12 tips om video's te delen met je vrienden

© PXimport

12 tips om video's te delen met je vrienden

Geplaatst: 7 oktober 2014 - 05:52

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Na een vakantie of gezellige avond wil je zelfgemaakte opnamen wellicht online delen met bekenden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want videobestanden zijn meestal groot in omvang. Een filmpje van enkele GB's mail je niet even. Er zijn gelukkig wel een heleboel andere mogelijkheden.

Tip 01: YouTube

Wanneer je simpel en snel een leuke video met een grote groep mensen wilt delen, publiceer je de video op YouTube. Surf naar www.youtube.com en klik rechtsboven op Inloggen. Log in met het e-mailadres en wachtwoord van je Google-account. Als je nog geen account hebt, klik je eerst op Een account maken. Via Uploaden verschijnt er een venster waarmee je je eigen YouTube-kanaal kunt maken. Vul je geslacht en geboortedatum in.

Vink vervolgens het selectiehokje aan en klik op Doorgaan. Je komt nu in het uploadvenster terecht. Sleep één of meerdere video's vanuit Windows Verkenner naar het uploadvenster. Je kunt de gewenste video als alternatief ook in een mappenstructuur selecteren. Klik hiervoor op de pijl en selecteer het bestand. Klik vervolgens op Openen om het uploadproces te starten.

 

© PXimport

Tip 01 Geef aan welke video je naar YouTube wilt uploaden.

Tip 02: Privacy-instellingen

Tijdens het uploadproces verschijnt er een venster waarin je allerlei kenmerken van de video opgeeft. Standaard zijn video's op YouTube openbaar. Heb je liever niet dat iedereen de beelden kan zien? Klik achter Openbaar op het pijltje en kies voor Privé. Vul daarna alle e-mailadressen in van de personen met wie je het filmpje wilt delen. Verder verander je eventueel de titel en typ je een bijpassende beschrijving. Klik op Delen om het filmpje definitief op YouTube te publiceren. Er verschijnt een hyperlink waarmee genodigden de video kunnen openen.

 

© PXimport

Tip 02 Mits je de juiste instellingen gebruikt, is YouTube een prima platform om privéfilmpjes te delen.

Uploadlimiet verhogen

Video's op YouTube mogen maximaal vijftien minuten duren. Je kunt deze limiet opheffen door je telefoonnummer aan de videodienst door te geven. Als je hier geen bezwaar tegen hebt, klik je onderaan het uploadvenster op Verhoog je limiet. Bepaal of je de verificatiecode telefonisch of via sms wilt ontvangen. Vul vervolgens je telefoonnummer in en klik op Verzenden. Typ de verificatiecode in het lege veld en kies wederom voor Verzenden / Doorgaan. Via Uploaden keer je terug naar het uploadvenster. Je hebt nu geen last meer van restricties.

Tip 03: Facebook

Veel van je vrienden en familieleden zitten waarschijnlijk op Facebook. Dit sociale netwerk is dan ook prima geschikt om je video's op te publiceren. Ga naar www.facebook.nl en meld je aan met je inloggegevens. Bovenaan de startpagina kies je voor Foto's/video toevoegen / Foto's/video's uploaden. Selecteer het juiste bestand op je computer en klik op Openen. Typ desgewenst een opmerking over de video. Wellicht vind je het niet prettig dat alle Facebook-leden het bericht kunnen zien. Klik in dat geval achter Iedereen op het pijltje. Je selecteert de optie Vrienden wanneer alleen de mensen met wie jij op Facebook vrienden bent (bijvoorbeeld familie en overige bekenden) de beelden mogen zien.

Vind je deze groep nog steeds te groot? Klik op Meer opties om andere groepen te selecteren, bijvoorbeeld familie, collega's of dorpsgenoten. Via Aangepast geef je handmatig aan met welke personen je de video wilt delen. Klik op Wijzigingen opslaan. Bevestig met Plaatsen om het bericht met de video op Facebook te publiceren. Je volgt via de voortgangsbalk het uploadproces. Zodra het uploadproces is voltooid, ontvang je een melding. Houd er rekening mee dat Facebook de filmpjes comprimeert, waardoor de beeldkwaliteit mogelijk verslechtert.

 

© PXimport

Tip 03 Voeg video's aan statusupdates toe.

Tip 04: Microsoft OneDrive

Een clouddienst leent zich er uitstekend voor om video's te delen. Zodra je de filmpjes op een online server zet, bepaal je welke personen toestemming hebben om de bestanden te downloaden. Microsoft OneDrive (voorheen SkyDrive) is een clouddienst waarmee je dat gemakkelijk voor elkaar krijgt. Surf naar www.onedrive.live.com en klik op de knop Aanmelden. Als je al een Microsoft-account bezit, vul je het juiste e-mailadres en wachtwoord in.

Via Registreer je nu creëer je zo nodig gratis een nieuw account. In de gebruikersomgeving van Microsoft OneDrive kies je bovenaan voor Uploaden. Selecteer één of meerdere filmpjes die je wilt delen en klik op Openen. Wacht af totdat de geselecteerde bestanden zijn geüpload. Houd er rekening mee dat je bij Microsofts clouddienst 7 GB gratis data mag opslaan. Bovendien geldt er een bestandslimiet van 2 GB.

 

© PXimport

Tip 04 Voordat je een filmpje kunt delen, upload je het bestand eerst naar Microsoft OneDrive.

Tip 05: Deelmethode kiezen

Selecteer in Microsoft OneDrive een video door in de miniatuur het selectiehokje aan te vinken. Kies vervolgens bovenaan voor Delen. Je hebt keuze uit drie deelmethoden. Wanneer je een select gezelschap toegang wilt geven tot het filmpje, vul je in het veld onder Aan de gewenste contactpersonen in. Je selecteert gemakkelijk e-mailadressen uit het adresboek van je Microsoft-account. Is dit adresboek nog leeg, dan kun je de e-mailadressen handmatig invoeren. Voeg optioneel een notitie toe en bevestig met Delen. Microsoft OneDrive is ook geschikt om eigen opnames onder een grote groep te verspreiden. In dat geval kies je als deelmethode voor Koppeling maken.

Selecteer de optie Alleen bekijken en klik op Koppeling maken. Er verschijnt een webadres waarop de video beschikbaar is. Je kunt deze url bijvoorbeeld naar een e-mailprogramma of sociaal netwerk kopiëren om het filmpje te delen. Als derde deelmethode is het ook mogelijk om rechtstreeks te publiceren op Facebook. Kies voor Facebook verbinden met je OneDrive / Link maken. Vul je accountgegevens van dit sociale netwerk in en klik op Aanmelden. Via OK / Gereed maak je de koppeling compleet. Vul desgewenst een beschrijving in en klik uiteindelijk op Publiceren. Even wachten en het filmpje staat op Facebook.

 

© PXimport

Tip 05 Via Microsoft OneDrive deel je het filmpje met specifieke personen.

Tip 06: MEGA

Delen via Microsoft OneDrive werkt weliswaar perfect, maar de maximale opslagcapaciteit van 7 GB voor gratis accounts blijft een nadeel. De Nieuw-Zeelandse clouddienst MEGA is een uitstekend alternatief. Met een gratis account kun je maar liefst 50 GB data opslaan! Verder hanteert deze aanbieder geen bestandslimiet. Handig wanneer je omvangrijke video's via internet wilt delen, zoals blu-ray-bestanden. Surf naar www.mega.co.nz en klik rechtsboven op Menu / Language. Selecteer Nederlands en bevestig met OK / Save.

Wegens veiligheidsredenen heeft MEGA een nogal uitgebreide registratieprocedure. Kies rechtsboven voor Account aanmaken. Nadat je alle gevraagde gegevens hebt ingevuld, accepteer je de gebruiksvoorwaarden. Klik daarna op Maak account. MEGA stuurt je ter verificatie een e-mail. Klik op de bevestigingslink om het account te activeren. Je vult wederom je wachtwoord in, waarna je kiest voor Bevestig uw account. Via Start Spel slaat MEGA muisbewegingen op waarmee de clouddienst een veiligheidssleutel genereert. Na afloop van het spelletje klik je op Verder gaan. Selecteer het gratis abonnement met 50 GB opslagcapaciteit. Zodra je bevestigt met Voltooien, kom je in de gebruikersinterface van MEGA terecht.

 

© PXimport

Tip 06 Via een spelletje genereert MEGA een veiligheidssleutel.

Tip 07: Uploaden en delen

Klik in MEGA bovenaan op Bestand Uploaden of Map Uploaden. Blader naar de locatie waar je video's staan opgeslagen of voeg de gewenste data toe. In het onderste deelvenster volg je de voortgang. Zeker bij grote bestanden duurt het een tijdje voordat ze in de Cloud Drive van MEGA zichtbaar zijn. Klik met de rechtermuisknop op het filmpje dat je wilt delen. Kies voor Bekijk link. Er verschijnt een weblink in beeld waaraan de video is gekoppeld. Belangrijk is dat de optie Voeg bestandssleutel toe is aangevinkt. MEGA slaat video's namelijk gecodeerd op en zonder de bestandssleutel kunnen ontvangers het videobestand niet openen. Klik op Kopieer naar klembord en deel de url door deze bijvoorbeeld in een e-mailbericht te plakken. Of verspreid de url via een sociaal netwerk door het webadres aan een statusupdate toe te voegen.

 

© PXimport

Tip 07 Via een unieke url kunnen vrienden de video's downloaden.

Tip 08: Skype

Naast bellen en chatberichten uitwisselen, lukt het met Skype ook eenvoudig om video-bestanden naar vrienden te verzenden. Het voordeel is dat je met deze methode snel omvangrijke video's deelt, omdat het niet nodig is om data eerst op een online server te parkeren. Vrienden kunnen rechtstreeks video's (en andere bestanden) met elkaar uitwisselen, terwijl de oorspronkelijke beeldkwaliteit behouden blijft. Je downloadt het programma gratis. Klik op Skype downloaden en voer het exe-bestand uit. Bepaal of je Skype gelijktijdig met Windows wilt opstarten. Klik op Akkoord - Volgende. Haal het vinkje weg voor Installeer Klik-en-bel met Skype. In het volgende scherm verwijder je alle vinkjes om te voorkomen dat het programma onderdelen in je browser wijzigt.

Via Doorgaan wordt Skype op je pc geïnstalleerd. Log in met je Microsoft-, Facebook- of Skype-account. Je kunt eventueel ook een nieuw account aanmaken. Aan de linkerkant bevindt zich een lijst met contactpersonen. Klik op de persoon naar wie je een filmpje wilt sturen. Sleep vanuit Windows Verkenner het videobestand naar het chatvenster. Wacht af totdat je vriend het bestand accepteert. Skype geeft vervolgens aan hoe lang de overdracht ongeveer duurt. Via een groepsgesprek is het ook mogelijk om een videobestand met meerdere personen tegelijk te delen.

 

© PXimport

Tip 08 Zeker als je snel een filmpje naar iemand wilt sturen, werkt Skype erg prettig.

Tip 09: Tonido

Met het programma Tonido deel je videobestanden vanaf een eigen server. Vrienden halen de filmpjes op door ze rechtstreeks van je pc te downloaden. Vergeleken met de meeste andere deelmethoden bespaar je tijd, want uploaden naar een online server is niet nodig. De deelfunctie van de gratis versie heeft geen bestandslimiet. Tonido is dus ook prima geschikt voor zware videobestanden. Ga naar deze website en klik op FREE DOWNLOAD / Desktop. Het programma is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. We bespreken in dit artikel de Windows-versie. Klik op FREE DOWNLOAD en open daarna het bestand TonidoLiteSetup.exe.

In de installatiewizard klik je driemaal op Next en Install om alle stappen te doorlopen. Start het programma op. Je bedient Tonido vanuit een browser. Stel onder Language de taal in op dutch. Vervolgens creëer je een account. Vul een gebruikersnaam in. Via Controleren achterhaal je of de opgegeven naam niet door een ander lid in gebruik is. Vul het wachtwoord en e-mailadres in, waarna je bevestigt met Maak aan. Als je de software voor de eerste keer gebruikt, verschijnt er een introductiewizard. Tonido wil graag weten waar je mediabestanden staan opgeslagen. Deze optie is vooral nuttig wanneer je graag media naar andere apparaten wilt streamen. Gebruik je Tonido uitsluitend om video's te delen, dan kun je deze stap overslaan.

 

© PXimport

Tip 09 Voordat je met Tonido aan de slag gaat, creëer je eerst een eigen account.

Tip 10: Video's delen

Vanuit Tonido deel je vliegensvlug omvangrijke videobestanden met familie en vrienden. Klik aan de linkerkant op Bestanden. Blader via de blauwgekleurde mappen naar de locatie van je video's en selecteer het gewenste filmpje. Aan de rechterkant verschijnt er een kader met diverse functies. Kies in dit gedeelte voor Deel. Tonido laat zien middels welke downloadlink de video bereikbaar is. Deze url deel je via e-mail of een sociaal netwerk met vrienden.

Heb je liever niet dat de downloadlink voor iedereen toegankelijk is? Klik dan op Geavanceerd. Rechts markeer je Toegestane gebruikers, waarna je klikt op Voeg gast toe. Geef vervolgens aan met welke inloggegevens je de video wilt afschermen. Bevestig met Maak aan. Op deze wijze kun je maximaal vijf gastaccounts toevoegen. Je ziet de accountnaam in het overzicht verschijnen. Zet een vinkje onder Sta toegang toe en bewaar met Update de wijzigingen. Wanneer vrienden het filmpje willen downloaden, hebben ze eerst een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

 

© PXimport

Tip 10 Dankzij Tonido lukt het om ieder bestand van je pc simpel te delen.

Tip 11: JetBytes

Heb je geen zin om ergens een account aan te maken of een programma te installeren, maar wil je wel graag een video delen? Met de dienst JetBytes verstuur je een bestand simpel van A naar B. Er wordt hierbij geen data op een online server bewaard, zodat er geen bestandslimiet is.

Surf naar www.jetbytes.com en klik op Bestand kiezen. Zoek het filmpje op en bevestig met Openen. Er verschijnt een downloadlink in beeld. Stuur deze url door naar een vriend of familielid. Zodra het downloadproces is afgerond, wordt de downloadlink vernietigd. JetBytes is alleen geschikt wanneer je een filmpje naar slechts één persoon wilt verzenden.

 

© PXimport

Tip 11 JetBytes biedt een zeer eenvoudige methode om downloadlinks te koppelen aan videobestanden.

Tip 12: Viddy

Dankzij de smartphone heeft bijna iedereen continu een videocamera op zak. Veel mensen maken daar dankbaar gebruik van door regelmatig leuke gebeurtenissen vast te leggen op video. De app Viddy is een prettig hulpmiddel om snel korte filmpjes te schieten en deze vervolgens te delen met vrienden. Deze toepassing is beschikbaar voor iOS (iPhone en iPad) en Android. Open de applicatiewinkel op je toestel en installeer de Viddy-app. Kies voor Join Now. Je vult een e-mailadres en wachtwoord in, waarna je bevestigt met Sign Up. Tik de middelste knop (pictogram met rondje) aan om een video te delen. Geef aan welk filmpje je hiervoor wilt gebruiken. Via de optie Camera is het ook mogelijk om rechtstreeks een filmpje op te nemen.

Via Next staan er diverse bewerkingsfuncties voor je klaar om de beelden te verfraaien. Zo voeg je een mooi filter toe en wijzig je het contrast. Gebruik de muzieknoot om een soundtrack te selecteren en met het schaartje kort je de video eventueel in. Druk op Next en bepaal bij welke kanalen je de beelden wilt publiceren. Je hebt keuze tussen Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr en Path. Gebruik de optie Send to Contacts wanneer je het filmpje alleen met specifieke contacten wilt delen. Maak een keuze en bevestig tot slot met Post.

 

© PXimport

Tip 12 Voordat je video's deelt met Viddy, pas je eventueel simpele bewerkingen toe.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000