Honeyview - Snel je vakantiefoto's doorspitten

© PXimport

Honeyview - Snel je vakantiefoto's doorspitten

Geplaatst: 28 juli 2015 - 04:47

Aangepast: 14 december 2022 - 15:21

Ignace de Groot

Foto's die je hebt gedownload of van je camera naar je pc hebt overgezet, wil je naderhand nog eens kunnen bekijken. In de vorm van een diapresentatie bijvoorbeeld, of met de bedoeling minder geslaagde exemplaren uit te wieden. Fotoviewer Honeyview dient zich aan.

Honeyview kun je zien als een vervanger voor je Windows Image Viewer, het hoofddoel is namelijk foto's van je computer bekijken. Het programma start met een fraaie, donkergrijze en nagenoeg kale interface op. Lees ook: GIMP als gratis alternatief voor Photoshop.

Foto's of complete fotomappen toevoegen kan op allerlei manieren, waardoor er voor ieder wat wils is (vanuit het contextmenu van het venster, via een sneltoets, met een knop in de onderste menubalk of door een eenvoudige versleepbeweging). Honeyview kan met enkele tientallen formaten overweg en opent bovendien afbeeldingen uit bestandsarchieven (zip, 7z, rar) zonder dat je deze eerst uit moet pakken.

Fullscreen

Echte fotobeheerfuncties moet je niet verwachten. Snel bladeren tussen de verschillende foto's is wel mogelijk en ook roteren en in- en uitzoomen hoort erbij. Handig: bij een sterke zoomfactor verschijnt automatisch een fotominiatuur met verplaatsbaar navigatievenstertje zodat je snel naar de gewenste plek op de foto gaat.

Je kunt foto's ook schermvullend bekijken of instellen dat staande foto's met twee naast elkaar worden getoond. In een pop-upvenster kun je een overzicht krijgen van alle afbeeldingen uit de geselecteerde map. Wil je de foto's liever een diavoorstelling bekijken, dan kan dit, al zijn de mogelijkheden beperkt. Er zijn slechts drie transitie-effecten en verder kun je de duurtijd per dia instellen en aangeven of de volgorde willekeurig mag zijn.

 

© PXimport

Honeyview is op de eerste plaats een 'viewer', geen fotobeheerder.

Extra's

Als bepaalde foto's extra aandacht vergen, kun je ze als 'bladwijzer' opslaan, zodat ze daarna met een muisklik bereikbaar zijn. Overigens kun je die lijst met bladwijzers ook exporteren en importeren. Handig is nog dat een getoonde foto zich met een sneltoets naar het klembord laat kopiëren of dat je die naar een aparte fotomap kunt kopiëren of verplaatsen. Met een andere sneltoets toont het programma de bijhorende exif-informatie op de foto.

Bewerkingen

Er is een wat rudimentaire bewerkingsmodule ingebouwd, waarmee je individuele foto's roteert, schaalt of converteert (jpg, png, webp, bpg of bm). Vind je deze ingebouwde bewerkingsmogelijkheden ondermaats, geef Honeyview dan aan welk programma je wél gebruikt. Met een sneltoets stuur je de afgebeelde foto dan rechtstreeks naar die tool door.

Conclusie

Honeyview is vooral geschikt om individuele foto's uit een fotomap of -archief te bekijken. Met name (snel)toetsvaardige gebruikers hebben er een goede tool aan.

 

© PXimport

De ingebouwde editor laat enkele basale (rotatie-, schaal- en conversie-) operaties toe.

Meer lezen?

Honeyview is geschikt om foto's te bekijken. Om ze te bewerken zijn er ook veel gratis tools.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Ondersteunt veel formaten

Efficiënt gebruik van sneltoetsen

Bestaat ook in portabele versie

Minpunten

Weinig effecten diashow

Nauwelijks of geen fotobeheerfuncties

Conclusie

Honeyview --------- **Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8 **Website** [www.bandisoft.com/honeyview](http://www.bandisoft.com/honeyview)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000