De 25 beste usenettools

| 29 juni 2010, 09:57

How To
pagina 1 1. Waarschuwing, 2. Wat is usenet?, 3. Nieuwsserver, 4. GrabIt, 5. GrabIt configureren
pagina 2 6. Versleuteling, 7. NZBIndex, 8. Downloadproces starten, 9. FTD, 10. Community gebruiken
pagina 3 11. Rubrieken maken, 12. NZBuddy, 13. Installatie, 14. FTD Watchdog, 15. Lijst samenstellen
pagina 4 16. Topfilms, 17. Download Checker, 18. QuickPar, 19. IZArc, 20. AutoUnpack
pagina 5 21. Codecs, 22. DVD Flick, 23. ImgBurn, 24. Imagebestanden mounten, 25. Dvd9-formaat comprimeren

Het gebruik van nieuwsgroepen op usenet brengt veel voordelen met zich mee. Via usenet downloadt u razendsnel muziek en films, en nog volledig legaal ook! In dit artikel leggen we uit hoe usenet werkt, en we introduceren verschillende tools die handig zijn bij het gebruik van deze downloadmethode.

6. Versleuteling

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal staat al enige tijd onder druk, maar op dit moment is het nog niet verboden (uitgezonderd commerciële software en games). Desondanks is het verstandig om alvast maatregelen te nemen, zodat u geen sporen achterlaat. Veel aanbieders van nieuwsservers hebben de mogelijkheid om te downloaden met ssl-encryptie. Hierdoor kunnen anderen niet achterhalen welke data u middels usenet downloadt. U activeert deze functie gemakkelijk in GrabIt. Klik aan de linkerkant met de rechtermuisknop op Default server en kies Server properties. Zet een vinkje voor Encrypted server connection (SSL) en bevestig de melding met OK. Het poortnummer waarover het versleutelde verkeer verloopt, verandert automatisch in 563. Bij sommige aanbieders moet u ook een ander nieuwsserveradres opgeven dat geschikt is voor ssl. Houd er wel rekening mee dat de encryptie zorgt voor een zwaardere belasting voor uw systeem, omdat de computer alle data moet ontsleutelen. Naast dit alles loont het de moeite om bij Maximum allowed connections met de schuifknop het maximale aantal verbindingen aan te geven waarmee uw nieuwsserver overweg kan. Sluit af met OK.

Hebt u geen behoefte aan pottenkijkers? Schakel in dat geval ssl in.

7. NZBIndex

GrabIt is in de voorgaande tips op een goede manier geconfigureerd en voorbereid om downloads te verwerken. Nu kunt u op zoek gaan naar interessante nzb-bestanden van films en muziek. Een nzb-bestand beschikt over alle informatie die GrabIt nodig heeft om de juiste data te downloaden. Eigenlijk is het niets meer dan een indexbestand dat verschillende verwijzingen bevat. Het downloadprogramma gebruikt die om de juiste delen van bijvoorbeeld een film binnen te halen. U creëert nzb-bestanden met behulp van specifieke zoekmachines. Surf naar de Nederlandstalige website nzbindex. Geef bij Maximumleeftijd aan wat de retentie is van uw nieuwsserver. Zet Aantal per pagina op 250. Typ in het tekstvak de naam van bijvoorbeeld een artiest, film of muziekalbum waar u interesse in hebt en klik op de knop Zoeken. Bevestig de Disclaimer met I agree. Als zoekresultaat verschijnt nu een lijst met posts. Meestal kunt u uit de tekst bij elk resultaat opmaken wat het bestandsformaat van de film (of het album) is en hoe lang geleden hij is gepost. Vooral dat laatste is belangrijk, met betrekking tot de retentie van uw nieuwsserver. Daarnaast bekijkt u de bestandsgrootte en ziet u uit hoeveel archiefbestanden een post bestaat. Een film wordt namelijk in meerdere stukjes op een nieuwsserver geplaatst, waardoor de kans op verminkte bestanden kleiner is. De meeste posts bevatten ook par-bestanden, die het downloadprogramma zo nodig gebruikt om beschadigde data te herstellen. Hebt u iets leuks gevonden? Plaats een vinkje voor het betreffende zoekresultaat en klik op Maak NZB. Bewaar het bestand vervolgens op uw harde schijf.

Op de website www.nzbindex.nl maakt u gemakkelijk een nzb-bestand aan.

8. Downloadproces starten

Met een nzb-bestand is het gemakkelijk om GrabIt de opdracht te geven om te downloaden. U hoeft er namelijk alleen maar op te dubbelklikken. Mocht het bestand niet in het downloadprogramma openen, dan klikt u op de knop NZB Import en geeft u de goede locatie aan. U ziet onder het tabblad Batch dat alle par- en rar-bestanden één voor één worden gedownload. Na afloop controleert GrabIt of er beschadigingen zijn en het voert eventueel een reparatie uit, met behulp van de meegeleverde par-bestanden. Tot slot pakt het downloadprogramma alle rar-bestanden uit, zodat er een afspeelbaar mediaformaat ontstaat, bijvoorbeeld avi, mkv, mov, flac of mp3. U vindt de film of het muziekalbum in de map die u tijdens de configuratie van GrabIt hebt aangegeven.

Met een nzb-bestand is downloaden met GrabIt een eenvoudig karweitje.

9. FTD

Met NZBIndex vindt u weliswaar veel bruikbaar materiaal, maar er hangen nog veel onduidelijkheden aan. U weet immers niet van welke (retail)bron de post afkomstig is en welke kwaliteit hij heeft. Daarnaast wordt auteursrechtelijk beschermd materiaal vaak onder een vreemde naam gepost, om opsporingsinstanties het leven moeilijker te maken. Gelukkig houden gebruikers van usenet elkaar op de hoogte van het aanbod, in forums en communities. De meest uitgebreide ontmoetingsplaats voor usenetgebruikers in Nederland is FTD. Hier treft u veruit het meeste materiaal aan. Surf naar FTD en lees het volledige bericht over de recente (juridische) ontwikkelingen rond het programma. Klik vervolgens achtereenvolgens op de onderste blauwe link en op de downloadlink. Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand en kies Alles uitpakken. Bevestig nogmaals met Uitpakken en start de installatie via SetupFTD3.8.5.exe. Doorloop daarna de installatiewizard en open het programma. Navigeer naar Nieuw account en vul alle gegevens in. Klik tot slot linksboven op Updaten om het actuele aanbod van de nieuwsgroepen weer te geven.

Nadat u een account hebt gecreëerd, krijgt u toegang tot de uitgebreide database van FTD.

10. Community gebruiken

U zoekt in FTD gemakkelijk naar interessant materiaal. Aan de linkerkant staan diverse rubrieken en subcategorieën. Daarnaast gebruikt u de zoekfunctie als u iets specifieks wilt vinden. Hebt u iets gevonden? U dubbelklikt op een post om nadere informatie te bekijken. Belangrijk zijn het bestandsformaat, de bron en de ondertiteling. Verder kunt u uit de reacties van andere gebruikers opmaken of het om een betrouwbare post gaat. Als u besluit om te downloaden, selecteert u met de cursor het voorste gedeelte van de bestandsnaam (zie afbeelding). Klik vervolgens met de rechtermuisknop en kies Kopiëren. Surf naar nzbindex en plak de bestandsnaam in het tekstveld. Op die manier maakt u een nzb-bestand aan van bijvoorbeeld een film, die u vervolgens eenvoudig downloadt met GrabIt. Als een post van goede kwaliteit is, kunt u uw waardering vrijblijvend laten blijken door een berichtje te plaatsen in de community.

Kopieer het voorste gedeelte van een bestandsnaam naar een usenet-zoekmachine.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...