andere plek.

Dit geldt niet alleen voor items onder een kopje, je kunt ook hele secties verslepen, zoals bijvoorbeeld de sectie Favorieten met alle onderdelen daarin. Zo kun je de navigatiekolom écht helemaal indelen zoals je dat wilt.

 

© PXimport

Je kunt ook onderdelen verslepen, zodat ze op een plek staan die je beter uitkomt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten