80 Tips voor Windows 8 (tip 41 - 60)

© PXimport

80 Tips voor Windows 8 (tip 41 - 60)

Geplaatst: 17 december 2012 - 05:38

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Dennis Gandasoebrata

Windows 8 kent een grote hoeveelheid nieuwe functies, voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Wij hebben tachtig van de beste tips en trucs voor het nieuwe besturingssysteem op een rij gezet. Zo kun je niet alleen direct met Windows 8 aan de slag, maar ken je ook direct alle ins en outs. Di

41 Updates installeren

Regelmatig worden updates uitgebracht voor geïnstalleerde apps. In het Startscherm kun je eenvoudig zien of er apps beschikbaar zijn via de tegel van de Windows Store. In de rechterhoek wordt het aantal beschikbare updates getoond. Om de updates te installeren, open je de Windows Store en klik je in de rechterbovenhoek op Updates. Selecteer de apps waarvoor je de updates wilt installeren. Klik vervolgens op Installeren.

42 Foto's importeren

De Foto's-app geeft een overzicht van je foto's afkomstig van verschillende locaties, zoals SkyDrive en Facebook. Ook lokale foto's worden getoond. Heb je ook nog foto's op andere apparaten, zoals telefoon en fotocamera staan, dan kun je deze direct importeren via de Foto's-app. Open de app en de opdrachtenbalk onderin het scherm (klik met rechts op een leeg gedeelte van het venster of druk op Windows-toets+Z). Kies voor Importeren. Controleer of het apparaat is ingeschakeld en aangesloten. Kies het apparaat en volg de stappen van de wizard.

43 Meer met foto's

Bekijk je een foto via de Foto's-app, dan kun je hier verschillende acties mee uitvoeren. Open je favoriete foto en klik erop met rechts om de opdrachtenbalk te openen. Klik op Instellen als. Vervolgens kun je de geselecteerde afbeelding gebruiken op het vergrendelingsscherm (kies Vergrendelingsscherm), instellen als standaardafbeelding voor de tegel (kies App-tegel) en instellen als achtergrond voor de app zelf (kies App-achtergrond). Handig! Overigens vind je in dezelfde opdrachtenbalk de mogelijkheid om de foto's als diavoorstelling te tonen.

44 Webpagina's vastmaken

Als je een website bekijkt met de app-versie van Internet Explorer, kun je favoriete websites eenvoudig vastmaken aan het Startscherm of toevoegen aan de lijst met favorieten. Bezoek de website, klik vervolgens op de knop Website vastmaken. Je kunt nu kiezen tussen Vastmaken aan Start, en Aan Favorieten toevoegen. Ernaast vind je nog een knop (Hulpprogramma's voor pagina's), waarmee je de bureaubladversie van Internet Explorer opent en op de geopende webpagina kunt zoeken.

45 Meerdere e-mailaccounts

De Mail-app werkt standaard met één e-mailaccount. Je kunt er echter meer toevoegen en deze vanuit dezelfde Mail-app beheren. Open de Mail-app en druk op de Windows-toets+I voor het instellingenvenster. Kies voor Accounts / Een account toevoegen. Hierna kies je welk account je wilt toevoegen. Je kunt kiezen tussen Hotmail, Outlook en Google. Heb je een e-mailaccount van een andere aanbieder (bijvoorbeeld van je provider), dan kies je voor Ander account. Standaard vraagt Windows om de gebruikersnaam en wachtwoord en probeert vervolgens zelf de servergegevens erbij te halen. Lukt dit niet, kies dan voor Meer details weergeven en vul alle servergegevens zelf in.

46 E-mailaccounts beheren

Gekoppelde e-mailaccounts kun je beheren. Zo kun je ze voorzien van een alternatieve naam en kun je aangeven hoe nieuwe e-mail moet worden afgehandeld. In het overzicht met accounts klik je op het account dat je wilt beheren. De beschikbare instellingen verschijnen. In het venster geef je op wanneer nieuwe e-mail moet worden gedownload, hoe ver terug berichten moeten worden binnengehaald en of externe afbeeldingen mogen worden gedownload. Verder bestaat hier de mogelijkheid om een e-mailhandtekening in te stellen. Ook geef je in dit venster op of e-mailmeldingen mogen worden getoond in Windows. Die laatste optie is vooral handig als je meerdere accounts gebruikt, maar niet bij elke account continu op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten.

47 Specifieke instellingen

Elke app heeft dezelfde opbouw. Dit betekent dat specifieke instellingen voor een app altijd op dezelfde manier opgevraagd worden. Druk in de app op de toetsencombinatie Windows-toets+I en het instellingenvenster verschijnt. Hier vind je de specifieke instellingen. Overigens kun je met de toetsencombinatie Windows-toets+Z altijd de opdrachtenbalk opvragen. Ook deze balk bevat instellingen die afhankelijk zijn van de geopende app.

48 Eigen kleuren in agenda

In de Agenda-app kun je meerdere agenda's weergeven. Bijvoorbeeld van Hotmail, Outlook en Google. Elke agenda (en de bijbehorende afspraken) krijgt een eigen kleur, zodat je ziet uit welke agenda de informatie afkomstig is. Je kunt de kleuren zelf kiezen. Open de Agenda-app en open de instellingenbalk (Windows-toets+I). Ga naar Opties. In dit venster kun je per agenda de gewenste kleur aangeven. Ook heb je hier de mogelijkheid om bepaalde agenda's (tijdelijk) te verbergen. Zet dan de schuif op Uit bij de optie Weergeven.

49 Afbeeldingsbronnen selecteren

De Foto's-app geeft afbeeldingen van verschillende bronnen weer, zoals Facebook en SkyDrive. Je hebt zelf in de hand welke bronnen door de app worden getoond. Open de Foto's-app en ga naar het instellingenvenster (Windows-toets+I). Kies voor Opties. Ga naar de sectie Foto's en video's weergeven van. Haal de vinkjes weg bij de onderdelen die je niet wilt weergeven. Je kunt kiezen uit Afbeeldingsbibliotheek, SkyDrive, Facebook, Bureaublad en Flickr. Bij Facebook en Flickr heb je bovendien de mogelijkheid om privacyinstellingen verder te verfijnen. Klik op Opties achter een van de twee diensten om de instellingen op te vragen.

50 Veilig zoeken

Diep verscholen, maar wel handig: de Bing-app van Windows 8 is een stuk kindvriendelijker dan op het eerste gezicht lijkt. Je kunt namelijk een filter inschakelen, waardoor zoekresultaten worden aangepast aan de gebruiker. Open de Bing-app en druk op Windows-toets+I. Kies Veilig Zoeken. Standaard is het filter ingesteld op Gemiddeld. Hierbij worden afbeeldingen en foto's die alleen geschikt zijn voor volwassenen gefilterd. Om een hoger niveau te activeren, kies je voor Strikt. Hierbij worden tekst, afbeeldingen en foto's uit de resultaten gefilterd. Wil je helemaal geen filter, dan kies je voor Uit. Via het instellingenvenster kun je ook aangeven of de zoekgeschiedenis mag worden bewaard (via de sectie Zoekgeschiedenis). In hetzelfde venster kun je de huidige zoekgeschiedenis wissen.

51 Onthouden of niet?

Windows onthoudt welke items je het meest deelt. Eerder gedeelde items worden getoond, zodat je ze de volgende keer weer kunt gebruiken. Ook worden de meest gebruikte apps om te delen, bovenin de app-lijst getoond. Heb je hieraan geen behoefte? Schakel deze functies dan uit. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Delen. Wil je niet dat de meestgebruikte app wordt getoond? Zet de schuif uit bij Meestgebruikte apps boven in de app-lijst weergeven. Wil je niet dat er een lijst wordt getoond met items die je het meest deelt? Zet de schuif op uit bij Een lijst weergeven met de items die ik het vaakst deel.

52 Bureaublad bekijken

Als je veel bureaubladvensters hebt geopend, is het bureaublad niet meer zichtbaar. In Windows 7 kun je het bureaublad snel weergeven via een knop uiterst rechts op de taakbalk. In Windows 8 lijkt deze optie niet meer aanwezig, maar schijn bedriegt. Klik met rechts op de Windows-taakbalk. Kies Eigenschappen. Op het tabblad Taakbalk plaats je een vinkje bij de optie Met Peek een voorbeeld van het bureaublad weergeven wanneer u de muis verplaatst naar de knop Bureaublad weergeven aan het uiteinde van de taakbalk. Bevestig met een klik op OK. De functie is toegevoegd.

53 Geen meldingen

Het is niet altijd fijn regelmatig te worden gestoord door meldingen van een app of van Windows zelf. Je kunt de meldingen tijdelijk uitschakelen. Kies in de balk rechts voor Instellingen. Klik op de knop Meldingen. Je kunt nu kiezen uit een van de volgende opties: 8 uur lang verbergen, 3 uur lang verbergen en 1 uur lang verbergen. Je wordt niet meer lastiggevallen.

54 Systeemhulpprogramma's tonen

Standaard worden de systeemhulpprogramma's (zoals Logboeken, Prestatiemeter en Schijfopruiming) niet in het Startscherm getoond. Je kunt dit expliciet inschakelen. In het Startscherm open je de balk aan de zijkant. Kies Instellingen en klik vervolgens op Tegels. Zet de schakelaar (bij de optie Systeemhulpprogramma's weergeven) aan. Keer terug naar het Startscherm. De onderdelen worden getoond. Je doet er verstandig aan ze zelf nog onder te brengen in een verzamelmap (die u bijvoorbeeld Systeemhulpprogramma's noemt). Standaard toont Windows ze helaas allemaal als losse tegels, waardoor het Startscherm tamelijk onoverzichtelijk wordt.

55 Verstopt menu

Ondanks de afwezigheid van het klassieke menu Start, heeft Windows 8 nog wel een verstopt menu in petto. Dit menu geeft je toegang tot onderdelen zoals het Configuratiescherm, Windows Verkenner, het venster Uitvoeren (erg belangrijk voor gevorderde gebruikers!) en de Opdrachtregel. Druk op de toetsencombinatie Windows-toets+X. Het menu verschijnt in de linkeronderhoek.

56 Opnieuw starten

Ben je ook steeds op zoek naar de uitknop in Windows 8? Deze hebben de makers aardig weggestopt, in de veronderstelling dat moderne pc's en tablets eenvoudig worden dichtgeklapt, uitgeschakeld via een knop of simpelweg continu ingeschakeld blijven. Helemaal verdwenen zijn de opties voor afsluiten, slaapstand en opnieuw starten gelukkig niet. Open de balk aan de rechterkant van het scherm en kies Instellingen. Klik op Aan/uit. Vervolgens kun je de pc in de slaapstand schakelen, opnieuw opstarten en uitschakelen. Via het bureaublad roep je het klassieke menu op door te drukken op Alt+F4.

57 Geen vergrendeling meer

In Windows 8 Pro kun je via Groepsbeleid het vergrendelingsscherm uitschakelen. Druk op Windows-toets+R en typ Gpedit.msc. Klik op OK. Ga naar Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Configuratiescherm / Persoonlijke instellingen / Vergrendelingsscherm niet weergeven. Dubbelklik hierop en kies Ingeschakeld. In alle versies van Windows 8 kun je zowel het vergrendelingsscherm als het inlogscherm weghalen. Druk hiervoor op Windows-toets+R en typ Netplwiz. Klik op OK. Haal het vinkje weg bij de optie Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken.

58 Afbeeldingswachtwoord instellen

Windows beveiligen met een wachtwoord? Hopeloos achterhaald! Ken je het afbeeldingswachtwoord al? Je kiest zelf een afbeelding en bepaalt welke plaatsen op de afbeelding je aantikt of -klikt. Op basis hiervan ontgrendel je de pc. In het Startscherm open je de Charms-balk. Kies Instellingen / Pc-instellingen wijzigen. Kies Gebruikers en klik op Stel een afbeeldingswachtwoord in. Je typt nu je wachtwoord in en kiest vervolgens een afbeelding. Daarna maak je een gebaar op het scherm, waarmee je in de toekomst de pc kunt ontgrendelen.

59 Pincode

In Windows 8 hoef je geen genoegen te nemen met beveiliging via een wachtwoord of klikpatroon. Je kunt ook gebruikmaken van een pincode. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Gebruikers en in de sectie Aanmeldingsopties vervolgens voor Een pincode instellen. Geef eerst je huidige wachtwoord op. Hierna kun je de gewenste pincode kiezen.

60 Accountinstellingen beheren

Het Microsoft-account speelt een belangrijke rol in Windows 8. Je kunt de accountinstellingen voor dit account aanpassen. Ga naar Pc-instellingen / Gebruikers / Meer accountinstellingen online. Hier kun je aangeven welke meldingen je wilt ontvangen en welke andere accounts je wilt koppelen aan je Microsoft-account.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten