De 13 beste freeware-tips van juni

© PXimport

De 13 beste freeware-tips van juni

Geplaatst: 1 juli 2015 - 08:55

Aangepast: 14 december 2022 - 15:26

Robbin Ooijevaar

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment.

Tip 01: Bestandsherstel

Geschikt voor: Mac OS X, Windows 7, 8(.1)

Het kan iedereen overkomen: je bent lekker aan het werk en plotseling mis je een bestand of map. Per ongeluk weggegooid? Geen paniek! Disk Drill is gespecialiseerd in het zoeken en herstellen van verwijderde bestanden. Het programma kijkt eerst naar sporen waarna je kunt bladeren door de verwijderde bestanden en mappen. Selecteer de bestanden (of mappen) die je wilt herstellen en klik op Recover. Herstel bij voorkeur naar een andere schijf (of usb-stick) dan de originele opslaglocatie.

Disk Drill is van oorsprong een Mac-programma en alleen als betaalsoftware beschikbaar. De Windows-versie van Disk Drill is nieuw en nu nog gratis. Er is geen garantie dat dit altijd zo zal blijven.

 

© PXimport

Tip 01 Disk Drill speurt naar verwijderde bestanden en kan deze vervolgens voor je herstellen.

Tip 02: Vergrendelingsscherm

Geschikt voor: Windows 8(.1)

De meeste instellingen van het beginscherm van Windows 8.1 vind je in Windows zelf. Ga naar Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Pc en apparaten / Vergrendelingsscherm. Hier kun je bepalen welke afbeelding(en) je wilt zien en eventueel apps toevoegen aan je vergrendelingsscherm. De wildgroei aan opties van het vergrendelingsscherm komen het overzicht niet ten goede. Lock Screen Customizer biedt het tegenovergestelde: bijna geen opties, maar hierdoor wel zeer overzichtelijk. Gebruik Lock Screen Customizer als je even snel een nieuwe afbeelding wilt instellen voor je vergrendelingsscherm en geen zin hebt om te zoeken naar de juiste instelling hiervoor. Ook kun je met één vinkje je beginscherm uitschakelen.

 

© PXimport

Tip 02 Lock Screen Customizer: overzichtelijk!

Tip 03: Videoprestaties

Geschikt voor: Mac OS X, Windows Vista, 7, 8(.1) 64-bit

Als je een snelle pc of laptop hebt aangeschaft voor gaming, wil je natuurlijk weten hoe snel! Maxon Cinebench geeft je computer op z'n donder en vraagt het uiterste van je grafische kaart. De test bestaat uit twee onderdelen: OpenGL en CPU. De OpenGL-test draait voornamelijk op de gpu, de grafische processor van je videokaart. De cpu-test belast de systeemprocessor. Na afloop toont Maxon Cinebench hoe jouw computer zich verhoudt tot andere systemen.

Maxon Cinebench vereist een 64bit-versie van Windows. Wil je weten of je Maxon Cinebench kunt draaien? Druk op Windows-toets+Pause en kijk bij Type systeem.

 

© PXimport

Tip 03 Maxon Cinebench trapt je grafische kaart op zijn staart en vergelijkt de prestaties.

Tip 04: Downloadbeheer

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Alle webbrowsers hebben een goede downloadbeheerder aan boord. Deze zorgt ervoor dat bestanden die je wilt binnenhalen, worden gedownload en opgeslagen in de downloadmap op je schijf. Free Download Manager is een externe downloadbeheerder die de downloadtaak kan overnemen van je webbrowser. Een extra downloadbeheerder lijkt overbodig, maar heeft enkele voordelen. Free Download Manager ondersteunt alle bekende webbrowsers. Zodra je iets probeert te downloaden, neemt Free Download Manager het stokje over van je webbrowser en komt het bestand netjes binnen.

Als je diverse webbrowsers door elkaar gebruikt, heb je dankzij Free Download Manager één handige omgeving waarin je downloads zijn te vinden. Het programma kan downloads pauzeren en hervatten, wat handig is als je regelmatig grote bestanden binnenhaalt. Ook ondersteunt het programma torrents als je deze optie activeert tijdens de installatie. Let op: deze optie deelt ook bestanden die je binnenhaalt via torrents. Dit is geen verkeerde instelling, maar hoort bij het BitTorrent-protocol.

 

© PXimport

Tip 04 Free Download Manager kan handig zijn als je regelmatig veel (grote) bestanden binnenhaalt via je webbrowser.

Tip 05: Adware verwijderen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Adware kun je niet altijd voorkomen, maar als het goed is doet je beveiligingsprogramma wel zijn best om dergelijke programma's buiten de deur te houden. Benieuwd of hier misschien iets over het hoofd is gezien? Probeer Bitdefender Adware Removal Tool. Het programma doorzoekt je computer op adware en verwijdert het vervolgens automatisch voor je. De controle verloopt snel, je hoeft verder niets in te stellen: starten en afwachten. Bitdefender Adware Removal Tool biedt geen permanente bescherming tegen ongewenste adware, maar is wel een goed middel om na te gaan of je niets hebt opgelopen. Ook zal het programma eventueel aangetroffen adware verwijderen.

 

© PXimport

Tip 05 Bitdefender Adware Removal Tool spoort ongewenste adware op en verwijdert die automatisch.

Tip 06: Browser-werkbalken

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Heb je per ongeluk een ongewenste werkbalk in je webbrowser geïnstalleerd? Verwijderen wordt eenvoudig dankzij Browser Cleaner! Het programma toont alle geïnstalleerde uitbreidingen in Internet Explorer en Firefox. Sluit je webbrowsers en start Browser Cleaner. Vink de onderdelen aan die je wilt verwijderen en bevestig met Remove selected toolbars.

Cynisch detail is dat Browser Cleaner ook extra software probeert te installeren zodra je het programma op je computer zet en een aanpassing van je startpagina aanbeveelt. Dit maakt Browser Cleaner niet minder handig, maar je moet wel even goed opletten tijdens de installatie om dit te voorkomen (zie ook kader 'Pas op voor ongewenste software').

 

© PXimport

Tip 06 Browser Cleaner verwijdert overbodige toolbars en andere uitbreidingen uit je webbrowser.

Tip 07: Stilte, opname!

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als we de website van Any Video Recorder bekijken, valt op dat het geschikt wordt geacht om video's van online videodiensten op te nemen via je beeldscherm. Om dit kracht bij te zetten worden zelfs de logo's van onder andere Netflix en Hulu getoond. Hoewel dit waarschijnlijk niet is toegestaan, valt ook de kwaliteit tegen. Toch is Any Video Recorder een vermelding waard, omdat het de eenvoudigste screenrecorder is die we kennen! Any Video Recorder toont een kader dat je via slepen eenvoudig kunt verkleinen of vergroten. Alles binnen het kader wordt opgenomen zodra je op de opnameknop klikt. Any Video Recorder is bijzonder handig als je het bijvoorbeeld leuk vindt om instructiefilmpjes te maken voor vrienden/familie of je website. Er zijn bijna geen instellingen, je kunt snel aan de slag! Het eindresultaat is een compact mp4-videobestand.

 

© PXimport

Tip 07 Any Video Recorder maakt een mp4-filmpje van wat je op je beeldscherm ziet.

Tip 08: Effe dimmen!

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows Vista, 7, 8(.1)

F.lux is populair bij fanatieke gamers en mensen die overdag en 's avonds vele uren doorbrengen achter het beeldscherm. Hoewel het licht buiten geleidelijk verandert gedurende de dag, trekt je beeldscherm zich hier niets van aan. Dit kan vervelend werken op je ogen en een vermoeid gevoel geven. F.lux heeft hier iets op gevonden. Het programma past de beeldschermhelderheid en kleur automatisch voor je aan. Als het donkerder wordt buiten, zal ook je scherm automatisch dimmen. De overgang gaat zeer geleidelijk, zodat je het bijna niet doorhebt. F.lux kan een weldaad zijn voor je ogen, maar geef het programma even de tijd om er zelf aan te wennen. In het begin kan een zelf-dimmend beeldscherm onprettig aanvoelen, zeker als je f.lux voor het eerst 's avonds probeert. Met Alt+PageUp/PageDown kun je de helderheid van je scherm (tijdelijk) bijstellen. Met de sneltoets Alt+End schakel je F.lux een uurtje uit.

F.lux is te koppelen aan diverse Philips-verlichtingsapparatuur.

 

© PXimport

Tip 08 Geen vermoeide ogen meer: f.lux wijzigt de helderheid van je scherm automatisch gedurende de dag.

Tip 09: HTC-klokje

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Misschien bezit je zelf een HTC-smartphone of anders heb je vast weleens een toestel van deze fabrikant in je handen gehad. De opvallende klok en weersverwachting zijn je waarschijnlijk niet ontgaan! Dankzij HTC Home 3 krijg je ook op je computer de beschikking over de 'flipping clock', compleet met weeranimaties. Het uiterlijk van het klokje kun je aanpassen, evenals de weersverwachting en je locatie.

 

© PXimport

Tip 09 HTC Home 3 toont een fraaie flipping clock in Windows, compleet met mini-weerstation.

Tip 10: Waakhond

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Het komt regelmatig voor dat programma's zichzelf belangrijk vinden en zich in je opstartprocedure van Windows nestelen. Dit gaat meestal ongevraagd en daar steekt Startup Guard een stokje voor! Bij de eerste start zal Startup Guard controleren welke programma's er nu al automatisch worden gestart. Er wordt gevraagd wat je ermee wilt doen: niet wijzigen of uit het opstartproces verwijderen. Kies altijd de eerste optie, behalve wanneer je zeker weet waarom je een programma wilt verwijderen. Vanaf dit moment houdt Startup Guard je opstartproces in de gaten en word je direct gewaarschuwd als een programma hieraan wijzigingen wil aanbrengen. Je kunt de aanpassingen accorderen of ongedaan maken.

Het opstartproces is ook handmatig te wijzigen, door bij Windows-toets+R de opdracht msconfig.exe te geven. Kijk vervolgens bij het tabblad Opstarten.

Startup Guard is niet meer te vinden op de website van de makers. We vermelden daarom download.com als veilige downloadlocatie.

Tip 11: iPhone-kopietje

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

We bespreken regelmatig handige freeware om een goede back-up te maken van je mail, foto's of zelfs complete computer. CopyTrans Shelbee is een handig programmaatje om snel een reservekopie te maken van je iPhone, iPad of ander iOS-apparaat. Het leuke is dat je geen iTunes nodig hebt! Sluit je iOS-apparaat aan, start CopyTrans Shelbee en je kunt de back-up direct maken. De eerste keer dat je de CopyTrans Shelbee aan het werk zet, neemt het maken van de reservekopie veel tijd in beslag. Toekomstige back-ups kun je incrementeel laten uitvoeren. Hierbij worden alleen de wijzigingen overgezet en dat gaat veel sneller.

 

© PXimport

Tip 11 CopyTrans Shelbee maakt (zonder iTunes!) snel een kopie van je iPhone of ander iOS-apparaat.

Tip 12: Handige zijbalk

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Niet iedereen zal W8 Sidebar kunnen waarderen. Het programma toont een zijbalk met informatie en handige opties. De informatie van W8 Sidebar valt binnen de categorie 'nerd'. Zo toont W8 Sidebar het externe IP-adres van je internetverbinding en zie je in één oogopslag hoe het is gesteld met de opslagcapaciteit van je harde schijf of SSD. Een metertje geeft live informatie over je netwerkverbinding. Naast al deze informatie heeft W8 Sidebar een soort kookwekker voor je computer. Hiermee kun je bijvoorbeeld aangeven dat je systeem zichzelf na een uur mag uitschakelen. Ook is het mogelijk de slaapstand te activeren. De instelling heet Auto shutdown en is handig als je 's avonds nog iets aan het downloaden bent, maar je de computer de rest van de nacht niet onnodig wilt laten aan staan.

Met de optie Prevent sleep voorkomt W8 Sidebar juist dat je computer een energiebesparende modus activeert.

Tip 13: Zoeken en vinden

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows heeft een goede zoekfunctie aan boord, maar het kan altijd beter! Dankzij LookDisk zoek je snel naar een bepaald bestand, bijvoorbeeld door een gedeelte van de naam op te geven bij Search files. Weet je de bestandsnaam niet, maar wel wat er in het document staat dat je zoekt? Laat LookDisk dan met Search tekst zoeken naar een stukje tekst. LookDisk zoekt standaard in alle schijfletters die aanwezig zijn op je computer. Ook gekoppelde schijfletters van bijvoorbeeld een netwerk harde schijf (NAS) kun je laten doorzoeken.

De zoekschijven zijn snel te beperken door een vinkje te verwijderen, bijvoorbeeld als je alleen de C-schijf wilt laten doorzoeken. LookDisk kijkt in documenten en pdf-bestanden. Ook worden archiefbestanden zoals zip en rar doorzocht. Het programma kan ook dubbele bestanden opsporen. De makers geven voor dit onderdeel terecht een extra waarschuwing. Wees altijd voorzichtig met het ontdubbelen van bestanden, voor je het weet gooi je een verkeerde versie weg, waardoor je het originele document of filmpje verliest. Je kunt deze optie van LookDisk dus het beste niet gebruiken.

 

© PXimport

Tip 13 LookDisk is niet het meest sexy zoekprogramma dat we kennen, maar wel zeer functioneel!

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar een of meer andere bij krijgt. Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

 

© PXimport

Wees altijd alert als je een programma installeert: voor je het weet, installeer je overbodige extra's of worden er instellingen aangepast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000