Downloaden met SABnzbd+

| 17 januari 2011, 16:37

pagina 1 Waarschuwing, 1. Nieuwsgroepen, 2. Nieuwsserver, Specificaties, 3. SABnzbd+ installeren, 4. Wizard
pagina 2 5. Mappen aanpassen, 6. Downloads zoeken, 7. Downloadproces starten, 8. FTD
pagina 3 9. Koala FTD Search, 10. Taakplanner, 11. E-mailnotificaties, 12. Thuisnetwerk
pagina 4 13. Toegang via internet, Poort wijzigen, 14. Rss-feeds, 15. CouchPotato, 16. NzbStatus

Voor muziek- en filmliefhebbers vormen nieuwsgroepen een waar paradijs. Het aanbod is gigantisch en muziekbestanden en films staan razendsnel op uw harde schijf. Met het programma SABnzbd+ wordt het downloaden een heel eenvoudige klus, zodat u moeiteloos complete dvd's, cd's en HD-materiaal binnenhaalt.

5. Mappen aanpassen

Om ervoor te zorgen dat de downloads in de juiste map terechtkomen, moet u enkele instellingen wijzigen. Navigeer in SABnzdb+ naar Instellen, Mappen. Bepaal waar u de tijdelijke en definitieve downloads wilt bewaren, bijvoorbeeld D:\Downloads/incompleet en D:\Downloads/compleet. Geef verder aan welke map u wilt 'bewaken', wat op een later moment belangrijk is als u downloads eenvoudig wilt starten. Vindt u het prettig om opslagruimte vrij te houden? Vul achter Minimale vrije ruimte voor tijdelijke download map een waarde in, bijvoorbeeld 5 GB of 100 MB. Bevestig de wijzigingen middels een klik op Opslaan.

Geef aan op welke locatie u de gedownloade bestanden wilt bewaren.

6. Downloads zoeken

Voordat u daadwerkelijk kunt beginnen met downloaden, hebt u eerst een nzb-bestand nodig. In zo'n bestand bevinden zich alle verwijzingen naar de te downloaden gegevens, zodat SABnzbd+ precies weet welke data het uit de nieuwsgroepen moet binnenhalen. YabSearch is een handig hulpmiddel waarmee u aan de hand van trefwoorden nzb-bestanden kunt creëren. Bezoek de website YabSearch en geef aan hoeveel resultaten u op de pagina wilt zien. Maak eventueel gebruik van verschillende sorteermogelijkheden, zoals op leeftijd en op formaat. Als u kleine bestanden weg wilt laten, vult u achter Minimale grootte een waarde in, bijvoorbeeld 100 MB. Typ in het lege tekstveld de naam van een film of artiest en klik op Zoek!. Bij elk resultaat krijgt u interessante informatie te zien. Allereerst ziet u het bestandsformaat en de 'compleetheid' van de post. Daarnaast staat de uploaddatum van de film of het audioalbum vermeld, dit is handig om te weten met het oog op de retentie van uw nieuwsserver. Met behulp van deze gegevens gaat u eenvoudig na of het mogelijk is om de betreffende data te downloaden. Ten slotte wordt het bestandsformaat vaak in de naam van de post vermeld. Hebt u een mooie download gevonden? Selecteer het betreffende item en klik op de knop NZB, zodat het bijbehorende nzb-bestand wordt gedownload. Bewaar dit bestand ergens op uw harde schijf.

YabSearch is een prettig hulpmiddel om leuke downloadbestanden te ontdekken.

7. Downloadproces starten

In tip 5 hebt u een map geselecteerd die continu wordt 'bewaakt'. Als u het nzb-bestand op deze locatie hebt opgeslagen, hoeft u verder niets meer te doen. SABnzbd+ start het downloadproces dan namelijk automatisch, en na afloop ervan wordt het betreffende nzb-bestand vanzelf verwijderd. Het is ook mogelijk om een nzb-bestand handmatig toe te voegen. Klik hiervoor bovenaan op NZB toevoegen, selecteer via Bladeren het juiste bestand en klik op Toevoegen. Als het downloaden bezig is, klikt u linksboven op Opdrachten om de voortgang te controleren. Bovenaan de pagina ziet u het percentage dat inmiddels is gedownload en hoe lang het nog duurt voordat de taak is voltooid. De webpagina wordt met een interval ververst, zodat deze informatie up-to-date blijft. Onderaan ziet u een grafiek waarin de downloadsnelheid wordt getoond. In het uitrolmenu eronder kunt u aangeven hoe vaak u de webpagina wilt laten verversen, waarbij de intervalperiode minimaal twee seconden en maximaal vijf minuten mag zijn. U kunt het downloadproces pauzeren wanneer u maar wilt, mocht dat handig zijn. Overigens hoeft u niet per se de browserweergave open te laten staan. Als u het venster sluit, blijft de software gewoon actief op de achtergrond. Soms is het nodig om het gedownloade materiaal te repareren. Dat is mogelijk, mits er hersteldata bij de post is meegeleverd. Een film of muziekalbum is bijna altijd opgesplitst in meerdere archiefbestanden, zodat de kans op fouten beperkt blijft. SABnzbd+ pakt de archiefbestanden op eigen initiatief uit naar een afspeelbaar mediaformaat. Het repareren en uitpakken van omvangrijke bestanden neemt enige tijd in beslag. Hierna vindt u het mediabestand terug in de downloadmap.

Doordat de webpagina wordt ververst, houdt u steeds de actuele status in de gaten.

8. FTD

Met behulp van een nieuwsgroepenforum blijft u eenvoudig op de hoogte van het meest actuele aanbod. Alle media zijn daarbij keurig verdeeld over verschillende rubrieken, zodat u gemakkelijk interessante posts terugvindt. Bovendien kunt u altijd gebruikmaken van een zoekfunctie. Handig is dat u op een forum meteen belangrijke informatie over een download kunt lezen. Zo ziet u bij een film of er Nederlandstalige ondertiteling beschikbaar is en welke geluidssporen er aanwezig zijn. Daarnaast staat bij een download meestal vermeld van welke bron het materiaal afkomstig is, waardoor u een inschatting kunt maken over de kwaliteit. Een goed voorbeeld van een community met een goed forum is FTD. Om hier gebruik van te maken moet u eerst een installatiebestand binnenhalen en een account aanmaken. Surf naar de website FTD en klik op Downloads. Klik vervolgens op de getoonde hyperlink en lees vrijblijvend het bericht over juridische ontwikkelingen. Kies onderaan voor de downloadlink en bewaar het binnengehaalde zip-bestand op uw harde schijf. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Alles uitpakken. Start vervolgens het exe-bestand en doorloop alle stappen van de installatiewizard. Als u FTD opent, klikt u eerst op Nieuw account. Bedenk een gebruikersnaam en wachtwoord en geef een geldig e-mailadres op. Voltooi de installatie door op de knop Aanmaken te klikken.

Voordat u het nieuwsgroepenforum van FTD kunt gebruiken, moet u eerst een account aanmaken.

Zodra u FTD opstart, klikt u rechtsboven op Updaten. Het programma haalt alle nieuwe gegevens binnen. Telkens als u FTD gebruikt, moet u dit opnieuw doen om op de hoogte te blijven van recente posts. U gebruikt de (sub)rubrieken aan de linkerkant om door het aanbod te bladeren. Laat de rubrieken Spelletjes en Applicaties links liggen, want daar staat vooral illegaal materiaal in. Wanneer u een leuke film of een muziekalbum hebt gevonden, dubbelklikt u erop. U vindt vervolgens specifieke informatie, zoals het formaat, de bron en de ondertitels en u kunt controleren uit hoeveel bestanden de post bestaat. Als u kwaliteit van belang vindt, moet u er ook op letten of of er een 'retailbron' wordt gebruikt. Aan de reacties ziet u overigens snel genoeg of de kwaliteit aanvaardbaar is. U kunt zelf ook een reactie achterlaten en uw waardering voor de poster laten blijken door zogeheten 'kudos' weg te geven. Kudos vormen een waarderingssysteem waar in deze communities veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Belangrijk is ten slotte de bestandsnaam. Die hebt u nodig om de post te downloaden. Selecteer het eerste gedeelte van de bestandsnaam (alle tekens tot aan de punt). Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies Kopiëren. Bezoek nu de website YabSearch en plak de bestandsnaam in het lege tekstveld. Klik daarna op Zoek! en zet een vinkje voor het juiste onderdeel. Bewaar het nzb-bestand op uw harde schijf en gebruik SABnzbd+ om de data te downloaden.

Gebruik een community als FTD om in het beschikbare aanbod van nieuwsgroepen rond te snuffelen.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...