De 12 gratis softwaretips van april

© PXimport

De 12 gratis softwaretips van april

Geplaatst: 29 april 2014 - 10:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:56

Robbin Ooijevaar

Freeware-makers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken ook deze maand weer de beste en handigste programma's van dit moment.

Tip 01: Lanceerbalk

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Heb je (te) veel programma's en staat je bureaublad vol met allerlei snelkoppelingen? Dan biedt LaunchBar Commander een slimme oplossing. Het programma maakt een balk van waaruit je programma's kunt starten of mappen kunt openen. De balk kun je geheel naar eigen inzicht inrichten en gebruiken.

LaunchBar Commander is zeer uitgebreid, waardoor het even moeite kost om de balk naar wens in te stellen. Bekijk de standaardvoorbeelden die zijn voorgeprogrammeerd in LaunchBar Commander om de werking snel te doorgronden en het programma aan te passen. Zodra LaunchBar Commander is ingericht met je eigen programma's, heeft LaunchBar Commander een meerwaarde ten opzichte van een (overvol) bureaublad met snelkoppelingen.

 

© PXimport

Tip 01 LaunchBar Commander helpt om programma's sneller te starten.

Tip 02: Metro-balk

Geschikt voor: Windows Vista, 7 en 8(.1)

De sidebar deed ooit zijn intrede in Windows Vista. De sidebar maakte handelingen en informatie sneller toegankelijk via een handige zijbalk. Zo had je altijd de tijd in beeld, direct toegang tot een zoekmachine op internet en zag je bijvoorbeeld wat voor weer het buiten is. In Windows 7 was de sidebar alweer verdwenen, maar MetroSidebar geeft Windows een sidebar terug, geheel in Windows 8-stijl.

De metro-iconen zijn door het grote formaat duidelijk en je kunt de opties eenvoudig uitbreiden. Klik hiervoor op het tandwiel-icoontje en kies Add tiles. Je hebt de keuze uit meerdere onderdelen zoals het weer, een zoekmachine en foto's uit de map Mijn Afbeeldingen.

 

© PXimport

Tip 02 MetroSidebar geeft Windows een fraaie zijbalk in de stijl van Windows 8.

Tip 03: Blijft het droog?

Geschikt voor: Windows 8(.1)

Als je op het punt staat om de planten in de tuin water te geven of de was buiten wilt ophangen heb je vaak maar één vraag: "Gaat het regenen vandaag?" In tegenstelling tot de meeste weer-apps en websites heeft Going to rain zeer weinig gedetailleerde informatie.

Ook weerkaartjes ontbreken. Going to rain weet slechts één ding: of het gaat regenen of niet. De Windows 8/8.1-app toont het antwoord op deze vraag met een simpel Yes en No voor vandaag, morgen en overmorgen.

 

© PXimport

Tip 03 Going to rain heeft het antwoord op één belangrijke vraag: "Gaat het regenen?"

Tip 04: 18+-filter

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Er zijn allerlei programma's te koop om 18+-websites buiten de deur te houden. Dns Angel toont aan dat het ook eenvoudiger kan. Het programma verandert de DNS-instellingen van Windows naar een DNS-server die 18+-inhoud weert. Dns Angel heeft geen installatie nodig.

Start het programma via Windows Verkenner met het bestand DnsAngel.exe. Er verschijnt een lijstje met veilige DNS-servers. Klik bijvoorbeeld op Open DNS Family. Neem de proef op de som door met een browser naar een website te surfen die expliciet volwassen content bevat. Als het goed is, krijg je de melding dat dit niet is toegestaan. Je kunt altijd terugkeren naar de standaard DNS-instellingen. Start in dat geval Dns Angel opnieuw en klik op Restore DNS of Default DNS.

Dit is tevens een zwakke plek van Dns Angel: iemand met kennis van zaken kan Dns Angel omzeilen. Voor normale computergebruikers biedt Dns Angel een goede barrière om het bezoek aan kind-onvriendelijke websites tegen te gaan.

 

© PXimport

Tip 04 Dns Angel blokkeert websites met inhoud voor volwassenen.

Tip 05: Prestatie-index

Geschikt voor: Windows Vista, 7 en 8(.1)

In Windows 7 kun je de prestatie-index opvragen van een computer via Windows-toets+Pause. De score vind je achter Classificatie en is eenvoudig opnieuw te berekenen. Vervolgens krijg je per computeronderdeel een score, bijvoorbeeld voor de grafische prestaties, het werkgeheugen en de harde schijf. De prestatie-index van Windows is verdwenen in Windows 8.

ChrisPC Win Experience Index speelt hier slim op in. Het programma onderzoekt je computer en geeft de onderdelen een vergelijkbare score. ChrisPC Win Experience Index werkt ook onder Windows 7, zodat je de prestaties kunt vergelijken met je vorige computer. In tegenstelling tot de eindcijfers die je op school krijgt is het eindcijfer van ChrisPC Win Experience Index geen gemiddelde. De eindscore is gelijk aan minst presterende onderdeel: de zwakste schakel.

Hoewel ChrisPC Win Experience Index geen echt benchmarkprogramma is, geeft het toch een goede indruk van de prestaties van je pc of laptop.

 

© PXimport

Tip 05 ChrisPC Win Experience Index geeft de belangrijkste onderdelen van je computer een cijfer.

Tip 06: Mijn grafische kaart

Geschikt voor: Windows 7 en 8(.1)

De grafische kaart van een computer wordt ook wel videokaart genoemd. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor alles wat je ziet op je beeldscherm. Je grafische kaart bestaat uit meerdere onderdelen waarvan de gpu het belangrijkste is. De gpu bepaalt of en hoe soepel je 3D-spellen kunt spelen.

De meeste mensen weinig over de gpu, maar bij de aanschaf van een nieuw spel is dit wel handig om te weten. TechPowerUp GPU-Z weet de technische informatie van je grafische kaart feilloos boven water te halen. Zo vind je bij Name de naam, zodat je de meest recente versie van het stuurprogramma eenvoudiger kunt vinden. Ook toont TechPowerUp GPU-Z de hoeveelheid videogeheugen en het type (bijvoorbeeld GDDR5).

Heb je een desktop-pc en ben je ontevreden over de 3D-prestaties? Dan kun je in veel gevallen de grafische prestaties verbeteren door de grafische kaart te vervangen. Laptopgebruikers hebben minder geluk op dit gebied. De grafische kaart is vaak dusdanig geïntegreerd dat upgraden/vervangen niet mogelijk is.

 

© PXimport

Tip 06 TechPowerUp GPU-Z weet alles over je grafische kaart.

Tip 07: Windows-updates

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Windows Updates zijn noodzakelijk om gaten in het Windows-besturingssysteem te dichten. Als het goed is, worden deze updates automatisch in de achtergrond binnengehaald en geïnstalleerd. Als een computer langere tijd niet is bijgewerkt, kan het updaten lange tijd in beslag nemen.

Dankzij Portable Update hoef je updates maar één keer binnen te halen waarna je ze op een andere computer kunt installeren. Dit kan veel tijd besparen als je bijvoorbeeld iemand anders helpt met computeronderhoud. Zorg er voor dat je Portable Update op een usb-stick zet, de updates binnen haalt en je kunt ze eenvoudig op een ander systeem installeren.

Portable Update is ook zeer geschikt om computers zonder (of met een trage) internetverbinding te voorzien van de laatste updates.

 

© PXimport

Tip 07 Portable Update haalt Windows Updates binnen en bewaart deze zodat je ze opnieuw kunt installeren.

Tip 08: Ongewenste software

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

We melden het regelmatig: wees alert tijdens elke installatieprocedure! Toch gaat dit vaak fout. Softwaremakers bundelen programma's waardoor je per ongeluk toestemming geeft om nog een programma te installeren of zelfs instellingen aan je computer te wijzigen.

Dit gebeurt geraffineerd waardoor je per ongeluk een fout kunt maken. Vaak zie je tijdens de installatieprocedure dat deze opties standaard zijn aangevinkt. Je moet het vinkje dus verwijderen om de wijzigingen te voorkomen. Aanpassingen aan de browser zijn misschien wel het vervelendst. Hierbij wordt bijvoorbeeld je zoekmachine aangepast van Google naar een of ander vaag bedrijf.

Unchecky springt hier handig op in en kan je hierbij helpen. Unchecky houdt installatieprocedures in de gaten en verwijdert de vinkjes voor je. Unchecky is geen vervanging van je gezonde verstand en geen vrijbrief om installatieprocedures ongezien door te klikken. Wel is het prettig dat Unchecky over je schouder meekijkt en helpt om ongewenste aanpassingen te voorkomen.

 

© PXimport

Tip 08 Unchecky voorkomt de installatie van extra programma's en ongewenste computeraanpassingen.

Tip 09: Wifi-wachtwoord

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

WiFi Password Revealer is een handig hulpprogramma als je je wifi-wachtwoord kwijt bent. Als je bijvoorbeeld je wifi-wachtwoord niet meer hebt, start je WiFi Password Revealer op. WiFi Password Revealer toont alle draadloze netwerken en bijbehorende wachtwoorden van alle netwerken waarmee je ooit verbonden was. Via File / Save as bewaar je de wachtwoorden netjes in een Excel-bestand.

WiFi Password Revealer is geen kraakprogramma voor je draadloze netwerk. Je kunt WiFi Password Revealer alleen gebruiken om wachtwoorden die je ooit hebt ingevuld te achterhalen. Dit maakt WiFi Password Revealer geschikt om je nieuwe laptop, smartphone of tablet snel te verbinden met je draadloze netwerk.

 

© PXimport

Tip 09 WiFi Password Revealer toont het wachtwoord van je draadloze netwerk.

Tip 10: Multi Commander

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Windows Verkenner is de afgelopen jaren flink afgeslankt qua mogelijkheden. Geavanceerde gebruikers missen steeds meer functies en ook de menu's zijn aanzienlijk afgeslankt. Dit maakt de Windows Verkenner wel overzichtelijker voor beginners en alle basisfuncties zijn uiteraard eenvoudig bereikbaar.

Voor wie meer wil, kan met Multi Commander aan de slag. Het programma biedt handige functies zoals een dubbele weergave. Zo kun je twee locaties openen in één scherm om nog sneller bestanden te kopiëren of verplaatsen. Multi Commander heeft een ingebouwde viewer voor foto's en andere bestandstypen. Ook kun je onder meer zip-bestanden uitpakken. De ingebouwde synchronisatiefunctie maakt het mogelijk om de inhoud van twee mappen met elkaar te vergelijken. De overvloed aan functies heeft één keerzijde: het overzicht wordt er niet duidelijker op.

Gelukkig is Multi Commander wel Nederlandstalig en vind je snel je weg als je even de tijd neemt om de mogelijkheden te ontdekken. Multi Commander kun je veilig installeren en gebruiken naast de bestaande Windows Verkenner.

 

© PXimport

Tip 10 Multi Commander biedt meer mogelijkheden van de standaard Windows Verkenner.

Tip 11: Kuddegedrag

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Er zijn zeer veel programma's die je computer kunnen beschermen tegen indringers, malware en andere ellende. Geen enkel programma biedt 100% garantie als het gaat om malware herkennen. Met dit in het achterhoofd is HerdProtect een interessant programma. Het gebruikt 68 (!) malware-jagers om je computer te controleren op ongenode gasten.

De programma's worden niet geïnstalleerd, maar via de cloud ingeladen zodat je systeem snel kan worden gescand. Klik op de aangetroffen onderdelen om de scanresultaten in te zien. Je ziet nu welk programma iets als verdacht bestempelt. Met deze informatie kun je zelf beslissen of er iets aan de hand is. Het kan natuurlijk ook loos alarm zijn, dus verwijder nooit zomaar iets dat je niet ongedaan kunt maken!

Op dit moment biedt HerdProtect alleen een detectiemechanisme. We hopen dat deze functie binnenkort wordt uitgebreid met de optie om gevonden problemen ook via HerdProtect aan te pakken.

 

© PXimport

Tip 11 HerdProtect controleert je computer op malware met 68 (!) scanners.

Tip 12: Favoriete mappen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

In Windows Verkenner vind je allerlei hulpjes om snel bij de juiste map uit te komen, bijvoorbeeld bibliotheek-mappen en favorieten. Voor wie mappen nog eenvoudiger toegankelijker wil maken, is Folders Popup een aanrader!

Zodra Folders Popup actief is, kun je op je muiswieltje klikken en direct doorklikken naar je favoriete locaties. Folders Popup werkt overal in Windows. Je kunt er de locatie van Windows Verkenner mee wijzigen of een Windows Verkenner-venster openen in de gewenste map.

Standaard zijn dit de mappen Windows, Program Files en C:\. Deze zijn eenvoudig aan te passen via de optie Folder Popup Settings. Gebruik de knop Add om een locatie toe te voegen en Remove om locaties te verwijderen. De sneltoets om Folders Popup te activeren pas je aan via Options.

 

© PXimport

Tip 12 Folders Popup onthoudt je favoriete mappen zodat je deze snel kunt openen: waar je ook bent in Windows.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten