Hoe achterhaal ik mijn Windows licentiecode?

© PXimport

Hoe achterhaal ik mijn Windows licentiecode?

Geplaatst: 4 december 2014 - 08:08

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Martin Gijzemijter

Het overkomt ons uiteindelijk allemaal: je koopt een nieuw computer, en na verloop van tijd is het nodig om Windows eens volledig te herinstalleren. In het meest gunstige geval kun je een schone back-up terugzetten, maar wat als dat niet zo is?

Je kunt er natuurlijk gewoon voor kiezen om te gaan voor een volledig schone installatie van Windows en daarvoor even de DVD lenen van een ander, maar je hebt natuurlijk wél zelf een geldige licentiecode nodig. Maar hoe achterhaal je die wanneer je een pc hebt gekocht waar Windows al op geïnstalleerd stond?

In veel gevallen zit er op de zijkant van je systeemkast een sticker met daarop de licentiecode. Het liefst zouden we zeggen in alle gevallen, maar de realiteit is helaas anders. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je licentiecode te achterhalen.

 

© PXimport

In veel gevallen vind je de licentiecode van Windows op de zijkant van je systeemkast.

Belarc Advisor

Belarc Advisor (www.belarc.com) is een gratis programma dat precies weet waar het moet kijken om te achterhalen welke licentiecode er is gebruikt voor de installatie van Windows. Zodra je het programma hebt geïnstalleerd en gestart, kun je direct een scan laten uitvoeren. Je krijgt bij het starten nog een vraag of er ook gescand moet worden op beveiligingselementen, maar dat is niet de insteek van wat we nu aan het doen zijn, dus je kunt op No klikken.

 

© PXimport

In een mooi overzicht krijg je een lijst met licentiecodes te zien.

Het scannen van het systeem kan een paar minuten duren. Als de scan is voltooid opent er een webpagina met echt bizar veel informatie over je systeem (heel interessant om te zien). Scroll naar onderen om een lijst te zien met je licentiecodes, niet alleen van Windows, maar ook van Office en Photoshop. Sla deze gegevens op en je hoeft er nooit meer naar te zoeken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten