De 13 gratis softwaretips van december

© PXimport

De 13 gratis softwaretips van december

Geplaatst: 11 december 2014 - 06:05

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Redactie Computer!Totaal

Zoals iedere maand bespreken we ook in december weer de beste gratis software. Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We kwamen in totaal 13 handige tooltjes tegen die je niet mag missen.

Tip 01: Keurig opgeruimd

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Normaal computergebruik leidt onherroepelijk tot een verkwisting van schijfruimte. Er blijven resten achter van installatiebestanden, tijdelijke bestanden van je browser en meer overbodige ballast. Wise Disk Cleaner Free weet hier wel raad mee! Het programma haalt de bezem door overbodige bestanden en verwijdert sporen in Windows, bijvoorbeeld onlangs geopende bestanden. Ook worden sporen van je browser gewist. Favorieten, plug-ins en persoonlijke bestanden blijven uiteraard intact.

Klik op het tabblad Algemene cleaner en bekijk de categorieën die je kunt laten 'reinigen'. Elke categorie kun je openklikken om te zien wat Wise Disk Cleaner Free voor je opruimt. Voer de schoonmaakactie uit met de groene knop Start scan. In het menu Systeem afslanken kun in één keer een grote slag slaan door restanten van Windows-updates te verwijderen. Normaal gesproken maakt je besturingssysteem namelijk een back-up voordat het nieuwe Windows-updates installeert. Deze back-ups heb je alleen nodig als je die updates ooit ongedaan zou willen maken. Gebruik je deze functie nooit en werkt je computer goed? Dan maak je met hiermee veel schijfruimte vrij.

 

© PXimport

Tip 01 Wise Disk Cleaner Free verwijdert tijdelijke bestanden en de sporen die je oploopt tijdens het internetten.

Tip 02: Foto's ontdubbelen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Bij twee of meer identieke bestanden, spreekt men van 'dubbele bestanden'. Dit kan iets anders zijn dan dubbele foto's. Als je bijvoorbeeld regelmatig meerdere foto's na elkaar maakt, krijg je foto's die erg op elkaar lijken. Het programma Similar Image Finder richt zich op dit type bestanden: foto's die nagenoeg hetzelfde zijn. Kies je mappen bij Folders to search die je wilt laten onderzoeken en klik op de blauwe startknop.

Links verschijnt de afbeelding die Similar Image Finder het origineel noemt en rechts het duplicaat. Blader door de overeenkomstige afbeeldingen met je pijltjestoetsen. Verplaats je muis over een van de afbeeldingen om automatisch in te zoomen en zo details nog beter met elkaar te kunnen vergelijken. Druk op de Delete-toets als je de afbeelding aan de rechterzijde wilt verwijderen. Hiermee wordt het fotobestand verplaatst naar de Windows-prullenbak.

Niet tevreden met de resultaten van Similar Image Finder? Klik op Settings en bepaal het zoekcriteria nauwkeuriger. Geef bijvoorbeeld bij Minimum similarity aan hoeveel overeenkomst de afbeeldingen moeten hebben (standaard 75%) voordat het programma ze voor 'dubbel' aanziet. De makers van Similar Image Finder bieden het programma ter download aan via www.download.com. Deze website is bekend en berucht voor het mee-installeren van ongewenste extra's. Let goed dus op tijdens het downloaden en installeren om ongewenste programma's (en wijzigingen aan je computer) te voorkomen.

 

© PXimport

Tip 02 Similar Image Finder zoekt en vindt dubbele foto's.

Tip 03: Herstelpunt

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows Systeemherstel kan je laatste redmiddel zijn als je computer niet meer opstart. Als je gaat experimenteren met programma's of Windows-instellingen is het altijd verstandig om een herstelpunt aan te maken. Soms gaat dit automatisch, maar niet altijd. Je kunt handmatig een herstelpunt aanmaken met Windows Systeemherstel, maar het gaat beter met het tooltje Restore Point Creator. Installeer en start het programma, en klik op Create System Checkpoint om direct een herstelpunt aan te maken. Je herstelpunt wordt getoond in de lijst.

Vanuit deze lijst kun je ook een herstelpunt terugzetten. Klik het gewenste herstelmoment aan en kies Restore to selected system restore point. Het is eveneens eenvoudig om oude herstelpunten te verwijderen. Selecteer het herstelpunt dat je wilt wissen door er op te klikken. Je kunt meerdere punten selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je de herstelpunten aanklikt. Verwijder de herstelpunten met de knop Delete selected restore point(s).

 

© PXimport

Tip 03 Restore Point Creator is een goed beheerprogramma voor systeemherstelpunten.

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar één of meer andere bij krijgt! Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen eenvoudig te voorkomen door altijd alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

Tip 04: Bijlagen downloaden

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Zoek je in je e-mail naar een bepaalde bijlage, bijvoorbeeld een specifieke foto of pdf-factuur? Met het slimme programmaatje Mail Attachment Downloader download je alle bijlagen uit een webmailaccount naar je harde schijf zodat je daar rustig kunt bladeren. Het programma ondersteunt alle bekende webmaildiensten, waaronder Gmail, Hotmail en Yahoo Mail. Selecteer achter Save location de map waar je de bijlagen wilt bewaren. Het is aan te raden om hiervoor een aparte map aan te maken.

Geef je mailadres en wachtwoord op en klik op de knop Connect and download om alle bijlagen binnen te halen. Let op: de kans is groot dat je zeer veel bijlagen binnenkrijgt. Om dat te voorkomen, kun je het beste een paar filters instellen voordat je Mail Attachment Downloader aan het werk zet. Geef bijvoorbeeld bij Basic filters aan dat je alleen bestanden van 1 MB of groter wilt hebben. Of geef met een vinkje aan dat je alleen bestanden van een bepaald type binnen wilt halen, bijvoorbeeld alleen fotobestanden.

Naast een gratis versie is er ook een betaalde Pro-versie van Mail Attachment Downloader. Hiermee kun je onder andere meerdere mailaccounts instellen. Ook bevat die versie uitgebreide filteropties waarmee je nog exacter bepaalt wat je wel of niet wilt downloaden.

 

© PXimport

Tip 04 Mail Attachment Downloader haalt alle bijlagen binnen uit Gmail, Hotmail en andere webmaildiensten.

Tip 05: Zoekgeschiedenis

Geschikt voor: Google Chrome

Met de toetscombinatie Ctrl+H open je in Google Chrome je surfgeschiedenis. Je krijgt een lange lijst te zien van websites die je bezocht hebt. Je kunt beperkte zoekopdrachten geven, maar vaak is dit te vergeefs. Je hebt bijvoorbeeld eergisteren ergens iets gelezen, maar weet de website niet meer en je zoekopdracht in je surfgeschiedenis biedt geen uitkomst. De Chrome-extensie All Seeing Eye geeft je surfgeschiedenis een visuele zoekmogelijkheid. Vanaf nu krijg je met Ctrl+H ook miniaturen van de bezochte websites.

Omdat wij als mens visueel zijn ingesteld, helpt dit aanzienlijk om snel 'die ene website' terug te vinden. Uiteraard kun je ook nog steeds een tekst intypen als zoekopdracht. Als je bepaalde websites wilt uitsluiten van de zoekgeschiedenis, bijvoorbeeld je webmail of bank, klik dan op Options en geef onder in beeld steekwoorden van pagina's die je wilt uitsluiten.

 

© PXimport

Tip 05 All Seeing Eye is een handige uitbreiding voor Google Chrome om visueel in je geschiedenis te zoeken.

Tip 06: Startmenu

Geschikt voor: Windows 8(.1)

Misschien hebben we al te veel geschreven over het ontbreken van het startmenu in Windows 8 ... maar zolang we hier vragen over krijgen en er nieuwe programma's verschijnen om het gebrek op te lossen, blijven we deze testen. Het programma StartW8 is een relatieve nieuwkomer en geeft je direct een startmenu terug. De knop toont een startmenu zoals je gewend was in Windows 7. De indeling van het menu (en andere instellingen) zijn eenvoudig te wijzigen.

Klik met de rechtermuisknop op de StartW8-knop en kies Settings. Bij Basic settings kun je aangeven wanneer je de startknop wilt zien (bij voorkeur alleen in de bureaubladomgeving). Bij Menu items kies je welke onderdelen het startmenu moet tonen, bijvoorbeeld de verwijzing naar de mappen Documenten, Afbeeldingen en Computer (Windows Verkenner).

 

© PXimport

Tip 06 StartW8 geeft je klassieke startmenu terug in Windows 8.1.

Tip 07: Fonts uitzoeken

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

In Windows zijn veel verschillende lettertypes geïnstalleerd. Je vindt deze onder meer terug in een grafisch programma als Photoshop en je tekstverwerker. Om snel door alle beschikbare fonts te bladeren, is het hulpje dp4 Font Viewer handig. Installatie is niet nodig. Je kunt dp4 Font Viewer direct na het downloaden en uitpakken gebruiken. dp4 Font Viewer laadt alle lettertypes uit een map. Gebruik je pijltjestoetsen om snel door je collectie te bladeren. Ook kun je lettertypes filteren op eigenschappen (bijvoorbeeld wel of geen vet) of een bepaalde categorie (family class genaamd).

Dit laatste is handig om bijvoorbeeld alleen letters met een schreef (serif) of juist schreefloos (sans serif) te tonen. Zoek je een handgeschreven letter? Filter dan de optie Family class op Scripts.

Dp4 Font Viewer toont een standaard tekst als voorbeeld tekst. Je kunt je eigen tekst opgeven in het tabblad View bij de optie Own text. Dit is handig als je een goed lettertype zoekt voor een (geboorte)kaartje, voorblad van een schoolproject of website.

 

© PXimport

Tip 07 Met dp4 Font Viewer blader je snel door alle geïnstalleerde lettertypes.

Tip 08: Pdf ontleden

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Soms kom je weleens een pdf tegen waaruit je iets wilt gebruiken, bijvoorbeeld een tekst of afbeelding. Je kunt proberen om dit uit het pdf-bestand te peuteren met je pdf-leesprogramma, maar het gaat veel eenvoudiger en sneller met PDF Extractor. Maak een tijdelijke map aan voor de bestanden die uit een bepaalde pdf wilt halen, bijvoorbeeld op je bureaublad. Stel deze map in bij het veld Output folder. Klik op Add PDF's en wijs het pdf-bestand aan dat je wilt 'ontleden'.

Bevestig met Extract Now. PDF Extractor analyseert je pdf-bestand en dumpt alles wat er gevonden wordt in de opgeven map. Bij een aantal testbestanden troffen we hier de afbeeldingen aan van het pdf-bestand, de tekst in een kladblok-bestand en zelfs losse lettertypebestanden.

 

© PXimport

Tip 08 PDF Extractor haalt tekst, afbeeldingen en zelfs lettertypes uit een pdf-bestand.

Tip 09: Downloadbeheer

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Probeer je veel programma's uit en download je veel van websites? Dan kan een downloadbeheerder handig zijn! Dit werkt als een soort 'butler' voor je browser. Het programma Download Ninja is zo'n assistent. Zodra er iets te downloaden valt, neemt Download Ninja het stokje over van je browser. Downloads worden in een wachtrij geplaatst en komen snel binnen. Als bandbreedte tijdelijk een probleem is, kun je downloads in de wachtrij pauzeren en later hervatten.

Download Ninja kan naast 'normale downloads' ook filmpjes downloaden van YouTube. Kopieer de link van het YouTube-filmpje, klik op de YouTube-knop in Download Ninja, plak de link en haal het filmpje binnen. Download Ninja werkt met Google Chrome en Firefox. Hiervoor is een extra uitbreiding nodig, de verwijzing vind je op de website van de makers.

 

© PXimport

Tip 09 Download Ninja beheert je downloads zodat deze nog beter en snelle binnenkomen.

Tip 10: Opstartbeheer

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je je computer aanzet, start Windows op en hiermee allerlei programma's die je (ooit) geïnstalleerd hebt. Dit laatste gebeurt als de programma's zichzelf in je opstartproces hebben weten te nestelen. Dankzij Quick StartUp zie je welke software hier een plekje heeft veroverd en welke vertraging dit veroorzaakt. Sommige programma's zijn uiteraard essentieel om automatisch te starten. Denk aan je virusbeveiliging en Dropbox. Niet-essentiële programma's die je ook nog eens weinig gebruikt, kunnen wel als vertragende factor worden beschouwd. Start Quick StartUp en neem de lijst met automatisch startende programma's kritisch door. Achter elk programma vind je een aan/uit-schakelaar waarmee je het programma uit de automatische opstartprocedure verwijdert. Herstart je computer en kijk of alles nog naar behoren werkt. Gebruik Quick StartUp opnieuw als je een onderdeel weer wilt inschakelen.

Let op tijdens de installatie van dit programma! De installatie van Quick StartUp probeert automatisch ook het programma Glary Utilities te installeren. Dat vinden we ongewenst, want het is namelijk niet nodig om Quick StartUp te gebruiken.

 

© PXimport

Tip 10 Quick StartUp beheert alles wat automatisch opstart met Windows en maakt veilig aanpassen van deze instellingen eenvoudig.

Tip 11: Tweaker

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows Tweaker is een van de meest krachtige hulpprogramma's als het gaat om het wijzigen van verborgen Windows-instellingen. Je kunt je systeem ermee optimaliseren en Windows volledig naar je hand zetten. Omdat er meer dan honderd instellingen gedaan kunnen worden, is de eerste kennismaking met Windows Tweaker misschien overweldigend. Gelukkig helpt de overzichtelijke interface je snel op weg. Aan de linkerzijde van je scherm zie je categorieën als Explorer (Windows Verkenner), Tasks (taken) en Maintenance (onderhoud). De instellingen in de categorieën zijn weer ondergebracht in tabbladen. Er is dus een goed overzicht.

Windows Tweaker is niet voor beginners omdat er geen optie aanwezig is waarmee je in één keer terug naar de standaardinstellingen kan gaan. Wel kun je via de knop Options een systeemherstelpunt aanmaken (aanrader!). Er zijn twee versie van Windows Tweaker: een portabele die je kunt bewaren op je usb-stick of in Dropbox of OneDrive, en een gewone versie die je kunt installeren.

 

© PXimport

Tip 11 Windows Tweaker geeft je toegang tot verscholen Windows-optimalisaties.

Tip 12: Malware verwijderen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Heb je een onderbuikgevoel dat je virusscanner een steekje heeft laten vallen? Dan is het goed om een extra veiligheidscontrole uit te voeren. Hiervoor is Emsisoft Anti-Malware uitermate geschikt. Het programma haalt direct na de installatie de meest recente antimalwaredefinities op. Vervolgens kun je je computer laten onderzoeken op malware en dit direct laten verwijderen. Leuk extraatje is de mogelijkheid om zogenoemde 'PUPs' aan te pakken. Met deze afkorting bedoelt Emsisoft Anti-Malware 'potentially unwanted programs', oftewel: programma's die mogelijk ongewenst zijn. In deze categorie vallen bijvoorbeeld programma's die reclame bevatten (adware), maar ook ongewenste werkbalken in je browser.

De gratis versie van Emsisoft Anti-Malware is een probeerversie van een commercieel programma. Je kunt de volledige versie dertig dagen proberen waarna de software terugschakelt naar de freeware versie. Deze versie heeft geen permanente beveiliging, maar biedt nog steeds een goede scanner om malware op te sporen en te verwijderen.

 

© PXimport

Tip 12 De gratis versie van Emsisoft Anti-Malware kan malware opsporen en verwijderen.

Tip 13: Scherm overnemen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Wie denkt aan een computer overnemen via internet, denkt waarschijnlijk aan TeamViewer. AnyDesk is minder bekend, maar een goed alternatief dat we graag onder je aandacht brengen. Zodra je AnyDesk start, zie je twee belangrijke onderdelen: Deze werkplek en Andere werkplek. Bij Andere werkplek tik je het nummer (of woord) dat bij de andere computer bij Deze werkplek staat. Zodra je verbinding probeert te maken, krijgt de andere partij hier een waarschuwing over en moet de actie goedkeuren. Vervolgens neem je de computer over, inclusief muis en toetsenbord.

Je kunt AnyDesk ook op een 'onbemande computer' gebruiken. Klik op Wachtwoord voor werkplek wijzigen, activeer Toegang zonder toezicht toestaan en stel een goed wachtwoord in. Omdat AnyDesk beheer op afstand toestaat van je computer, slaan sommige beveiligingsprogramma's alarm. Ten tijde van schrijven was AnyDesk gratis te gebruiken. De opzet van de website doet vermoeden dat er ook een betaalde versie aan zit te komen. AnyDesk werkt onder Windows. Er wordt nog gewerkt aan versies voor OS X, Linux en iOS/Android-tablets.

 

© PXimport

Tip 13 AnyDesk maakt het eenvoudig om via internet een beeldscherm, toetsenbord en muis over te nemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000