Doro PDF Writer - Simpel pdf'jes maken

© PXimport

Doro PDF Writer - Simpel pdf'jes maken

Geplaatst: 15 april 2015 - 04:29

Aangepast: 14 december 2022 - 15:39

Ignace de Groot

Werk je uitsluitend met een recente kantoorsuite als die van LibreOffice of van Microsoft, dan kun je documenten probleemloos ook in pdf-formaat opslaan. Maar er zijn heel wat applicaties die niet in zo'n handige exportfunctie hebben. Doro PDF Writer biedt je dan een uitweg.

De installatie van Doro heb je met enkele muisklikken voor elkaar en je wordt niet lastiggevallen door allerlei extra aanbiedingen. Zo heb ik het graag! Na de installatie is er in eerste instantie niets van Doro PDF Writer te merken. Dat komt omdat het programma zich als een virtuele printer heeft geïnstalleerd. Wat dat precies betekent, merk je vanzelf als je een willekeurige Windows-applicatie opstart (Kladblok of je browser bijvoorbeeld) en Afdrukken kiest. Naast je fysieke printer(s) tref je hier nu ook Doro PDF Writer aan.

Virtuele printer

Druk je naar de virtuele printer af, dan duikt meteen het dialoogvenster van Doro PDF Writer op, met een paar tabbladen. Op het tabblad Algemeen kun je titel, onderwerp, sleutelwoorden, auteur en producent kwijt. Allemaal metadata die aan je pdf-document worden gekoppeld.

 

© PXimport

Encryptie en restricties zijn ook nog mogelijk.

Op het tabblad Encryptie is het mogelijk je document met 128bit-encryptie te versleutelen, in combinatie met een wachtwoord. Je kunt hier tevens een paar beperkingen instellen zodat alleen gebruikers met kennis van het wachtwoord voor volledige toegang, je document kunnen afdrukken of er fragmenten uit kunnen kopiëren. Allemaal netjes overzichtelijk dus. Zodra je dan een geschikte naam en locatie voor je pdf-bestand hebt ingegeven, zorgt de knop Aanmaken ervoor dat je pdf wordt gecreëerd. Als je dat zo instelt, opent dat document zich meteen in je standaard pdf-viewer. Het zou nog handiger zijn als Doro PDF Writer meteen een voorafbeelding van het document zou tonen.

 

© PXimport

De meer geavanceerde opties zitten wat verstopt.

Extra opties

Er zijn nog meer opties beschikbaar. Immers, via de knop Voorkeursinstellingen in het venster Afdrukken kun je, net als bij fysieke printers, allerlei andere zaken instellen. Bijvoorbeeld de afdrukstand en paginavolgorde, zwart-wit of kleur, de afdrukkwaliteit, het papierformaat en de schaal.

Conclusie

Het handelsmerk van Doro PDF Writer is eenvoud: een paar muisklikken voor de installatie en een paar muisklikken om van zowat elk document een pdf-bestand te maken. De tool mag dan enkele geavanceerde opties van een (dure) krachtpatser als Adobe Acrobat ontberen (zoals watermerken), voor dagelijks gebruik hebben wij alvast voldoende aan de voorziene instellingen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Encryptie & restricties

Minpunten

Functionaliteit

Conclusie

Doro PDF Writer --------------- **Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** alle Windows-versies **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten