Google presenteert Android M

© PXimport

Google presenteert Android M

Geplaatst: 29 mei 2015 - 07:14

Aangepast: 14 december 2022 - 15:32

Jeroen Kuiper

De Google I/O ging op donderdag van start en er werden al een aantal mooie aankondigingen gedaan. Zo werd onder anderen Android M, de opvolger van Android Lollipop, gepresenteerd met een aantal mooie nieuwe functies.

De belangrijkste presentatie op de conferentie voor Google-ontwikkelaars was die over Android M. De opvolger van Android Lollipop heet voluit Android Macadamia Nut Cookie en kent een aantal veranderingen ten opzichte van zijn voorgangers. Ten eerste zijn de app-permissies aangepakt en makkelijker gemaakt. Je hoeft nu niet bij iedere app direct toestemming te geven om functies van je device te gebruiken. Pas als een app gebruik wil maken van bijvoorbeeld je contacten of locatie wordt er om toestemming gevraagd. Je kunt de toestemming later via schuifknoppen weer uitschakelen.

 

© PXimport

Makkelijker linken naar apps

Het wordt volgens Google ook makkelijker om te linken naar apps in Android M. Nu moet de gebruiker zelf kiezen hoe de links worden geopend. Een link naar een tweet kan in de browser worden geopend of in een app. In Android M kunnen de ontwikkelaars van de apps zelf hun voorkeur aangeven waardoor de link direct in de app wordt geopend. Een link naar een Facebook-bericht kan daardoor direct geopend worden in de Facebook-app, daarvoor hoeft de gebruiker geen keuze meer te maken.

Google Now verbeterd

Ook Google Now is verbeterd. Het hulpje is slimmer geworden en krijgt de functie Now on Tap. Door de home-knop van Android ingedrukt te houden kan er meer informatie worden opgezocht over een bepaald onderwerp dat in de app wordt besproken. Als iemand in een e-mail bijvoorbeeld voorstelt om naar een film te gaan kan je met een druk op de home-knop meer informatie over de film krijgen. Verder kun je tijdens het luisteren naar een nummer aan Google Now vragen hoe het nummer heet en het hulpje van Android geeft je antwoord op de vraag. Google liet ook zien dat je een herinnering kan instellen.

 

© PXimport

Vingerafdrukscanners en zuinigere batterij

Android M krijgt daarnaast ook ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Hierdoor kan een scan van de vinger worden gebruikt om in te loggen op een website via de browser. Het besturingssysteem helpt je verder ook om zuiniger om te gaan met je batterij. Zo kan het systeem zelf herkennen wanneer een telefoon voor een langere tijd niet wordt gebruikt en schakelt dan een verbeterde standby-modus in. Apps die in de achtergrond draaien worden dan ook minder actief waardoor de standby-tijd van de Android-toestelen soms zelfs wordt verdubbeld. Dat zei Dave Burke, het hoofd van het technische team van Google. Android gaat ook gebruik maken van de USB-C-poort.

Betalen met Android Pay

Google kondigde gisteren ook Android Pay aan. Het systeem om mobiel te betalen moet de concurrentie aangaan met Apple Pay. Door Android Pay te koppelen aan een betaalkaart kan de telefoon worden gebruikt om contactloos te betalen. Het nieuwe betaalsysteem kan ook gebruikt worden binnen apps, de gebruiker kan dan betalen met één druk op de knop. Voorlopig lijkt Android Pay echter alleen in de VS te worden geïntroduceerd.

Een nieuwe foto-app

Verder werd ook de nieuwe Photos-app aangekondigd en die kan vanaf nu gedownload worden. Het moet in de app makkelijker worden om grote aantallen foto's te ordenen en te doorzoeken. Er kan gratis een onbeperkt aantal foto's worden opgeslagen en gesynchroniseerd met meerdere apparaten. Door in of uit te zoomen kan een overzicht worden gegeven van dagen, maanden of jaren. Google maakt daarnaast gebruik van gezichtsherkenning zodat meteen te zien is wie er op de foto staat, en ook kan er gezocht worden op kernwoorden of locatie. De foto-albums kunnen ook snel gedeeld worden op social media en mensen die de foto's bekijken kunnen ze snel toevoegen een hun eigen bibliotheek.

[youtube]ydBjsZnHrwM[/youtube]

Leeftijdscategorieën voor apps

De laatste feature die we met jullie delen is het nieuwe systeem voor leeftijdscategorieën in de app-winkel van Google. Apps zijn nu ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en er kan ook gezocht worden op leeftijd. Apps, films en boeken die geschikt zijn voor kinderen krijgen een groene ster, waardoor je snel kunt zien welke er kindvriendelijk zijn. Apps kunnen ook gefilterd worden op leeftijd. Zo kun je onder meer zoeken naar apps voor vijf jaar of jonger, zes tot acht jaar en negen tot twaalf jaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten