ESET Smart Security 9 - Voorbij de virusbescherming

© PXimport

ESET Smart Security 9 - Voorbij de virusbescherming

Geplaatst: 26 november 2015 - 06:00

Aangepast: 14 december 2022 - 12:15

Joris Peterse

Het Slowaakse ESET is al behoorlijk een vertrouwde naam als het gaat om beveiligingssoftware. Ook ESET zit net als andere antivirusbedrijven vast in de jaarlijkse versie-updatecyclus. Inmiddels zijn we bij versie 9 van Smart Security.

Daar waar antivirus noodzakelijk is op Windowssystemen, wil ESET zich net als alle andere beveiligingsbedrijven ook nestelen op je andere apparatuur, zoals de Mac, smartphones en tablets. De Smart Security 9 software is daarom ook in Multi-device variant voor meerdere apparaten beschikbaar, het maakt niet uit of het een Android 4.4 is of Windows Vista computer. ESET heeft goed begrepen dat bij mobiele apparatuur terugvinden bij verlies of diefstal opeens het belangrijkste security-deel is. Daarover straks meer, eerst de klassieke malwarebescherming. Lees ook: Is virusbescherming nog wel nodig?

Antivirus op gevoel

Als het aankomt op de basis, de malwarebeveiliging op Windows. Dan heeft ESET's NOD 32 (die los verkrijgbaar is, maar ook ingebakken zit in de smart security) een prima reputatie. De scanner scoort al jaren goed als het aankomt op de detectie en verwijdering van malware, in tests van onafhankelijke laboratoria zoals AV-Comparatives en AV-Test. Vooral de heuristische scanner, die onbekende toepassingen blokkeert op basis van verdacht gedrag, scoort goed.

Net als de concurrentie wordt er extra aandacht besteed aan veilig internetbankieren. Na de installatie verschijnt er een icoontje die een extra beveiligde browser opent om je bankzaken in te doen. Deze is te herkennen aan het ESET-logootje en de groene rand rondom de browser. Het bankierverkeer wordt beschermd omdat de browser vrij is van plugins en het dataverkeer wordt versleuteld, maar toch voelt het wat aan als een gimmick. Ook omdat je er een aparte browser voor moet openen. Desondanks fijn om achter de hand te hebben voor belangrijke zaken als internetbankieren, maar je kunt de dichtgetimmerde browser stiekem ook voor ander belangrijk internetverkeer inzetten.

 

© PXimport

Via een speciale browser kun je veilig bankieren en winkelen.

Een ander element van de Windowsbeveiliging is de firewall. Deze controleert het internet- en netwerkverkeer. De automatische werking volstaat en neemt de regels automatisch over van de Windows firewall, maar je kunt veel sleutelen aan deze firewall. Alleen heel toegankelijk is dit niet, je moet behoorlijk thuis zijn in netwerktermen wil je de firewall naar eigen wens laten opereren.

 

© PXimport

De firewall-instellingen zijn uitgebreid, maar niet erg toegankelijk.

Opvallend is dat Windows niet zwaar belast wordt door de beveiligingssoftware. Zelfs op ons oudere testsysteem werkte het programma vlotjes en leken Windows en overige programma's niet beïnvloed door de aanwezigheid van ESET. Alleen de eerste systeemscan duurde op het oudere systeem behoorlijk lang. Het is een zure appel waar je doorheen moet bijten, na de eerste scan worden alleen wijzigingen doorlopen, wat aanzienlijk minder tijd nodig heeft.

Beteuterd na terugvinden

Tevens beschik je in de Smart Security-suite over andere beschermingselementen, waarbij opvalt dat er veel te configureren valt. Bescherming tegen phising, spam (die werkt met de Microsoft-mailprogramma's), ouderlijk toezicht (speelt handig in op de Windows-gebruikersaccounts) en diefstalbescherming (fijn voor laptops en Windowstablets). Hiervoor wordt een handige online omgeving gebruikt. In de browser kun je via my.eset.com je apparaten beheren en lokaliseren. Alleen liepen we tijdens het testen tegen een vervelende bug aan. Wanneer je je Windows-apparaat als vermist opgeeft, wordt via internet een signaaltje gestuurd naar het apparaat. Je Windowsmachine meldt zich af, deactiveert de overige gebruikersaccounts en meldt aan op een lokaal account (phantom account genaamd) met beperkte rechten. Wanneer ik de laptop weer als 'teruggevonden' markeerde werd dit echter niet teruggezet, waarna ik vastzat in het beperkte account zonder herstelmogelijkheden. Uiteindelijk moest ESET zelf te hulp schieten en bleek een nieuw phantom account de situatie opeens weer correct terug te zetten. Een nare bug, die de vreugde van het terugvinden van je laptop aardig kan temperen.

 

© PXimport

Via de website kun je je laptop als vermist opgeven.

Voorbij Windows

De Smart Security is op meerdere apparaten te installeren. Naast Windows is er ook een versie voor de Mac, Linux en Android. Is antivirus op deze besturingssystemen even bittere noodzaak als op Windows? Nee. Hoewel de besturingssystemen wel degelijk vatbaar zijn voor malware hoef je je daar bij gewoon gebruik geen zorgen over te maken. Maar bescherming tegen phising is prettig, evenals het feit dat besmette bestanden die je Linux- of Mac-systeem niet kunnen aanvallen, maar wél kwaad kunnen wanneer ze op een Windowssysteem terechtkomen, ook worden aangepakt. Helaas missen we de anti-diefstalmodule wel behoorlijk voor de Mac en Linux. Je wilt je verloren dure Macbook immers net zo graag terugvinden.

Voor je Android is er wel antidiefstal aanwezig. Handig, maar noodzakelijk is het niet. Want met apparaatbeheer dat in Android ingebouwd zit, heb je al een vergelijkbare functie. Handig is wel dat de ESET-app de mogelijkheid biedt een nummer van een vetrouwd persoon kan sms'en wanneer de simkaart vervangen wordt. Zo zie je meteen het nummer van degene die aan de haal is gegaan met je smartphone.

 

© PXimport

Je smartphone terugvinden kan via ESET, maar ook Android's Apparaatbeheer.

Veel antivirusbedrijven zetten flink in op hun Android app en laten hun via marketingkanalen schrikbarende cijfers zien van de groei van mobiele malware en tonen de verschrikkelijkste voorbeelden van Android-malware. De realiteit is echter iets genuanceerder: wanneer je apps alleen uit de Play Store installeert (en dus niet sideloadt) en een kritisch oog houdt op de gevraagde machtigingen die een app voor de installatie vraagt is er geen reden om een malwarescanner te installeren op Android. Prettig is wel dat ESET hier ook op inspeelt door een overzichtje te tonen van de geïnstalleerde apps en machtigingen die ze nodig hebben. Ook de anti-phising module (die in de meeste gangbare Androidbrowsers werkt) is wel prettig, maar als je gewoon bankiert via de app of inlogt op sociale media via de apps, is ook phisingbescherming een wat overbodige toevoeging. Kortom, ESET wil graag ook een rol van betekenis spelen voor de [url=http://computertotaal.nl/smartphone/optimaliseer-je-android-apparaat-in-7-stappen-67380[/url], maar kan hier gewoonweg geen onmisbare functionaliteit voor bieden. Het verzaakt door de verouderde antivirus-kaart te spelen, maar essentiële beveiliging van nu, zoals een VPN-verbinding wordt niet geboden.

 

© PXimport

Het overzichtsscherm van ESET Smart Security 9.

Conclusie

Heb je een of meerdere Windows-apparaten in huis, dan ben je bij ESET aan het goede adres. De NOD32-antivirus (die ook als losse software te koop is) kan zich meten met de besten. Vooral wanneer je op zoek bent naar een geavanceerde (doch ingewikkelde) firewall en anti-diefstal voor je laptop is de Smart Security 9 de extra investering zeker waard, de vervelende bug van de antidiefstal nemen we voor lief - deze treedt immers pas op wanneer je je laptop teruggevonden hebt. Wanneer je meerdere soorten apparaten wilt beschermen mist ESET's Smart Security echter een noodzaak. Een probleem waar eigenlijk alle antivirusbedrijven mee worstelen en alleen maar groter wordt nu we met steeds meer verbonden apparatuur rondlopen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goede beveiliging voor Windows

Antidiefstal

Geavanceerde firewall

Beheer in browser

Minpunten

Bug bij terugvinden Windowsapparaat

Noodzaak op ander OS ontbreekt

Conclusie

ESET Smart Security 9 --------------------- **Prijs** € 40,99 (1 apparaat, 1 jaar), € 54,99 (3 apparaten, 1 jaar), € 87,- (5 apparaten, 1 jaar) **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8/10; Mac OS, Android **Website** [www.eset.com/nl](http://www.eset.com/nl)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000