6 krachtige Google Drive functies die je vast nog niet gebruikt

© PXimport

6 krachtige Google Drive functies die je vast nog niet gebruikt

Geplaatst: 7 november 2014 - 10:34

Aangepast: 24 november 2022 - 11:07

Redactie ID.nl

Google Drive apps zijn geliefd vanwege hun eenvoud en gebruiksgemak. En hoewel we het pakket nooit met Microsoft Office zouden vergelijken, hebben Docs, Sheets, en Slides een aantal indrukwekkende functies die je waarschijnlijk over het hoofd hebt gezien.

We wijzen je hier op een aantal van de nieuwste functies en verborgen juweeltjes die je kunnen helpen om tijd en gedoe te besparen en documenten te creëren die indruk zullen maken op je leraren, collega's, en - het belangrijkste - je baas.

Docs is goed voor het onderzoek

In onze voornamelijk papierloze wereld is tekst interactief, en lezers verwachten links om verbindingen the leggen met gerelateerde artikelen. Het correct citeren van je bronnen in een artikel of scriptie is absoluut noodzakelijk om het spoor van je onderzoek te laten zien en krediet te geven aan de auteurs van werken waarnaar je verwezen hebt. Google Docs heeft een aantal tools om deze anderszins lastige klus te vereenvoudigen.

Research Tool

De Research Tool voegt een snel citatiesysteem toe aan Google's goede zoekmogelijkheden. Om de Research Tool te laden, klik op Tools > Research. Je kunt ook sneltoetsen gebruiken: Ctrl-⌘-Shift-l op een Mac en Ctrl-Alt-Shift-I op een PC.

De tool is aanvankelijk leeg, maar zal automatisch onderzoeksonderwerpen aanbevelen op basis van wat je schrijft.

 

© PXimport

De tool heeft zeven zoekopties: Everything (er wordt dan een Google zoekopdracht uitgevoerd), Images, Scholar (wat filtert op academische bronnen), Quotes, Dictionary, Personal, en Tables.

Om te zoeken, klik in het veld, selecteer je zoekoptie en begin te typen. Wanneer je de cursor over een selectie beweegt krijg je drie keuzemogelijkheden: preview, cite, en link. De cite functie kan het invoegen van MLA, APA, of Chicago stijl referenties een fluitje van een cent maken. Selecteer de citatiestijl en Docs voegt een superscript getal in en onderaan de pagina komt er een notitie te staan. (Je krijgt het meest realistische voorbeeld als je dit in de Print lay-out) doet.

Power Linking

Power Linking is nog sneller dan het gebruik van de Research Tool als je een heleboel links naar een artikel of ander document moet toevoegen. Om het te gebruiken, markeer de doeltekst en klik op Ctrl-K of ⌘-K. Het zoekmenu zal dan automatisch een link aanbevelen. Als een van de suggesties datgene is waarnaar je op zoek was, klik erop, selecteer Insert en je bent klaar. Als je aanvankelijke zoekopdracht niet opleverde waar je naar op zoek was, verander dan de tekst in het zoekveld zodat het beter bij je doel past.

Enquêtes en gegevens in de hand houden met Sheets

Tenzij je een Excel power user bent, heeft Google's Sheets waarschijnlijk genoeg functies om aan de meeste spreadsheet behoeften te kunnen voldoen. De app heeft ook een aantal coole mogelijkheden wat betreft het interpreteren van data.

Grafieken aanmaken in Sheets

Je kunt van een Google Sheet snel een grafiek maken en op die manier echt een data whizzkid lijken.

 

© PXimport

Om dit te doen, selecteer het Chart icoon in de menubalk of kies Insert > Chart. Je krijgt dan het grafiekbewerkingsvenster te zien. Op het tabblad Start kun je het bereik van de cellen instellen en kiezen uit een aantal lay-out instellingen. Er worden ook bepaalde grafieken aanbevolen op basis van het soort data dat je hebt. Als deze je niet bevallen, selecteer dan iets uit de andere opties door op More te klikken. Klik op Insert om de grafiek in je spreadsheet te zetten.

Map It

Een andere krachtige functie van Sheets is het maken van een kaart op basis van locatiegegevens. Bijvoorbeeld, als je bevolkingsdata of andere soorten resultaten hebt uit verschillende landen, kun je een grafiek maken die dit visueel representeert. De data moet specifieke locaties in de cellen bevatten om het commando te laten werken.

Om te beginnen, klik op het tabblad Charts en selecteer Map.

 

© PXimport

Kies vervolgens de GeoMap optie. Op het tabblad Customize kun je de kleuren aanpassen die op je kaart verschijnen. Er zijn veel verschillende soorten grafieken en methodes om data weer te geven in Sheets. Als je deze twee functies eenmaal doorhebt kun je flink gaan experimenteren en alle verschillende opties onder te knie krijgen.

Samenwerken in Slides

Google Slides heeft niet het aanbod van templates van PowerPoint of de visuele elegantie van Keynote, maar het maakt je leven een stuk eenvoudiger wanneer je met een groepsproject zit opgezadeld. Je kunt samenwerken aan een Google Slide, net zoals je dat met Docs of Sheets zou doen.

Je kunt ook een PowerPoint bestand uploaden, het converteren naar een Slides presentatie, en daarmee aan de slag gaan - Drive houdt het uiterlijk ervan goed in stand. Om een PowerPoint presentatie te uploaden moet je het bestand op je computer opzoeken en naar de Drive interface slepen. Selecteer het vakje waarmee het bestand naar het juiste Google Drive formaat geconverteerd wordt.

 

© PXimport

Als je Slides presentatie gestart is, kun je anderen uitnodigen om het bestand te bekijken en/of te bewerken.

Je kunt zelfs een presentatie op een Google Site inbedden. In Sites, klik op Insert > Drive > Presentation. Iedereen die naar je site navigeert kan dan direct vanaf de webpagina door de slides heen klikken.

Om een presentatie op je persoonlijke of bedrijfswebsite in te voegen, klik op File > Publish to the web... Er verschijnt dan een dialoogvenster. Daarin kun je de HTML code die in het venster met de naam Embed code staat in de HTML code van je website plakken. Klik op OK als je klaar bent.

Deze functie werkt ook met andere Google Drive bestanden, waardoor je snel je werk aan anderen kunt laten zien.

Gebruik Hangouts voor face-to-face samenwerking

Google's Hangouts moet je niet over het hoofd zien als het gaat om het samenwerken aan een project. Google heeft widgets in Hangouts ingebouwd, zodat een team kan deelnemen aan een video chat en tegelijkertijd samen een bestand bewerken.

Om dit te doen, open een video Hangout en klik op het Drive icoon aan de linkerkant van het scherm. Dan kunnen jij en de andere deelnemers specifieke inhoud van het bestand in real time bespreken.

Deze mogelijkheid om je scherm te delen is een geweldige manier om een probleem te verduidelijken waar een team mee zit, en discussies kunnen beter verlopen als je elkaar kunt zien.

Hangouts werkt op de desktop en op mobiele apparaten, dus je kunt teamleden overal bereiken als ze de Hangouts app op hun telefoon of tablet geïnstalleerd hebben.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000