EU gaat Google-monopolie onderzoeken

© PXimport

EU gaat Google-monopolie onderzoeken

Geplaatst: 15 april 2015 - 09:28

Aangepast: 16 november 2022 - 09:51

Daan Doedens

De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, gaat daadwerkelijk stappen ondernemen tegen Google. De EU verdenkt de zoekgigant ervan zijn monopolie op mobiel en zoekmachinegebied te misbruiken en start een officieel onderzoek.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu gaat het onderzoek dan toch echt van start. Het komt erop neer dat Google verdacht wordt van het misbruiken van een dominante positie door eigen producten voorrang te geven in de zoekresultaten en concurrerende producten minder vaak en minder zichtbaar te tonen.

Commission adopted Statement of Objection. Our preliminary view: Favourable treatment of Google Shopping is an abuse of dominant position.

-

Een tweet van Margrethe Vestager, lid van de Europese Commissie.

Ook rondom het besturingssysteem Android wordt een onderzoek opgezet. Een smartphone die toegang heeft tot Google's app-winkel Play, moet bijvoorbeeld ook apps als Gmail en Chrome voorgeïnstalleerd hebben. Volgens de Europese Commissie maakt Google daarmee misbruik van zijn monopoliepositie doordat het andere apps en programma's uit de markt drukt.

6 miljard

Mocht Google veroordeeld worden voor bovenstaande delicten, dan wacht het een boete van niet minder dan 6 miljard dollar. Hooggeplaatsten bij Google hebben al laten weten dat Android een 'belangrijke speler is bij het aanmoedigen van concurrentie en keuzevrijheid'. En gezien de werkwijze van de Commissie zal het ook nog wel even duren voor er een verdict op tafel ligt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten