Alternatieve videodiensten voor Netflix

© PXimport

Alternatieve videodiensten voor Netflix

Geplaatst: 14 januari 2014 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:33

Richard Veenstra

Netflix is een soort Spotify voor films en series en probeert na het succes in de Verenigde Staten nu ook Nederland te veroveren. Uiteraard is Netflix niet de enige dienst die een vergelijkbaar principe hanteert. We vergelijken Netflix met Pathé Thuis en iTunes.

Het belangrijkste van een streaming videodienst is uiteraard de kwaliteit en kwantiteit van het aanbod. Om een goede vergelijking te maken, hebben we de diensten getest op beschikbaarheid van de tien best verhuurde dvd-titels van Filmtotaal van eind vorig jaar, de tien beste films allertijden volgens IMDb en een tiental populaire series.

Naast de volledigheid van de database, bekijken we hoe gebruiksvriendelijk de player van de dienst is en of de site of het programma betrouwbaar en snel is. Sommige diensten bieden bij films verschillende kwaliteitsopties aan, maar hier betaal je vaak een toeslag voor. Je leest met welke apparaten je toegang hebt tot de diensten en hoe de prijs-kwaliteitsverhouding is.

Netflix

Netflix is verkrijgbaar in de vorm van een abonnement. Heb je eenmaal het maandelijkse bedrag van 7,99 euro betaald, dan kun je alle films en series uit de database bekijken. Betalen is mogelijk via iDeal, via automatische incasso of met een creditcard.

 

© PXimport

De startpagina van Netflix.

Hierna vul je je gekozen profielgegevens in. Netflix werkt met maximaal vijf profielen per account zodat je op één abonnement met bijvoorbeeld vijf personen toegang kunt krijgen. Elke gebruiker kan zijn eigen voorkeuren instellen. Handig is ook dat twee personen tegelijkertijd naar streams op Netfllix kunnen kijken.

Aanbod

Om Netflix vanuit een browser te kunnen kijken, moet je de laatste versie van Microsoft Silverlight installeren. Na installatie verschijnt de hoofdpagina van Netflix, een overzichtelijke pagina met handige zoekfunctie rechtsboven. Wat meteen opvalt, is dat bij veel titels wordt weergegeven dat deze (nog) niet beschikbaar zijn. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat Netflix nog niet lang actief is in Nederland en nog niet alle rechten met de verschillende productiebedrijven zijn geregeld, of dat de ondertiteling nog niet beschikbaar is.

 

© PXimport

De player van Netflix is erg uitgebreid en biedt bij series bijvoorbeeld de mogelijkheid om andere afleveringen te selecteren. Met de knop HD stel je de kwaliteit in.

Van de top tien recente huurvideo's van Filmtotaal was er op het moment van testen zelfs nog niet één beschikbaar. Ook van de IMDb-lijst waren slechts vier van de tien films te bekijken op Netflix. Op het gebied van series doet Netflix het wel veel beter dan de rest. De verwachting is wel dat Netflix snel een inhaalslag gaat maken in het aanbod en dat steeds meer films en series beschikbaar zullen worden via de dienst.

Netflix-player

Klik op een film om de Netflix-player te openen. Je kunt de film op volledig scherm bekijken en met de grote knoppen rechtsonder kies je bijvoorbeeld een spoor met ondertitels. Hier heb je de keuze uit Nederlands en Engels.

 

© PXimport

Netflix is met zo'n 8 euro per maand op het eerste gezicht een koopje.

Kijk je een serie, dan kies je hier gemakkelijk een nieuwe aflevering, en hapert je internetverbinding dan stel je de kwaliteit lager in door op de knop HD te klikken en voor een lagere kwaliteit te kiezen. Met de kwaliteit van de player zit het wel snor en video's worden zonder problemen afgespeeld.

Kijkmogelijkheden

Je kunt de site op je Mac of pc raadplegen of de speciale iOS- of Android-app downloaden. Ben je in het buitenland, dan kun je gewoon met je Nederlandse account inloggen, het aanbod wordt dan aangepast naar het land waarin je je bevindt.

 

© PXimport

Om Netflix te kunnen bekijken, heb je de Silverlight-plug-in nodig.

Grootste valkuil hierbij is dat dit alleen werkt in landen waar Netflix al actief is. In bijvoorbeeld Duitsland, België of Frankrijk krijg je de melding dat Netflix nog niet beschikbaar is. Met een prijs van nog geen acht euro is Netflix een koopje voor film- en serie-liefhebbers, maar je moet wel wat geduld hebben omdat nog lang niet alle films in ons land te zien zijn.

Netflix

Taal

Nederlands

OS

N.v.t. (browser), iOS (5 of hoger), Android (2.2 of hoger), Windows 8, Windows Phone (7.5 of hoger)

Website

www.netflix.com

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Goede player

Apps voor (o.a.) iPhone, Android en Windows Phone

Overzichtelijke site

Minpunten

Aanbod

SCORE: 4/5

Pathé Thuis

Pathé biedt je een mooie en overzichtelijke site met een ruim filmaanbod. Vooral op het gebied van recente titels scoort Pathé de volle punten, alle titels worden aangeboden. Van de IMDb film top 10 heeft Pathé er vijf in zijn database, dat is een goede score. Series biedt de dienst niet aan.

Films huren of kopen

Pathé biedt geen abonnementen aan, je zult elke film apart moeten huren. Hiervoor hebt je vaak wel twee keuzes: SD en HD. Een SD-titel kijk je voor 4,99 euro, een HD-titel kost je 5,99 euro. Voor oudere films hanteert de dienst goedkopere prijzen. Een film als Lord of the Rings: The Return of the King kost bijvoorbeeld maar 3 euro in SD-kwaliteit. Net als bij Ximon (dat eind januari stopt) hebt je 48 uur de tijd om een gehuurde film te bekijken.

 

© PXimport

De website van Pathé Thuis ziet er geweldig uit en de zoekfunctie werkt soepel.

Sommige films kun je ook kopen via Pathé Thuis. Nieuwe titels kosten 17,99 euro, oudere heb je voor 9 à 10 euro. Het betalen gaat via iDeal of met een creditcard, hiervoor betaal je wel 50 cent transactiekosten. De enige manier om de transactiekosten te ontwijken, is door prepaidtegoed te kopen. Pathé verlangt wel dat je je postcode aangeeft bij registratie en je moet via een activeringsmail je registratie bevestigen.

Afspelen

De Silverlight-player is goed en films worden snel geladen. De zoekfunctie op de website is snel en voordat je een film huurt, kun je zien wat andere kijkers van de film vonden. Pathé heeft ook een app voor de iPad, de Samsung Galaxy Tab en de Xbox 360 waarmee je je gekochte films kunt bekijken. Gek genoeg moet je de films wel op een pc aanschaffen, dit kan niet vanuit de app.

 

© PXimport

Als je eenmaal een film hebt gehuurd, heb je 48 uur de tijd deze te kijken.

Pathé Thuis

Taal

Nederlands

OS

N.v.t. (browser), iOS (5 of hoger), Android (4.0 of hoger), Xbox 360,

Website

www.pathe-thuis.nl

Pluspunten

Grote selectie

Goede player

Overzichtelijke website

Minpunten

Nieuwere films niet goedkoop

App is geen vervanging voor de website

SCORE: 3,5/5

Series

We selecteerden tien bekende series (Dexter, Mad Men, Breaking Bad, Sopranos, Fawlty Towers, Jiskefet, Flikken Maastricht, Gooische Vrouwen, Toren C en Californication) en gingen bij de besproken diensten op zoek naar het aanbod. Pathé Thuis en de Nederlandse iTunes bieden op dit moment geen series aan. Geen van de tien bekende series was te vinden in het aanbod van Ximon. Bij Netflix konden we voor drie van de tien series terecht: Dexter (6 van de 8 seizoenen), Flikken Maastricht (5 van de 7 seizoenen) en Californication (5 van de 6 seizoenen).

 

© PXimport

iTunes Store

Een soortgelijk systeem als Pathé is de iTunes Store van Apple. Je moet je registreren met een Apple ID waarna je vanaf een pc, Mac, iPhone of iPad toegang hebt tot duizenden films.

Films huren of kopen

Net als Pathé Thuis biedt de iTunes Store films in SD- en HD-kwaliteit aan, voor de meeste films kun je zowel een SD- als HD-optie huren of kopen. De huurprijzen zijn bijna allemaal een euro lager dan bij Pathé, zo kun je een recente SD-titel al voor 3,99 euro kijken en een HD-titel voor 4,99 euro.

Een film kopen kan meestal ook, nieuwere films zijn ook hier voor 13,99 euro in SD-kwaliteit en 16,99 euro in HD-kwaliteit verkrijgbaar. Het aanbod is groot. Alle recente titels uit de lijst van Filmtotaal zijn verkrijgbaar, en ook vinden we zes films uit de IMDb-lijst terug. Je kunt nog geen series kijken met een Nederlands account. Wel kun je je via een omweg bij de Amerikaanse iTunes Store aanmelden, waardoor je wel toegang hebt tot een heleboel series.

 

© PXimport

iTunes heeft een breed aanbod aan films.

iTunes

Om films via iTunes Store te kunnen kijken, heb je het programma iTunes nodig. Je meldt je in dit programma aan met je Apple ID, je schaft een film aan en hij wordt gemakkelijk afgespeeld. Je hebt 48 uur de tijd om te beginnen aan een gehuurde film, eenmaal gestart moet je de film binnen 24 uur uitkijken.

De film wordt versleuteld op je harde schijf bewaard en na de huurperiode automatisch verwijderd. Koop je een film, dan is deze beveiligd tegen kopiëren.

 

© PXimport

Naast een optie om de film in SD of HD te huren, kun je deze ook in beide versies kopen. De film verschijnt dan automatisch in je iTunes-bibliotheek.

Afspeelmogelijkheden

Omdat iTunes een apart programma is en niet vanuit de browser werkt, biedt de player wel een paar extra mogelijkheden. Zo komen aangeschafte films direct aan de filmcollectie van het programma toegevoegd, en kun je door middel van AirPlay (het draadloze protocol van Apple) je film streamen naar bijvoorbeeld een Apple TV.

Ook kun je direct vanaf je Apple TV inloggen met je Apple ID en via de ingebouwde iTunes-app een film kijken. Voor je iPhone of iPad geldt dit ook, via de iTunes-app op je Apple-smartphone of -tablet huurt of koop je binnen een mum van tijd een film. De content wordt gesynchroniseerd tussen de apparaten waarmee je met dezelfde Apple ID bent aangemeld. Een nadeel is dat het zoeken in iTunes redelijk langzaam is.

 

© PXimport

In iTunes lees je veel recensies van gebruikers.

iTunes Store

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8, Mac OS X, iOS

Website

www.apple.com/nl/itunes

Pluspunten

Brede selectie

Goede player met veel mogelijkheden

Goedkoper dan Pathé Thuis

Minpunten

Download iTunes noodzakelijk

Geen series in Nederlandse Store

SCORE: 4/5

Conclusie

Welke dienst het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. Netflix lijkt de meest voor de hand liggende optie en is met 7,99 euro per maand echt een koopje. Het enige nadeel is op dit moment dat er nog niet zo veel films te bekijken zijn. Op het gebied van tv-series is Netflix wel beter dan de rest. We gaan ervan uit dat er steeds meer titels via Netflix worden aangeboden en geven de dienst vanwege de lage prijs en het gemak van de player al wel het label Redactie TIP.

De winnaar van dit moment is iTunes, simpelweg omdat deze dienst de meeste films aanbiedt. Ook qua prijs is iTunes interessanter dan Pathé Thuis. Je moet voor iTunes wel het gelijknamige programma downloaden, maar dit levert je dan ook een aantal voordelen op. Zo stream je via AirPlay gemakkelijk naar bijvoorbeeld een Apple TV. Pathé Thuis is ook een goede keus en is wat betreft aanbod vergelijkbaar met iTunes. De prijzen zijn iets hoger, maar je kunt de films wel gewoon vanuit je browser bekijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten