De 15 beste gratis programma's van juli

© PXimport

De 15 beste gratis programma's van juli

Geplaatst: 17 juli 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:01

Robbin Ooijevaar

Freeware-makers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken hier de 15 beste en handigste gratis programma's van de maand juli.

Tip 01: Charms echt uit

Geschikt voor: Windows 8(.1)

De Charms-balk is geliefd en gehaat, dit laatste vooral bij iedereen die veel in de klassieke bureaubladomgeving van Windows 8/8.1 werkt. Als je per ongeluk op de rechterzijde van je scherm 'aanraakt' met de muis (of een van de rechterhoeken), schuift de reusachtige balk in het zicht. De Charms-balk is gedeeltelijk uit te schakelen in Windows.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Eigenschappen. Verwijder bij het tabblad Navigatie de optie bij Hoeknavigatie. Nu ben je er als het goed is vanaf, maar sommige muisgebruikers weten de Charms-balk nog steeds per ongeluk te activeren. In dit geval heb je Winaero Charms Bar Killer nodig. Start het programma en klik met de rechtermuisknop op het icoontje in je systeemvak. Plaats een vinkje bij Kill Charms Bar om de balk nooit meer per ongeluk te activeren. Heb je de Charms-balk toch nodig? De toetscombinatie Windows-toets+C werkt nog steeds om de balk op te roepen.

 

© PXimport

Tip 01 Gebruik je Windows 8 of 8.1 alleen in desktop-mode? Winaero Charms Bar Killer draait de zijbalk vakkundig de nek om!

Tip 02: Kaarten bewaren

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Sommige programma's zijn net duizendpoten en lopen over van de mogelijkheden. Google Maps Saver (GMS) behoort niet tot deze categorie, maar kan één ding heel goed: Google Maps-kaartje bewaren als fotobestand.

Geef de locatie op waarvan je een afbeelding wilt hebben. Kies bij Resolution de kwaliteit (hoger is beter). Verander eventueel je weergave, bijvoorbeeld satelliet (Satelite) of kies Map voor de standaard landkaart. Schuif het kaartje zodat je alles in beeld hebt wat je wilt zien en bewaar de foto met de knop Go.

 

© PXimport

Tip 02 GMS bewaart een Google-maps kaartje als jpg-afbeelding op je computer.

Tip 03: Extra controle

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Als het goed is heb je iets geregeld op het gebied van computerbeveiliging. Als je benieuwd bent of alles ook daadwerkelijk in orde is, kun je door Kaspersky Security Scan een second opinion uit laten voeren. Zodra je het programma installeert, haalt het de meest recente versie van zichzelf op.

Vervolgens kun je een controle laten uitvoeren. Kaspersky Security Scan werkt naast je bestaande virusscanner/beveiligingssoftware.

Kaspersky Security Scan is geen echte beveiligingssoftware omdat het de aangetroffen problemen/risico's niet voor je oplost. Je kunt het dus alleen gebruiken als een second opinion. Bekijk de resultaten met een kritisch oog: sommige problemen zijn in de praktijk geen echte problemen. Net als andere 'merken' beveiligingssoftware luidt ook Kaspersky de noodklok soms iets te vroeg.

 

© PXimport

Tip 03 Kaspersky Security Scan biedt een goede second opinion als je zeker wilt weten of je computer echt veilig is.

Tip 04: Webcam filmpje

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Met alle geavanceerde mogelijkheden van een nieuwe computer zijn de meest eenvoudige handelingen soms lastig. Dit geldt ook voor je webcam. We hebben het niet over communiceren via Skype, maar over snel een filmpje maken of de webcam als fotocamera gebruiken. e2eSoft MyCam levert een universele oplossing en werkt met elk type usb- of laptopwebcam. Start e2eSoft MyCam en je kunt direct aan de slag.

Klik linksboven in beeld op het film- of foto-icoontje. De opname verschijnt in een strip onder in beeld. Filmpjes worden bewaard in de map Web Cam in Mijn Video's en foto's in de map Web Cam in Mijn Afbeeldingen. Kijk bij Device als je instellingen zoals de beeldkwaliteit wilt aanpassen. Veel instellingen zijn er niet, maar dat is precies het doel van het programma: eenvoudig en vooral snel een fotootje schieten of filmpje opnemen.

 

© PXimport

Tip 04 Met e2eSoft MyCam maak je snel een videofilmpje via je webcam.

Tip 05: OneNote

Geschikt voor: Mac, Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Microsoft OneNote biedt veel mogelijkheden als het gaat om notities maken, ideeën verzamelen (en structureren) en nog veel meer. Het programma was onderdeel van Microsoft Office en is sinds enige tijd gratis te gebruiken. Het voert te ver om alle mogelijkheden van het programma te benoemen, spelenderwijs ontdek je de functies snel. OneNote werkt op alle apparaten en computers, dus ook op een Mac en iOS/Android smartphones en tablets.

Verder zijn er uitbreidingen voor je webbrowser waarmee je informatie tijdens het surfen direct in OneNote bewaart. De gegevens zijn direct beschikbaar op al je apparaten waar je OneNote gebruikt. Even geen eigen computer/apparaat bij de hand? Alles wat je in OneNote bewaarde kun je met elke browser benaderen via www.onenote.com. Hoewel OneNote zeer intuïtief werkt is het handig om de beginnersvideo's op YouTube te bekijken om snel optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die handig voor je zijn.

 

© PXimport

Tip 05 Microsoft OneNote is nu gratis en werkt op alle platforms en apparaten.

Tip 06: Schets artiest

Geschikt voor: Mac, Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Om een echte schets te maken van een stilleven of (klein)kind is talent en vaardigheid vereist. Maar achter de computer kan iedereen met enige Photoshop-kennis een foto omvormen naar een schetstekening. Kan het nog eenvoudiger? Ja, dankzij InstantPhotoSketch!

Het programma heeft nauwelijks instellingen en maakt toch snel een fraaie schets van een fotobestand. Sleep je foto naar het InstantPhotoSketch-venster. De schets verschijnt direct in beeld. Je kunt het beeld bijstellen met twee regelaars. Dit is in veel gevallen voldoende voor het eindresultaat. Bewaar je schetsfoto via File / Save.

 

© PXimport

Tip 06 InstantPhotoSketch maakt van je foto een prachtige schetstekening.

Tip 07: Pc als wifi-hotspot

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Er zijn situaties waarbij het handig is om je computer om te toveren tot een hotspot. Een goed voorbeeld is slecht bereik in een hotelkamer waar wel een ethernetaansluiting aanwezig is. Door je laptop bedraad aan te sluiten kun je met het programma Wifi HotSpot ook je tablet/smartphone draadloos gebruiken. Je kunt je verbinding ook delen met vrienden in een naastgelegen kamer.

Installeer het programma Wifi HotSpot op je pc of laptop met wifi. Je eigen hotspot is snel actief. Kies bij Network name een naam voor je draadloze netwerk. Stel bij Wireless password een wachtwoord in dat gebruikers van je (tijdelijke) wifi-netwerk moeten opgeven. Klik op de On/Off-schakelaar en je hotspot is actief. Je nieuwe hotspot wordt zichtbaar in de lijst beschikbare draadloze netwerken op je laptop en smartphone/tablet. Het netwerkverkeer van de apparaten die verbinding maken met je hotspot, wordt via jouw bedrade verbinding doorgestuurd.

 

© PXimport

Tip 07 Wifi HotSpot maakt van een pc of laptop een (tijdelijke) wifi-hotspot.

Tip 08: Even opzoeken

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Soms wil je snel in de inhoud van documenten kunnen zoeken. Dit kan met de standaard zoekfunctie van Windows, maar dan kun je het woordje 'snel' wel vergeten! Instant Document Search biedt deze snelheid wel en maakt het eenvoudig om met een zoekterm een bepaald document te vinden. Instant Document Search ondersteunt onder andere txt, pdf en (bijna) alle Microsoft Office-bestanden. Instant Document Search werkt met een indexbestand, ook wel 'zoekgebied' (searchzone) genoemd. Je maakt een searchzone aan via Options / Manage searchzones. In een searchzone bepaal je onder andere welke mappen of schijven je wilt laten doorzoeken, bijvoorbeeld de map Mijn Documenten. Eenmaal geïndexeerd vindt Instant Document Search de bestanden waarin je zoekterm voorkomt. Klik op Update om je zoekgebied te verversen.

 

© PXimport

Tip 08 Instant Document Search zoekt razendsnel in bestanden en vindt het juiste document bij je zoekterm.

Tip 09: Echt verwijderd

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

De prullenbak van Windows is als een vuilnisbak die je aan de weg zet. Iedereen kan de bak openen en er dingen uithalen die jij hebt weggegooid. Er is weinig technische kennis vereist om bestanden terug te halen die via de standaard Windows-prullenbak werden verwijderd. SecureDelete maakt een soort vuurkorf van je prullenbak. Alles wat je met SecureDelete verwijdert, is nooit meer te herstellen.

Gebruik SecureDelete om deze reden wel met aandacht! Je kunt bestanden direct vernietigen door SecureDelete te starten. Sleep de bestanden die je wilt verwoesten naar het SecureDelete-venster. Klik op Delete en SecureDelete activeert de versnipperaar. Bij Options kun je aangeven met welke standaard SecureDelete je bestanden te lijf moet gaan, bijvoorbeeld 3, 7 of 35. Dit is het aantal keren dat SecureDelete de ruimte die een bestand inneemt op schijf zal overschrijven. Werk je liever via de standaard Windows-prullenbak? Ook de inhoud hiervan kan SecureDelete vakkundig vernietigen. Start SecureDelete, klik op Recycle Bin en bevestig met Empty Recycle Bin.

 

© PXimport

Tip 09 SecureDelete vernietigt bestanden zodat niemand ze ooit nog kan herstellen.

Tip 10: Klassiek afsluiten

Geschikt voor: Windows 8(.1)

We hebben het ontbreken van de afsluitknop in Windows 8 en 8.1 al een paar keer besproken, maar toch is Classic Shutdown de moeite waard voor een extra vermelding. Het programma is niet meer dan een exe-bestand genaamd ClassicShutdown.exe. Als je het programma start, wordt het systeem niet direct afgesloten. Je krijgt een klassiek keuzescherm om je systeem af te sluiten of opnieuw op te starten, maar je kunt ook de slaapstand activeren. Bewaar het bestand ClassicShutdown.exe in een willekeurige map. Sleep het bestand vervolgens naar je taakbalk en kies Vastmaken aan. De afsluitknop verschijnt op je taakbalk en kun je vanaf hier gebruiken.

Wil je de opties van Classic Shutdown ook op je Windows 8-startscherm? Klik met de rechtermuisknop op ClassicShutdown.exe en kies Vastmaken aan Start.

 

© PXimport

Tip 10 Classic Shutdown toont een afsluitknop waarmee je opties krijgt als afsluiten, opnieuw opstarten en slaapstand.

Tip 11: Schijven opruimen

Geschikt voor: Mac, Linux, Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Al heb je een harde schijf van een paar TB's, vroeg of laat ben je de sigaar en kom je opslagcapaciteit te kort. Dit zal veel sneller voorkomen bij kleinere SSD's waarop je slechts een paar honderd gigabyte tot je beschikking hebt. Ook de omvang van je Dropbox is van belang om in de gaten te houden. Bij deze en andere clouddiensten heb je meestal een beperkte opslagcapaciteit tot je beschikking. JDiskReport helpt bij het in kaart brengen van schijfruimte.

Start JDiskReport, klik op Scan file tree en wijs een map aan die je wilt laten onderzoeken. Je kunt ook een schijfletter aanwijzen. Hoe meer bestanden je laat inspecteren, des te langer heeft JDiskReport nodig om inzicht te geven. Mappen en bestanden die de meeste ruimte in beslag nemen komen snel naar voren in een taartgrafiek. Klik op de grafiek om verder te speuren in sub-mappen. JDiskReport helpt alleen bij het in kaart brengen van ruimtevreters, het daadwerkelijke 'opruimen' moet je zelf doen via bijvoorbeeld de Windows Verkenner. Deze is overigens snel te openen in de juiste map. Klik met de rechtermuisknop in JDiskReport op de taartgrafiek die je in de Windows Verkenner wilt zien en kies Open Explorer. JDiskReport werkt niet alleen op interne schijven en SSD-opslag, maar ook op externe opslagmedia zoals een externe harde schijf, geheugenkaart en usb-stick.

 

© PXimport

Tip 11 JDiskReport spoort ruimtevreters op je SSD of harde schijf snel op.

Installeren op D

Steeds meer computerliefhebbers kiezen voor een SSD als primair opslagmedium. Hierdoor werkt Windows stukken sneller, maar de opslagcapaciteit is schaars vergeleken met een harde schijf. Om deze reden wordt vaak een extra harde schijf geïnstalleerd, bijvoorbeeld voor de mp3's, films en andere dingen waarbij snelheid niet essentieel is.

Als je je SSD (veelal de C-schijf) wilt ontzien, kun je programma's ook op je D-schijf installeren. Tijdens de installatie wordt het zogenaamde installatie-path getoond, bijvoorbeeld C:\Program Files (x86)\Launchy. Door de C in D te veranderen (als D: je harde schijf is) zorg je er voor dat het programma niet op je C-schijf terecht komt.

 

© PXimport

Heb je een kleine C-schijf? Installeer programma's die je niet vaak gebruikt op de D-schijf.

Tip 12: Tijdelijke e-mail

Geschikt voor: Google Chrome

Als je het leuk vindt om van de bezigheden van een bedrijf op de hoogte te blijven, geef je tegenwoordig een 'like' op Facebook. Toch blijven softwaremakers en webdiensten om je mailadres vragen om bijvoorbeeld een website te mogen bekijken of iets te downloaden.

Vervolgens ontvang je ongevraagd allerlei updates of zelfs aanbiedingen via mail en daar zit niemand op te wachten. Op de website www.crazymailing.com krijg je direct een tijdelijk mailadres toegewezen dat je kunt gebruiken voor een zinloze registratie om ergens binnen te komen. Het mailadres blijft tien minuten geldig en verdwijnt dan weer automatisch. De webdienst haalt onze freewarerubriek omdat er een uitbreiding voor Google Chrome beschikbaar is. Zo heb je altijd een mailadres voor tien minuten achter de hand! Je kunt de vergankelijkheid van je tijdelijke mailadres steeds met tien minuten oprekken.

 

© PXimport

Tip 12 Installeer de Disposable Temporary E-Mail Address-uitbreiding voor Chrome, dan heb je altijd een tijdelijk mailadres achter de hand!

Tip 13: Taakbeheer 2.0

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Computerexperts zijn bekend met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. Hiermee wordt Windows Taakbeheer gestart en zie je alle processen die er draaien. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld een vastgelopen programma af te sluiten, maar helpt ook bij een handmatige speurtocht naar spyware. Draaien er wellicht programma's op de achtergrond die niet deugen? Crowd Inspect helpt bij dit onderzoek! Crowd Inspect is een taakbeheerder en laat elk proces automatisch onderzoeken door onder andere VirusTotal en Web of Trust (WOT).

De stoplicht-kleuren geven aan of er mogelijk iets aan de hand is met het proces. Als een proces verbinding maakt met internet, zie je het IP-adres van de server waarmee verbinding wordt gemaakt. Je kunt de onderdelen nader onderzoeken en eventueel met de knop Kill process afsluiten.

 

© PXimport

Tip 13 Crowd Inspect kijkt met meerdere online diensten of de processen op je computer te vertrouwen zijn.

Tip 14: Snel starten

Geschikt voor: Mac, Linux, Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Fanatieke computergebruikers weten het: voor de meeste doeleinden is de muis een vertragende factor. Het starten van programma's is hier een goed voorbeeld van. Je moet het icoontje zien, de muis ernaar bewegen en op het icoontje dubbelklikken. Pas dan wordt het programma gestart. Dit gaat pas echt veel tijd kosten als de snelkoppeling verscholen is in je startmenu. 'Dat kan sneller!' moeten de makers van Launchy gedacht hebben. Je activeert Launchy met Alt+Spatie waarna je een gedeelte van de programmanaam intypt, bijvoorbeeld wor voor Microsoft Word of phot voor Photoshop. Bevestig met Enter of druk op de pijltjestoetsen om het gewenste programma te kiezen en te starten.

Kijk bij Options voor uitgebreide instellingen. Kijk bij het tabblad Catalog als je de locatie wilt wijzigen waar Launchy naar programma's moet zoeken. Optioneel kun je ook andere bestanden laten zoeken en starten (of openen) zoals mp3's en documenten.

 

© PXimport

Tip 14 Launchy helpt toetsenbordliefhebbers om programma's sneller te starten.

Tip 15: Lettertype kiezen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Tekstverwerkers en fotobewerkingsprogramma's bieden veel keuze als het gaat om lettertypes, ook wel fonts genoemd. Het lijkt daarom eenvoudig om even een 'leuk lettertje' uit te zoeken, bijvoorbeeld voor een uitnodiging, geboortekaartje, nieuwsbrief, affiche of document. De praktijk is anders want er ontbreekt een manier om snel lettertypes met elkaar te vergelijken. Dankzij FontViewOK kun je wel snel je keuze maken! Het programma toont twee schermen met aan beide kanten de lettertypes van je computer.

Tik boven in beeld een of twee testzinnetjes, bijvoorbeeld een tekst die je ook op je uitnodiging wilt gebruiken. Scrol door de lijst met letters om een voorbeeldweergave te bekijken. Doe hetzelfde aan de andere kant van het beeld om het goed met elkaar te kunnen vergelijken. Dankzij FontViewOK heb je het juiste lettertype snel gevonden!

 

© PXimport

Tip 15 FontViewOK helpt bij het vinden van een geschikt lettertype, bijvoorbeeld voor een geboortekaartje of uitnodiging.

Waarschuwingen in Windows 8.1

Het is Windows 8.1 iets lastiger geworden om programma's te installeren. Dit komt de veiligheid gedeeltelijk ten goede, maar kan ook hinderlijk zijn als je bijvoorbeeld een handig freeware-programma probeert te installeren.

Het besturingssysteem kan een SmartScreen-waarschuwing tonen. Dit werkt als een soort 'deurportier' voor je computer. Helaas kan de melding dreigend overkomen, maar eigenlijk staat er dat SmartScreen het programma niet kent en dus niet weet wat er gaat gebeuren als je het programma installeert. Dit kan dus voorkomen als je freeware installeert en dan is het een fijne gedachte dat wij de besproken freeware al uitgebreid voor je hebben getest!

 

© PXimport

Laat je niet afschrikken door een SmartScreen-waarschuwing, maar denk wel even na voordat je de melding negeert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000