Downloaden zonder hoofdpijn

| 25 september 2006, 14:09

How To

Bestanden binnenhalen via usenet kan eenvoudiger!

Usenet is een bron waarvan u legaal films en muziek kunt downloaden, omdat u alleen bestanden binnenslurpt en zelf niets hoeft te delen. Daar staat tegenover dat deze methode niet de gemakkelijkste is. Bestanden raken vaak verminkt en het aanbod wisselt van dag tot dag. Dat betekent dat u een hoop werk hebt aan downloaden, repareren en uitpakken. Het programma SABnzbd heeft weliswaar een onmogelijke naam, maar het verricht al dat werk voor u en het is nog gratis ook! Met een snelle internetverbinding is het ’s middags kiezen en downloaden en ’s avonds kijken.
SABnzbd is een service die op de achtergrond werkzaam is. Het enige wat u hoeft te doen om te downloaden van usenet is het plaatsen van een indexbestand (NZB-bestand) in de door u opgegeven map. SABnzbd zal op de achtergrond alle benodigde bestanden downloaden, controleren op beschadigingen, eventueel repareren, uitpakken en de resultaten plaatsen in de map van uw keuze. Met een webbrowser is het mogelijk om de voortgang van het downloaden te controleren, zodat u zicht houdt op de werking van SABnzbd. Eenvoudiger kan downloaden van usenet niet worden. We leggen de installatie en configuratie van SABnzbd in twaalf stappen uit.

Wat mag en wat niet

Uit onderzoek blijkt dat de meeste cd’s en dvd’s worden aangeschaft door mensen die eerst de muziek of films van internet downloaden. Internet biedt u de mogelijkheid om eerst te kijken en dan pas te kopen. Downloaden is volkomen legaal zolang het geen auteursrechtelijk beschermde software betreft, en de wet biedt u ook ruimte voor films en muziek. Toch is dat downloaden de entertainmentindustrie een doorn in het oog. Alle organisaties hebben zich daarom verenigd in Stichting Brein. Op één punt heeft Brein gelijk: downloaden met peer to peer programma’s als eMule of Bittorrent zorgt er niet alleen voor dat u de gewenste bestanden binnenhaalt, maar ze ook direct weer deelt. Dat laatste is wel illegaal. Nieuwsgroepen vormen een volkomen legaal alternatief, omdat u niets hoeft te delen. Er zijn ongelooflijk veel mensen die – illegaal – bestanden plaatsen, maar als de volgende kaskraker eenmaal op usenet staat, kunt u hem legaal downloaden.

Wat is usenet

Usenet is één van de oudste onderdelen van internet. Het is oorspronkelijk opgezet als een digitaal prikbord voor kleine tekstboodschappen. Om de discussie te ordenen is het prikbord verdeeld in nieuwsgroepen met ieder een eigen onderwerp. Net zoals een gewoon prikbord op den duur vol raakt, hebben ook digitale prikborden geen onbeperkte capaciteit. Als het bord vol is, wordt het oudste bericht verwijderd en vervangen door het nieuwste. De hoeveelheid berichten die de nieuwsserver van uw provider kan bevatten is een maat voor de zogeheten ‘retentie’. Op een server met een retentie van twee weken kunt u nog berichten lezen of bestanden downloaden die vvertien dagen geleden zijn geplaatst. De kwaliteit van de uitwisseling is een indicator voor de compleetheid. Op een server met een goede feed zullen alle bestanden volledig aanwezig zijn, bij slechtere feeds moet u veel reparatiewerk verrichten om een film toch te kunnen bekijken.

Stap 1 SABnzbd installeren

Download SABnzbd en dubbelklik op het bestand. Het programma kent geen installatieprocedure. Pak het bestand uit en sleep de hele map SABnzbd-volgnummer naar bijvoorbeeld de map met programmabestanden. Vervolgens maakt u een snelkoppeling op het bureaublad naar c:\program files\SABnzbd-0.1.8.1-w32\SABnzbd.exe.


Afbeelding 1: met Windows taakbeheer kunt u zien of SABnzbd draait.

De naam van deze map kan afwijken als u een oudere of nieuwere versie van SABnzbd gebruikt. Dubbelklik nu op het SABnzbd-icoon op uw bureaublad, om het programma te starten. Ogenschijnlijk is er niets gebeurd, maar SABnzbd draait nu als achtergronddienst. Klik eventueel op Start / Uitvoeren en vul taskmgr in. Op het tabblad Processen kunt u nu SABnzbd.exe terugvinden.


Afbeelding 2: Maak de mappen van te voren en gebruik backslashes (\) en niet de unix slashes (/).

U kunt een melding krijgen van Windows Firewall. Hef in dat geval de blokkering op.

Stap 2 Initiële configuratie SABnzbd

Start uw browser en vul http://127.0.0.1:8080/sabnzbd/ in bij de adresbalk, om in het hoofdscherm van SABnzbd te komen. Kies in de bovenste balk voor Config, om in het instellingenscherm te komen. In het menu-onderdeel General hoeft u vooralsnog geen wijzigingen aan te brengen. Klik op Directories, om de downloadmappen aan te geven. Met de verkenner maakt u eerst een mappenstructuur voor tijdelijke en volledige downloads en een map voor de usenet-indexbestanden. Zorg ervoor dat u veel vrije schijfruimte hebt als u van plan bent om dvd’s te downloaden. Een dergelijke structuur is bijvoorbeeld: d:\downloads\temp voor de tijdelijke bestanden; d:\downloads\usenet voor de volledige bestanden en d:\downloads\nzb voor de indexbestanden.


Afbeelding 3: controleer of de uitpakken- en repareren-opties zijn ingeschakeld.

Vul nu het volledige pad in bij de bijbehorende optie. De instellingen bij Cache-, Log- en Templatedirectory kunt u ongewijzigd laten, evenals de NZB back-upmap. De optionele map Dirscan Directory is de map voor de indexbestanden. In dit voorbeeld vullen we hier d:\downloads\nzb in. Klik op Save Changes om de instellingen op te slaan.

Stap 3 Geavanceerde instellingen

SABnzbd kan veel handelingen automatisch uitvoeren, maar dat moet u wel zelf instellen. Klik op Config in het hoofdscherm en kies vervolgens voor Switches. De meeste instellingen staan hier al goed. Zorg ervoor dat Enable Unrar, unzip en filejoin aanstaan, evenals enable Periodic Save. Scroll vervolgens helemaal naar beneden, tot u de optie Dirscan options ziet staan. Hier geeft u aan wat u wilt dat er met de door u gedownloade indexbestanden gebeurt. Kies voor +Repair als u alleen wilt repareren; +Unpack als u ook wilt dat SABnzbd automatisch de bestanden uitpakt en +Delete als u de gedownloade bestanden wilt verwijderen en alleen de muziekbestanden of de film wilt opslaan. Deze optie geldt alleen voor indexbestanden die u herkent aan de extensie .nzb, en niet voor handmatig ingevoerde downloads. Sla de instellingen op.

Stap 4 Nieuwsservers

Om te kunnen downloaden hebt u toegang nodig tot een nieuwsserver die binaire nieuwsgroepen voert. De meeste internetproviders hebben een dergelijke server, alleen de kwaliteit verschilt behoorlijk. Waar de ene provider een retentie tot 3 weken biedt met alles vrijwel 100% compleet, biedt de ander een retentie van slechts enkele uren en een belabberde kwaliteit. Welke server u moet gebruiken staat in tabel 1, of u neemt contact op met de helpdesk van uw provider. Als uw provider geen betrouwbare nieuwsdienst heeft, bent u aangewezen op de zogenaamde payservers. Dat zijn betaalde nieuwsservers waar u een abonnement op kunt nemen. Bekende leveranciers zijn bijvoorbeeld Eweka en Usenet4U, waar u ongeveer een tientje per maand voor betaalt. Als laatste bestaan er ook fill-servers. Dit zijn servers waar u eenmalig een bepaalde hoeveelheid data inkoopt. Zo’n server gebruikt u als extra server die alleen aangesproken wordt op het moment dat uw primaire nieuwsserver niet meer over de gewenste bestanden beschikt.


Tabel 1: zoek de nieuwsserver op of raadpleeg de helpdesk van uw provider.

Stap 5 De nieuwsserver toevoegen

Klik in het hoofdscherm op Config en kies vervolgens voor Servers. Bij host vult u de volledige naam van de nieuwsserver in, bijvoorbeeld newszilla.xs4all.nl. Het poortnummer is altijd 119, tenzij u andere instructies hebt gekregen van uw provider. Bij payservers vult u uw accountnaam en wachtwoord in; dit is in de regel niet nodig bij servers van uw eigen internetprovider. In het vakje Connections komt het aantal gelijktijdige verbindingen dat u mag maken en als het geen fill-server betreft vult u het cijfer nul in, in het laatste vakje.


Afbeelding 4: hebt u toegang tot meerdere servers? Voeg ze allemaal toe.

Klik op Add Server om ze ook daadwerkelijk toe te voegen.

Stap 6 Films en muziek zoeken

SABnzbd is nu klaar om te downloaden, alleen staat u nu voor de uitdaging om tussen de miljoenen bestanden die veelal onder gecodeerde namen zijn opgeslagen juist die te vinden die u interessant vindt. De oplossing daarvoor vindt u bij de ‘usenet communities’. Dit zijn websites op internet, waarop precies wordt bijgehouden wie wat onder welke naam in welke nieuwsgroep heeft geplaatst. De moeder van alle usenet-communities is FTD, met nog steeds een gigantisch aantal leden.


Afbeelding 5: FTD was de eerste community en is nog steeds het grootst.

De opvolger is FTN, een community waarin veel belangrijke uploadgroepen zitten.


Afbeelding 6: FTN is populair, door de hoge kwaliteit van het aanbod.

Er zijn nog veel meer communities, die vrijwel allemaal met de letters ‘FT’ beginnen (tabel 2). Veel communities zitten niet te wachten op de toestroom van duizenden lezers van Computer!Totaal en gaan waarschijnlijk tijdelijk op slot. Probeer in dat geval een andere community of probeer het later nogmaals.

Tabel 2

Stap 7a NZB downloaden

De meeste communities bieden de mogelijkheid om direct een indexbestand (.nzb bestand) te downloaden of te maken. Als die mogelijkheid niet bestaat, is het eenvoudig om er zelf één te maken. Zoek een leuke cd of film en bekijk de details. Met een NZB-mogelijkheid is deze stap eenvoudig: klik op de link om een NZB-bestand te maken. Een nieuw scherm opent en u vindt de gevraagde bestanden. Deze stap is afhankelijk van de index-website die u gebruikt, maar de werking is in de meeste gevallen gelijk. Selecteer de bestanden die u wilt en maak een NZB-bestand. Dat bestand kunt u vervolgens downloaden (afbeelding 8). Sla het op in de map die u in stap 2 hebt gemaakt als Dirscan directory (afbeelding 9). SABnzbd zal nu het downloaden starten.

Stap 7b NZB maken

Hebt u niet de mogelijkheid om direct een NZB-bestand te maken? Geen nood, met de bestandsnamen maakt u er eenvoudig zelf één. Kopieer het eerste deel van de bestandsnaam en surf naar de website www.binsearch.net. Plak de bestandsnaam in het zoekveld en pas eventueel de zoekperiode aan. Het heeft geen zin om hier meer weken in te vullen dan de retentie van uw nieuwsserver. Binsearch maakt dan wel een indexbestand, maar de hoofdbestanden zijn alweer van uw nieuwsserver verdwenen. Wacht op de resultaten en download het NZB-bestand weer naar de Dirscan directory.


Afbeelding 7: op de website binsearch.net kunt u zelf indexbestanden maken.

Stap 7c NZB-links invoeren

SABnzbd geeft u ook de mogelijkheid om direct een link naar een NZB-bestand in te voeren, zonder dat u het hoeft te downloaden. Start Internet Explorer en ga naar het hoofdscherm van SABnzbd op de URL http://127.0.0.1:8080/sabnzbd/. Zoek de gevraagde bestanden op yabse.com en zoek de link NZB bij de bestanden. Klik met rechts op deze link en kies voor Snelkoppeling kopiëren.


Afbeelding 8: klik met rechts op NZB en kopieer de URL.

Ga naar het scherm van SABnzbd en plak de koppeling in het vakje Add URL. Achter het invulvak geeft u aan wat er met de download moet gebeuren, analoog aan de keuze die u in stap 3 hebt gemaakt.


Afbeelding 9: plak de URL in het hoofdscherm van SABnzbd.

Klik op Add om het downloaden te starten. SABnzbd zal nu zelf alle bestanden bij elkaar sprokkelen en op de achtergrond binnenslurpen.

Stap 8 Voortgang controleren

Zo’n achtergrondservice is natuurlijk leuk, maar het is wel prettig om te weten wat SABnzbd allemaal aan het doen is. Open SABnzbd weer in uw browser en klik op Queue. U ziet nu alle downloads staan. Klik op Toggle verbosity om de details van bijvoorbeeld een film te bekijken. Met de pulldown-menu’s kunt u eventueel de volgorde wijzigen van de bestanden die u aan het downloaden bent. Ook is het mogelijk in dit scherm om het downloaden tijdelijk te pauzeren.


Afbeelding 10: u kunt de voortgang eenvoudig controleren.

Stap 9 Handige trucjes

Op de achtergrond gebruikt SABnzbd reparatiebestanden om corrupte downloads te repareren, en het programma wil zich daar nog wel eens in verslikken. Ga dan naar binsearch.net en zoek de download nogmaals op. In plaats van de hele film te downloaden kunt u ook kiezen voor losse bestanden. Kies een paar .par bestanden en download deze door er weer een NZB-bestand van te maken en SABnzbd ze opnieuw te laten downloaden. Meestal gaat het dan wel goed. Eventueel kunt u handmatig repareren met QuickPar en uitpakken met WinRar, maar dat is in de praktijk zelden nodig.

Stap 10 Na het downloaden

U bent klaar. Met andere software was u nog een tijdje zoet geweest met nabewerking, maar het enige dat u nu hoeft te doen is Verkenner te starten en te bladeren naar de downloadmap. In keurige submapjes vindt u al uw downloads terug. Kopieer ze naar uw iPod of brand de films op een dvd en geniet van het resultaat!


Tabel 3

Stap 11 SABnzbd stoppen

Het dichtklikken van uw browser heeft geen invloed op de werking van SABnzbd, omdat het als achtergronddienst draait. In het hoofdscherm klikt u op Shutdown om SABnzbd te stoppen. U kunt de controle met taakbeheer uit stap 1 gebruiken om te kijken of het programma echt is gestopt.


Afbeelding 11: Gebruik de Shutdown-knop om SABnzbd echt te stoppen.

Stap 12 Op afstand besturen

U kunt SABnzbd ook op afstand besturen. Op het tabblad vult u dan niet localhost of 127.0.0.1 in, maar het ip-adres van uw computer. Besturen vanaf internet is ook mogelijk, door uw firewall of router open te zetten voor poort 8080. U kunt dan vanaf een andere computer SABnzbd besturen en er voor zorgen dat het downloaden nooit stilvalt (afbeelding 15). Op uw lokale computer wordt de URL dan ook http://ipadres:8080/sabnzbd/ voor het beheer van SABnzbd. Wijzig het bestand sabnzbd.ini handmatig, als u uzelf helemaal hebt buitengesloten met bijvoorbeeld een wachtwoord.


Afbeelding 12: u kunt SABnzbd ook op afstand besturen.

De webinterface van SABnzbd ziet er nogal bescheiden uit voor een dergelijk krachtig programma. Laat u hierdoor niet afschrikken, want SABnzbd is als enig usenetprogramma in staat om alle taken geautomatiseerd uit te voeren. Dat is de werkelijke kracht ervan. Veel plezier met downloaden!De reacties worden ingeladen, een moment geduld...