Google-tool spoort verdachte Chrome-extensies op

© PXimport

Google-tool spoort verdachte Chrome-extensies op

Geplaatst: 15 september 2014 - 06:39

Aangepast: 24 november 2022 - 11:04

Redactie ID.nl

Google heeft een 'software-removaltool' voor Windows uitgebracht voor extensies, add-ons en programma's die de beveiliging van de Chrome-browser ondermijnen. Dit moet de beveiliging van Chrome verbeteren.

De verwijdertool scant volgens Google op 'verdachte programma's' die 'problemen kunnen veroorzaken' in combinatie met Chrome. Het gaat onder meer om extensies en addons die zich malicieus gedragen. De tool betreft nog een testversie en is simpel van opzet. Na openen en scannen verschijnt slechts een dialoogvenster.

Geen namen

De tool werkt nog alleen met de Windows-versie van Chrome en spoort alleen bepaalde soorten malware in de browser op. Het is geen alternatief voor het gebruik van een virusscanner. Google raadt gebruikers voorafgaand aan het draaien van de tool aan om een herstelpunt voor hun systeem aan te maken.

De Software Removal Tool onthult de namen van gevonden verdachte programma's niet, maar daar is een reden voor: "Zo ontmoedigen we aanvallers om de namen van hun programma's steeds te veranderen. U zult alleen het aantal gedetecteerde programma's te zien", stelt Google in een toelichting.

Nieuwe Chrome-malware

Eerder deze maand werd nog nieuwe malware ontdekt die langs Google's bescherming tegen kwaadaardige extensies in Chrome wist te glippen. Google staat sinds begin dit jaar alleen extensies uit de eigen Chrome Web Store toe. De nieuwe malware wist die maatregel echter te omzeilen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000