© PXimport

12 lifehacks voor Google Maps

Geplaatst: 30 november 2015 - 05:30

Aangepast: 14 december 2022 - 12:15

Redactie ID.nl

Wanneer je wilt weten waar Jipsingboermussel ligt of je op zoek bent naar de optimale route tussen Amsterdam en Groningen, dan is Google Maps uiteraard een prima tool om daarvoor te gebruiken. Maar wist je dat er nog véél meer mogelijk is met de kaartendienst? We zetten 12 'lifehacks' op een rij.

01 Waar plaats je zonnepanelen?

Een heel interessant project op Google Maps werd onlangs gelanceerd door niemand minder dan Google zelf. Het bedrijf was van mening dat er veel meer transparantie moest komen in de markt voor zonnepanelen. Oftewel, waar kun je zonnepanelen het beste plaatsen en wat voor besparing realiseer je daar dan mee? Om dit te berekenen combineert het bedrijf werkelijk alle informatie die het heeft, foto's, kaarten, gegevens over de stand van de zon gedurende het jaar, waar er precies schaduwen vallen (aan de hand van onder andere de foto's) enzovoort. Een fantastisch voorbeeld van hoe informatie gecombineerd met Google Maps de wereld beter kan maken. Klein nadeel: Project Sunroof is dit moment alleen nog beschikbaar in Amerika, maar komt naar verluidt op zéér korte termijn naar Nederland.

 

© PXimport

In Nederland moeten we er nog even op wachten, maar Google geeft onschatbare informatie over de plaatsing van zonnepanelen.

02 Basisscholen vergelijken

Wanneer het tijd wordt om een school uit te zoeken voor je kinderen, dan is de vraag natuurlijk al snel: hoe weet ik welke scholen goed zijn? Ervaringen van vrienden en familie zijn niet altijd objectief, en alleen de afstand tussen huis en school is natuurlijk ook niet voldoende om een keuze te maken. Op www.scholenopdekaart.nl vul je je postcode in, waarna je een overzicht krijgt van alle scholen in je omgeving, klik op Kaart voor de Maps-weergave. Kies vijf scholen om te vergelijken en je ziet direct wat de afstand is tot de school, hoeveel kinderen er nu op zitten (in vergelijking met vorig jaar). Ook krijg je informatie over het schoolbeleid en over welke adviezen gemiddeld worden gegeven voor het vervolgonderwijs. Cito-scores worden nog niet opgenomen, maar staan in de planning.

 

© PXimport

Waar vind je de beste bassischool voor jouw kind? Google Maps kan het je vertellen.

03 Inbraken

Je ziet soms zo'n paniekbericht op Facebook voorbijkomen: let op, inbrekers actief! Onrust is snel gezaaid, maar hoe waarheidsgetrouw zijn deze berichten? Gelukkig kun je dat vrij eenvoudig checken met behulp van Google Maps in combinatie met de site van de politie. Wanneer je surft naar www.politie.nl en klikt op Mijn buurt, dan verschijnt er een invoerveld waarin je je postcode kunt invoeren. Vervolgens worden alle misdaden in de door jouw ingevoerde omgeving getoond. Klik je vervolgens op Misdaad in kaart, dan krijg je een Google-kaart voorgeschoteld waarop je precies kunt zien waar is ingebroken en waar een poging tot inbraak is gedaan. Betrouwbare informatie uit de eerste hand, dus daarna kun je rustig slapen (of juist niet). Keerzijde: inbrekers kunnen de kaart natuurlijk ook gebruiken.

 

© PXimport

De politie brengt gedetailleerd voor je in kaart waar de meeste inbraken plaatsvinden.

04 Huizenprijzen

Het mooie van Google Maps is dat iedereen met een goed idee allerlei gegevens met de kaartendienst kan combineren om een nuttige kaart te produceren. Zoals een makelaar die eind vorig jaar een kaart online zette op zijn website om in kaart te brengen hoe het nu precies zit met de huizenprijzen in Nederland. Waar stijgen de prijzen en waar dalen ze? Nuttige informatie, want als je woont in een gebied dat flink stijgt, kun je overwegen om de verkoop van je huis nog even in de koelkast te zetten. Aan de andere kant kun je ook beslissen dat dít het moment is om een huis te kopen in een gebied waar de prijzen in de lift zitten, voordat het te duur wordt.

 

© PXimport

Met Google Maps kun je uitstekend bepalen of het slim is om je huis te verkopen.

05 Drukte in winkels

Wederom een toevoeging van Google zelf, en eentje met een potentieel gigantische impact. Het bedrijf heeft namelijk voor een groot aantal bedrijven in kaart gebracht wanneer het druk is en wanneer juist rustig. Wanneer je in je mobiele browser (waarom het op de desktop nog niet werkt is niet duidelijk) naar maps.google.com surft (dus niet de Google Maps-app gebruiken) en daar zoekt naar een groot bedrijf (want uiteraard is nog niet alles in kaart gebracht) zoals de Bijenkorf, dat laat Google je direct zien wanneer er doorgaans de meeste mensen komen. Heel interessant, want het veroorzaakt mogelijk gedragsverandering: wanneer de functie populair wordt en mensen stemmen hun winkelgedrag erop af, ontstaat er een veel gelijkmatigere klantenstroom.

06 Waarschuwing openingstijden

Nog een mobiel pareltje van Google zelf: openingstijden. Dat je de openingstijden van winkels kunt vinden in Google Maps is natuurlijk geen nieuws. Maar wat als je die informatie combineert met de informatie die je krijgt wanneer je een route inplant? Juist, dan ontstaat er een situatie waarin Google je kan vertellen dat een bedrijf dicht is tegen de tijd dat je er arriveert. En dat is dus precies wat de Maps-app voor Android inmiddels doet. Voorlopig alleen Android, wanneer andere platformen volgen is niet duidelijk.

07 Historisch archief

De functie Streetview in Google Maps ken je ongetwijfeld. Het is natuurlijk hartstikke leuk om op deze manier door allerlei straten en wegen (en zelfs grachten) te navigeren. Maar wist je dat het tegelijkertijd óók een historisch archief is? De camera-auto's van Google rijden namelijk niet eenmalig door de straten van de wereld, dat is een continu proces. En wanneer er nieuwe beelden worden geplaatst, blijven de oude online staan. Dit betekent dat wanneer je een locatie bezoekt in Streetview die al eens eerder in kaart is gebracht, je met behulp van een scrolbalk terug in de tijd kunt gaan. Nu is dat vooral nog grappig, maar over een jaar of 50 is dat van onschatbare waarde.

 

© PXimport

Weten hoe jouw wijk er drie jaar geleden uitzag? Wellicht vind je het visuele bewijs in het Streetview-archief.

08 Jouw historisch archief

Niet alleen de historie van de wereld wordt in kaart gebracht door Google, maar ook die van jou. Toegegeven, dat is een beetje eng, want het maakt pijnlijk duidelijk dat privacy tegenwoordig écht ver te zoeken is (ook al kun je dat zelf afkaderen). Door te surfen naar deze site kun je een gedetailleerd overzicht zien van wanneer je precies waar bent geweest. Hoe Google dit weet? Je smartphone houdt dat al jaren keurig bij. Leuk voor een persoonlijk overzicht, maar ook prima om te bewijzen dat je écht niet op een bepaalde dag op een bepaalde plek was, mocht dat nodig zijn.

 

© PXimport

Handig, maar ook een beetje eng: Google weet precies waar jij bent geweest.

09 Goedkoop tanken?

Geld besparen willen we natuurlijk allemaal, en het liefst op kostenposten die regelmatig terugkeren. Een prima voorbeeld daarvan zijn de kosten voor onze auto. Benzine slurpt je budget leeg en het is daarom handig te weten waar je het goedkoopst kunt tanken. Op www.brandstof-zoeker.nl vind je die informatie feilloos in kaart gebracht. Let wel op de datum waarop de prijs voor het laatst is aangepast, want dat kan enkele dagen schelen.

 

© PXimport

Geld besparen met Google Maps kan ook, want waar kun je goedkoop tanken?

10 Geluidsoverlast

Niets is vervelender dan verhuizen, en vervolgens in je nieuwe huis ontdekken dat er voortdurend geluidsoverlast is, bijvoorbeeld door de luchtvaart. Hoewel het landelijk nog niet in kaart is gebracht, heeft de Gemeente Amsterdam een prachtig voorbeeld geschetst van hoe je Google Maps kunt gebruiken om onderzoek te doen naar de geluidsoverlast in een bepaald gebied.

Hier kun je aan de hand van kleuren zien in welk gebied je heerlijk rustig kunt wonen, en waar je juist moet vrezen voor herrie van trams, treinen, wegverkeer, vliegtuigen enzovoort. Zo'n kaart zou er absoluut landelijk moeten zijn.

 

© PXimport

Als je van plan bent te verhuizen, raadpleeg dan eens een overzicht van geluidsoverlast.

11 Luchtkwaliteit

Stel, je hebt met Google Maps uitgedokterd dat het verstandig is om een huis in Amsterdam te kopen (qua huizenprijs) en dat de geluidsoverlast daar minimaal is. Maar hoe zit het dan met de luchtkwaliteit? Als je een beetje een natuurmens bent, dan zit je natuurlijk niet te wachten op een flinke dosis smog in je longen wanneer je een stukje gaat wandelen. Om te controleren of dat het geval is, kun je de kaart van Milieudefensie raadplegen. Op deze kaart is (steekproefsgewijs) precies in kaart gebracht waar de luchtkwaliteit uitstekend is, en waar onacceptabel. Dat kan je een hoop ergernis (en gezondheidsproblemen) schelen.

 

© PXimport

Luchtkwaliteit moet ook niet worden onderschat. Hoe ademt het in het gebied waar je wilt wonen (of op vakantie gaat?).

12 Eindeloos veel mogelijkheden

Je hebt elf voorbeelden gezien van hoe nuttig het kan zijn om informatie te koppelen aan geografische gegevens. Dit is nog maar een topje van de ijsberg. Op dit moment zijn veel Maps-initiatieven lokaal en daardoor voor dit artikel minder interessant. Hopelijk komen er snel meer landelijke kaarten, omdat dit soort informatie echt van onschatbare waarde is. Niet alleen omdat je dan weet waar je de meeste bijen vindt in augustus, waar je de meeste beschermde flora en fauna vindt, waar de bijzonderste archeologische vindplaatsen zijn, hoe Amsterdam eruitzag in de Tweede Wereldoorlog, waar er cameratoezicht is en waar de gevaarlijke Eikenprocessierups zich ophoudt. Al deze voorbeelden vind je hier, waarmee Amsterdam zich een echte pionier toont op dit gebied.

 

© PXimport

Prachtig voorbeeld van de kracht van Google Maps: zo zag Amsterdam er uit tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Heb je zelf een fantastisch idee? Hier kun je de wereld verrijken!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000