Een datum prikken met Doodle

| 11 maart 2009, 11:48

How To

Een feestje plannen met enkele goede vrienden is vaak snel geregeld, maar wat als je een grote reünie op poten wilt zetten? Om heel wat heen en weer mailen te voorkomen, kunt u gebruik maken van Doodle. U plant een activiteit en prikt enkele data om vervolgens de uitnodigingen te versturen. Elke genodigde kan de beschikbare data invoeren. In slechts drie stappen bent u helemaal klaar om te feesten!

1 Activiteit omschrijven

U kunt via deze online toepassing niet enkel een activiteit plannen, maar ook een peiling aanmaken. Wij leggen u in dit stappenplan uit hoe u een groepsactiviteit kunt organiseren. Open uw internetbrowser en surf naar www.doodle.com. Klik vervolgens bovenaan op de knop Plan een activiteit. Geef een zinvolle titel voor uw activiteit op en voeg eventueel een korte omschrijving toe. Houd er rekening mee dat uw genodigden deze informatie te zien krijgen. Een korte, maar duidelijke beschrijving is daarom geen overbodige luxe. Geef op wat er te doen is en vertel eventueel ook al waar het zal plaatsvinden.
Nadat u uw naam hebt ingevuld, raden we ook aan om uw e-mailadres op te geven. Telkens als een genodigde de datumprikker invult, ontvangt u een bericht. Wilt u liever geen e-mails ontvangen, dan kunt u het veld ook leeg laten. Klik vervolgens op de knop Volgende om door te gaan.

Het is handig om ook uw e-mailadres op te geven. Zo blijft u op de hoogte van de beschikbare data van uw vrienden.

2 Tijdstippen opgeven

U kunt nu verschillende data opgeven door simpelweg een dag op de kalender aan te klikken. Zodra u een dag geselecteerd hebt, kleurt deze groen en verschijnt ‘ie in een lijstje in de rechterkolom. Gebruik de blauwe pijltjes om naar een volgende maand te navigeren. Selecteer zoveel data als u nodig vindt. Gebruik eventueel het rode kruisje naast een geselecteerde datum in de rechterkolom om uw selectie ongedaan te maken. Klik op Volgende: uw geselecteerde data verschijnen nu netjes onder elkaar. In de lege velden naast de data kunt u mogelijke tijdstippen invullen. U kiest helemaal zelf of u enkel een tijdstip (zoals 11:00 AM) of een tijdsduur (zoals 20:15-23:00) invoert. Indien u voor alle data dezelfde tijdstippen wilt opgeven, hoeft u die slechts één keer in te voeren. Daarna kunt u de knop Kopieer en plak de eerste rij gebruiken. Met de knop Opties kunt u onder andere instellen dat enkel u de resultaten ziet. Het aantal bevestigde deelnames is hier ook te beperken tot een vooraf ingesteld maximum. Klik op Voltooien om verder te gaan.
U bepaalt helemaal zelf hoeveel data u voorstelt aan uw vrienden.

3 Vrienden uitnodigen

U ontvangt nu twee e-mails van Doodle, telkens met een URL. In het eerste bericht zit een beheerderslink. Het is niet de bedoeling dat u deze e-mail doorstuurt naar uw vrienden. Door op de link in dit bericht te klikken, kunt u de activiteitenplanner bekijken en aanpassen. U kunt bijvoorbeeld de titel en omschrijving veranderen, de planner sluiten en commentaren van deelnemers verwijderen. Houd deze e-mail met unieke URL goed bij totdat het geplande evenement achter de rug is.
In het tweede bericht zit de link die u wél naar uw genodigden verstuurt. Zodra een ontvanger op de deelnemerslink klikt, krijgt hij of zij de titel, de omschrijving, beschikbare data en eventueel ook de verschillende tijdstippen te zien. De genodigde kan aangeven of hij/zij beschikbaar is op de geselecteerde dagen. Eventueel kan hij/zij ook commentaar toevoegen. Indien u in de eerste stap uw e-mailadres opgegeven hebt, krijgt u bericht wanneer een genodigde Doodle ingevuld heeft. Heeft iedereen zijn beschikbaarheid aangegeven? Dan is het tijd voor een feestje!
U krijgt in een mooi overzicht duidelijk te zien wie wanneer beschikbaar is.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...