9 programma's voor fotobewerking

| 22 januari 2010, 09:11

pagina 1 De test, Corel PaintShop Photo Express 2010, Corel PaintShop Photo Express 2010, Corel PaintShop Pro Photo X2 Ultimate, Corel PaintShop Pro Photo X2 Ultimate, Adobe Photoshop Elements 8, Adobe PhotoShop Elements 8
pagina 2 MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer 5, MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer 5, MAGIX Digital Foto Maker 9, MAGIX Digital Foto Maker 9, Foto’s vergroten, Easy Computing Fotobewerking 2, Easy Computing Fotobewerking 2
pagina 3 Serif PhotoPlus X3 Digital Studio, Serif PhotoPlus X3 Digital Studio, ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2, ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2, ACDSee Photo Editor 2008, ACDSee Photo Editor 2008, Conclusie

Er bestaan heel wat verschillende softwarepakketten om foto's mee te bewerken. Kiest u voor een populair pakket van een groot softwarehuis, of gaat u aan slag met software van een onbekende fabrikant? Wij hebben negen fotobewerkingspakketten aan een uitgebreide test onderworpen, zodat u een afgewogen keuze kunt maken.

MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer 5

Wanneer u dit programma opstart, krijgt u een zogenoemde ‘Starter’ te zien die uiteenlopende opties biedt. Wilt u een gezicht verfraaien, een foto optimaliseren, een plaat artistiek bewerken of een detail bewerken? Afhankelijk van uw keuze wordt een programmaonderdeel van Xtreme Photo & Graphic Designer 5 geopend. Het grootste voordeel hiervan is een snelle opstart. Daar staat als minpunt een onduidelijke interface tegenover. Veel van de gebruikte iconen en knoppen zijn verwarrend. Zo staat een ‘stekker’ bijvoorbeeld symbool voor effecten en u hebt een ‘wijnglas’ nodig om transparantie toe te voegen. De onduidelijke vormgeving vertraagt het bewerken van uw foto’s.
Een toevoeging die deze vertraging iets compenseert, bestaat uit de schuifbalken boven in de menubalk. Daarmee kunt u heel snel het contrast, de helderheid, kleurtemperatuur en verzadiging instellen. Ook de automatische functies om uw beelden te verbeteren werken goed, net als de vernieuwde functie om foto’s intelligent mee te schalen. De panoramafunctie werkt behoorlijk, maar u zult betere resultaten verkrijgen als u hier handmatig mee aan de slag gaat. We kunnen concluderen dat Xtreme Photo & Graphic Designer 5 over behoorlijke fotobewerkingsfuncties beschikt, maar dat er in dezelfde prijscategorie betere alternatieven zijn. De eerlijkheid gebiedt te melden dat u met dit pakket uiteraard meer in huis haalt dan alleen bewerkingssoftware, maar de overige onder­delen vallen buiten het bestek van dit artikel.

Mede dankzij de intuïtieve interface van Digital Foto Maker 9 behaalt u op eenvoudige wijze prima resultaten.

MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer 5

Prijs € 69,99
Taal Nederlands
Medium 1 cd-rom
OS Windows XP/Vista/7
Systeemeisen Pentium 4, 256 MB RAM, 150 MB harde-schijfruimte
Maker MAGIX
 
Pluspunten
Nederlands
Automatische bewerking levert goede resultaten
Drie softwarepakketten in één
Minpunten
Prijs
Verwarrende iconen en symbolen

MAGIX Digital Foto Maker 9

Beginners die willen investeren in software voor fotobewerking, krijgen met dit pakket veel waar voor hun geld. Voor amper 40 euro haalt u een behoorlijk complete softwarebundel in huis. In tegenstelling tot het andere MAGIX-pakket in onze test, heeft Digital Foto Maker 9 een erg intuïtieve bediening. De interface is overzichtelijk en alle knoppen zitten op de juiste plaats. Beginners worden niet overladen met teveel toeters en bellen, terwijl de meer gevorderde gebruiker met één muisklik geavanceerde functies op kan roepen. De automatische optimalisatie voor helderheid, contrast, verzadiging, witbalans en kleurtemperatuur werkt goed. Uiteraard kunt u alles ook handmatig aanpassen. Dankzij de fullscreen-modus ziet u perfect welk effect een bewerking op uw foto heeft. Weet u niet precies hoe u iets moet uitvoeren? Via het uitgebreide aanbod aan video-tutorials wordt het u in een handomdraai uitgelegd.
MAGIX Digital Foto Maker 9 is een kwalitatief pakket voor beginners. Met de automatische functies is het een peulenschil om voortreffelijke resultaten te behalen, en daarnaast biedt het voldoende ruimte om zelf wat te experimenteren. MAGIX heeft zelfs het enige pakket in deze prijsklasse dat het raw-formaat ondersteunt.

Verwarrende symbolen maken het moeilijk om snel met dit pakket te werken.

MAGIX Digital Foto Maker 9

Prijs € 39,99
Taal Nederlands
Proefversie 30 dagen
Medium 1 cd-rom
OS Windows XP/Vista/7
Systeemeisen Pentium 4, 512 MB RAM, 250 MB harde-schijfruimte
Maker MAGIX
 
Pluspunten
Goedkoop
Overzichtelijke interface
RAW-bestanden
Minpunten
Geen lagen

Foto’s vergroten

U wilt een print van een foto die met een oude digitale camera is gemaakt, of u wilt een erg grote poster laten afdrukken? Dan komt het wel eens voor dat de resolutie niet voldoende is. Gelukkig bestaan er gebruiksvriendelijke programma’s zoals Photo Zoom Classic 3 van BenVista . Middels verschillende vergrotingstechnieken krijgt u betere resultaten, tot een maximum van 30.000 x 30.000 pixels. De adviesprijs bedraagt 79 euro.

Easy Computing Fotobewerking 2

We vielen bijna van onze stoel van verbazing, nadat we dit pakket hadden geïnstalleerd. Fotobewerking 2.0 van Easy Computing deed ons namelijk sterk denken aan een oude versie van een Serif-programma. Links in beeld staat een gereedschapsbalk, rechts een navigator, er is een lagenvenster, een kleurenvenster en bovenal zijn er Serif-achtige menu-items en gereedschappen, zoals het kloongereedschap, de lasso, het penseel en de magnetische selectie. Een blik op de installatie-cd leert bovendien dat er een piepklein Serif-logootje op staat. Het vermoeden rijst dat we een oude versie van Photo Plus in handen hebben. Op zich is dat geen drama. Fotobewerking 2 is blijkbaar geen nieuw pakket, maar voor amper tien euro haalt u er erg krachtige fotobewerkingssoftware mee in huis. De interface is antiek en lelijk, maar de functies die worden aangeboden zijn heel behoorlijk. Anders dan in de nieuwste pakketten zijn er maar weinig semi-automatische toepassingen opgenomen. Fotobewerking 2 is een budgetvriendelijk pakket, dat heel wat mogelijkheden biedt voor handige doe-het-zelvers die het niet erg vinden om oude software te draaien. Bovendien kan de leeftijd van Fotobewerking 2 voor sommige gebruikers nóg een voordeel geven: het pakket kan op oude pc’s worden geïnstalleerd.

Voor een tientje haalt u een oude, maar krachtige toepassing in huis.

Easy Computing Fotobewerking 2

Prijs € 9,95
Taal Nederlands
Medium 1 cd-rom
OS Windows 98/Me/2000/XP
Systeemeisen Pentium III, 128 MB RAM, 40 MB harde-schijfruimte
Maker Easy Computing
 
Pluspunten
Werken in lagen
Erg scherpe prijs
Minpunten
Oubollige vormgeving
Weinig automatische functies

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...