Downloaden met Vuze

| 26 november 2010, 10:16

How To
pagina 1 1. Bittorrent, 2. Wetgeving, 3. Vuze installeren, 4. Downloadmappen selecteren, 5. Poort openzetten
pagina 2 6. Versleuteling instellen, 7. Downloads zoeken, 8. Downloaden, 9. Torrent-bestanden, 10. Bestanden klaarmaken
pagina 3 11. Codecs, 12. Vergelijkbare content, 13. Persoonlijke rss-feed, 14. Vuze Remote, 15. Op afstand downloaden, 16. Apparaten synchroniseren

Met behulp van het programma Vuze downloadt u moeiteloos bestanden vanaf het Bittorrent-netwerk. U beschikt daardoor snel over de nieuwste muziek en films. Daarnaast beschikt Vuze over enkele geavanceerde mogelijkheden die het u nog makkelijker maken.

6. Versleuteling instellen

Voordat u begint met downloaden, is het verstandig om een versleuteling in te schakelen. Hierdoor is het lastig voor internetproviders om de data te identificeren en is de kans kleiner dat het Bittorrent-verkeer wordt afgeknepen. Open via Gereedschappen het menu Configuratie. Standaard staat de modus ingesteld op Beginner, maar verander dat in Gevorderd zodat de versleutelingsopties niet meer verborgen zijn. Ga naar Verbindingen en Transport Encryption. Zet een vinkje voor Benodigd encryptie transport en selecteer in het uitrolmenu RC4. Indien gewenst staat u een uitgaande onversleutelde verbinding toe als een encryptie niet tot stand komt. Hierdoor is communicatie met oudere Bittorrent-clients mogelijk. Verder kunt u in dit menu inkomende onversleutelde verbindingen accepteren, maar dat is niet verstandig om te doen. Sla de wijzigingen op via Toepassen en Sluiten.

Het is raadzaam om uw verbinding te versleutelen met een RC4-encryptie.

7. Downloads zoeken

U hebt allereerst een torrent-bestand nodig van een film of muziekalbum. Vuze beschikt over een geïntegreerde zoekfunctie waarmee u meerdere torrent-websites afstruint, waaronder BTjunkie, Extratorrent en IsoHunt. Typ linksboven in het zoekvak een trefwoord en druk op Enter. Voer bijvoorbeeld de naam van een artiest of film in. Vervolgens verschijnt er een lijst met zoekresultaten. Rechtsboven bij Advanced Search filters specificeert u een zoekopdracht door meerdere trefwoorden te typen. De zoekresultaten worden direct aangepast. Daarnaast geeft u via de schuifbalk aan wat de minimale of maximale bestandsgrootte mag zijn. Verder verhoogt u optioneel het aantal zoekresultaten per pagina en selecteert u in welke categorie u wilt zoeken, zoals muziek, afbeeldingen of video's. Via de link Add/Edit schakelt u nog meer torrent-web­sites in door vinkjes in de betreffende selectiehokjes te plaatsen. Bij elk zoek­resultaat staan er verschillende gegevens vermeld. Zo ziet u de bestandsgrootte en hoe oud de tracker is. Belangrijk is om het aantal seeds en peers in de gaten te houden. Hoe hoger dit aantal is, hoe sneller u kunt down­loaden. Als u op de titel van een bestand klikt, wordt u binnen de interface van Vuze naar de betreffende torrent-website geleid. U vindt hier meer informatie over de torrent, bijvoorbeeld uit welke audiotracks een muziekalbum bestaat.

Gebruik de geïntegreerde zoekmachine van Vuze om aantrekkelijke downloads te ontdekken.

8. Downloaden

Hebt u een interessante film of muziekalbum gevonden? Klik dan op de groene knop Download Now. Er verschijnt een waarschuwing dat Vuze niet verantwoordelijk is voor de content die u met dit programma binnenhaalt. Klik op Continue Downloading als u het proces wilt starten. Via Library in het linkerdeelvenster houdt u de voortgang in de gaten. U ziet onder Speed welke downloadsnelheid er wordt gehaald. Door middel van de bedieningsknoppen in de werkbalk onderbreekt u het downloadproces. Handig wanneer u bijvoorbeeld tijdelijk bandbreedte wilt besparen. Het kan even duren voordat de torrent op gang is gekomen en de downloadsnelheid naar tevredenheid is. Zodra het proces is voltooid, wordt het bestand verplaatst naar het menuonderdeel Unwatched. Klik op Launch om de map met de bestanden in de Windows Verkenner te openen. U speelt de media nu zonder problemen af in het programma of een andere mediaspeler. Vuze ondersteunt onder andere de mediaformaten avi, mpeg, xvid en wmv.

U houdt het downloadproces nauwlettend in de gaten.

9. Torrent-bestanden

Hoewel de geïntegreerde zoekfunctie van Vuze goed werkt, hebt u misschien ook wel eens de behoefte om elders naar interessante torrent-bestanden te zoeken. Zo is The Pirate Bay niet opgenomen binnen de zoekfunctie. Dat is jammer, want het aanbod op dit platform is erg groot. Het is geen probleem om afzonderlijke torrent-bestanden te importeren binnen de software. Surf naar The Pirate Bay en zoek naar geschikte downloads door de zoekfunctie te gebruiken of te bladeren door de verschillende rubrieken. Leuk is om een kijkje te nemen bij de Top 100, waar u de populairste films in een overzicht vindt. Wanneer u iets hebt gevonden, klikt u op Download deze torrent. Bewaar het torrent-bestand vervolgens in de juist map die u eerder bij tip 4 hebt geselecteerd, zodat de data automatisch worden gedownload. Overigens kan het ook handmatig. U navigeert in dat geval achtereenvolgens naar Bestand, Openen en Torrent-bestand.

Snuffel eens door het brede aanbod van de omstreden website The Pirate Bay.

10. Bestanden klaarmaken

De meeste bestanden die u vanaf het Bittorrent-netwerk plukt, kunt u direct afspelen in Windows Media Player of een ander afspeelprogramma. Soms betreft het een imagebestand dat u eerst op een schijf moet branden voordat de film is te bekijken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het bekende iso-formaat. Verder komt het zo nu en dan voor dat een film in één of meerdere compressieformaten is opgeslagen, zoals zip of rar. Voordat u de media kunt afspelen, dient u het gecomprimeerde materiaal eerst uit te pakken met een archiveringsprogramma. WinRAR volbrengt deze taak uitstekend. U kunt de software officieel maar veertig dagen uitproberen, maar het blijft evengoed werken als deze termijn is verstreken. Surf naar RarLab en klik aan de linkerkant op Downloads. Kies op de volgende webpagina voor Dutch en open het installatiebestand. Kies daarna voor Installeren, OK en Gereed. Klik met de rechtermuisknop op bijvoorbeeld een rar-bestand en selecteer in het contextmenu Bestanden uitpakken. Geef aan waar u het wilt bewaren en bevestig met OK.

Sommige bestanden die u downloadt, moet u eerst uitpakken.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...