80 Tips voor Windows 8 (tip 61 - 80)

© PXimport

80 Tips voor Windows 8 (tip 61 - 80)

Geplaatst: 9 januari 2013 - 04:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Dennis Gandasoebrata

Windows 8 kent een grote hoeveelheid nieuwe functies, voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Wij hebben tachtig van de beste tips en trucs voor het nieuwe besturingssysteem op een rij gezet. Zo kun je niet alleen direct met Windows 8 aan de slag, maar ken je ook direct alle ins en outs. Met enige vertraging: dit zijn tip 61 – 80, het laatste deel in deze serie.

Lees hier Windows 8 tip 1 tm 20

Lees hier Windows 8 tip 21 tm 40

Lees hier Windows 8 tip 41 tm 60

61 Overschakelen naar lokaal account

Windows maakt standaard gebruik van een Microsoft-account. Voordeel hiervan is dat je belangrijke instellingen kunt synchroniseren tussen meerdere pc’s met Windows 8, zoals u elders in dit artikel leest. Verplicht is het gebruik van een online account niet. U kunt overschakelen naar een lokaal account. Ga hiervoor bij Pc-instellingen naar Gebruikers. Klik vervolgens op de knop Overschakelen naar een lokaal account. Wil je wel gebruik maken van een online account, maar gewoon niet dat de instellingen worden gesynchroniseerd? Ga dan naar Pc-instellingen /Uw instellingen synchroniseren en zet de schuifregelaar uit bij de optie Instellingen van deze pc synchroniseren.

62 Synchroniseren

Je kunt je Microsoft-account online opslaan, zodat de instellingen worden gesynchroniseerd met andere computers. Je kunt zelf bepalen wat er wel of juist niet wordt gedeeld. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je voor Instellingen/ Pc-instellingen wijzigen / Uw instellingen synchroniseren. In de sectie Te synchroniseren instellingen geef je per onderdeel of dit moet worden gesynchroniseerd. Zo kun je aangeven of je bureaubladinstellingen moeten worden gedeeld en of je browserinstellingen (zoals geschiedenis en favorieten) ook beschikbaar moeten zijn op de andere computers.

63 Taakbeheer

Het vertrouwde Taakbeheer in Windows 8 is flink op de schop gegaan. Via dit onderdeel zie je welke programma’s actief zijn, welke apps op de achtergrond draaien en hoe de verschillende onderdelen van de pc (zoals processor en netwerk) worden belast. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Esc om het Taakbeheer op te roepen. De tab App-geschiedenis geeft per app aan hoeveel beslag wordt gelegd op de processor en het netwerk. Daarnaast zie je hier hoeveel data wordt verbruikt voor het bijwerken van de tegels. Handig als je bijvoorbeeld in het buitenland bent aangewezen op kostbare roaming-toegang. Op de tab Processen zie je voor alle actieve processen hoe de pc wordt aangesproken. De vertrouwde tab met alle processen uit eerdere Windows-versies is ondergebracht op de tab Details.

64 Nog meer overzicht

Ook interessant aan het vernieuwde Taakbeheer is de tab Prestaties. Hier zie je voor alle belangrijke onderdelen (zoals processor, geheugen, schijf en netwerk) hoe ermee wordt omgegaan. Als u Taakbeheer vaak gebruikt, kun je het venster zo instellen dat de ‘overbodige’ werkbalken worden verborgen. Open de tab Prestaties en dubbelklik op de kolom links. Nu worden alleen de prestaties van de losse onderdelen getoond. Dubbelklik nogmaals om de werkbalken weer te tonen. Dezelfde truc kun je toepassen op de grafieken rechts in het venster. Dubbelklik hierop om alleen deze grafieken te tonen.

65 Appeltje voor de dorst

Ken je Bestandsgeschiedenis al? Windows houdt bij welke aanpassingen je aan bestanden hebt gemaakt. Heb je een aanpassing gemaakt en hier spijt van, dan kun je dankzij Bestandsgeschiedenis terug naar een eerdere versie van het document. Open het Configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis. Klik op Inschakelen. Ook interessant is de linkerkolom van het venster, waar je aanvullende opties vindt. Hier kun je het station voor Bestandsgeschiedenis selecteren, maar ook specifieke mappen uitsluiten. Via Geavanceerde instellingen bepaal je hoe vaak kopieën van bestanden moeten worden opgeslagen en hoe groot de cache mag zijn. Via hetzelfde onderdeel heb je toegang tot de logboeken, waarin u recente gebeurtenissen kunt opzoeken.

66 Opslagruimten beheren

In bedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van RAID, de technologie waarmee gegevens over meerdere schijven worden verspreid. In Windows 8 vindt je een functie waarmee je bestanden op twee of meer stations kunt opslaan, zodat je beschermd bent tegen schijfstoringen. Als er onvoldoende schijfruimte ontstaat, kun je meer stations toevoegen. Open het Configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging. Klik op Opslagruimten beheren. De eerste keer kies je voor Een nieuwe groep en opslagruimte maken. Windows bekijkt welke schijven voor de functie in aanmerking komen. Volg vervolgens de stappen van de wizard.

67 Lekker schoon beginnen

Je kent het euvel ongetwijfeld: de pc wordt na verloop van tijd traag of begint kuren te vertonen. Dan maar alles opnieuw installeren? In Windows 8 vind je de optie om de pc te vernieuwen zonder dat dat invloed heeft op je bestanden. De machine wordt dan teruggebracht naar de fabrieksinstellingen, maar items zoals foto’s, muziek, video’s en andere persoonlijke bestanden blijven behouden. In het Startscherm opent je de Charms-balk en kies je voor Instellingen. Klik op Pc-instellingen wijzigen. Kies de sectie Algemeen en rol naar het onderdeel Pc vernieuwen zonder dat dat invloed heeft op bestanden. Klik op de knop Aan de slag. Vervolgens volgt u de stappen van de wizard.

68 Helemaal opnieuw beginnen

Heb je behoefte aan een volledig nieuwe pc, dan kunt je alle bestanden verwijderen en Windows opnieuw installeren. Dit is handig als je je computer verkoopt of met een volledig schone lei wilt beginnen. In Windows 8 is deze optie apart ingebouwd. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je voor Instellingen. Klik op Pc-instellingen wijzigen. Ga naar de sectie Algemeen en rol naar de sectie Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren. Klik vervolgens op de knop Aan de slag. Een wizard begeleidt je door het proces.

69 Standaardprogramma’s selecteren

Waar mogelijk wil Windows dat je gebruik maakt van de nieuwe apps. Bijvoorbeeld bij het bekijken van een afbeelding. Open je een afbeelding, dan wordt de app Afbeeldingen geopend. Wat was er mis met Windows Photo Viewer? Je kunt Windows opnieuw opvoeden door in het Configuratiescherm naar Programma’s / Standaardprogramma’s te gaan en daar op Uw standaardprogramma’s instellen te klikken. Selecteer het programma dat je wilt gebruiken voor bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s.

70 Automatisch onderhoud aanpassen

Erg prettig, dat Windows veelvoorkomende onderhoudstaken (zoals beveiliging en schijfoptimalisatie) uitvoert, maar mogelijk bent u het niet eens met het standaardtijdstip van drie uur ‘s nachts. Je kunt het gelukkig aanpassen. Open het Onderhoudscentrum (klik op de vlag in het Systeemvak en kies Onderhoudscentrum openen). Klap de sectie Onderhoud uit. Bij Automatisch onderhoud, kies je voor Onderhoudsinstellingen wijzigen. Kies de gewenste tijd bij de optie Onderhoudstaken dagelijks uitvoeren om 03.00. Plaats ook meteen een vinkje bij de optie Toestaan dat de computer voor gepland onderhoud wordt geactiveerd als deze is aangesloten op het geplande tijdstip. Tevreden? Bevestig met een klik op OK.

71 Nieuwe functies toevoegen

Na verloop van tijd zullen nieuwe functies aan Windows worden toegevoegd, die je kunt aanschaffen. Zo is Media Center de grote afwezige in Windows 8, maar zal dit pakket alsnog beschikbaar komen via een betaalde uitbreiding. Ook kun je van een versie van Windows 8 upgraden naar een hogere editie, met behoud van je gegevens. Open het Configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging / Systeem. In het hoofdvenster klik je op de koppeling Meer onderdelen verkrijgen met een andere editie van Windows. Een wizard wordt geopend. Deze vraagt om de productcode die je mogelijk hebt gekocht of geeft je de mogelijkheid nieuwe functies te kopen.

72 Grafische functies bepalen

Je kunt meer aan de grafische instellingen van Windows aanpassen dan op het eerste gezicht lijkt. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en beveiliging / Systeem. Klik in het venster links op Geavanceerde systeeminstellingen. Kies de tab Geavanceerd en klik op Instellingen (in het vak Prestaties). Op de tab Visuele effecten kiest u voor Aangepast. Vervolgens kunt u per effect opgeven of het wel of niet mag worden ingezet. Bovendien kunt u kiezen voor een vooraf ingestelde lijst met instellingen. Kies bijvoorbeeld voor Beste weergave of Beste prestaties. Tevreden? Klik op OK.

73 Draadloze apparaten beheren

Moderne laptops en tablets beschikken over verschillende draadloze opties, zoals Bluetooth. Mogelijk wil je niet altijd gebruik maken van alle draadloze mogelijkheden, bijvoorbeeld op een moment dat je alleen wifi wilt gebruiken en geen bluetooth. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Draadloos. Bij Draadloze apparaten lees je welke onderdelen er zijn (bijvoorbeeld wifi en bluetooth). Met de schuif bepaalt u per onderdeel of het wel of niet mag worden gebruikt.

74 Niet synchroniseren

Als je gebruikmaakt van de functie om instellingen te synchroniseren, is het verstandig om in te stellen dat Windows niet mag synchroniseren als er gebruik wordt gemaakt van een verbinding met datalimiet (bijvoorbeeld als je in het buitenland bent). Je kunt het synchroniseren van instellingen op zulke momenten automatisch pauzeren. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Uw instellingen synchroniseren. In de sectie Synchroniseren via verbindingen met datalimiet zet je de schuif uit bij Instellingen synchroniseren via verbindingen met datalimiet. Ditzelfde doe je voor de optie Instellingen synchroniseren via verbindingen met datalimiet, ook tijdens het roamen.

75 Uitvoeren als Administrator

Sommige programma’s en apps stellen eisen aan het gebruikersaccount waarmee je ze uitvoert. Zo kan het gebeuren dat een app alleen goed werkt als deze met de rechten van Administrator wordt uitgevoerd. Klik met rechts op de tegel van de app, zodat de opdrachtenbalk verschijnt. Kies vervolgens voor Uitvoeren als Administrator. Via hetzelfde venster kun je de bestandslocatie van de app bekijken (kies voor Bestandslocatie openen) en de app zelf gedwongen in een nieuw venster openen (kies voor Nieuw venster openen).

76 Thuisgroep activeren

Thuisgroepen, bekend uit Windows 7, zijn nog steeds aanwezig in Windows 8. Als je een Windows 8-pc opneemt in een bestaand thuisnetwerk waarin een thuisgroep actief is, wordt dit door Windows opgemerkt. De computer wordt echter niet automatisch toegevoegd aan de thuisgroep. Gelukkig gaat het handmatig toevoegen ervan relatief eenvoudig. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je voor Instellingen / Pc-instellingen wijzigen. Ga naar de sectie Thuisgroep. Windows detecteert dat er een thuisgroep is. Geef het wachtwoord op en klik op Lid worden.

77 Thuisgroep instellen

Is de Windows 8-pc eenmaal toegevoegd aan de thuisgroep, dan kun je bepalen welke onderdelen van de pc toegankelijk zijn voor anderen. In de sectie Bibliotheken en apparaten (via Pc-instellingen / Thuisgroep), geeft u met de schakelaars aan welke bronnen gedeeld mogen worden. Standaard staat Windows niet toe dat andere apparaten op het netwerk (zoals televisie en spelconsoles) media-inhoud mogen afspelen. Dat is zonde. Wil je dit wel, zet dan in de sectie Media-apparaten de schakelaar op Aan. Je kunt op elk gewenst moment de thuisgroep weer verlaten. Uiterst onderin het instellingenvenster vindt u de knop Verlaten. Klik hierop om het lidmaatschap te beëindigen.

78 Werken met ISO-bestanden

ISO-bestanden worden door Windows 8 standaard ondersteund. Dit betekent dat je een ISO-bestand kunt openen en de inhoud ervan kunt bekijken via Windows Verkenner. De werking is eenvoudig: open Windows Verkenner en dubbelklik op het iso-bestand. De inhoud is direct zichtbaar. Er is meer mogelijk: zo kun je het ISO-bestand koppelen (waardoor het een schijfletter krijgt toegewezen en je het bestand als individuele schijf kunt benaderen) en u kunt het op schijf branden. Selecteer het iso-bestand. In het lint bovenin klik je op Hulpprogramma’s voor schijfkopiebestanden. Wil je een letter aan het iso-bestand toekennen, dan kies je voor Koppelen. Wil je van de iso een schijf branden, dan kies je voor Branden.

79 Toch nog Media Center

Windows Media Center lijkt in Windows 8 een stille dood te zijn gestorven. Schijn bedriegt. Het onderdeel is nog wel degelijk beschikbaar, maar je zult hiervoor apart in de buidel moeten tasten. Media Center is alleen beschikbaar voor gebruikers van Windows 8 Pro en wel via een (betaald) multimediapakket dat je los kunt aanschaffen. Eenmaal geïnstalleerd, beschik je weer over Media Center. De uitvoering is identiek aan Media Center van Windows 7.

80 Vliegtuigstand

Je kent de optie wellicht al van je smartphone: de vliegtuigstand. Ofwel: het tijdelijk uitschakelen van alle communicatie via antennes. Ook Windows 8 is uitgerust met een vliegtuigstand, die je eenvoudig kunt activeren. Open de balk rechts en kies Instellingen. Vervolgens klik je op de knop Netwerk. Een overzicht van beschikbare netwerken verschijnt. Uiterst bovenin activeer je de vliegtuigstand. Zet de schakelaar terug om onderdelen zoals wifi en bluetooth weer in te schakelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten