De 15 beste gratis softwaretips van februari

© PXimport

De 15 beste gratis softwaretips van februari

Geplaatst: 10 februari 2015 - 06:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:13

Robbin Ooijevaar

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet uitsluitend programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment.

Tip 01: Muziekkenner

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Je kent ze wel, van die mensen die alles over muziek lijken te weten en hier graag over opscheppen. Dit laatste is natuurlijk niet nodig, maar dankzij SongBuddy kun je eenvoudig je eigen muziekkennis uitbreiden. Het programma werkt met iTunes en Windows Media Player. SongBuddy toont een icoontje van een lp in je systeemvak. Tijdens het luisteren naar muziek haalt het programma automatisch aanvullende gegevens op. Klik op het SongBuddy-icoontje om de informatie te tonen. Je ziet de naam van het liedje en een korte biografie van de artiest. Bij de naam van de artiest vind je verwijzingen naar de website van de artiest en sociale media als Facebook en Twitter.

Handig is ook de knop Releases. Hieronder vind je meer werk van dezelfde artiest. Je kunt doorklikken naar een bekende online muziekwinkel of met Tracklist de lijst met liedjes van het album opvragen. Ook kun je doorklikken naar de artiest op Spotify, als zijn werk daar tenminste beschikbaar is. Zo maakt SongBuddy een mooie brug tussen je offline mp3-collectie en de online muziekbibliotheek van Spotify.

 

© PXimport

Tip 01 SongBuddy geeft aanvullende informatie over de artiest waarnaar je luistert, zoals nieuwe albums, optredens en meer!

Tip 02: Weg met CCleaner?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

CCleaner is de ongekroonde koning van het opsporen en verwijderen van overbodige bestanden en resten. Toch is er een goede reden waarom we alternatief Clean Master bij je onder de aandacht brengen. Het programma heeft een andere kijk op 'overbodige ballast' dan CCleaner. Het spoort uiteraard de standaardrommel op van je webbrowsers en basisprogramma's, maar kijkt ook dieper in specifieke applicaties. Zo zagen we dat iTunes allerlei back-ups bewaarde van apps. We hebben nog nooit zo snel 9 GB (!) opgeruimd.

Clean Master is veilig te gebruiken, maar je moet wel goed opletten wat je laat opruimen. De standaardprocedure ruimt alleen echte rommel op. Voor het saneren van applicatiegegevens, zoals in ons geval die van iTunes, moet je nadrukkelijk toestemming geven. Verder is Clean Master fraai vormgegeven en heeft het programma goede animaties die de verschillende acties visualiseren. Na een grondige schoonmaak met Clean Master hebben we CCleaner gedraaid. Hierbij werd op ons testsysteem nog eens 400 MB vrijgemaakt. Dit lijkt weinig, maar voor een SSD met beperkte omvang helpen alle beetjes. Clean Master stoot CCleaner nog niet van de troon, maar is wel een zeer goede aanvulling.

 

© PXimport

Tip 02 Met één muisklik ontdoet Clean Master je computer van overbodige rommel.

Tip 03: Firewall-beveiliger

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Een firewall is onderdeel van je computerbeveiliging en werkt als een soort poortwachter bij de 'internetdeur'. Een firewall moet ervoor zorgen dat de verkeerde programma's niet zomaar verbinding maken met internet of dat derden vanaf internet ongeoorloofd contact maken met jouw computer. De ingebouwde firewall van Windows biedt goede basisbeveiliging. Wie uitgebreide beveiliging wenst, kan hiervoor ook een apart programma installeren. TinyWall is geen firewall-programma, maar een geavanceerde schil voor de standaard Windows-firewall. TinyWall integreert in je systeemvak, waarna je de firewall handiger kunt instellen en je verkeersstroom van en naar internet beter regelt. TinyWall heeft bijvoorbeeld een lijst met bekende malware en zal ervoor zorgen dat deze ongewenste software altijd wordt geblokkeerd. Ook kun je al het internetverkeer (tijdelijk) volledig blokkeren of juist doorlaten.

TinyWall is niet voor beginners, maar biedt gevorderde gebruikers goed gereedschap om de Windows-firewall nauwkeuriger in te stellen.

 

© PXimport

Tip 03 TinyWall versterkt de beveiliging van de standaard Windows-firewall.

Tip 04: Laptopdief

Geschikt voor: OS X, Linux, Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je laptop wordt gestolen, ben je het apparaat meestal echt kwijt. Met Prey sta je niet helemaal met je mond vol tanden en kun je in ieder geval actie ondernemen. Het programma installeert zich bijna onzichtbaar en meldt zich aan bij de server van Prey. Je krijgt via de website toegang tot een beheeromgeving waar je je laptop als gestolen kunt opgeven. Vervolgens zal de laptop, wanneer deze wordt verbonden met internet, zich melden en informatie naar je sturen. Dit varieert van geopende programma's, locatie, IP-gegevens en nabije wifi-hotspots tot beelden van de webcam. Ook is het mogelijk om op afstand een waarschuwing op het scherm van je gestolen laptop te tonen, maar hiermee alarmeer je mogelijk de nietsvermoedende dief. De melding is uiteraard wel weer handig als je uitgaat van een eerlijke vinder.

Met de rapportages die Prey blijft genereren en sturen, kun je naar de politie stappen. Prey is er ook voor mobiele iOS/Android-apparatuur. De gratis versie van Prey ondersteunt maximaal drie apparaten. Er zijn diverse betaalde opties met meer mogelijkheden dan de gratis versie. Het goedkoopste Prey-abonnement kost vijf euro per maand.

 

© PXimport

Tip 04 Prey vergroot de kans dat je een gestolen laptop terugvindt.

Tip 05: Details filmbestand

Geschikt voor: OS X, Windows Vista, 7, 8(.1)

De meeste mensen zal het weinig interesseren hoe een filmbestand technisch in elkaar steekt - zolang beeld en geluid maar correct worden afgespeeld. Afspeelproblemen komen gelukkig steeds minder vaak voor, zeker als je goede afspeelsoftware als VLC media player gebruikt. Als je wel in de technische details van een filmbestand wilt duiken, kan MovieScanner je hier alles over vertellen! Start het programma op en klik op Add movie om een filmbestand aan te wijzen. Met Add folder kun je direct een map aanwijzen, bijvoorbeeld de map met al je filmbestanden. MovieScanner onderzoekt je filmbestanden en geeft een overzicht. Hierin zie je de naam van elk bestand, de beeldschermverhouding, de resolutie, HD-instellingen, geluid en nog veel meer gegevens.

 

© PXimport

Tip 05 MovieScanner kent alle technische details van je filmbestanden.

Tip 06: Alternatieve DNS

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Laat je niet misleiden door het hoge tipniveau; dit is alleen te danken aan het woordje 'DNS'. Deze technische term zorgt ervoor dat je door het intypen van een webadres bij de juiste server uitkomt, waarna de website verschijnt. ChrisPC DNS Switch maakt het eenvoudig om je DNS-instellingen aan te passen. Dit is handig als de DNS van je internetaanbieder websites blokkeert. Afhankelijk van je internetaanbieder kan een DNS-server in de lijst ChrisPC DNS Switch ook snelheidswinst opleveren. Je kiest een alternatieve DNS-server met het dropdownmenu van DNS presets en bevestigt je keuze met de knop Change DNS.

ChrisPC DNS Switch heeft ook een paar 'gezinsvriendelijke' DNS-servers. In de lijst vind je bijvoorbeeld OpenDNS Family Shield en Norton ConnectSafe Family. Door deze in te stellen worden onder andere pornowebsites geblokkeerd.

ChrisPC DNS Switch is een gratis versie van een commerciële Pro-versie. De gratis versie werkt uitstekend, maar toont helaas wel regelmatig een reclameboodschap.

Voor de echte techneuten onder ons is ChrisPC DNS Switch een handig hulpmiddel om een goede alternatieve DNS-server te vinden. Vervolgens kun je het adres 'hard' invoeren in je router of modem om al het verkeer van je thuisnetwerk via de alternatieve DNS-server te laten lopen. Daarna kun je ChrisPC DNS Switch verwijderen en heb je geen last meer van de reclamemeldingen.

 

© PXimport

Tip 06 ChrisPC DNS Switch maakt het eenvoudig om DNS-instellingen snel aan te passen.

Tip 07: Muziekspeler

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Er zijn 101 programma's om muziek en andere media mee af te spelen. Bekend zijn uiteraard Spotify, iTunes en Windows Media Player. Voor veel mensen voldoen deze programma's. Toch brengen we MusicBee graag onder je aandacht. Het programma werkt veel sneller dan iTunes, vooral met grote muziekcollecties. MusicBee kan je muziek importeren uit iTunes of Windows Media Player. Uiteraard is het ook mogelijk om mappen te doorzoeken. MusicBee biedt handige functies om je muziekcollectie op orde te krijgen (taggen). Het is eenvoudig om de tags van liedjes bij te werken, zoals artiestnaam en albumtitel.

MusicBee kan je bestaande mp3-collectie ook uitbreiden. Er is een goede cd-ripper aanwezig om je glimmende schijfjes te digitaliseren.

Een leuk extraatje vind je bij Services. Hier kun je met Track search luisteren naar muziek op SoundCloud en nieuwe artiesten en liedjes ontdekken. Het is zelfs mogelijk om mp3's van SoundCloud te downloaden. Gebruik je rechtermuisknop op een liedje en kies (indien beschikbaar) Download. De track wordt binnengehaald en je vindt hem vervolgens in MusicBee achter de map Inbox terug.

 

© PXimport

Tip 07 MusicBee is een goed afspeelprogramma voor je mp3-collectie, met leuke en handige extra's.

Tip 08: Vernietigen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je een bestand in de prullenbak gooit en deze vervolgens leegt, is de schijfruimte die het bestand in beslag neemt weer beschikbaar voor nieuwe bestanden. Ook kom je het bestand niet meer tegen in de Windows Verkenner. Met speciaal gereedschap zijn verwijderde bestanden eenvoudig terug te halen. Dit is echter niet wenselijk voor bepaalde persoonlijke bestanden die je bewust van je harde schijf of usb-stick hebt verwijderd. Zer0 biedt een speciale bestandsshredder om dit soort bestanden onherstelbaar te vernietigen. Dit is tevens het gevaar van Zer0: alles wat je door de Zer0-shredder haalt, is nooit meer te herstellen.

Je kunt Zer0 op twee manieren gebruiken. De eerste methode: start Zer0 en sleep bestanden vanuit de Windows Verkenner naar het Zer0-venster. De bestanden worden in een lijst getoond. Je kunt bestanden ook via de rechtermuisknop in de lijst van Zer0 krijgen. Klik in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op een bestand (of selectie bestanden) en kies voor Delete with Zer0.

Controleer de lijst met bestanden die je gaat vernietigen en bevestig met de knop Delete om de shredder aan het werk te zetten.

 

© PXimport

Tip 08 Zer0 vernietigt bestanden onherstelbaar.

Tip 09: Foto's verkleinen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je snel veel foto's wilt verkleinen, heb je aan ABIP een handig programma! De mogelijkheden van Acute Batch Image Processor zijn beperkt, maar hierdoor is de software eenvoudig te gebruiken. ABIP heeft geen installatieprocedure. Je start het programma met abip.exe via de Windows Verkenner.

Geef bij Output aan welk type bestand je wilt bewaren, bijvoorbeeld jpg. Bij Save location stel je de map in waarin ABIP de verkleinde afbeeldingen moet opslaan, bij voorkeur een andere map dan die van de originele afbeeldingen. Optioneel kun je bij Modify / Resize een kleiner formaat instellen. Dit is handig wanneer je een groot aantal foto's wilt e-mailen of ze wilt uploaden naar een online fotoalbum. Voor beeldschermgebruik voldoet de instelling 1024x768 goed.

Sleep je foto's naar het ABIP-venster om ze te verwerken. Let op: oefen met dit soort fotogereedschap altijd met kopieën van je fotobestanden om fouten te voorkomen.

 

© PXimport

Tip 09 ABIP biedt een snelle manier om foto's te verkleinen.

Tip 10: Kopieermachine

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Het programmaatje iCopy maakt van elke scanner een kopieermachine. iCopy toont een grote knop die je zult herkennen van de kopieermachine in de supermarkt of je werk. Klik op de knop om je scanner en printer aan het werk te zetten. Klik op het icoontje links onder de scanknop als je diverse documenten wilt scannen. Uiteraard kun je allerlei instellingen aanpassen, maar de kracht schuilt vooral in de eenvoud.

Zelfs als je al een goede all-in-one-printer hebt, kun je profijt trekken uit iCopy. Je hoeft overigens niet alles wat je kopieert met iCopy af te drukken. De virtuele kopieermachine kan ook pdf's of jpg's bewaren. Klik bijvoorbeeld op het pdf-icoontje om je scans te bewaren als pdf-bestand. Klik nogmaals op dit icoontje om terug te schakelen naar je printer als uitvoerapparaat. iCopy kan overweg met usb- en netwerkscanners, bijvoorbeeld de scanner van een all-in-one.

 

© PXimport

Tip 10 iCopy maakt van elke scanner een kopieerapparaat.

Tip 11: Lettertypes

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows herbergt een schat aan lettertypes. Als je grafische software gebruikt als Photoshop, worden er nog meer lettertypes geïnstalleerd en is de keuze nog groter. Via websites als www.flexfonts.nl en www.fontex.org kun je de collectie zelf uitbreiden. Je reusachtige verzameling lettertypes leidt tot de vraag: welk lettertype kies je, bijvoorbeeld voor een geboortekaartje, flyer of uitnodiging? FontReport helpt je hierbij. Het programma toont voorbeelden van je lettertypes in een tekst naar keuze. Klik op Sample en tik een testtekst. Klik op File / Add fonts / Installed om geïnstalleerde lettertypes te laden. Blader met de muis of pijltjestoetsen door je collectie. Je voorbeeldtekst verschijnt boven in beeld. FontReport toont ook uitgebreide technische eigenschappen van het lettertype, maar dit is voor de meeste mensen niet interessant. De naam van het lettertype vind je bij Font name. FontReport ondersteunt OpenType en TrueType (TTF), de twee belangrijkste fonttypes.

 

© PXimport

Tip 11 FontReport toont een overzicht van al je lettertypes.

Tip 12: Website-speurhond

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Soms is het handig om in contact te komen met een websitebeheerder, bijvoorbeeld om misstanden te melden of bij andere problemen. Als een website geen contactinformatie weergeeft, houdt de zoektocht voor veel mensen al op en dat is jammer. Het is redelijk eenvoudig om met www.sidn.nl informatie van een nl-domeinnaam te achterhalen. Met www.whois.net speur je naar informatie achter buitenlandse domeinnamen, bijvoorbeeld .com. Het programma DomainHostingView bundelt dit soort 'adresboeken' en maakt het kinderlijk eenvoudig om alle beschikbare informatie achter een domeinnaam weer te geven. Tik de domeinnaam in zoals je wilt (met of zonder www of http://) en DomainHostingView begint de zoektocht. Het programma laat zien waar de domeinnaam is geregistreerd, wie de eigenaar is en diverse technische details.

 

© PXimport

Tip 12 DomainHostingView haalt alles boven water wat er valt te weten over een webadres.

Tip 13: Pdf-gereedschap

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Wie regelmatig pdf-bestanden maakt met bijvoorbeeld een virtuele printer (zie volgende tip), kent de beperkingen hiervan. Je kunt vanuit elk programma een afdruk maken, maar het is lastiger om pdf-bestanden achteraf samen te voegen. Dit is juist handig om bijvoorbeeld een rapport, werkstuk of scriptie als één pdf-bestand te publiceren wanneer de pdf's uit diverse programma's komen. Met Debenu PDF Tools Free kun je pdf-bestanden achteraf samenvoegen tot één bestand. Selecteer de pdf's in de Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op je selectie. Kies Debenu PDF Tools Free / Split and merge / Merge selected files. Het programma maakt een nieuw bestand aan genaamd MergeOutput.pdf, met hierin je samengevoegde documenten.

Debenu PDF Tools Free heeft veel meer functies. Zo kun je met Conversion een pdf-bestand omzetten naar een fotobestand, bijvoorbeeld jpg. Met Document properties kun je een pdf-bestand voorzien van meta-informatie. Dit zijn verborgen gegevens, zoals de naam van de auteur van het bestand.

 

© PXimport

Tip 13 Debenu PDF Tools Free maakt het eenvoudig om pdf-bestanden achteraf samen te voegen of om te zetten naar een fotobestand.

Tip 14: Pdf's maken

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Pdf-bestanden zijn handig omdat je ze kunt openen op elke computer en bijna elke tablet of smartphone. Met PDF24 PDF Creator wordt het eenvoudig om zelf pdf-bestanden te maken. PDF24 PDF Creator installeert een virtuele pdf-printer die je kunt gebruiken vanuit alle Windows-programma's, bijvoorbeeld Word, Photoshop of je webbrowser. Het enige wat je hoeft te doen is een afdruk maken naar de PDF24 PDF-printer. Het programma vraagt je wat je wilt doen. Je kunt het bestand bewaren met de knop Pdf opslaan. Met de knop Pdf verzenden wordt het pdf-bestand als bijlage aan een mailtje gehangen.

Naast het maken van pdf-bestanden kan PDF24 PDF Creator bestaande pdf's ook bewerken. De mogelijkheden op dit vlak zijn beperkt, maar het is bijvoorbeeld wel eenvoudig om de inhoud van een document te roteren.

 

© PXimport

Tip 14 Met PDF24 PDF Creator maak je zelf pdf-bestanden.

Tip 15: Kwetsbaarheden

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Elke computer die met het internet is verbonden, loopt het risico om te worden gehackt. Het is helemaal vervelend als je het zoveelste slachtoffer wordt van een kuil waarin al vele mensen zijn gevallen. We hebben het over bekende lekken in veelgebruikte programma's, bijvoorbeeld Java en bepaalde programma's van Adobe. Heimdal richt zijn pijlen precies op deze zwakke schakels. Deze freeware onderzoekt snel of je over de meest recente versie van potentieel kwetsbare programma's beschikt of mogelijk risico loopt door een verouderde versie. Heimdal toont bij Overzicht een graadmeter. Als je niet helemaal bij de tijd bent, geeft deze minder dan 100% aan. Kijk in het tabblad Software als je een te lage score hebt. Je ziet welke programma's moeten worden bijgewerkt. De programma's worden elk uur automatisch gecontroleerd en bijgewerkt. Dit kun je handmatig een zetje geven via Gevorderd / Scannen en Gevorderd / Update.

Naast de gratis versie is er een betaalde Pro-versie met meer functies. Hier is onder andere een extra beveiliging tegen malware aanwezig. De gratis versie voldoet uitstekend om verouderde software op te sporen en direct bij te werken naar de meest recente versie.

 

© PXimport

Tip 15 Heimdal spoort bekende kwetsbaarheden op en pakt problemen direct aan.

Alarm of loos alarm?

Sommige downloads bezorgen je beveiligingsprogramma een 'lichte beroerte'. Dit kan al beginnen bij het aanklikken van een downloadlink of iets later als je een programma probeert te installeren. Je webbrowser geeft een vage melding en blokkeert de installatieprocedure. Ook kan een virusscanner of firewall plotseling alarm slaan. Wat is hier aan de hand? Meestal is het vals alarm en dat geldt in ieder geval voor alle besproken programma's in deze rubriek. De 'allergische reactie' van de beveiligingssoftware is te vergelijken met een angstige portier van een nachtclub. Zodra een programma iets doet (of lijkt te doen) wat de 'portier' niet aanstaat, wordt er direct groot alarm geslagen.

Gebruik altijd je gezonde verstand voordat je schrikt van meldingen. Bij twijfel kun je het programma onderwerpen aan een second opinion bij www.metascan-online.com of www.virustotal.com.

 

© PXimport

Laat je niet uit het veld slaan door meldingen van je webbrowser of beveiligingssoftware; meestal is er niets aan de hand.

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar één of meer andere bij krijgt! Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten