Gratis software: De 20 beste freeware-tips van juli

© PXimport

Gratis software: De 20 beste freeware-tips van juli

Geplaatst: 31 juli 2015 - 15:58

Aangepast: 14 december 2022 - 12:25

Redactie ID.nl

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij freeware wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment en nieuwe versies van 'evergreens'.

Tip 01: Video op je tv

Geschikt voor: Linux, OS X, Windows Vista, 7, 8(.1)

Plex Media Server biedt een zeer fraaie oplossing om je films, muziek, foto's en andere media te streamen naar je apparatuur. Aan de kant van de server zorgt Plex ervoor dat het beeld zo goed mogelijk wordt doorgestuurd, inclusief aanvullende gegevens over bijvoorbeeld de film en ondertitelingen. Plex Media Server is uit te breiden met add-ons. Het fijne van deze freeware is dat je je media op al je apparatuur kunt bekijken, bijvoorbeeld op je smart-tv, Google Chromecast, spelcomputer, smartphone en tablet. Er wordt een 'deck' aangemaakt met films die je aan het kijken bent. Je deck zie je op al je apparatuur, zodat je een film die je bent begonnen op je tv, kunt afkijken op je tablet in bed. Je hoeft niet na te denken over codecs en andere technische instellingen, Plex Media Server regelt dit allemaal voor je.

De software hoef je niet per se op je Windows-computer te installeren, het kan ook op alle populaire NAS-merken en andere hardware. Meer informatie hierover op de website van de makers.

 

© PXimport

Tip 01 Plex Media Server maakt je collectie films, foto's en muziek op een fraaie manier beschikbaar op je tv en andere apparaten.

Tip 02: Accuprestaties

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Laptopgebruikers kennen het probleem. Je wilt even snel zien hoe het met je accu is gesteld, maar moet zoeken in de overvloed aan iconen in je systeemvak. Battery Saver toont één lang accu-icoontje dat direct in het oog springt. Het icoontje laat zien hoe lang je nog kunt doorwerken. De indicatie is gebaseerd op gegevens uit het verleden. Hoe langer je Battery Saver gebruikt, des te nauwkeuriger wordt het hulpprogramma. Klik op het Battery Saver-icoontje voor meer informatie over 'slijtage' van je accu en technische gegevens. De betaalde versie van het programma heeft meer opties en heet BatteryBar Pro.

 

© PXimport

Tip 02 BatteryBar geeft inzicht in het gebruik, de capaciteit en kwaliteit van je laptopaccu.

Tip 03: Psd in verkenner

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

De Windows Verkenner toont van de meeste fotobestanden een miniatuurweergave. Dit is handig, omdat je je bestanden op deze manier kunt herkennen. Dit gaat sneller dan bestandsnamen lezen. Photoshop-bestanden worden niet getoond en dat is jammer als je je foto's bewerkt met dit populaire programma. Met Pictus image viewer krijg je dit wel voor elkaar. Deze freeware verzorgt miniatuurweergaven van bekende en minder bekende soorten fotobestanden, waaronder uiteraard psd. Maak tijdens de installatie de keuze van welke fotobestanden Pictus image viewer de miniatuurweergave moet tonen.

 

© PXimport

Tip 03 Pictus image viewer zorgt ervoor dat de miniatuurweergaven van psd-bestanden worden getoond in Windows Verkenner.

Algemene voorwaarden

Als je een programma installeert, krijg je een lange lijst met algemene voorwaarden voorgeschoteld. Die worden ook wel de EULA genoemd en dat is weer een afkorting voor 'end-user license agreement'. In de EULA zal de programmamaker zichzelf juridisch indekken. Tussen de vele regels tekst zijn soms dingen te lezen die minder fris zijn. Omdat bijna niemand de EULA volledig doorleest of begrijpt, biedt EULAlyzer een handig hulpmiddel. Kopieer en plak je EULA in het EULAlyzer-programma. EULAlyzer analyseert de inhoud en gaat op zoek naar passages die echt je aandacht vereisen.

Er is een betaalde pro-versie van EULAlyzer met meer mogelijkheden, maar de gratis versie doet uitstekend dienst om snel interessante onderdelen uit een EULA naar boven te halen.

 

© PXimport

EULAlyzer analyseert de algemene voorwaarden en brengt interessante passages onder je aandacht.

Tip 04: Taakbeheer+

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows Taakbeheer is een goede vriend van iedereen die iets meer van computers weet. Met de sneltoets Ctrl+Shift+Esc activeer je Windows Taakbeheer en krijg je een overzicht van alle processen en programma's die op dit moment actief zijn. Wat Windows Taakbeheer niet meldt, is een waardeoordeel over deze programmatuur die in de achtergrond draait. System Explorer geeft deze informatie wel. System Explorer vergelijkt jouw processen met de gegevens in een database. Zo kun je snel controleren of een proces nog in orde is. System Explorer geeft deze processen een groen vinkje. Ook laat System Explorer zien welke programma's verbinding maken met internet. Als je bijvoorbeeld het proces dropbox.exe bekijkt, dan zie je de serveradressen waarmee de clouddienst verbinding maakt.

 

© PXimport

Tip 04 System Explorer biedt alle opties we ook graag in standaard Windows Taakbeheer zouden zien.

Tip 05: Vernietigen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je een bestand verwijdert van je harde schijf, wordt de ruimte die het bestand in beslag neemt, gemarkeerd als 'beschikbaar'. Dit houdt niet in dat het bestand ook daadwerkelijk is verwijderd. Pas als de ruimte wordt overschreven, is het bestand niet meer te herstellen. Als je een bestand echt wilt vernietigen, heb je gereedschap nodig als Johosoft Free Eraser. Klik op File & folder deletion en wijs het bestand aan dat je wilt vernietigen. Je kunt diverse bestanden klaarzetten of zelfs een complete map kiezen. Bij Deletion method geef je aan hoe sterk je de shredder van Johosoft Free Eraser wilt afstellen. Bevestig met Start deletion om de bestanden te vernietigen.

Met Free space deletion kun je bestandsresten in lege schijfruimte laten verwijderen. Dit is handig om te gebruiken op bijvoorbeeld een usb-stick waarbij je niet wilt dat verwijderde bestanden nog zijn terug te halen.

Let op: de 'shredder' van Johosoft Free Eraser is onomkeerbaar. Gebruik Johosoft Free Eraser dus altijd met aandacht en voer alleen acties uit die je volledig begrijpt. Onkundig gebruik kan worden afgestraft met gegevensverlies. We kunnen Johosoft Free Eraser niet aanraden voor SSD-gebruikers.

Johosoft Free Eraser is gratis voor persoonlijk gebruikt, maar niet voor bedrijven. Het programma toont een pop-up om deze 'spelregel' onder je aandacht te brengen.

 

© PXimport

Tip 05 Johosoft Free Eraser verwijdert bestanden en kan lege schijfruimte saneren.

Tip 06: Video's omzetten

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je een film van je computer op je smartphone of tablet wilt afspelen, moet je het bestand meestal omzetten naar een formaat waarmee het apparaat overweg kan. Deze klus kun je eenvoudig laten uitvoeren door SuperSimple Video Converter. Klik op Open en voeg de filmbestanden toe die je wilt omzetten. De freeware maakt kopieën aan en zal je originele filmbestanden niet overschrijven.

Klik op Convert en geef aan naar welke indeling je wilt converteren. De meeste apparaten kunnen overweg met mp4-bestanden (MPEG-4). Klik op Customize voor geavanceerde aanpassingen. Je kunt de resolutie en andere kwaliteitsinstellingen aanpassen. Met Destination folder kies je de map waarin het programma de omgezette videobestanden moet bewaren.

 

© PXimport

Tip 06 SuperSimple Video Converter zet filmbestanden om naar een ander formaat.

Tip 07: Windows op usb

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Vrijwel elke Windows-versie is geïnstalleerd op een internet harde schijf of SSD. Met WinToUSB kun je Windows installeren op een usb-stick. Dit is uiteindelijk niet zo snel en soepel als een 'echte' Windows-installatie, maar het kan wel! De truc werkt ook met de 'technical preview'-versie van Windows 10. Je hebt het iso-bestand nodig van de Windows-versie die je wilt installeren, een grote usb-stick en uiteraard het programma WinToUSB. Na de installatie van WinToUSB word je doorgestuurd naar de website met een goede stap-voor-stap-handleiding om Windows op een stick te krijgen. WinToUSB is niet voor absolute beginners, maar de liefhebber kan er snel mee aan de slag.

 

© PXimport

Tip 07 Met WinToUSB installeer je Windows 7, 8.1. of 10 op een usb-stick.

Tip 08: Rommel opruimen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

BCUninstaller is een afkorting van Bulk Crap Uninstaller. Deze nietsverhullende programmanaam richt zich op het verwijderen van verscheidene programma's. Bij de standaardprocedure via het configuratiescherm kun je programma's niet gelijktijdig verwijderen. Bij BCUninstaller kan dit ook niet, maar de freeware laat je de programma's die je wilt de-installeren wel vooraf aanvinken. Klik vervolgens op Uninstall om de de-installatieprocedures achtereenvolgens te starten. De instelling Quietly uninstall belooft de procedures 'stilletjes' te doorlopen, maar dit werkt soms niet, waardoor je foutmeldingen krijgt. Ook zonder deze optie is BCUninstaller nog steeds handig om snel diverse programma's mee te verwijderen.

BCUninstaller heeft geen installatieprocedure en is handig om bij je te hebben op een usb-stick als je regelmatig computers van vrienden en kennissen opschoont.

 

© PXimport

Tip 08 BCUninstaller helpt je bij het snel de-installeren van diverse programma's.

Tip 09: Automatisch starten

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Voor sommige dingen die we achter de computer doen, gebruiken we een vaste set programma's. Voor het vervaardigen van kopij voor deze rubriek wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van Word, Photoshop, Greenshot (een 'screen capture'-programma), PureText (tekst plakken zonder opmaak) en een Dropbox-locatie. Dankzij Splat hoeven we deze set programma's niet meer handmatig te openen. Je kunt in Splat een profiel aanmaken en hieraan een sneltoets toekennen. In het profiel kun je diverse acties aanmaken, zoals het starten van een programma of openen van een map. Door een profiel te starten worden alle voorgedefinieerde acties automatisch achter elkaar uitgevoerd.

 

© PXimport

Tip 09 Splat maakt actieprofielen aan, zodat je in één keer diverse programma's en/of locaties kunt openen.

Tip 10: Flac naar mp3

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Mp3 is het bekendste muziekformaat. Alle afspeelsoftware en apparatuur kan ermee overweg. Bij echte muziekliefhebbers is het flac-formaat populair vanwege de geluidskwaliteit. Helaas kun je dit formaat niet overal afspelen. Als je flac-muziek wilt meenemen op je smartphone of mp3-speler, moet je de bestanden eerst omzetten. FlacSquisher is een goed programma om dit voor elkaar te krijgen. Kies bij FLAC Directory de map met de flac-bestanden die je wilt omzetten.

Stel bij Output directory een map in waarin je de mp3's wilt bewaren. Bij Encoder options kies je voor Lame. Dit is de onderliggende motor die de daadwerkelijke conversie regelt. Experts kunnen bij Commandline extra opties toevoegen om Lame nog beter in te stellen. Standaard krijg je misschien iets te grote mp3-bestanden, omdat FlacSquisher zo min mogelijk aan de kwaliteit knabbelt. Bevestig met Encode om je flac-bestanden om te zetten naar hoogwaardige mp3's. Je originele flac-bestanden blijven behouden, FlacSquisher maakt kopieën.

 

© PXimport

Tip 10 FlacSquisher zet flac-bestanden om naar een muziekformaat dat jouw smartphone kan afspelen: mp3.

Tip 11: Foto's verkleinen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Foto's van je digitale camera, smartphone en tablet worden steeds beter en scherper. Een nadeel van de kwaliteitstoename is dat de bestandsomvang ook aanzienlijk toeneemt. Hierdoor kun je afbeeldingen minder goed versturen via mail. Ook kan het lang duren voordat je foto's hebt toegevoegd aan een Marktplaats-advertentie. IceCream Image Resizer is een handig programmaatje om je foto's snel kleiner te maken. Technische kennis is niet vereist. Kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal. Klik op het plusteken en wijs een of meer afbeeldingen aan die je kleiner wilt maken.

IceCream Image Resizer heeft verschillende profielen waaruit je kunt kiezen, bijvoorbeeld Email of Desktop. Hiermee wordt direct het juiste formaat ingesteld. Als je de optie Submap actief laat, hoef je je geen zorgen te maken dat de originele foto's worden overschreven. IceCream Image Resizer maakt een nieuwe map aan met hierin de verkleinde foto's. Klik op Grootte aanpassen om de foto's te verkleinen.

 

© PXimport

Tip 11 IceCream Image Resizer verkleint het formaat van foto's, maar overschrijft de originele afbeeldingen niet.

Tip 12: Opslaginfo

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

SSD-Z haalt alles boven water wat er te weten valt over je SSD. Je ziet welk merk/type SSD er verscholen zit in je laptop of pc, de standaarden waaraan het opslagmedium voldoet en statistische informatie. SSD-Z toont bijvoorbeeld het aantal 'vlieguren' van het opslagmedium. Je vindt deze en andere informatie in het tabblad S.M.A.R.T. In het tabblad Benchmark kun je een beperkt aantal snelheidstests uitvoeren. SSD-Z werkt ook op andere 'niet-fysieke' opslagmedia, zoals SD-kaartjes en usb-geheugensticks.

 

© PXimport

Tip 12 SSD-Z geeft je uitgebreide informatie over je SSD-opslag.

Tip 13: Meer privacy graag!

Geschikt voor: Firefox, Chrome, iOS en Android

Voor wie meer controle wil over privacy van de browser, zoekmachines en sociale media, begint een lange zoektocht naar de juiste instellingen. Dankzij AVG Privacy Fix wordt het gelukkig iets eenvoudiger. Het programma is een uitbreiding voor de browsers Firefox en Chrome en werkt ook op iOS en Android. Internet Explorer wordt niet ondersteund. AVG Privacy Fix toont het gebruik van sociale widgets en browserinstellingen met betrekking tot je persoonlijke identificatie. Verder kun je bij sociale media als Twitter en Facebook kijken welke instellingen belangrijk zijn. Met één klik beland je bij de juiste instelling van de betreffende dienst. Controleer bijvoorbeeld of je vrienden reclames te zien kunnen krijgen waarin jij een product of dienst aanbeveelt. De browseruitbreiding blokkeert standaard allerlei trackingsystemen van advertentienetwerken. Door op de browseruitbreiding te klikken zie je welke trackers er actief zijn op een website.

 

© PXimport

Tip 13 AVG Privacy Fix controleert de instellingen van je browser en sociale media en leidt je direct naar de opties die je wilt aanpassen.

Tip 14: Prikbordhulp

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Standaard kun je maar één dingetje op het Windows-prikbord zetten via Ctrl+C (Kopiëren). Je kunt een afbeelding, bestand of een stukje tekst vervolgens met Ctrl+P (Plakken) op een andere plek krijgen. Zodra je Ctrl+C opnieuw gebruikt, is het voorgaande verdwenen. Save.me lost dit voor je op door automatisch een archief bij te houden van alles wat je via Ctrl+C op je prikbord zet. Open Save.me via je systeemvak als je iets wilt opzoeken in je prikbordarchief. Dubbelklik op een onderdeel om het opnieuw op je prikbord te zetten.

Save.me is handig als je ervoor zorgt dat het altijd actief is. Dan kun je het ook daadwerkelijk gebruiken als je de functie van het programma nodig hebt. Klik linksboven in beeld op de ronde knop en plaats een vinkje bij Application / I want the application to start with Windows.

 

© PXimport

Tip 14 Save.me onthoudt alles automatisch wat je op je Windows-prikbord zet.

Tip 15: Kodi voor je pc

Geschikt voor: OS X, Raspberry Pi, Linux, Windows Vista, 7, 8(.1)

We kunnen er misschien wel een tijdschrift mee vullen: Kodi. Dit ultieme media center is zeer populair voor de minicomputer Raspberry Pi. Met Kodi en een Raspberry Pi bouw je voor een paar tientjes niet alleen een zeer goedkoop media center, maar ook een van de beste. Waarom vind je Kodi in de freeware-rubriek? Omdat het eindelijk ook beschikbaar is als zelfstandig programma voor je Windows-pc. Kodi is ideaal om van je collectie films, muziek en foto's te genieten. Handige plug-ins zoeken bij je films aanvullende gegevens (bijvoorbeeld via IMDB) en laden de Nederlandstalige ondertiteling. Ook zijn er plug-ins voor Airplay, Plex en vele andere toepassingen. Sommige plug-ins doen dingen die niet meer legaal zijn in Nederland, zoals films downloaden.

 

© PXimport

Tip 15 Kodi is populaire media center-software voor onder andere Raspberry Pi en werkt nu ook onder Windows.

Tip 16: Sneller opstarten

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

We behandelen regelmatig handige programma's uit de koker van Nirsoft. De pareltjes van deze softwaremaker kunnen meestal maar één ding en zijn daarom bijzonder handig.

WhatInStartup bekommert zich om je opstartproces. Deze freeware toont alle programma's die automatisch starten met Windows. Klik op een onderdeel en gebruik de rode knop in het menu om het uit te schakelen. Met de groene knop neem je het programma opnieuw op in je opstartproces. Via het menu achter de rechtermuisknop kun je onderdelen volledig verwijderen uit het startproces. Dit is niet aan te raden, omdat je het niet ongedaan kunt maken. Om erachter te komen waarvoor een onderdeel dient, kun je Google search gebruiken in het rechtermuisknopmenu. Schakel nooit onderdelen uit waarvan je niet weet waarvoor ze dienen.

 

© PXimport

Tip 16 WhatInStartup helpt bij het veilig optimaliseren van je opstartproces.

Tip 17: Opvolger TrueCrypt

Geschikt voor: OS X, Linux, Windows Vista, 7, 8(.1)

VeraCrypt lijkt verder te gaan waar het populaire encryptieprogramma TrueCrypt vorig jaar is gestopt. Het programma kan gegevens op verschillende manieren beveiligen met encryptie. Je kunt een beveiligde 'file container' aanmaken. Dit is een bestand waarin een beveiligde virtuele schijf wordt verscholen. Eenmaal gekoppeld wordt de inhoud van je file container zichtbaar als schijfletter op de Windows Verkenner. Door de file container te sluiten wordt de inhoud automatisch onleesbaar gemaakt met encryptie. Zonder het juiste wachtwoord zijn de gegevens die je met VeraCrypt beveiligt voor altijd onleesbaar. Er zijn geen meldingen dat VeraCrypt of TrueCrypt ooit werd gekraakt.

VeraCrypt kan ook een gedeelte van je harde schijf (partities) beveiligen. Dit gedeelte kun je beter niet gebruiken, behalve wanneer je een expert bent en weet wat je doet.

Via het menu Tools / Traveler disk setup maak je van een standaard usb-stick een extreem veilige usb-stick.

Het inrichten van beveiliging met VeraCrypt is minder geschikt voor beginners. Op YouTube zijn veel instructiefilmpjes te vinden die de basiswerking van VeraCrypt uitleggen.

 

© PXimport

Tip 17 VeraCrypt lijkt op TrueCrypt en kan bestanden onleesbaar bewaren. Geen wachtwoord? Geen toegang!

Tip 18: Schijfsnelheid

Geschikt voor: OS X, Windows Vista, 7, 8(.1)

Benieuwd naar de prestaties van een opslagmedium? Doe een eenvoudige snelheidstest met Parkdale. Het programma kan onder andere lees- en schrijfsnelheden meten van SSD, (externe) harde schijf en NAS. Voor dit laatste is schijfletterkoppeling nodig in de Windows Verkenner. De snelheid tussen je computer en de NAS zal veel lager zijn dan lokale opslagmedia in je computer of aangesloten via usb. Dankzij de snelheidstest naar je NAS kun je bekijken wat de verschillen zijn als je je computer bedraad of draadloos verbinding laat maken met je thuisnetwerk.

 

© PXimport

Tip 18 Parkdale meet de lees- en schrijfsnelheid van je opslagmedia.

Tip 19: IE in Chrome

Geschikt voor: Google Chrome, Internet Explorer

De meeste websites zien er uitstekend uit in Chrome. Toch kan het voorkomen dat bepaalde websites, bijvoorbeeld omdat er gebruik wordt gemaakt van speciale verificatie, niet correct functioneren in de browser van Google. Meestal werkt het wel in Internet Explorer. Om te voorkomen dat je voor die ene speciale website, bijvoorbeeld van je bank, handmatig Internet Explorer moet opstarten, kun je IE Tab gebruiken. Deze uitbreiding voor Chrome zorgt ervoor dat bepaalde websites openen in Internet Explorer. Je kunt bij de instellingen van IE Tab zelf bepalen welke websites dit moeten zijn.

 

© PXimport

Tip 19 IE Tab opent sommige weblinks vanuit Google Chrome automatisch in Internet Explorer.

Tip 20: Schijflettermap

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Je bestanden en mappen op een usb-stick zijn eenvoudig te vinden, doordat de stick een eigen schijfletter heeft in de Windows Verkenner. Dankzij Visual Subst voeg je een schijfletter toe aan mappen op je harde schijf. Zo kun je je downloadmap koppelen aan de schijfletter Y en je map met mp3's aan de schijfletter M.

Start Visual Subst en selecteer een schijfletter in het dropdownmenu. Klik op het vergrootglas en wijs een map aan die je aan deze schijfletter wilt koppelen. Klik op het plusteken om de koppeling aan te maken. Controleer het eindresultaat in de Windows Verkenner. Plaats een vinkje bij Apply virtual drives on Windows startup om je koppeling(en) automatisch te maken zodra Windows opstart.

 

© PXimport

Tip 20 Visual Subst koppelt een map die je vaak gebruikt aan een schijfletter.

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar een of meer andere bij krijgt. Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk.

Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

 

© PXimport

Wees altijd alert als je een programma installeert: voor je het weet, installeer je overbodige extra's of worden er instellingen aangepast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000