KeePass Password Safe 1.11

| 30 juni 2008, 09:03

How To
pagina 1 Stap 1 Installatie, Dossier Wachtwoorden, Stap 2 Database aanmaken, Het sleutelbestand moet op de usb-stick worden geplaatst., Het sleutelbestand wordt gemaakt., Stap 3 Wachtwoordgroepen, Zo voert u de gebruikersnamen en wachtwoorden in die u voor internet gebruikt., Stap 4 Invoer gegevens
pagina 2 Stap 5 Nieuw wachtwoord genereren, De automatisch gegenereerde wachtwoorden kunt u zo eenvoudig of ingewikkeld maken als u zelf wilt., Stap 6 Handmatig invoegen, Gekopieerde wachtwoorden blijven tien seconden op het klembord staan., Stap 7 Auto-typen, De functie Auto-typen voert gegevens semiautomatisch in., Stap 8 Automatisch opstarten, Stap 9 Automatisch inloggen, Tot slot

U bent geen uitzondering als u zo'n tien tot twintig wachtwoorden hebt voor websites, forums, e-mailaccounts, (spaar)bankrekeningen en noem het maar op. En uit veiligheidsoverwegingen moeten die wachtwoorden dan ook nog allemaal verschillend zijn. Hoe onthoudt u uw wachtwoorden en hoe houdt u ze allemaal uit elkaar? Met KeePass Password Safe wordt dat een fluitje van een cent.

KeePass slaat uw wachtwoorden op in een versleutelde database. U krijgt toegang tot deze database via een sleutelbestand dat u op een usb-stick of andere externe gegevensdrager bewaart. Op deze manier en dankzij de functie Auto-typen is het niet meer nodig een wachtwoord via het toetsenbord in te voeren. Het zou mooi zijn als u hiermee gelijk eventuele keyloggers zou kunnen omzeilen, maar helaas. In dat opzicht biedt het geen extra voordeel. Goede beveiligingssoftware en een schone pc is dus een absolute noodzaak.

Omdat KeePass uw wachtwoorden voor u onthoudt, kunt u deze zo ingewikkeld maken als u wilt, wat uit veiligheidsoogpunt zeker aan te raden is. Desgewenst gebruikt u hiervoor de ingebouwde wachtwoordgenerator, waarmee u zeer sterke wachtwoorden aanmaakt. In deze workshop leggen we stap voor stap uit hoe u met KeePass werkt.

Stap 1 Installatie

U downloadt KeePass van http://keepass.info/download.html. De installatie zal geen problemen opleveren. Er zijn verschillende taalmodules beschikbaar, die u kunt downloaden van http://keepass.info/translations.html. Het zip-bestandje met de vertaling pakt u uit naar de programmamap van KeePass. Nadat u het programma gestart hebt, kiest u vervolgens de gewenste taal via het menu View / Change Language.

Dossier Wachtwoorden

Meer informatie en tips over het maken, bewaren en beheren van wachtwoorden, vindt u in de zesdelige cursusreeks over wachtwoorden op Computertotaal.nl. Zie http://ct.link.ctw.nl/ww2 voor een overzicht.

Stap 2 Database aanmaken

In het menu Bestand klikt u allereerst op Nieuw. Er verschijnt een venster waarin u een wachtwoord, een sleutelbestand of beide kunt opgeven, waarmee u later toegang tot de database krijgt. In het voorbeeld kiezen we voor een sleutelbestand dat we op een usb-stick zetten. We selecteren daartoe de stick (in ons geval de schijfletter G:) en klikken op OK (zie afbeelding).

Het sleutelbestand moet op de usb-stick worden geplaatst.

Er opent nu een nieuw venster, waarin u een reeks willekeurige tekens kunt invoeren of deze genereert met muisbewegingen (zie afbeelding).

Het sleutelbestand wordt gemaakt.

Stap 3 Wachtwoordgroepen

Wanneer u hierna op OK klikt, opent het hoofdvenster van KeePass. In het deelvenster aan de linkerkant ziet u de verschillende groepen waarin u wachtwoorden kunt onderbrengen, zoals E-mail, Internet en Thuisbankieren. U hoeft deze niet per se te gebruiken, want via een rechtermuisklik in dit venster maakt u uw eigen wachtwoordgroepen aan. Om wachtwoorden aan een bepaalde groep toe te voegen, selecteert u deze. Hierna klikt u met uw rechtermuisknop in het andere deelvenster en kiest u Invoer toevoegen (zie afbeelding).

Zo voert u de gebruikersnamen en wachtwoorden in die u voor internet gebruikt.

Stap 4 Invoer gegevens

In het venster dat nu verschijnt (zie afbeelding) voert u een titel en uw gebruikersnaam voor de betreffende registratie in (in dit geval een website) en eventueel het webadres, al is dit laatste niet vereist. Tevens kunt u aangeven of het wachtwoord op een bepaalde datum dient te verlopen. Zoals u zult zien, heeft KeePass standaard al een wachtwoord van twintig tekens gegenereerd. U maakt het zichtbaar door op de knop met de drie blauwe bolletjes te klikken. Voert u gegevens in van bestaande registraties, dan kunt u het automatisch gegenereerde wachtwoord natuurlijk ook vervangen door een bestaand wachtwoord.


Behalve de gebruikersnaam en het wachtwoord kunt u extra gegevens opslaan, zoals de url van de website, of extra opmerkingen en bijlagen.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...