KeePass Password Safe 1.11

| 30 juni 2008, 09:03

How To
pagina 1 Stap 1 Installatie, Dossier Wachtwoorden, Stap 2 Database aanmaken, Het sleutelbestand moet op de usb-stick worden geplaatst., Het sleutelbestand wordt gemaakt., Stap 3 Wachtwoordgroepen, Zo voert u de gebruikersnamen en wachtwoorden in die u voor internet gebruikt., Stap 4 Invoer gegevens
pagina 2 Stap 5 Nieuw wachtwoord genereren, De automatisch gegenereerde wachtwoorden kunt u zo eenvoudig of ingewikkeld maken als u zelf wilt., Stap 6 Handmatig invoegen, Gekopieerde wachtwoorden blijven tien seconden op het klembord staan., Stap 7 Auto-typen, De functie Auto-typen voert gegevens semiautomatisch in., Stap 8 Automatisch opstarten, Stap 9 Automatisch inloggen, Tot slot

U bent geen uitzondering als u zo'n tien tot twintig wachtwoorden hebt voor websites, forums, e-mailaccounts, (spaar)bankrekeningen en noem het maar op. En uit veiligheidsoverwegingen moeten die wachtwoorden dan ook nog allemaal verschillend zijn. Hoe onthoudt u uw wachtwoorden en hoe houdt u ze allemaal uit elkaar? Met KeePass Password Safe wordt dat een fluitje van een cent.

Stap 5 Nieuw wachtwoord genereren

Een nieuw wachtwoord kunt u ook maken door op het knopje naast het vak Herhaal te klikken, waarna de wachtwoordgenerator zal openen (zie afbeelding). Standaard genereert KeePass wachtwoorden die uit een combinatie van twintig hoofdletters, kleine letters en getallen bestaan. Dit zorgt voor een encryptie van rond de honderd bit, wat over het algemeen ruimschoots voldoende zal zijn. Zelfs een computer die tien miljard combinaties per seconde kan proberen, heeft er bij een dergelijke versleuteling bijna veertig jaar voor nodig om alle mogelijkheden te doorlopen. Maar het staat u natuurlijk geheel vrij het wachtwoord langer te maken of andere tekens te gebruiken, waardoor de encryptie nog hoger zal worden. Wellicht dat u er zelfs voor kiest om het wachtwoord iets korter te maken, eenvoudig omdat de dienst waar u wilt registreren niet van die lange wachtwoorden accepteert. Om een nieuw wachtwoord te maken, klikt u op Genereren en vervolgens op Accepteren.

De automatisch gegenereerde wachtwoorden kunt u zo eenvoudig of ingewikkeld maken als u zelf wilt.

Stap 6 Handmatig invoegen

Bent u klaar in het venster Nieuwe invoer, dan klikt u op OK, waarna u een volgende set inloggegevens kunt invoeren. Wanneer u klaar bent met het invoeren van inloggegevens, slaat u de database op. Het is geen gek idee om al uw oude wachtwoorden van bestaande registraties te vervangen door nieuwe, door KeePass gegenereerde wachtwoorden.

Wanneer u al uw gebruikersnamen en wachtwoorden hebt ingevoerd, kunt u deze op verschillende manieren gebruiken. Als u met rechts op een bepaalde set gebruikersgegevens klikt en kiest voor Kopieer wachtwoord naar klembord (zie afbeelding), en daarna naar de invoervelden van de bijbehorende website gaat, kunt u het wachtwoord simpel op de juiste plaats plakken. Hiervoor hebt u overigens maar tien seconden de tijd, want uit veiligheidsoverwegingen wist KeePass hierna het klembord.

Gekopieerde wachtwoorden blijven tien seconden op het klembord staan.

Stap 7 Auto-typen

U kunt ook de functie Auto-typen gebruiken. Daarvoor plaatst u de cursor in het invoervak voor de gebruikersnaam. Vervolgens selecteert u de bijbehorende set gebruikersgegevens in KeePass, u klikt er met uw rechtermuisknop op en kiest Voer Auto-typen uit (zie afbeelding). KeePass voert nu de volgende acties uit: het typt eerst de gebruikersnaam, het geeft een Tab, het typt het wachtwoord in en tot slot sluit het af met een Enter. U wordt dus semiautomatisch ingelogd.

De functie Auto-typen voert gegevens semiautomatisch in.

Stap 8 Automatisch opstarten

Elke keer dat u KeePass start, vraagt het u om het wachtwoord en/of het sleutelbestand. Natuurlijk kunt u de database iedere keer handmatig openen en afsluiten, maar het is ook mogelijk KeePass continu actief in de achtergrond draaien. Dit is handig als u vaak wachtwoorden nodig hebt. Om deze methode te gebruiken, kunt u het best enkele standaardinstellingen wijzigen via het menu Extra / Opties. Op het tabblad Beveiliging vinkt u eventueel de optie Vergrendel de werkomgeving bij het minimaliseren van het hoofdscherm uit. U zet een vinkje bij Vergrendel de werkomgeving bij het vergrendelen van Windows, het wisselen van gebruiker of het activeren van de slaapstand. Zo kunt u KeePass geminimaliseerd laten draaien, zonder dat u steeds om het sleutelbestand/wachtwoord gevraagd zal worden wanneer u een wachtwoord nodig hebt. Om te voorkomen dat u KeePass per ongeluk afsluit, zet u op het tabblad Interface een vinkje bij De sluitknop (X) minimaliseert het hoofdscherm in plaats van de applicatie af te sluiten. Ten slotte vinkt u op het tabblad Geavanceerd de optie Start KeePass bij het starten van Windows aan (zie afbeelding).


Door KeePass standaard in de achtergrond te draaien, hebt u uw wachtwoorden altijd onder handbereik.

Stap 9 Automatisch inloggen

Op deze manier ingesteld werkt KeePass bijzonder makkelijk: gelijk na het opstarten van Windows vraagt het programma om het sleutelbestand en/of wachtwoord. Hierna kunt u het programma minimaliseren via een klik op de sluitknop. Een icoontje in het systeemvak geeft aan dat KeePass actief is. Wanneer u nu een wachtwoord nodig hebt, haalt u het programma tevoorschijn met een dubbele klik op dit icoontje, waarna u Auto-typen uitvoert, zoals hierboven beschreven. Het kan echter nog eenvoudiger: u plaatst de cursor in het invoervak voor de gebruikersnaam, waarna u op Ctrl+Alt+A drukt. Zonder KeePass te maximaliseren zult u nu automatisch ingelogd worden. De toetscombinatie Ctrl+Alt+A kunt u overigens wijzigen via menu Extra / Opties / tabblad Instellingen.

Tot slot

KeePass is een fantastisch programma om uw wachtwoorden veilig te beheren. Denkt u er echter aan dat u al uw wachtwoorden kwijt bent als de database corrupt raakt of wanneer u het sleutelbestand en/of wachtwoord verliest. Zorg er daarom altijd voor dat u van beide een back-up hebt, die u bij voorkeur apart van elkaar op een veilige plaats opbergt.
KeePass Password Safe 1.11
Freeware
Taal Nederlands
Medium 1,3 MB download
OS Windows 98/Me/NT4/2000/2003/XP/Vista
Systeemeisen Onbekend
Maker KeePass

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...