De gevaren van bestanden opslaan op je bureaublad

© PXimport

De gevaren van bestanden opslaan op je bureaublad

Geplaatst: 7 mei 2014 - 04:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Redactie ID.nl

Zolang als ik me kan herinneren heeft geen enkele versie van Windows ooit standaard bestanden als documenten en spreadsheets op het bureaublad opgeslagen. En sinds XP is het ook niet bepaald een veilige plek om ze op te slaan. Toch kunnen sommige mensen de verleiding niet weerstaan.

Er zijn goede redenen om bestanden niet op het bureaublad op te slaan. Om te beginnen is het lastig te ordenen. Hoewel je bestanden op het bureaublad op naam en datum kunt sorteren, kun je ze niet op een tweede criterium groeperen. En het kan overweldigend druk worden, iets wat niet het geval is met een groepeerbare, doorzoekbare map.

En er staan bijna altijd applicatievensters voor, waardoor een deel van je bestanden niet te zien zijn. Je kunt natuurlijk altijd die vensters verbergen of minimaliseren, maar daardoor krijg je wel een extra laag met gedoe.

Niet goed beveiligd

Het belangrijkste is, dat bestanden op het bureaublad niet zo goed beschermd zijn als bestanden in libraries zoals My Documents en My Pictures. Als je bijvoorbeeld System Restore gebruikt om Windows te herstellen naar de staat van afgelopen woensdag, dan zal deze functie alle bestanden die na deze datum aan het bureaublad zijn toegevoegd verwijderen. De bestanden in My Documents zullen echter onaangeroerd blijven.

Bovendien back-uppen veel back-up programma's niet standaard het bureaublad. Je kunt dat natuurlijk ergens in de instellingen van je back-up programma veranderen.

Als je toch naar het bureaublad wilt back-uppen zul je Windows een beetje aan moeten passen om het veiliger te maken - en handiger.

Ten eerste zul je het bureaublad aan de Documents library moeten toevoegen. Dit beschermt het bureaublad tegen veranderingen door System Restore en mogelijk wordt het bureaublad ook aan back-ups toegevoegd. Zo stel je het in:

In het Library gedeelte van Windows Explorer (File Explorer in Windows 8), klik met de rechtermuisknop op Documents en selecteer Properties.

 

© PXimport

Klik in het dialogvenster op de optie Include a folder en selecteer het bureaublad. Je kunt het bijna bovenaan in het Navigation paneel vinden, onder Favorites.

 

© PXimport

Als je wilt dat programma's standaard naar het bureaublad opslaan, selecteer Desktop in de Library locations lijst en klik op Set save location. Op die manier zal het bureaublad de eerste plek zijn waar een programma je document, spreadsheet, of alles wat geen foto, video, of muziekbestand is probeert op te slaan.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten