Wie heeft iOS 8 nodig? 4 timelapse apps die je nu al kunt gebruiken

© PXimport

Wie heeft iOS 8 nodig? 4 timelapse apps die je nu al kunt gebruiken

Geplaatst: 24 juli 2014 - 09:00

Aangepast: 14 december 2022 - 16:04

Redactie ID.nl

De timelapse modus is slechts één van de leuke nieuwe functies in iOS 8. Maar je hoeft niet tot september te wachten om er op je iPhone of iPad mee te spelen. Er zijn genoeg apps van derden die timelapse-fotografie mogelijk maken. Hier zijn mijn vier favoriete apps.

Het meeste op iOS 8 lijkende: Time Lapse Camera (Gratis/€0,89)

Als je iets wilt dat op de automatische timelapse modus van iOS 8 lijkt, dan is Time Lapse Camera (Gratis met iAds, versie zonder ads voor €0,89) een prima keuze. Het is een kale, maar functionele app die je slechts twee opties geeft: het interval waarop de foto's genomen (van elke 0,4 seconden tot elke 30 seconden), en wanneer er op de startknop gedrukt moet worden.

Vervolgens hoef je alleen maar je camera in staande of liggende oriëntatie stil te houden totdat je klaar bent met je filmpje. De afspeelopties en mogelijkheden om het filmpje te delen zijn minimaal: Je kunt je opname niet binnen de app bekijken. Je zult je filmpje naar de camerarol moeten sturen om er verder iets mee te kunnen doen. Maar voor timelapse opnames zonder teveel gedoe is het een leuke app.

 

© PXimport

Voor mensen die meer flexibiliteit willen: iMotion HD (Gratis/€2,69)

Het is niet de meest elegante app - de interface is nogal grijs, met een vrije benadering van eerdere versies van iOS - maar iMotion HD (Gratis, €2,69 voor de pro versie om instellingen om content te delen en filters te ontgrendelen) is mijn favoriete timelapse app voor mensen die een aantal instellingen willen aanpassen maar geen ultieme controle nodig hebben.

 

© PXimport

iMotion filmt timelapse in een vierkant van 1080p (als je telefoon zich in portretoriëntatie bevindt) of 1080p breedbeeld (in landschapsoriëntatie). De eerste instellingen zijn minimaal - je moet gewoon invoeren in welke modus je wilt fotograferen: automatische timelapse (gebaseerd op intervallen tussen de 0,1 seconden en één foto per dag), handmatige modus, remote modus, of opnames die getriggerd worden door de microfoon.

 

© PXimport

Die laatste twee opties zijn erg handig, en maken het mogelijk om van ver foto's te maken met een extra iOS apparaat, of timelapse foto's van wilde dieren, maar het is de automatische timelapse optie die ik het meest gebruikt heb tijdens het testen.

Als je je modus gekozen hebt en op Start drukt, kom je op het opnamescherm terecht, waar je meteen met je timelapse kunt beginnen of een aantal extra's aan je video kunt toevoegen (waaronder de flitser inschakelen, de scherpstelling en helderheid aanpassen, een ghosting/onion skin modus toevoegen, of de rastermodus inschakelen).

Achteraf kun je je timelapse op verschillende snelheden afspelen (tussen 1FPS en 30FPS), individuele frames verwijderen, en meer aan de opname toevoegen als je dat wilt voordat je hem exporteert. Als je binnen de app €2,69 betaalt kun je zelfs een soundtrack en filters aan je video toevoegen.

Als je besluit je video te delen, biedt iMotion de mogelijkheid om alle frames als afbeeldingen naar je camerabibliotheek te verzenden, of als één enkele video. Verder kun je de video via e-mail versturen of naar Facebook of YouTube uploaden als je de €2,69 betaald hebt.

Timelapse voor mensen die graag met instellingen prutsen: Lapse It (Gratis/€1,99)

De koning van de timelapse instellingen apps is Lapse It (Free, pro versie voor €1,99). De app biedt vrijwel elke instelling die je kunt bedenken voor een timelapse app - geweldig voor mensen die geobsedeerd zijn door knopjes, maar misschien wat overkill voor de gemiddelde iPhone fotograaf.

Lapse It biedt een volledige aanpasbaar interval, zodat je naar wens kunt fotograferen na een bepaald aantal milliseconden, seconden, of minuten. Bovendien kun je instellen of je timelapse beëindigd wordt door de gebruiker, een timer, of na een bepaald aantal frames. Er is ook een optie voor een aanvankelijke vertraging, resolutiegrootte, het dimmen van het scherm tijdens het opnemen zodat de batterij minder snel leeg raakt, en een planningsmodus (alleen in de pro versie).

 

© PXimport

Tijdens het opnemen heb je net zoveel tools, waaronder tools om de belichting, scherpstelling, en witbalans aan te passen; de flash aan of uit te zetten; en te switchen tussen de camera op de voorzijde en die op de achterzijde van de telefoon.

Als je eenmaal iets hebt vastgelegd, kun je het project trimmen, effecten of muziek toevoegen, bijsnijden zodat het vierkant is, een timestamp overlay toevoegen, of de video continu te laten afspelen, hoewel deze functies een beetje onhandig zijn in de app. Je moet ook je video renderen nadat je ermee klaar bent; als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je de video bekijken, online zetten, of op je camerarol opslaan.

Timelapse, ontmoet iMovie: Frameograph (€4,49)

Frameograh (€4,49) van Studio Neat is mijn nieuwe favoriete app om time-lapse filmpjes in prachtige projecten om te toveren.

 

© PXimport

Frameograph mijdt de veelheid aan instellingen die je in andere apps kunt vinden, voor een schone, leuke opname-ervaring. Bovendien biedt de app een eenvoudig te gebruiken tijdlijn om je project te bewerken en op te schonen. Je kunt meerdere timelapse clips toevoegen, muziek toevoegen, individuele frames verwijderen, en uiteindelijk exporteren naar de camerarol waar je het filmpje met een dienst naar keuze kunt delen.

 

© PXimport

Ik zou graag willen dat je met Frameograph op preciezere intervallen kon fotograferen dan elke seconde (de volledige intervalopties liggen tussen de 1 seconde tot 10 minuten), maar het is geen vreselijke beperking - vanwege de langere opnametijden krijg je een soepelere videoweergave, en je kunt de framesnelheid aanpassen zodat je frames zo snel of zo langzaam afgespeeld worden als je wilt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000